لیمو ترش و خواص آن

A
۰

لیمو ترش گاهی زرد و یا سبز است و طعم ترش لیمو ترش به خاطر وجود مقادیر غنی از اسید سیتریک است که در آن وجود دارد.

لیمو ترش گاهی زرد و یا سبز است و بی شک مطلوب ترین میوه از یک درخت همیشه سبز است که در اصل در آسیا یافت می شود. کل میوه، با پالپ، پوستش، مزه اش و آب لیمو برای آشپزی و همچنین اهداف غیر آشپزی مورد استفاده قرار می گیرند. طعم ترش لیمو ترش به خاطر وجود مقادیر غنی از اسید سیتریک است که در آن وجود دارد. ارتفاع درختچه لیمو ترش در شرایط مساعد می تواند به ۴ متر نیز برسد و نکته مهم در مورد این درختچه این است که فقط در هوای مناطق گرمسیری پرورش می یابد.

بررسی لیمو ترش از نظر گیاه شناسی

لیمو ترش درختچه‌ ای است که بلندی آن به چهار متر می‌ رسد و کشت آن فقط در مناطق گرمسیر امکان دارد (آب و هوای مدیترانه‌ ای). شاخه‌ های آن بلند و برگ‌ هایش پهن و سبز مات و بیضوی است. دمبرگ‌ ها واضح و اندکی بال دارند. گل‌ هایش از درون سفید و از بیرون ارغوانی است و به غایت معطرند. میوه‌ اش بیضوی شکلی است که در اواخر پاییز و زمستان آبدار تر می‌ شود.

لیمو ترش از تیره مرکبات است که در شمال و جنوب ایران پرورش داده می‌ شود. این میوه پس از رسیدن کامل، به رنگ زرد خوش رنگ می‌ شود. از پوست لیمو، اسانسی می‌ گیرند که عطر مخصوصی دارد. در این زمینه لیموی سبز و نرسیده، بیش از لیموی زرد و رسیده اسانس دارد.

قسمت‌ هایی که از درخت لیمو ترش مورد استفاده قرار می‌ گیرند عبارتند از: میوه، دانه میوه، پوست، گل یا شکوفه و برگ درخت و برای استفاده از خواص و طعم لیمو، آن را خشک می‌ کنند، تا علاوه بر نگهداری آن به مدت طولانی، بتوان آن را به مناطق گرمسیری حمل نمود، لیموی خشک را لیمو عمانی می‌ گویند.

طبع و مزاج لیموترش

لیمو ترش طبیعتی سرد و خشک دارد.

مواد موجود در 100 گرم لیمو ترش

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 30 کیلوکالری فیبر غذایی 2/8 گرم
چربی تام 0/2 گرم سدیم 2 میلی‌گرم
پروتئین 0/7 گرم پتاسیم 102 میلی‌گرم
کربوهیدرات 10/54 گرم کلسیم 33 میلی‌گرم
قند 1/7 گرم فسفر 18 میلی‌گرم
آهن 0/6 میلی‌گرم منیزیم 6 میلی‌گرم
منگنز 0/008 میلی‌گرم فولات 8 میکروگرم
ویتامین C 19 میکروگرم ویتامین A 50 واحد
نیاسین 0/2 میلی‌گرم

ترکیبات شیمیایی لیمو ترش

اسانس روغنی لیمو حاوی مونوترپنوئید ها است که در بین مونوترپنوئید ها نیز لیمونن ( تا 75 درصد )، آلفا-پینن و بتا-پینن مواد اصلی هستند. بوی لیمو نیز به دلیل وجود مقادیر کمی سیترال (مخلوطی از ژرانیال و نرال) می‌ باشد. همچنین حاوی فلاونوئید های تلخ مختلف و عمدتاً نارینژنین، هسپریدین و اسید سیتریک است.

خواص و فواید لیمو ترش

  1. لیمو ترش دارای مقدار زیادی ویتامین C بوده و حاوی آنتی بیوتیک طبیعی می‌ باشد.
  2. لیمو ترش پوست را نرم کرده و زخم‌ ها را التیام می‌ بخشد.
  3. لیمو ترش سرشار از مواد مغذی و ویتامین‌ ها بوده و می‌ تواند از بدن در برابر بیماری‌ ها محافظت کند.
  4. مصرف لیمو ترش رنده شده با پوست، در تقویت کبد اثر بخش بوده و برای افرادی هم که از ناراحتی‌ های کبدی رنج می‌ برند شفا بخش است.
  5. ضد کرم و ضد گاز معده است و نفخ شکم را رفع می‌ نماید.
  6. ماليدن ليمو ترش بر روی پاها و ماساژ دادن ملایم آن اثر تسکین دهنده دارد.
  7. شستشوی موها با لیمو ترش در جلوگیری از ریزش مو و درمان طاسی مؤثر است.
  8. لیمو ترش خون را تصفیه و رقیق می‌ کند.
  9. لیمو ترش خاصیت شکنندگی مویرگ‌ ها را کاهش می‌ دهد و برای بیماران مبتلا به تصلب شرایین، واریس و خونریزی لثه بسیار مفید است.
  10. خستگی را رفع کرده و برای تجدید حیات سلول‌ های بدن مؤثر است.
  11. اگر به همراه غذا مصرف شود در پیشگیری از بروز فقر آهن نقش مؤثری خواهد داشت.
  12. لیمو ترش به علت داشتن خواص اسیدی، ضد عفونی کننده‌ ای قوی است.

خواص آب لیمو

  • آب لیمو خاصیت صفرا بر و کاهش دهنده التهاب معده دارد.
  • هضم غذاهای چرب را تسریع می‌ کند.
  • آب ليمو خارش و سوزش حاصل از گزیدن حشرات را تسکین می‌ دهد.
  • همچنین آب لیمو، تب بر است و تنگی نفس را درمان می‌ کند.
  • برای جلوگیری و معالجه امراض دندان و افتادن بی موقع آن مؤثر است.
  • چکاندن آب لیموی تازه در بینی خونریزی آن را قطع می‌ کند.
  • خوردن آب لیمو سنگ‌ های کلیه را نیز دفع می‌ کند.
فواید لیموترش

موارد منع مصرف لیموترش

  • مصرف آب لیموی کهنه توصیه نمی‌ شود، زیرا به اسید های مضر تبدیل می‌ شود.
  • زیاده روی در مصرف ليمو ترش موجب ضعف نیروی جنسی، ناراحتی معده، افزایش آب بزاق، بی‌ خوابی و ناراحتی‌ های خون شده و حتی ممکن است که باعث عدم جذب ویتامین A در بدن گردد.
  • مصرف ليمو ترش برای افرادی که مبتلا به درد کمر، آسم و ناراحتی‌ های ریه، رماتیسم، تشنج و میگرن می‌ باشند اثر زیان بخشی دارد.
  • آب لیمو برای کسانی که زخم معده دارند زیان آور است.

شیوه مصرف لیمو ترش

  • اگر تعداد پنج عدد لیمو ترش که دانه‌ های آن گرفته شده باشد با 30 عدد حبه سیر پوست کنده با هم مخلوط نموده و با یک لیتر آب ۲ دقیقه بجوشانید و سپس آن را صاف کنید و هر روز صبح نصف استکان میل نمایید برای گرفتگی رگ‌ های قلب مفید است.
  • برای تهیه شربت آب لیمو باید مقداری شکر به آب لیمو مخلوط نمود و به اندازه کافی به آن آب اضافه کرد و میل نمود. شربت آب لیمو، عطش را رفع می‌ کند.
  • برای برطرف کردن ورم گلو و گلو درد یک قاشق چای خوری آب لیمو ترش را در آب نیم گرم بریزید و با آن غرغره کنید.
  • کسانی‌که می‌ خواهند خود را لاغر کنند اگر صبح ناشتا آب لیمو ترش را با یک لیوان آب مخلوط کنند و مقدار کمی عسل به آن اضافه نمایند و آن را بنوشند تا ظهر گرسنه نخواهند شد و بدین ترتیب از شر چربی‌ های اضافی راحت خواهند شد.
  • اگر در صورت شما لکه و جوش قرمز رنگ وجود دارد، درمان آن با آب لیمو و نمک است. بدین ترتیب که در آب لیمو مقداری نمک بزنید و آن را با پنبه روی صورت خود بمالید، لکه‌ها و جوش‌ ها را برطرف می‌ کند.
  • برای رفع اختلالات هاضمه مثل نفخ شکم، دو لیمو را با پوست و هسته برش بزنید و آن را در یک لیتر آب داغ یک یا دو ساعت خیس کنید بعد آن را بفشارید و آب فشرده آن را با قند یا شکر شیرین کنید و هر روز یک لیوان بنوشید. در مواردی که دچار اختلالات هاضمه شده‌ اید بیش از یک لیوان از این شربت را ننوشید، زیرا دارای مقدار زیادی مواد ترشی است.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها