- چه بیماریهایی با ویتامین E درمان میشود؟
- خواص ویتامین E
- علائم کمبود ویتامین E
- عوارض ناشی از کمبود ویتامین E
- مکملهای ویتامین E
- مواد غذایی حاوی ویتامین E
- عوارض ناشی از مصرف زیاد ویتامین E
- احتیاط
ویتامین E گروهی از توکوفرولها است که نوع آلفا- بتا و گامای آن به خوبی شناخته شده است. این ویتامین محلول در چربی است، به این معنی که جذب میشود و به طور مشابه در بدن به سمت چربیها حرکت میکند. در کبد و بافت چربی ذخیره میشود و در صورت نیاز مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند.
چه بیماری هایی با ویتامین E درمان می شود؟
عفونتها: ویتامین E به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونتها کمک میکند.
قلب و گردش خون: مطالعات نشان دادهاندکه ویتامین E میتواند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند. از این ویتامین برای درمان واریس نیز استفاده میشود.
سلامت پوست: ویتامین E باعث ترمیم سریع زخم و پیشگیری از ایجاد جای زخم روی پوست میشود، اثرات آنتیاکسیدانی آن نیز باعث میشود پوست جوانتر و شادابتر شود.
مشکلات چشمی: مکملهای ویتامین E برای پیشگیری از آب مروارید و کاهش قدرت بینایی ناشی از بالارفتن سن مفید است.
ناباروری: ویتامین E که گاهی ویتامین ضد ناتوانی جنسی نیز نامیده میشود. در مورد ناباروری مردان بسیار مفید است؛ زیرا میزان تولید اسپرم را افزایش میدهد.
سرطان: اگر رادیکالهای آزاد در بدن کنترل نشوند، میتوانند سرطان ایجاد کنند. شواهد نشان میدهند که احتمالاً آنتی اکسیدان ویتامین E برای پیشگیری از سرطان مؤثر است.
خواص ویتامین E
- مانع زیاد شدن کلسترول روی کبد و رگها میشود.
- رگ های خونی را متسع میکند و از تشکیل لخته در رگهای خونی جلوگیری میکند.
- برای درمان اسکلروز عضلات مؤثر است.
- برای بیماری قند مفید است.
- برای برخی مشکلات مربوط به یائسگی تجویز میشود.
علائم کمبود ویتامین E
- کبودشدن سریع پوست
- دیر ترمیم شدن زخم
- فقدان میل جنسی
- خستگی زیاد پس از تمرینات ورزشی
- واریس
عوارض ناشی از کمبود ویتامین E
- سبب ضعیفی بیضه و پروستات در مردان و یا از بین رفتن نطفه میشود.
- در زنان باردار سبب مرگ جنین و سقط میشود.
- در مادران شیرده باعث از بین رفتن شیر میشود.
مکمل های ویتامین E
ازآنجا که ویتامین E در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود، کمبود آن شایع نیست. قرصهای مولتی ویتامین معمولاً حاوی ۱۰ میلیگرم ویتامین E هستند اما مصرف تا حدود 1000 میلیگرم تحت نظر پزشک مجاز است. ویتامین E بهترین اثربخشی را همراه با ویتامین C و سلنیوم دارد و جذب آن نیز بامصرف زیاد آهن کاهش مییابد.
چه کسی به مکمل ویتامین E نیاز دارد؟
بسیاری از مردم به امید بهبود سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر ابتلا به سرطان یا تقویت مو، پوست و ناخنهای خود از مکملهای ویتامین E استفاده میکنند. مادران باردار یا شیرده و زنانی که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند و یا در شرف یائسگی هستند، میتوانند از دوز بالای ویتامین E بهرهمند شوند.کسانی که از مشکلات قلبی یا عروقی رنج میبرند نیز ممکن است نیاز به این مکمل داشته باشند. با این حال، مکملهای ویتامین E غیر ضروری هستند و تا زمانی که کمبود ویتامین نداشته باشید ، فایده کمی دارند.
مواد غذایی حاوی ویتامین E
ویتامین E در بسیاری از غذاها وجود دارد و مهمترین مخزن آن، روغنهای گیاهی است. در اینجا برخی از رایجترین منابع این ویتامین را ملاحظه میکنید:
- برگ کاهو
- شبدر
- شاهی
- نخود
- نخودفرنگی
- گندم
- عدس
- گردو
- فندق
- بادام
- بادام کوهی
- جوانهی گندم
- کره
- خامهی تازه
- روغن زیتون
- روغن بادام زمینی
«مقدار لازم ویتامین E در طول شبانه روزبرای کودکان کمتر از ۴ سال ۱۰ میلی گرم و برای اطفال بیشتر از ۲ سال و بالغین ۳۰ میلی گرم پیشنهاد شده است.»

عوارض ناشی از مصرف زیاد ویتامین E
گفته شده است که مصرف بیش از حد ویتامین E با مواد غذایی، مشکلی به وجود نمیآورد اما مصرف دوزهای بالای این ویتامین به شکل مکمل ممکن است عوارض جانبی جدی مانند موارد زیر ایجاد کند:
- افزایش خطر سکته مغزی
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات
احتیاط
در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون یا داشتن بیماری دیابت، قبل از مصرف ویتامین E باید با پزشک مشورت کرد. دوزهای بالا فقط باید تحت نظر پزشک مصرف شوند.