انواع ترب و خواص آن

A
۰

ترب یک سبزی غده ای است که دارای  برگ‌ های پهن، ناصاف، کرک دار و بریدگی‌ های نامنظم می ‌باشد و در قسمت برگ‌، مقادیر زیادی آهن دارد.

ترب یا تربچه وحشی گیاهی از تیره شب‌ بویان است. گیاهی با ریشه قرمز و برگ ‌های خشن و کرک دار که در قسمت برگ‌، مقادیر زیادی آهن دارد .این گیاه یک ‌ ساله كه ارتفاع ساقه آن تا یک متر می‌ رسد، دارای برگ‌ های پهن، و بریدگی‌ های نامنظم می ‌باشد. گلهای آن به رنگ سفید، زرد روشن، آبی روشن و بنفش هستند كه در انتهای شاخه ‌ها ظاهر می ‌شوند. ترب امروزه در سرتاسر جهان کشت و مصرف می ‌شود و با توجه به اندازه، رنگ و زمان لازم برای کشت به انواع و گونه‌ های مختلفی تقسیم ‌بندی می‌ شوند. برخی از ترب ‌ها به منظور تهیه دانه کاشته می ‌شوند و از برخی دیگر، در صنعت دانه ‌های روغنی استفاده می ‌شود.

انواع ترب

در یک دسته‌ بندی کلی می ‌توان گیاه ترب را به سه دسته تقسیم نمود:

  • ترب سفید که اغلب در آسیای شرقی می ‌روید و رنگ آن به جز سفید، ممکن است، قرمز، بنفش، سبز، زرد، یا مایل به سیاه نیز باشد.
  • ترب سیاه كه معمولا در فصل پاییز برداشت می ‌شود.
  • تربچه كه به رنگ‌‌ های مختلف قرمز و و صورتی و به شکل‌ های گرد و کشیده وجود دارد.

1- ترب سفید

ترب سفید یک نوع تربچه زمستانی است که بیشتر در جنوب شرقی و شرق آسیا رشد می کند. این گیاه دارای برگ های بزرگ بوده و رشد سریعی دارد. ترب سفید دارای ریشه های بلند و سفیدی است و برای اولین بار در چین کشت شده است سپس به سایر نقاط جهان رسیده است.

ترب سفید دارای کالری بسیار کمی است ، علاوه بر این برای هضم آسان تر و سریع تر غذا نیز موثر است و به همین جهت می تواند در رژیم های لاغری مورد استفاده قرار گیرد. جالب است بدانید که ترب سفید تقریبا در اکثر مواقع به صورت خام مورد استفاده قرار می گیرد.

خواص ترب سفید

  • اشتها آور بوده، دستگاه گوارش را تقویت و به هضم غذا کمک می کند.
  • خوردن انواع این ماده غذایی برای دفع سنگ کلیه و مثانه سودمند است.
  • کلیه را فعال کرده و بر حجم ادرار می افزاید.
  • آب ساقه های ترب، دفع کننده برونشیت، تنگی نفس و سرفه های خلط آور است.
  • مخلوط آب ترب سفید و عسل برای درمان سرفه یا سیاه سرفه بسیار مفید است.
  • پوست را تقویت کرده و موجب روییدن موهای سر می شود.
  • این گیاه برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است.
  • آب برگ این ماده غذایی چشم را تقویت می کند.
  • دم کرده ریشه ترب، تقویت کننده بدن است.
  • برای مداوای زخمهای بدن از ترب و عسل، ضماد تهیه کنید و روی زخم بمالید.

2- ترب سیاه

ترب سیاه از خانواده تربچه می باشد که با نامهای مختلف نظیر تربچه اسپانیایی در کشورهای مختلف جهان شناخته می شود، این گیاه بیشتر در اروپا و آسیا کشت می شود. ترب سیاه دارای آنتی اکسیدان های فراوان می باشد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان سرماخوردگی موثر است.

خواص ترب سیاه

  • ترب سیاه روی سیستم گوارشی و به ‌ویژه برای تنظیم عملکرد صفرا مفید است. به این ترتیب که این ترب باعث افزایش ترشح و دفع صفرا می ‌شود.
  • این ماده غذایی باعث سم‌ زدایی از کبد می شود. زمانی که به عنوان مثال داروی زیادی می خورید بعد از آن لازم است که به فکر سم ‌زدایی از بدن باشید.
  • به دلیل داشتن ترکیبات گوگردی به عنوان ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس عمل می‌ کند و مانع از بروز عفونت های راه تنفسی و مجاری ادرار می‌ شود.
  • مانع بروز سنگ مثانه می‌ شود، به‌ علاوه از انسداد مجاری تنفسی جلوگیری می ‌کند.
  • علاوه بر اینکه کلیه را فعال می کند، همچنین باعث پودر شدن سنگ کلیه به ویژه سنگهای اگزالات کلیسم می شود، دقت کنید که حتما بعد از غذا بخورید.
  • ترب سیاه با عسل برای مقابله با سرفه های خشک، مزمن و آلرژیک بسیار موثر است. شربت ترب سیاه مخاط برونشیت را روان کرده و دفع می ‌کند.
  • سرشار از ویتامین C است و به همین دلیل می ‌تواند با خستگی مقابله کند.
  • در طب سنتی ترب سیاه را به عنوان حافظ سلامت روده ‌ها می ‌شناسند.

3- ترب قرمز( تربچه )

تربچه، یکی از صیفی جات بدون چربی و کلسترول است. فیبر یکی از مهمترین مواد موجود در تربچه است. همچنین تربچه دارای ویتامین C ،K ،B6 و نیاسین و فولات است. برگهای این گیاه 6 برابر بیشتر از ریشه آن داری ویتامین C است.

این برگها برای درمان زردی مفید هستند. علاوه بر این تربچه حاوی کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین، نوعی آنتی اکسیدان قوی است. مصرف مداوم تربچه، باعث حرکت آسان روده می شود، در نتیجه منجر به بهبود تدریجی اشتها می گردد.

خواص ترب قرمز ( تربچه )

  • برای کبد و معده بسیار مفید است و سم ‌زدای بسیار خوبی است و خون را تصفیه می ‌کند.
  • تربچه بطور خاص برای کبد و صفرا بسیار مفید است و جریان صفرا و بیلیروبین، اسیدها و آنزیم‌ها را تنظیم می ‌کند و کبد را سم ‌زدایی می ‌کند.
  • سرشار از فیبر است که به هضم غذا و جذب آب را آسان کرده و به رفع یبوست کمک می ‌کند.
  • تربچه خاصیت ادرار آوری دارد، و میزان ادرار را افزایش می‌ دهد. آب تربچه برای درمان التهاب و سوزش ادرار استفاده می ‌شود.
  • به دلیل فیبر بالایی که دارد، به سرعت معده را پر می ‌کند و احساس سیری ایجاد می ‌کند و انتخاب خوبی برای افرادی است که می ‌خواهند وزن کم کنند.
  • سم‌ زدای بسیار خوبی است و سرشار از ویتامین C، اسید فولیک و آنتوسیانین است و به بهبود انواع سرطان به ویژه سرطان کولون، کلیه، روده ، معده و دهان کمک می‌ کند.
  • دارای ویتامین ‌C ، فسفر، روی و بعضی از ویتامین‌ های گروه B است که برای پوست بسیار مفید هستند. آب موجود در تربچه به مرطوب سازی پوست کمک می ‌کند. مقداری تربچه‌ ی له شده را در یک کیسه کتانی گذاشته و بر روی پوست صورت قراردهید.
  • تربچه دارای خاصیت ضد خارش است و درمان مؤثری برای تسکین خارش ناشی از نیش پشه و زنبور است. آب تربچه درد و تورم محل گزش را کاهش می ‌دهد و باعث تسکین آن می ‌شود.
  • حرارت بدن را پایین آورده و التهاب تب را کاهش می ‌دهد. نوشیدن آب تربچه در این حالت بسیار مفید است.
  • خاصیت ضد خلط دارد و باعث کاهش خلط سیستم تنفسی از جمله بینی، گلو، نای و شش‌ ها حاصل از سرماخوردگی، عفونت و آلرژی می ‌شود.

4- ترب کوهی

ترب کوهی یکی از گیاهانی است که در میان کشور‌های اروپای شرقی بسیار محبوب است. ترب کوهی که در ایران به نام ترب سمنانی شناخته می شود و در ژاپن به آن واسابی (ترب ژاپنی) غربی می گویند. یکی از انواع سبزیجات ریشه ای است که به دلیل طعم و بوی تندی که دارد شناخته می شود.

ترب کوهی به دلیل مقادیر بالا ترکیبات گیاهی که دارد خطر ابتلا به سرطان و عفونتها را کاهش داده و بیماریهای تنفسی را درمان می کند. طعم تند و خاص این گیاه باعث شده است که از آن برای تولید سس‌ های متنوع و ادویه استفاده شود. با این حال، این گیاه دارای خواص دارویی نیز هست که کمتر شناخته شده است.

خواص ترب کوهی

پس از معرفی اکثر خواص ترب سفید و سیاه و تربچه، اشاره به یکی از معجره‌ گرترین خواص ترب کوهی خالی از لطف نیست.

  • مصرف شربت ترب کوهی باعث تخت و صاف ‌شدن شکم می ‌شود.
  • شربت ترب کوهی همچنین سبب از بین ‌رفتن آب‌ اضافی و سموم از بدن می ‌شود.
  • خوردن ترب کوهی دید چشم و قدرت حافظه را نیز تقویت می ‌کند.
  • ترب کوهی سرشار از ویتامین C، پتاسیم، ویتامین B1، B6، منیزیم و فسفر است.

تركیبات شیمیایی ترب

تندی ترب به دلیل وجود ماده ‌ای به نام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن به دلیل وجود ماده ‌ای به نام كلرايد است. در این گیاه ماده ای به نام مالوین کلراید، گلوکوزید و آنزیم متیل مرکاپنان سی نین و پلارگونین گزارش شده است. در ترب این سبزی خوشمزه مقداری پروتئین و هیدراتهای کربن، خاکستر، فسفر، سدیم، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین B2، کلسیم و نیاسین، و ویتامین های A وجود دارد.

مصرف ترب در دوران بارداری

فقط کافی است چند روز تربچه را در رژیم غذایی خود بگنجانید، تا جنین به خوبی رشد کند و تمام مواد مغذی لازم را دریافت کند. تربچه منبع غنی از کلسیم می باشد. کلسیم برای رشد استخوانها و دندان های جنین بسیار ضروری می باشد.

همچنین تربچه منبع عالی اسید فولیک محسوب می شود که یک ماده مغذی برای تمام زنان باردار می باشد. اگر سطوح اسید فولیک در بدن جنین کافی باشد، از هر نوع نقص ایمنی در امان است. تربچه ها حاوی پتاسیم، آهن، ویتامین C می باشند و می توانند بی نهایت برای زن فرد باردار مفید باشند.

خواص برگ ترب

  • برگ و ریشه تربچه دارای مقدار فراوانی ویتامین C است.
  • ویتامین C موجود در برگ‌های این سبزی، 5 برابر بیشتر از ریشه آن است.
  • مصرف برگ ترب همراه با غذا، به هضم غذا کمک می ‌کند.
  • آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است.

خواص جوشانده ترب

  • اگر د‌م ‌کرده ترب را با سکنجبین میل کنید برای درمان بیماری دیفتری مفید است.
  • خوردن آب ترب برای هضم غذا، باز کردن انسداد و گرفتگی‎ های کبد و طحال و برای یرقان مفید است.
  • می ‌توانید برای درمان زخم‌های بدن، از ضماد ترب و عسل استفاده کنید.
  • دم‌ كرده یا جوشانده ترب ادرار آور است و برای درمان گرفتگی مجاری ادراری مفید می باشد.
  • دم‌ كرده ريشه ترب از بین برنده ضعف بدن است.
  • جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی موثر است.

خواص تخم ترب

  • خوردن تخم ترب، گاز و نفخ را از بین می ‌برد‌.
  • تخم ترب اشتها آور است.
  • برای از بين ‌بردن تب، می ‌توانید تخم ترب را دم كرده و مصرف کنید.
  • استفاده از تخم ترب به ‌صورت ضماد، برای ورم پستان در مادران شيرده مفید است.
  • خوردن تخم ترب، ترشح شير مادران شیرده را زياد می ‌كند.
  • مصرف تخم ترب، درد‌ها را تسكین می ‌دهد.
  • تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است.
  • در صورت ایجاد مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سكنجبین به بیمار بدهید. این کار باعث تهوع شده و معده را پاک می ‌كند.

مضرات ترب

  • باعث ایجاد مقادیر زیادی باد در بدن می ‌شود و در افرادی که معده مرطوبی دارند، مانع از هضم غذا می ‌گردد.
  • زیاده روی در خوردن ترب موجب دل‌ پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .
  • در صورت انسداد مجاری صفراوی نباید از ترب سیاه استفاده کرد.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها