کدو حلوایی

خواص کدو حلوایی یا کدو تنبل+ طبع و ارزش غذایی

A
۰

کدو حلوایی یا کدو تنبل یک خوراکی زمستانی مغذی و پرخاصیت است که طعم شیرین و ملایمی دارد

کدو گیاهی است یک ساله و خزنده که برگ‌های آن به شکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز می‌باشد. گل‌های آن زرد رنگ است و گل نر و گل ماده‌ی آن روی یک پایه قرار دارند. ریشه‌ی آن باریک، بلند و کمی شیرین است. کدو انواع مختلفی دارد، مانند کدوی حلوایی، کدوی تنبل یا کدوی زرد، کدوی خورشی یا کدوی سبز. نوعی از کدوی حلوایی در کانادا و آمریکا و بعضی نقاط دنیا می‌روید که بسیار بزرگ می‌شود و گاهی وزن آن تا شصت کیلوگرم نیز می‌رسد. در آمریکا و کانادا این کدو ها را برای شب هالووین به کار می‌برند.

طبع و مزاج کدو حلوایی

از دیدگاه طب سنتی طبع کدو حلوایی سرد و تر بوده، اما سردی آن از سایر اقسام کدو کمتر است.

مواد موجود در 100 گرم کدو حلوایی

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم کدو حلوایی  
انرژی 18 کالری  
آب 91 گرم  
پروتئین 1 گرم  
چربی 0.1 گرم  
نشاسته 5.4 گرم  
کلسیم 21 میلی‌گرم  
فسفر 45 میلی‌گرم  
آهن 0.8 میلی‌گرم  
پتاسیم 24 میلی‌گرم  
ویتامینA 1600 واحد  
ویتامین B1 0.05 میلی‌گرم  
ویتامین B2 0.11 میلی‌گرم  
ویتامینB3 0.6 میلی‌گرم  
ویتامین C 9 میلی‌گرم  

ترکیبات شیمیایی کدو حلوایی

کدو حاوی پروتئین چربی، قند، کلسیم، آهن، و تخم آن دارای فیتین، لسیتین، فسفر، بیتن، پرونشین، گلبولین، چربی، ملن، پرونتور و هورمون رشد است.

فواید و خواص کدو حلوایی و کدو تنبل

  • خشونت سینه، اخلاط خونی و سرفه‌های مزمن را برطرف می‌کند.
  • درمان کننده اختلالات کلیوی و سوزش ادرار است.
  • دهان را ضد‌عفونی می‌کند.
  • داروی موثری در درمان خستگی‌های جسمی و فکری است.
  • به عملکرد سیستم گوارشی به خصوص در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر کمک می‌کند.
  • خوردن این دو نوع کدو می‌تواند به پیشگیری از گرفتگی عروق که منجر به سکته مغزی و حملات قلبی می‌شود، کمک کند.
  • این کدوها ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده و بیماری‌هایی مانند رماتیسم را کاهش دهند.
  • گوشت میوه آن مسکن، نرم کننده و خنک کننده است.
  • کدوی تنبل به صورت ضماد برای درمان سوختگی، التهابات و تاول‌ها به کار می‌رود.
  • کدو تنبل برای درمان خونریزی دستگاه تنفس و خونریزی ریوی مفید است.
  • روغن آن مقوی اعصاب است.
  • دانه‌های‌کدو تنبل ضدکرم هستند.
  • اسیدهای چرب موجود در کدو تنبل برای از بین بردن چین و چروک‌های پوست موثر است.
  • کدو تنبل سبب تقویت تراکم استخوان‌های سالم می‌شود.
  • کدوی حلوایی از پوست در برابر تشعشعات ماوراء بنفش محافظت می‌کند و مصرف عصاره آن به طور روزانه حتى تاثیر محافظتی کرم ضد آفتاب را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: چقدر درباره خواص تخم کدو اطلاعات داری؟

روش‌های پخت کدو حلوایی:

  1. پخت در فر (کبابی کردن):
    • کدو حلوایی را به تکه‌های دلخواه برش بزنید و دانه‌های آن را خارج کنید.
    • کمی روغن زیتون، نمک، فلفل و ادویه‌جات دلخواه روی آن بپاشید.
    • آن را در فر با دمای ۱۸۰-۲۰۰ درجه سانتی‌گراد برای ۲۵-۳۵ دقیقه بپزید تا نرم و طلایی شود.
    • این روش باعث می‌شود طعم طبیعی کدو حلوایی بهتر مشخص شود.
  2. پخت آب‌پز یا بخارپز:
    • کدو حلوایی را به تکه‌های کوچک‌تر برش بزنید و آن‌ها را در آب جوش یا بخارپز به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بپزید.
    • پس از پخت، می‌توانید آن را له کرده و به عنوان پوره استفاده کنید یا در انواع سوپ‌ها و خورش‌ها به کار ببرید.
  3. تهیه پوره کدو حلوایی:
    • کدو حلوایی پخته شده را در مخلوط‌کن یا غذاساز قرار دهید و تا زمانی که به یک پوره نرم تبدیل شود، مخلوط کنید.
    • پوره کدو حلوایی می‌تواند به عنوان یک پایه برای انواع دسرها مانند کیک، نان، یا شیرینی استفاده شود یا به سوپ‌ها اضافه شود.
  4. سرخ کردن کدو حلوایی:
    • تکه‌های کدو حلوایی را به صورت مربعی برش داده و در تابه با کمی روغن زیتون سرخ کنید تا طلایی و ترد شوند.
    • می‌توانید از آن به عنوان یک غذای جانبی یا در سالادها استفاده کنید.
  5. تهیه سوپ کدو حلوایی:
    • کدو حلوایی پخته شده را با پیاز، سیر، آب مرغ یا سبزیجات و ادویه‌جات دلخواه ترکیب کرده و آن را در مخلوط‌کن به صورت سوپ پوره‌ای درآورید.
    • این سوپ خوشمزه و مغذی است و برای روزهای سرد سال بسیار مناسب است.
  6. تهیه دسر یا شیرینی با کدو حلوایی:
    • کدو حلوایی می‌تواند به عنوان یک ماده اصلی در تهیه دسرهایی مانند پای کدو حلوایی، کیک و نان مورد استفاده قرار گیرد. به دلیل طعم شیرین طبیعی‌اش، در ترکیب با ادویه‌جاتی مانند دارچین و جوز هندی، طعمی خوشایند و گرم ایجاد می‌کند.

موارد منع مصرف کدو سبز و کدو حلوایی

  • اشخاصی که مبتلا به کولیت می‌باشند باید در مصرف کدوی حلوایی احتیاط کنند.
  • زیاده روی در مصرف کدو حلوایی موجب اختلال در قوای جنسی، ضعف اشتها، افزایش سودا، نفخ، ناراحتی معده شده و همچنین موجب عدم جذب ویتامین C می‌شود.
مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار