خواص کدو حلوایی یا کدو تنبل+ طبع و ارزش غذایی
کدو حلوایی یا کدو تنبل یک خوراکی زمستانی مغذی و پرخاصیت است که طعم شیرین و ملایمی دارد
کدو گیاهی است یک ساله و خزنده که برگهای آن به شکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز میباشد. گلهای آن زرد رنگ است و گل نر و گل مادهی آن روی یک پایه قرار دارند. ریشهی آن باریک، بلند و کمی شیرین است. کدو انواع مختلفی دارد، مانند کدوی حلوایی، کدوی تنبل یا کدوی زرد، کدوی خورشی یا کدوی سبز. نوعی از کدوی حلوایی در کانادا و آمریکا و بعضی نقاط دنیا میروید که بسیار بزرگ میشود و گاهی وزن آن تا شصت کیلوگرم نیز میرسد. در آمریکا و کانادا این کدو ها را برای شب هالووین به کار میبرند.
طبع و مزاج کدو حلوایی
از دیدگاه طب سنتی طبع کدو حلوایی سرد و تر بوده، اما سردی آن از سایر اقسام کدو کمتر است.
مواد موجود در 100 گرم کدو حلوایی
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم کدو حلوایی | |
انرژی | 18 کالری | |
آب | 91 گرم | |
پروتئین | 1 گرم | |
چربی | 0.1 گرم | |
نشاسته | 5.4 گرم | |
کلسیم | 21 میلیگرم | |
فسفر | 45 میلیگرم | |
آهن | 0.8 میلیگرم | |
پتاسیم | 24 میلیگرم | |
ویتامینA | 1600 واحد | |
ویتامین B1 | 0.05 میلیگرم | |
ویتامین B2 | 0.11 میلیگرم | |
ویتامینB3 | 0.6 میلیگرم | |
ویتامین C | 9 میلیگرم |
ترکیبات شیمیایی کدو حلوایی
کدو حاوی پروتئین چربی، قند، کلسیم، آهن، و تخم آن دارای فیتین، لسیتین، فسفر، بیتن، پرونشین، گلبولین، چربی، ملن، پرونتور و هورمون رشد است.
فواید و خواص کدو حلوایی و کدو تنبل
- خشونت سینه، اخلاط خونی و سرفههای مزمن را برطرف میکند.
- درمان کننده اختلالات کلیوی و سوزش ادرار است.
- دهان را ضدعفونی میکند.
- داروی موثری در درمان خستگیهای جسمی و فکری است.
- به عملکرد سیستم گوارشی به خصوص در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر کمک میکند.
- خوردن این دو نوع کدو میتواند به پیشگیری از گرفتگی عروق که منجر به سکته مغزی و حملات قلبی میشود، کمک کند.
- این کدوها ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده و بیماریهایی مانند رماتیسم را کاهش دهند.
- گوشت میوه آن مسکن، نرم کننده و خنک کننده است.
- کدوی تنبل به صورت ضماد برای درمان سوختگی، التهابات و تاولها به کار میرود.
- کدو تنبل برای درمان خونریزی دستگاه تنفس و خونریزی ریوی مفید است.
- روغن آن مقوی اعصاب است.
- دانههایکدو تنبل ضدکرم هستند.
- اسیدهای چرب موجود در کدو تنبل برای از بین بردن چین و چروکهای پوست موثر است.
- کدو تنبل سبب تقویت تراکم استخوانهای سالم میشود.
- کدوی حلوایی از پوست در برابر تشعشعات ماوراء بنفش محافظت میکند و مصرف عصاره آن به طور روزانه حتى تاثیر محافظتی کرم ضد آفتاب را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: چقدر درباره خواص تخم کدو اطلاعات داری؟
روشهای پخت کدو حلوایی:
-
پخت در فر (کبابی کردن):
- کدو حلوایی را به تکههای دلخواه برش بزنید و دانههای آن را خارج کنید.
- کمی روغن زیتون، نمک، فلفل و ادویهجات دلخواه روی آن بپاشید.
- آن را در فر با دمای ۱۸۰-۲۰۰ درجه سانتیگراد برای ۲۵-۳۵ دقیقه بپزید تا نرم و طلایی شود.
- این روش باعث میشود طعم طبیعی کدو حلوایی بهتر مشخص شود.
-
پخت آبپز یا بخارپز:
- کدو حلوایی را به تکههای کوچکتر برش بزنید و آنها را در آب جوش یا بخارپز به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بپزید.
- پس از پخت، میتوانید آن را له کرده و به عنوان پوره استفاده کنید یا در انواع سوپها و خورشها به کار ببرید.
-
تهیه پوره کدو حلوایی:
- کدو حلوایی پخته شده را در مخلوطکن یا غذاساز قرار دهید و تا زمانی که به یک پوره نرم تبدیل شود، مخلوط کنید.
- پوره کدو حلوایی میتواند به عنوان یک پایه برای انواع دسرها مانند کیک، نان، یا شیرینی استفاده شود یا به سوپها اضافه شود.
-
سرخ کردن کدو حلوایی:
- تکههای کدو حلوایی را به صورت مربعی برش داده و در تابه با کمی روغن زیتون سرخ کنید تا طلایی و ترد شوند.
- میتوانید از آن به عنوان یک غذای جانبی یا در سالادها استفاده کنید.
-
تهیه سوپ کدو حلوایی:
- کدو حلوایی پخته شده را با پیاز، سیر، آب مرغ یا سبزیجات و ادویهجات دلخواه ترکیب کرده و آن را در مخلوطکن به صورت سوپ پورهای درآورید.
- این سوپ خوشمزه و مغذی است و برای روزهای سرد سال بسیار مناسب است.
-
تهیه دسر یا شیرینی با کدو حلوایی:
- کدو حلوایی میتواند به عنوان یک ماده اصلی در تهیه دسرهایی مانند پای کدو حلوایی، کیک و نان مورد استفاده قرار گیرد. به دلیل طعم شیرین طبیعیاش، در ترکیب با ادویهجاتی مانند دارچین و جوز هندی، طعمی خوشایند و گرم ایجاد میکند.
موارد منع مصرف کدو سبز و کدو حلوایی
- اشخاصی که مبتلا به کولیت میباشند باید در مصرف کدوی حلوایی احتیاط کنند.
- زیاده روی در مصرف کدو حلوایی موجب اختلال در قوای جنسی، ضعف اشتها، افزایش سودا، نفخ، ناراحتی معده شده و همچنین موجب عدم جذب ویتامین C میشود.