گل کلم و خواص آن

A
۰

گل کلم ویتامین K دارد که دارای خواص ضد التهابی است، مصرف منظم گل کلم، گردش خون سالم را تضمین می کند و برای درمان ورم معده مفید است.

گل کلم با نام علمی Brassica oleracea var. botrytis گیاهی یک ساله، هم خانواده کلم، با میوه‌ ای گوشتی با انواع مختلف سفید، نارنجی، کبود و سیر است و قسمت مورد استفاده آن گل (میوه) است. طبق نظر برخی منابع، گل کلم در چین تولید می‌ شده و در قرن ۱۳ به اسپانیا وارد شده است. برخی دیگر بر این باورند که این گیاه محصول شرق مدیترانه بوده که اخیراً و در اواخر قرن بیستم به ایتالیا صادر شده است. در اصل گل این کلم‌ های اولیه از توپ تنیس بزرگ تر نبوده است، اما گل کلم‌ هایی با گل بزرگ به تدریج متداول شده‌ اند.

گل کلم نیز مانند سایر سبزیجات خانواده چلیپایی دارای ترکیبات سولفوری مهار کننده سرطان است که نقش مهمی در مبارزه با سرطان به ویژه سرطان‌ های هورمونی، روده و ریه دارد. فیبر موجود در این گیاه، آن را به یک سبزی محافظ قلب تبدیل کرده است زیرا باعث کاهش سطح کلسترول خون می‌ شود و فولات موجود در آن سطح بالای هموسیستئین که باعث حملات قلبی می‌ شود را خنثی می‌ کند. این گیاه گزینه خوبی برای زنان در قبل و یا طی دوران اولیه بارداری است؛ زیرا فولات به پیشگیری از نقص‌ های مادر زادی کمک می کند. ویتامین C موجود در کلم نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.

طبع و مزاج

طبع گل کلم از دیدگاه طب سنتی گرم و خشک است و زردچوبه، فلفل سیاه و آویشن مصلح گل کلم هستند.

ترکیبات

گل کلم سرشار از ویتامین C و منبع بسیار خوبی برای ویتامین‌ های B6 ، K (پیریدوکسن)، تریپتوفان و B5 (پانتوتنیک)، فیبر غذایی، منگنز، اسید های چرب امگا و منبع خوبی برای پتاسیم، فسفر و منیزیم است.

ارزش و مواد غذایی گل کلم

مقدار(در ۱۰۰گرم) مواد و محتویات مقدار(در ۱۰۰گرم) مواد و محتویات
57 میکروگرم فولات 25 کیلوکالری انرژی (کالری)
46 میلی گرم ویتامینC 5.3 گرم كربوهيدرات
0.08 میلی گرم ویتامینE 2.5 گرم فیبر غذایی
0.222میلی گرم ویتامینB6 2.4 گرم قند
13واحد ویتامینA 30 میلی گرم سدیم
16 میکروگرم ویتامینK 303 میلی گرم پتاسیم
0.156 میلی گرم منگنز 22 میلی گرم کلسیم
15 میلی گرم منیزیم 44 میلی گرم فسفر
0.1 گرم چربی تام 0.44 میلی گرم آهن
57 میکروگرم فولات 1.98 گرم پروتئین

خواص گل کلم

  1. دارای ویتامین C , A , K می‌ باشد.
  2. گل کلم ویتامین K دارد که دارای خواص ضد التهابی است، مصرف منظم گل کلم، گردش خون سالم را تضمین می کند.
  3. گل کلم منبع فیبر غذایی است که به فرآیند هضم کمک می کند.
  4. انگل را دفع می‌کند.
  5. ضد عفونی کننده است.
  6. زخم و سوختگی را التیام می‌ بخشد.
  7. گزیدگی حشرات را بر طرف می‌ سازد.
  8. در درمان رماتیسم و نقرس موثر است.
  9. گلو درد چرکی را درمان می‌ کند.
  10. از آسیب دیدگی و اختلالات چشم مانند آب مروارید جلوگیری می کند.
  11. یرقان، مرض قند، نفریت و اسهال را درمان می‌ کند.
  12. عصاره ی گل کلم دارای خواص ضد التهابی بر علائم کولیت زخمی است.
  13. گل کلم علاوه بر داشتنی پوستی سالم، باعث افزایش رشد مو به علت وجود گوگرد و سیلیکون می شود.
  14. برای پیشگیری از سرطان سینه موثر است.

توصیه‌ های پزشکی برای مصرف

  • همانند سایر هم خانواده‌ های کلم، این کلم نیز نفاخ بوده و بهتر است همراه با سبزی‌ ها یا میوه‌ های ضد نفخ استفاده شود.
  • تا حد امکان این گیاه را خام مصرف کنید (یا برای کمتر از ۵ دقیقه حرارت دهید).
  • قبل از مصرف آن، ابتدا آن را تکه تکه نموده و ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید (مدت زمان لازم برای تولید ترکیبات مؤثر تپوسیانات‌ ها)
  • در یک مطالعه مصرف زردچوبه با این گیاه نه تنها از بروز سرطان پروستات جلوگیری کرده، بلکه مانع تهاجم سرطان پروستات به نقاط دیگر (یعنی متاستاز) گردید.
  • این گیاه دارای مواد گوانرزا بوده و افراد مستعد به گواتر (یا اختلال تیروئید) بهتر است از زیاده روی در مصرف آن خودداری کنند (مگر این که ید به میزان کافی بخورند. برای این منظور استفاده از نمک یددار کافی است)
  • مقدار پورین‌ ها در این گیاه نسبتاً زیاد بوده و مبتلایان به نقرس بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند.

شیوه مصرف گل کلم

گلم کلم هایی با برگ های سبز روشن بهترین انتخاب هستند. برگ های زرد، لکه دار و سفت نیز وجود یک بیماری شناخته شده به نام کپک را نشان می دهند. اگر گل کلم را در یخچال نگهداری کنید، می توانید به مدت 5 روز از آن استفاده کرد.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها