- آیا پنیر وگان سالم است؟
- چه کسی باید پنیر گیاهی بخورد؟
- انواع پنیر وگان
- پنیر وگان چگونه تهیه میشود؟
- فواید پنیر وگان
با توجه به اینکه امروزه افراد بیشتری از رژیم غذایی گیاهی پیروی میکنند، تقاضا برای جایگزینهای گیاهی به جای گوشت و محصولات لبنی همچنان در حال افزایش است و تعداد محصولات گیاهخواری از جمله پنیرهای خوشمزه وگان در قفسههای فروشگاه بیشتر شده است.
در حالی که پنیرهای لبنی، به طور سنتی از شیرگاو، بز یا گوسفند تهیه میشود، این روزها میتوانید جایگزینهای بدون لبنی برای انواع پنیر پیدا کنید که از طیف وسیعی از مواد گیاهی مختلف مانند روغن نارگیل، سویا و آجیل تهیه شده است و برای برآورده کردن نیازهای گیاهخواران درحال ظهور هستند.
آیا پنیر وگان سالم است؟
تحقیقات اخیر نشان میدهد که پنیر، در واقع برای سلامتی شما مفید است و خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. پنیرهای گیاهی به طور معمول چربی، پروتئین و کلسیم کمتری نسبت به پنیر معمولی دارند و احتمالاً فاقد گلوتن هستند. از آنجا که پنیر وگان یک غذای فرآوری شده است، میزان سدیم آن بیشتر است. گیاهخواران نمیتوانند روی پنیر وگان به عنوان منبع پروتئین حساب کنند، اما میتواند از مفید بودن آن برای بدنشان مطمئن باشند!
چه کسی باید پنیر گیاهی بخورد؟
افرادی که تمایل به مصرف پنیر گیاهی دارند ممکن است به دلایل مختلف شخصی و محیطی این کار را انجام دهند. به طور معمول، مردم پنیر وگان را انتخاب میکنند زیرا از مواد حیوانی به دلیل اعتقادات شخصی اجتناب میکنند. اما تعداد فرایندهای از مصرفکنندگان، پنیرگیاهی را انتخاب میکنند زیرا معتقدند این پنیر سالمتر از پنیر لبنی است و اثرات کمتری بر محیطزیست بهجای میگذارد. همچنین ممکن است عدهای به دلیل عدم تحمل لاکتوز، بهجای پنیر لبنی از پنیر گیاهخواری استفاده کنند.
انواع پنیر وگان
برخی از رایج ترین مواد تشکیل دهنده پنیر گیاهی عبارتند از:
سویا
سویا به یکی از رایجترین جایگزینهای محصولات حیوانی مانند شیر و گوشت تبدیل شده است. همچنین به دلیل بافت و طعم آن، یکی از انواع رایج پنیر وگان است. پروتئین سویا معمولاً با روغن و طعمدهندهها ترکیب میشود تا به پنیر تبدیل شود. با این حال، اگر پنیرهای سویا با پروئین کازئین ترکیب شوند، دیگر در دستهبندی پنیرهای گیاهخواری جای ندارند.
آجیل و دانهها
از آجیل نیز برای تهیه پنیر استفاده میشود. این آجیل یا دانهها، غالباً درآب خیس میشوند و سپس نوعی باکتری آزاد میکنند که این باعث میشود تخمیر اتفاق افتاده و به پنیر وگان تبدیل شوند.
آرد
آرد یکی دیگر از مواد اولیهای است که برای تهیه پنیر وگان استفاده میشود. آردهای نشاستهای مختلف، مانند تاپیوکا و ذرت را با مواردی مانند شیرسویا ترکیب میکنند تا به پنیر وگان تبدیل شود.
مخمر تغذیهای
مخمر به عنوان جایگزین پنیر پودر شده استفاده میشود و میتواند به طعم پنیر نزدیک باشد و دارای مقادیر زیادی مواد مغذی و پروتئین است.
شیر نارگیل، خامه یا روغن
پنیرهای وگان تهیه شده با شیرنارگیل، خامه و روغن، خواهان زیادی دارند. طعم این پنیرها عالی است و کاملاً گیاهی میباشند.

پنیر وگان چگونه تهیه میشود؟
پنیر وگان طی مراحل مشابهی با پنیرسنتی تهیه میشود. اول، لازم است پروتئینهای گیاهی را از کل مواد گیاهی جدا کنید (معمولاً از باکتریها برای جدا کردن پروتئینهای گیاهی استفاده میشود). سپس، مواد غلیظ کننده، روغنها و سایر مواد اضافه میشوند تا به ایجاد قوام بیشتر پنیرکمک کنند. این مواد اضافه شده، طعم و بعداً مراحل تخمیر را نیز بهبود میبخشد. درست مانند پنیر معمولی، فرآیند تشکیل پنیر وگان نیز برای اینکه باکتریها پروتئینهای گیاهی را تجزیه کنند، نیاز به زمان دارد.
فواید پنیر وگان
سلامت قلب را بهبود میدهد
مطالعهای در سال 2021 نشان میدهد که مصرف زیاد غذاهای گیاهی میتواند بیماریهای قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. پنیرهای گیاهی دارای مواد فرآوری شده کمتری بوده، و طبیعی تر از پنیر معمولی به نظر میآیند. آنها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه انرژی را به شکل کربوهیدرات و فیبر نیز تأمین میکنند.
حاوی کلسیم و ویتامین است
پنیر وگان حاوی کلسیم است و آنهایی که از آجیل تشکیل شدهاند، منبع عالی مواد معدنی و عناصر کمیاب، و سرشار از ویتامینهایی مانندC، E، A وB نیز هستند. پنیرهای وگان به کاهش وزن نیز کمک میکنند؛ زیرا کالری کمتری دارند و میتوانند برای افرادی که وزن خود را کنترل و مراقبت میکنند، مفید باشند.
پنیروگان، پروبیوتیک است
پروبیوتیکها از میکروبیوتای روده محافظت میکنند و آن را سالم نگه میدارند زیرا حاوی باکتریهای زنده و مخمر است که برای سیستم گوارشی سالم ضروری هستند. به طور کلی، خوردن پنیرهای گیاهی و غذاهای گیاهی میتواند خطر ابتلا به سرطان را تا 15 درصد کاهش دهد. با داشتن فیبر بالا و ویتامینها، بدن قادر خواهد بود با کمک رژیم غذایی گیاهی از جمله پنیر وگان، از بیماریهای احتمالی جلوگیری کند.