آشنایی با انواع هویج از نظر رنگ و ظاهر + معرفی آن ها
معرفی انواع هویج و فواید آنها (هویج زرد، قرمز، بنفش، قرمز و...) و عکس آنها در این مطلب از اینفوگیاهی گردآوری شده است.
هویج از خانواده چتریان می باشد که در این خانواده گیاهانی مانند جعفری، شقاقل و شوید یافت می شود. هویج دارای برگ سبز بوده و ریشه بلندی دارد، کوچک و ترد است ولی طعم جالبی ندارد. این سبزی یک ریشه گیاهی دارد که برای سلامتی یک غذای کامل است. هویج سرشار از مواد مغذی بوده و منبع خوبی از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K، پتاسیم و آنتی اکسیدان است. این نارنجی رنگ ترد دارای مزایای فراوانی برای سلامتی است و غذای عالی برای کاهش وزن نیز محسوب می شود و با سطوح پایین کلسترول و بهبود سلامت چشم ارتباط دارند.
انواع هویج از نظر رنگ و شیوه مصرف
هویج نارنجی
هویج نارنجی شامل بتاکاروتن و آلفا کاروتن می باشد که هر دو در رنگ دانه نارنجی این گیاه وجود دارند. دارای درصد بالایی از پیش ساز ویتامین A می باشد که برای سلامتی چشم مفید است. این نوع هویج بیشتر در اروپا و کشورهای آسیای شرقی وجود دارد.
هویج بنفش
هویج بنفش نوعی هویج است که سرشار از آنتی اکسیدان هایی به نام آنتوسیانین می باشد و خواص ضد التهابی قوی آن از سلامت قلب حمایت می کند، باعث لاغری و کاهش وزن می شود و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. علاوه بر آنتوسیانین ها، در هویج بنفش سایر آنتی اکسیدان های پلی فنولی مانند اسید کلرژن و اسید کافئیک نیز یافت می شود.
در هویج بنفش به طور متوسط 9 برابر سایر انواع هویج ها آنتی اکسیدان پلی فنول یافت می شود. پلی فنل ها باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش قدرت ذهنی و برخی انواع سرطان می شوند. بد نیست بدانید که هویج بنفش دارای پوست بنفش و قسمت میانی آن نارنجی یا زرد است.
بیشتر بخوانید: خواص هویج؛ پرخاصیت ترین ریشه در میان سبزیجات + طبع و نحوه مصرف
هویج زرد
هویج زرد ایرانی به هویج وحشی، زردک و نرگس نیز معروف است. علاوه بر طعم خوب، خواص دارویی زیادی نیز دارد. هویج زرد شامل گزانتوفیل است (رنگدانه ای شبیه بتاکاروتن) و به بینایی چشم کمک و از سرطان جلوگیری میکند. این نوع هویج بیشتر در کشورهای آسیایی یافت می شود.
هویج زرد باعث پایین آوردن کلسترول خون و کاهش احتمال ابتلا به بیماری دیابت می شود. برگهای این گیاه شبیه به جعفری و گشنیز است که مستقیماً از غده زیرزمینی گیاه منشعب می شود. همچنین زردک از آزاد شدن هورمون گرلین، هورمونی که محرکِ احساس گرسنگی در شماست و از سلولهای سقف معده و سلول های پانکراس ترشح می شود، جلوگیری خواهد کرد.
هویج سفید
این نوع هویج فاقد رنگ دانه است اما بسیاری از ترکیبات مفید دیگر نظیر فیتوکمیکال ها را دارا می باشد. این نوع هویج نسبت به انواع دیگر ارزش تغذیه ای کمتری دارد و در افغانستان، ایران و پاکستان یافت می شود.
هویج قرمز
هویج قرمز یک غده زیرزمینی است که یک نوع سبزی خوراکی به شمار می رود. غده زیرزمینی این گیاه باریک، دراز و قرمز رنگ است. پوست نازکی دارد. داخلش کاملا قرمز است. این گیاه معمولاً همراه با پوست مصرف می شود. شامل لیکوپن (نوعی کاروتنوئید) است. این رنگ دانه در گوجه فرنگی و هندوانه هم یافت می شود.
لیکوپن از بیماریهای قلبی و انواع سرطان مثل سرطان پروستات جلوگیری می کند. این نوع هویج بیشتر در هند و چین یافت می شود. برای تهیه سالاد استفاده می شود. به سرعت رشد می کند، بنابراین می توان آن را پس از دو یا سه ماه برداشت کرد.