سنجد و خواص آن

A
۰

سنجد در طب سنتی به عنوان یکی از دارو های پر خاصیت استفاده‌ های بی شماری دارد و دارای ویتامین‌ های A، B، K می‌ باشد.

سنجد با نام علمی Elaeagnus angustifolia، گیاهی درختی اسـت از خانواده سنجدیان که در آب و هوای متعادل می‌ روید. برگ‌ های باریک و مخملی شکل، میوه‌ هایی قهوه‌ ای رنگ و خوراکی دارد که طعم آن شیرین است و از هسته آن در تهیه برخی دارو ها استفاده می‌ شود. میوه‌ سنجد از زمان‌ های گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجه‌ خاص می کردند. امـروزه از درخـت و میوه آن در صنایع غـذایی، بهداشتی، دارویی، عطر سازی و صنایع چوب استفاده می‌ شـود. سنجد در طب سنتی به عنوان یکی از دارو های پر خاصیت استفاده‌ های بی شماری دارد.

طبع و مزاج

بر اساس طب سنتی طبیعت سنجد سرد و خشک است و از همین رو برای افراد با طبع گرم و تر مناسب است. خواص دمای بدن افراد گرم مزاج را پایین آورده و رطوبت بدن آن‌ ها را نیز می‌ گیرد.

خواص سنجد

  1. دارای ویتامین‌ های A، B، K می‌ باشد و به این دلیل در درمان خونریزی‌ ها، اسهال خونی و بواسیر نافع است.
  2. میوه خشک و برگ درخت آن دارای اثر قابض و تب بر می‌ باشد.
  3. باد شکن و ضد یرقان است.
  4. در تقویت کردن معده، قلب و حافظه اثر بسزایی دارد.
  5. همچنین در رفع تهوع و دفع صفرا به خصوص برای کودکان مفید است.
  6. به علت داشتن مواد معدنی مفید در تقویت کلیه‌ ها، تکرر ادرار و درمان پوکی استخوان‌ ها استفاده درمانی زیادی دارد.
  7. گل آن دارای اثر تب بر می‌ باشد و در طب سنتی بوییدن این گل برای اشخاص فلج مفید است.
  8. گل‌ های درخت آن محرک نیروی جنسی هستند.
  9. به منظور جلوگیری از ریزش موها، درد و ورم مفاصل توصیه شده است که برگ درخت آن را در روغن زیتون جوشانده و بر موضع مورد نظر بمالید.
  10. برای درمان دمل می‌ توانید برگ تازه آن را له نموده و بر روی دمل قرار دهید تا آن را برطرف نموده و زخم آن را نیز رفع کند و در صورتی که به برگ تازه سنجد دسترسی ندارید می‌ توانید از برگ خشک خیس خورده استفاده نمایید.
  11. از گل‌ های معطر آن یک نوع آب مقطر تهیه می‌ شود که اثر مفیدی در رفع نفخ معده و برخی ناراحتی‌ های گوارشی دارد. گل‌های درخت سنجد دارای عطری تند و قوی می‌ باشد، از ایـن گـل‌ ها در صنعت دارو سازی برای معطر کردن بعضی شربت‌ ها استفاده می‌ شود.
  12. سنجد مقوی قلب و برطرف کننده‌ تب و لرز های سرد در بیماری‌ های سینه مثل تنگی نفس، زخم ریه و عوارض دماغی محسوب می‌ شود.
  13. برای درمان بیماری‌ های کبدی مانند زردی و یرقان مفید است. سنجد پخته شده به طور کامل (پوست، گوشت، هسته) در روغن زیتون به جهت برطرف کردن درد مفاصل، خارش پوست و رشد مو توصیه شده است.
  14. عرق شکوفه‌ سنجد، ضد نفخ مؤثری برای معده است.
  15. میوه‌ سنجد گوشت بر استخوان می‌ رویاند و انسان را فربه و پوست را تقویت می‌ کند.
  16. برای درمان و جلوگیری از عوارضی مثل چاقی، اسهال صفراوی، زخم روده، سرفه‌ های حاد گرم، سردرد و اثر رطوبت نافع است.

مضرات سنجد

  • زیاده روی در خوردن آن مـوجب ناراحتی دستگاه گوارش به خصوص یبوست و سوء هاضمه می‌ شود.
  • مصرف آن برای افراد مبتلا به حصبه نیز ممنوع می‌ باشد.
  • بوییدن سنجد تازه ممکن است در برخی افراد باعث واکنش آلرژیک و خارش بینی شود.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها