چغندر و لبو چه فرقی دارند؟

A
۰

چغندر و لبو سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین ها و مواد معدنی هستند. پرخاصیت ترین بخش چغندر، برگ آن است، سپس ساقه ‌ها و ریشه که لبو نام دارد

چغندر و لبو به دلیل شباهتی که به هم دارند در بیشتر موارد با هم اشتباه گرفته می ‌شوند، اما این دو گیاه یعنی چغندر و لبو یا ( همان چغندر قرمز پخته شده ) از نظر طبیعت و کاربرد، با هم تفاوت هایی نیز دارند. چغندر به دو صورت است، یکی چغندر ساده که بنفش تیره و یا قرمز (لبو) است و یکی چغندرقند که رنگ زرد روشن دارد، که این چغندر برای تهیه شکر از آن استفاده می شود. در ریشه ی چغندر، شکر نهفته است. برگ های این گیاه در طول روز با کمک نور آفتاب اقدام به تولید ساکاروز می کنند و شب هنگام به ریشه انتقال می دهند. چغندر و لبو هر دو سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین ها و مواد معدنی مغذی هستند، که دراین مقاله به فواید و مضرات هر کدام می پردازیم.

چغندر چیست؟

چغندر در زبان انگلیسی beetroot نامیده می ‌شود و نام علمی آن Beta vulgaris است. گیاهی از خانواده اسفناج است که میوه و برگ آن مورد استفاده قرار می‌ گیرد. از میوه چغندر به عنوان غذای لذیذ و خوشمزه و از برگ آن به عنوان سبزی آش و بورانی استفاده می ‌شود. چغندر در رنگ ‌های زرد، سفید و قرمز یافت می ‌شود و می ‌توان آن را به صورت خام یا پخته مصرف کرد. این گیاه سرشار از ویتامین‌ ها و مواد معدنی است و همچنین مقدار بسیاری هیدرات‌ های کربن، چربی و قند دارد. پرخاصیت ترین بخش چغندر، برگ این گیاه است، سپس ساقه ‌ها و ریشه این گیاه که لبو نام دارد. مصرف ریشه چغندر برای بیماران دیابتی خطرناک است. رومی ها و یونانی ها از چغندر به جای غذا استفاده می کردند. پایین چغندر مانند پیاز است و به رنگ های زرد، سرخ و سفید می باشد. به عقیده یونانی ها برای خنک شدن خون، چغندر بهترین خوراکی است.

لبو چیست؟

لبو در زبان انگلیسی boiled-beetroot نامیده می‌ شود. نام دیگر آن شلغم خونین است. این گیاه خوشمزه، همان ریشه چغندر به حساب می‌ آید، به عبارت دیگر چغندر قرمز پخته شده را لبو می ‌نامند. به علت رنگ ‌دانه‌ ای به نام بتالین، رنگ لبو قرمز است. لبو یکی از سالم ‌ترین سبزیجات است و طرفداران بسیاری دارد. این گیاه حاوی مقدار بسیاری از مواد آلی از جمله روی، مس، منیزیم، فسفر، ویتامین B ۶ و تیامین است. لبو، جهت درمان بسیاری بیماری ‌ها از جمله کم‌ خونی، دیابت و بیماری‌ های قلبی استفاده می ‌شود. لبو، سبب کاهش وزن می شود.

طبع چغندر و لبو

چغندر طبیعت گرم و تر دارد و لبو دارای طبع معتدل است.

موارد مصرف لبو و چغندر

  • چغندر باعث ایجاد درخشندگی در لب ‌ها، شفاف و درخشان تر شدن مو، برطرف شدن هاله سیاه دور چشم، و از بین رفتن خطوط تیره دور گردن می شود.
  • لبو جایگزین به صرفه ‌ای به جای زعفران و استفاده ی مناسب به جای رب بوده و برای درست کردن شربت لبو، و چای لبو قابل مصرف می باشد.

خواص چغندر

  • درمان کننده بیماری جذام است.
  • تقویت کننده مغز، حافظه و اعصاب می باشد.
  • از بروز کم ‌خونی جلوگیری می کند.
  • پاک کننده کبد، کلیه و کیسه صفرا است.
  • باعث تصفیه شدن خون و بهبود جریان خون می شود.
  • اشتها آور و مقوی است.
  • آرام‌ بخش و تسکین ‌دهنده ی درد گوش و سردرد است.
  • دفع کننده بلغم، اسید اوریک، سموم بدن و سنگ کلیه می باشد.
  • ملین و درمان کننده ی یبوست است.
  • چربی خون را کاهش می دهد.
  • در بهبود سلامت طحال موثر است.
  • به درمان التهاب مجاری ادرار و بواسیر کمک می کند.
  • بهبود دهنده ی بیماری ‌های پوستی است.
  • در استعمال خارجی ( پانسمان تاول و درمان زخم ) به کار می رود.
  • شوره ی سر را رفع می کند.
  • درد دندان را کاهش می دهد.
  • درمان کننده سیاتیک و کم کاری تیروئید و رعشه است.
  • سرشار از ویتامین ‌های A ، B و C است.
  • درد لگن و پایین تنه را از بین می برد.
  • باعث افزایش تعداد اسپرم و افزایش حرکت اسپرم می شود.
  • برای رفع سرماخوردگی و آنفولانزا مفید است.
  • از ابتلا به سرطان های ریه، پوست، خون و سرطان سینه جلوگیری می کند.

خواص لبو

  • خطر ابتلا به فشار خون، و بیماری ‌های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
  • از ابتلا به سرطان پیشگیری می کند.
  • به بهبود سلامت کبد، التهاب کلیه، گوارش، و فرآیند رشد بدن کمک می کند.
  • سبب افزایش سطح انرژی، میزان آنتی‌اکسیدان می شود.
  • منبعی سرشار از فولات و بتالین است.
  • تنظیم کننده قند خون و کاهش دهنده ی کلسترول بد است.
  • برای خانم ‌های باردار مفید بوده و به درمان کم خونی کمک می کند.
  • به تقویت استخوان ‌ها و دندان ‌ها کمک می کند و از پوکی استخوان و آرتریت جلوگیری می کند.
  • به بهبود سلامت پوست و التیام یافتن زخم ‌ها و کبودی ‌ها کمک کرده و ضد پیری است.
  • از بروز مشکلات تنفسی جلوگیری می کند.
  • از ابتلا به مشکل چشمی دژنراسیون ماکولا (لکه زرد تخریب ) جلوگیری، و از آب مروارید پیشگیری می کند.
  • علائم سندروم پیش از قاعدگی و همچنین اضافه وزن را کاهش می دهد.
  • استرس را درمان می کند.
  • برای سم‌ زدایی بدن مناسب است.
  • دارای خواص ضد التهابی غیراستروئیدی بوده و پایین آورنده ی تب است.
  • به بهبود عملکرد شناختی و سلامت مغز کمک کرده و از زوال عقل،
  • رشد سلول‌ های تومور و سکته مغزی جلوگیری می کند .

مضرات چغندر

  • ناراحتی معده و دل ‌پیچه
  • سوء هاضمه
  • افزایش قند خون
  • ایجاد حساسیت در کودکان ( تهوع و دل‌ پیچه )
  • خارش
  • سرگیجه
  • مشکل در سوخت و ساز آهن

مضرات لبو

  • بالا رفتن عنصر آهن و مس
  • قرمز شدن ادرار
  • تهوع و اسهال
  • تغییر رنگ مدفوع
  • جوش زدن صورت
  • ایجاد سنگ کلیه
  • کاهش سطح کلسیم
  • گرفتگی تارهای صوتی
  • جهش در سطح قند خون

البته لازم به ذکر است که مضرات چغندر و لبو، یا دیگر مواد غذایی در اثر زیاده روی در مصرف آن ایجاد می شود.

مطالب مرتبط
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها