ترخون و خواص آن

A
۰

ترخون گیاهی است از خانواده کاسنی که دستگاه گوارش را تقویت نموده، اشتها آور و درمان کننده‌ ی نفخ معده، و برای درمان درد دندان مفید می باشد.

ترخون با نام علمی Artemisia ، یکی از گیاهان معطر نسبتا پر استفاده می باشد که به عنوان سبزی نیز تولید و مصرف می‌ گردد. ترخون گیاهی است علفی و چند ساله از خانواده‌ ی کاسنی که ارتفاع آن تا ۱ متر نیز می‌ رسد. برگ‌ های باریک و بلند آن به رنگ سبز روشن و براق هستند. برخی از محققین منشاء این گیاه را شمال و مرکز آسیا معرفی کرده‌ اند، ولی عده‌ ای دیگر منشاء آن را شمال و غرب آمریکا می‌ دانند. در مناطق گرم و آفتابی دارای رشد و میـزان مواد مؤثر مطلوبی است و همچنین قـادر اسـت سـرمای زمستان را به خوبی تحمل نماید. ترخون دارای ویتامین C فراوان می باشد. گیاه ترخون به دلیل طعم تند و رایحه دل‌ انگیزی که دارد به عنوان چاشنی غذا استفاده می‌ شود. این گیاه از محبوب‌ ترین طعم‌ دهنده‌ های غذا در فرانسه محسوب می‌ شود و با توجه به کاربرد های فراوانی که دارد، لقب "پادشاه سبزیجات" را در این کشور به خود اختصاص داده است. دم‌ کرده ی ترخون ، آرام‌ بخش اعصاب بوده و در رفع خستگی و بی‌ خوابی مؤثر است. جویدن برگ‌ های آن نیز نقش بسزایی در تسکین درد های ناحیه دهانی و دندان‌ ها دارد. مصرف این سبزی جادویی همراه غذا علاوه بر افزایش اشتها باعث جذب بهتر غذا می‌ شود و از ابتلا به بیماری‌ های روده پیشگیری می‌ کند.

طبع و مزاج ترخون

ترخون دارای طبیعت گرم است. مصرف ترخون همراه رازیانه ، کرفس و عسل به اصلاح آن کمک می‌ کند و خواص و مزاج آن را بهبود می‌ بخشد.

ارزش و مواد غذایی 100 گرم ترخون

انرژی ٢٩٤ کیلوکالری سدیم ٦٢ میلی‌گرم
چربی 7/24 گرم پتاسیم ۳۰۲۰ میلی‌گرم
پروتئین 22/77 گرم کلسیم ۱۱۳۹ میلی‌گرم
کربوهیدرات 50/22 گرم آهن 32/2 میلی‌گرم
فیبر غذایی 7/4 گرم منیزیم 347 میلی‌گرم
روی 3/9 میلی‌گرم منگنز 7/96 میلی‌گرم
ویتامین A 4200 واحد

خواص ترخون

  • ترخون به دلیل افزایش ترشح اسید معده و خاصیت اشتها آوری از قـديم بـه عـنـوان ادویه‌ ی مخصوص گوشت مورد توجه بوده است و سبب کاهش فشار خون هم می‌ شود.
  • این گیاه به عنوان کاهش دهنده‌ی درد دندان و دارای خاصیت ضد کرم است.
  • ترخون دستگاه گوارش را تقویت می کند.
  • ترخون مقوی اعصاب، برطرف کننده‌ ی عصبانیت، اضطراب، نگرانی و دردهای عصبی است. ترخون دهان را ضدعفونی کرده، عفونت و خونریزی لثه را درمان می‌ کند و بوی بد دهـان را برطرف می‌ نماید.
  • منبع بسیار خـوبی برای کلسیم، آهـن، منیزیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، ویتامین A و اسید فولیک است.
  • اشتها آور، مقوی معده، مدر، ضد اسکوربوت، ضد نفخ، و قاعده آور است.
  • در رفع سکسکه، و درمـان قاعـدگی‌ های دردناک مؤثر است.
  • رفع کننده ی درد مفاصل می باشد.
  • ترخون درمان خوبی برای بیماری سرطان است.
  • از جوشانده ترخون و یا پودر آن برای تحریک اشتها، ترشح شيره معده و هضم غذا استفاده می‌ کنند.
  • بادشکن و ضد عفونی کننده بوده و در مواقع شیوع بیماری‌ های عفونی مثل وبا و طاعون جویدن آن برای جلوگیری از سرایت بیماری توصیه شده است.
  • برای پیشگیری از تصلب شرائین و بیماری‌ های عروقی، جویدن برگ‌ های ترخون توصیه می‌ شود.
  • ترخون آنتی اکسیدان مفیدی است که باعث تقویت سیستم ایمنی شده و تاثیرات ضد سرطانی دارد.

طرز تهیه‌ی چای ترخون

یک فنجان آب جوش تهیه کرده، سپس یک قاشق غذا خوری از ساقه و برگ خشک شده‌ ی ترخون را درون آن ریخته و ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خوب دم بکشد، سپس آن را گرم بنوشید. نوشیدن یک فنجان چای ترخون در روز توصیه می‌ شود.

خواص چای ترخون به شرح زیر میباشد:

  • به افزایش صفرا توسط کبد کمک می‌کند و فرآیند هضـم و سم زدائـی بـدن راحت تر صورت می‌ گیرد.
  • خستگی را از بین می برد
  • اعصاب را آرام می‌ کند و مشکلات بی خـوابی را برطرف می‌ نماید.
  • افسردگی را نیز از بین می برد.
  • کرم روده را از بین می برد و اشتها را زیاد می‌ کند.
  • برای درمان درد دندان مفید است.
  • به خاطر داشتن خواص آنتی باکتریال، برای ضد عفونی کردن زخم‌ ها و بریدگی‌ ها به کار می‌ رود.

موارد منع مصرف ترخون

  • ترخون برای کسانی که قوای جنسی ضعیف دارند، مضر است.
  • زیاده روی در خوردن آن خون را تیره می‌ کند.
  • با توجه به قاعده آور بودن ترخون، مصرف این سبزی در طول بارداری می تواند خطراتی را ایجاد کند.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها