عکس گیاه کاسنی | خواص عرق کاسنی | طبع کاسنی

همه چیز درباره کاسنی و خواص باورنکردنی آن

A
۰

گیاه کاسنی و عرق آن مصارف دارویی و درمانی بسیاری دارد. کاسنی تقویت کننده روده، سیستم ایمنی و پاکسازی کننده کبد و ... نیز هست.

کاسنی با نام تجاری (Cichorium intybus) گیاهی با خواص فراوان است که از ریشه و قسمت‌ های خشک شده آن که بر سطح زمین قرار دارند، برای تهیه مصارف دارویی استفاده می‌ کنند. کاسنی به روش‌ های مختلفی مورد استفاده قرار می‌ گیرد، ولی کاربردی ترین نوع مصرف این گیاه، عرق آن است. کاسنی منبع عالی ویتامین‌ ها و مواد معدنی از جمله روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، آهن اسید فولیک و پتاسیم و همچنین ویتامین A، B6، C، E و K است. کاسنی تقویت کننده حرکات روده، تقویت کننده سیستم ایمنی، تقویت کننده کبد و پاک سازی کننده خلط خون است.

طبع گیاه کاسنی

طبع ریشه کاسنی، در درجه اول گرم و در درجه دوم خشک است. طبیعت یا طبع عرق کاسنی هم سرد و تر است، تمامی خواص آب کاسنی را داراست، به جز این که از آن ضعیف تر است. عرق کاسنی نسبت به برگ کاسنی لطیف تر و دارای سرعت نفوذ بیشتری است.

بررسی کاسنی از نظر گیاه شناسی

گیاه کاسنی، گیاهی پایا و علفی به ارتفاع 0.5 الی 1.5 متر است. ریشه‌ ای قوی و دراز (0.5 الی 1متر) به رنگ قهوه‌ ای دارد. برگ‌ های آن متناوب و پوشیده از تار های فراوان در اطراف رگبرگ میانی است. برگ‌ های قاعده ساقه عموماً دراز و دارای بریدگی‌ های مشخص است، ولی در قسمت انتهایی و طول ساقه برگ‌ ها عموماً کوچک هستند. گل‌ هایی مجتمع به شکل گل آذین کاپیتول مرکب از گل‌ های زبانه‌ ای به رنگ آبی زیبا دارد که در فاصله ماه‌ های تیر تا اواخر شهریور و گاهی دیر تر ظاهر می‌ شود.

زیستگاه و کشت : کاسنی در زمین‌ های نسبتاً مرطوب کناره جاده‌ ها، اماکن بایر و دامنه‌ های کم ارتفاع غالب نواحی اروپا تا سوئد، مناطق غربی و مرکزی آسیا و شمال آفریقا به حالت خود رو و در آمریکای شمالی به حالت نیمه وحشی می‌ روید. برای پرورش آن دانه گیاه را در اوایل اردیبهشت بر روی خطوطی به فواصل ۲۰-۴۰ سانتی متر از یکدیگر می‌ کارند.

پراکندگی جغرافیایی در ایران: کاسنی گیاهی است که در ایران به صورت علف هرز در مزارع، باغ‌ های تازه احداث شده، حاشیه مزارع و جاده‌ ها تا چمنزار های خشک یا مرطوب، محل‌ های اسکان دام در دامنه‌ های کوهستانی و در مناطق مختلف استان‌ هایی مثل گرگان، مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، همدان، اراک، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد، فارس، کرمان، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، خراسان، سمنان و تهران می‌ روید.

گیاه کاسنی

مواد تشکیل دهنده کاسنی

در پزشکی تخم، برگ و گل آن مورد استفاده قرار می‌ گیرد، برگ آن حاوی شیکورین، سولفات‌ ها و فسفات‌ ها (سدیم، منیزیم، پتاسیم) و نیترات پتاسیم و ریشه آن حاوی اینولین، قند ( گلوکز، لولز، ساکارز)، لوولین، رزین، لعاب تانن و اسانس است. جوشانده برگ کاسنی نیز از پروتئین، چربی، قند، کلسیم، آهن و ویتامین‌ های A-B1-B2-PP ترکیب یافته است. ریشه کاسنی دارای ۱۱ تا ۱۵ درصد اینولین، ۱۰ تا ۲۳ درصد قند های مختلف نظیر گلوکز، یک ماده رزینی، موسیلاژ، تانن، اسانس و پکتین لوولین۳ است.

خاصیت درمانی کاسنی

گیاه کاسنی و عرقی که از برگ‌ های آن گرفته می‌ شود (عرق کاسنی) دارای خواص دارویی به شرح زیر است:

اختلالات کلیوی

  •     دم کرده برگ کاسنی کلیه‌ ها را تقویت و بر حجم ادرار می‌ افزاید و آب زیادی بدن، قولنج کلیه، وجود خون در ادرار و کمی دفع ادرار را درمان می‌ نماید.
  •     جوشانده ریشه کاسنی نیز فزونی دهنده ادرار و دفع کننده سموم بدن است و اختلالات مجاری ادرار را برطرف می‌ سازد.
  •     جوشانده تخم کاسنی سبب تقویت کلیه و درمان اختلالات کلیوی می‌ گردد.
  •     کاسنی در رفع رسوبات ادراری، عفونت مجاری ادرار و کم خونی مؤثر است.

اختلالات کبدی

  •    کاسنی تقویت‌ کننده کبد و درمان‌ کننده نارسایی‌ های کبدی است.
  •     دم کرده دمبرگ کاسنی قولنج و نارسایی کبد را درمان می‌ نماید.
  •     میوه آن به عنوان دارویی خنک کننده برای تب و سر درد و یرقان مصرف می‌ شود.
  •     گیاه کاسنی را اغلب برای درمان زردی (یرقان) و مشکلات طحال استفاده می‌ کنند.
  •     آبی که از برگ‌ های آن گرفته می‌ شود و جوشانده‌ ای که از گل‌ های آن ساخته می‌ شود، باعث افزایش جریان صفرا و از بین رفتن سنگ‌ های کیسه صفرا می‌ شود.

اختلالات عصبی

  •     عرق کاسنی، تسکین دهنده اختلالات عصبی است. دم کرده برگ کاسنی، بیماری‌ های عصبی بخصوص هیستری را درمان می‌ کند.
  •     جوشانده ریشه کاسنی به عنوان مقوی و آرام بخش (مرهم) به کار می‌ رود.
  •     جوشانده میوه و دانه آن به عنوان مقوى مغز به کار می‌ رود و برای درمان سر درد و آسم نیز استفاده می‌ شود.

برگ خشک شده کاسنی

زیبایی

  •     کاسنی خواص ضد التهابی دارد و برای درمان انواع جوش و آکنه مفید است.
  •     در تهیه ماسک مرطوب کننده پوست از کاسنی استفاده می‌ کنند، زیرا کاسنی سبب حفظ سلامت پوست می‌ شود.
  •     ریشه گیاه کاسنی دارای بتاکاروتن است و سبب چاقی صورت و رفع چین و چروک و جوان سازی پوست می‌ شود.

ریشه گیاه کاسنی

کاهش وزن

    اولیگوفروفوتوز و اینولین به وفور در کاسنی یافت می شوند. این دو جز در مدیریت وزن بسیار خوب هستند، آن ها گرلین را تنظیم می کنند، یک آمینو اسید که مسئول اشتها است این کنترل کننده ها، از خوردن غذا کم کرده و احساس رضایت و سیری را ترویج می کنند.

اختلالات گوارشی

  •     گل‌ ها و برگ‌ های کاسنی در درمان ورم معده و مشکلات گوارشی مؤثر است.
  •     اشتها آور بوده و جریان صفرا را افزایش می‌ دهد.
  •     به عنوان هضم کننده غذا و داروی کاهش دهنده عطش و حرارت استفاده می‌ شود.
  •     دم کرده برگ‌ ها و گل‌ های آن برای کمک به عمل هضم غذا مصرف می‌ شوند.
  •     ریشه کاسنی، مجاری گوارشی را پاک می کند و بهترین تصفیه کننده خون است. ریشه کاسنی در از بین بردن ورم احشا خیلی مؤثر است.

دیگر خواص کاسنی

  1.     دانه کاسنی را برای تهیه شربت‌ های مسهل به کار می‌ برند.
  2.     ریشه‌ های جوان آن مانند هویج خوراکی هستند و جنبه علوفه‌ ای نیز دارند.
  3.     برگ‌ های کاسنی محرک و بادشکن هستند و برای درمان نقرس و روماتیسم مورد استفاده قرار می‌ گیرند.
  4.     کاسنی درمان کننده مسمومیت، ورم مفاصل، چشم و پلک است.
  5.     در استعمال خارجی، کاسنی درمان کننده خارش‌ ها و تحریکات پوستی است.
  6.     فشار خون را تنظیم نموده، خفقان و تب‌ های صفراوی را برطرف می‌ سازد.
  7.     خمیر برگ آن برای درمان بریدگی‌ ها و زخم‌ ها به کار می‌ رود.
  8.     کاسنی اثر میکروب کشی قوی تری از انواع آنتی بیوتیک ها دارد.
  9.     پودر بو داده (سرخ شده) ریشه آن مخلوط با قهوه برای تهیه قهوه فرانسوی به کار می‌ رود.
  10.     جوشانده ریشه آن برای درمان زردی (یرقان) و بزرگ شدگی کبد مصرف می‌ شود.
  11.     عصاره برگ‌ های آن به همراه روغن بادام به عنوان ملین به بچه‌ها داده می‌ شود.
  12.     برگ‌ های جوان سفید شده آن در سالاد مصرف می‌ شود.
  13.     کاسنی برای کاهش درد های عضلانی موثر است.
  14.     اگر دچار خارش بدن هستید بهتر است آب کاسنی را به محل خارش بمالید تا خارش رفع گردد.
  15.     ریشه آن معطر و مدر است و سبب تصفیه خون و غنای آن می‌ شود و درد و تورم مفاصل را کاهش می‌ دهد.
  16.     جوشانده برگ‌ های گیاه کاسنی برای درمان تأخیر قاعدگی و استفراغ صفراوی و بزرگ شدگی طحال مفید است.

دمنوش کاسنی

شیوه مصرف درمانی گیاه کاسنی

مصرف عمومی: دم کرده ۸-۱۵ گرم برگ های تازه یا برگ های خشک کاسنی در هزار گرم آب جوش، جوشانده 20 تا 30 گرم گل کاسنی در هزار گرم آب جوش و دم کرده یا جوشانده 15 تا 20 گرم ریشه در هزار گرم آب جوش در پزشکی سنتی برای استفاده روزانه مجاز است.

برای مصرف کودکان: ۵۰۰ گرم قند را در نیم لیتر شیره گیاه حل می‌ کنند و می‌ جوشانند تا به غلظت شربت درآید و سپس به مقدار ۳-۴ قاشق صبح ناشتا مصرف می‌ کنند.

برای رفع رسوبات ادراری، عفونت مجاری ادرار، کم خونی و درمان نقرس و روماتیسم: دم کرده ۸ تا ۱۵ گرم از برگ‌ های تازه و یا برگ‌ های خشک در هزار گرم آب جوش به مقدار یک فنجان قبل از هر غذا، دم کرده ۲۰ تا ۳۰ گرم از گل و دم کرده یا جوشانده ۱۵ تا ۲۰ گرم از ریشه کاسنی در هزار گرم آب برای درمان موارد ذکر شده توصیه می‌ شود.

موارد منع مصرف کاسنی

    باعث سقط جنین می شود. بنابر این مصرف آن در دوران بارداری توصیه نمی‌ شود.

    مصرف بلند مدت و بی رویه عرق کاسنی می تواند موجب افت فشار خـون شود. بنابر این افرادی که دارای فشار پایین هستند باید در مصرف آن جانب احتیاط را رعایت نمایند.

مطالب مرتبط
اخبار روز سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار مرتبط سایر رسانه ها