طرز تهیه میوه خشک خانگی | آموزش خشک کردن میوه در آفتاب | چطوری میوه خشک کنیم
روش های خانگی درست کردن میوه خشک + نحوه نگهداری و مصرف
طرز تهیه خشک کردن میوه در آفتاب، بخاری، با دستگاه و در فر به طوریکه میوه ها سیاه نشه و طعم و روش نگهداری از میوه خشک مواردی هست که در این مقاله به آنها پرداخته ایم.
فرآیند خشک کردن میوه در اصل روشی مناسب برای محافظت از طعم میوه است. گاهی اوقات میوه خشک نسبت به نوع تازه آن به دلیل طعم بهتر، برتری دارد. برخی میوه ها در برخی از فصول سال فراوان تر از دیگر میوه ها هستند. میوه خشک ترد و شیرین و نوعی آب نبات طبیعی است و مواد مغذی موجود در آن ها تفاوت چندانی با میوه ی تازه ندارد. از میوه خشک می توان به صورت میان وعده استفاده نمود. بدون هیچ گونه هزینه ای میوه های اضافی خود را به میوه خشک تبدیل کنید و از خواص میوه خشک بهره مند شوید.
فواید میوه خشک
قرار دادن مقدار مناسبی از میوه های خشک یا تازه می تواند موجب کنترل کلسترول و تنظیم فشار خون شود. از تاثیرات مثبت دیگر میوه خشک بر سلامت بدن می توان به تامین آنتیاکسیدان ها، کلسیم و پتاسیم اشاره کرد. میوه های خشک حاوی ویتامین ها و مواد معدنی دیگری مانند پلیفنول ها، منیزیم، ویتامین A ، ویتامین K و… هستند.
بیشتر بخوانید: مهمترین فواید مصرف میوه خشک
نکته ای که باید به هنگام مصرف میوه های خشک شده به آن توجه داشته باشید میزان قند موجود در آن است. خوردن بیش از حد میوه های خشک شده باعث تبدیل شدن آن به یک میان وعده نا سالم می شود.
روش های درست کردن میوه خشک
در این مطلب قصد داریم به شما بیاموزیم که چگونه میوه خشک کنیم، یعنی میوه های تازه ی تابستانی را به میان وعده ای تبدیل کنیم که بتوانیم در طول سال مصرف کنیم. این مقاله را دنبال کنید تا با روش های مختلف و آسان خشک کردن میوه در خانه آشنا شوید.
خشک کردن میوه در فضای باز ( آفتاب )
- یک روز گرم را انتخاب کنید. درجهی حرارت باید حداقل ۳۰ درجه ی سانتی گراد باشد (هرچه بالاتر باشد، بهتر است). خشک کردن میوه در فضای باز، چند روز طول می کشد، بنابراین لازم است که هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب باشد. رطوبت هوا نیز در حین خشک کردن میوه باید زیر ۶۰ درصد و هوا هم آفتابی و گرم باشد.
- میوه ها را روی سینی توری قرار دهید. از توری های استیل ضد زنگ، پلاستیکی یا فایبر گلاس با روکش تفلون استفاده کنید. میوه ها را در یک لایه ی یکنواخت و با کمی فاصله روی توری بچینید. اکثر سینی های چوبی نیز برای این کار مناسب هستند اما از چوب سبز، کاج، سدار، بلوط و چوب سرخ اجتناب کنید و از توری فلزی (توری فلزی گالوانیزه) نیز استفاده نکنید.
- سینی را زیر نور آفتاب قرار دهید. سینی میوه را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله بگیرد. روی آن را با یک توری نازک بپوشانید و بگذارید زیر نور مستقیم خورشید بماند. مهم است که سینی را از زمین مرطوب دور نگه دارید. قرار دادن سینی روی آجر باعث میشود که هوا بهتر جریان پیدا کند و فرآیند خشک کردن میوه سریع تر انجام شود. برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن میوه ها، یک ورق آلومینیوم یا قلع در زیر سینی قرار دهید.
- پوشاندن روی سینی از میوه ها در برابر پرندگان و حشرات محافظت خواهد کرد. سینی را در شب در زیر یک سایه بان یا در یک جای سر پوشیده قرار دهید، چون هوای خنک شب می تواند میوه را دوباره مرطوب کند. وقتی میوه ها چروکیده و جویدنی (ترد) شدند، آن ها را جمع آوری کنید.
روش سرخ کردن برای خشک کردن میوه
روش سرخ کردن یکی دیگر از بهترین روش ها برای خشک کردن میوه های پر نشاسته و کم رطوبت مثل موز است.
خشک کردن میوه در فر
یکی دیگر از روش های خشک کردن میوه، خشک کردن با جریان هوا می باشد که ترکیبی از جریان هوا و حرارت کم است، این کار معمولاً در فر انجام می شود. خشک کردن با فر بهترین روش است زیرا شکر یا ماده افزودنی دیگری به آن نمی افزایید. فر، کاغذ مومی یا لاینرهای سیلیکونی و سینی فر یا توری های گرد مخصوص پیتزا را آماده کنید. در این روش برای جلوگیری از رشد باکتری ها میوه ها را در دمای پایین گرم می کنند تا آب آن ها به قدر کافی تبخیر شود.
میوه ی مورد نظرتان را آماده کنید، بهتر است این میوه ها کاملا رسیده باشند. آن ها را با آب سرد بشویید، قسمت لکه دار را جدا کنید و هسته میوه و ساقه میوه را بردارید.
به صورت هم اندازه برش بزنید تا در زمان یکسانی خشک شوند. میوه های کوچک مثل انگور، توت فرنگی، گیلاس و گوجه فرنگی مینیاتوری را می توان به صورت درسته خشک کرد. میوه های متوسط را می توان نصف یا حلقه حلقه کرد و میوه های بزرگ یا خیلی سفت مثل انبه، آناناس و نارگیل را باید ورقه ورقه کرد.
برای حفظ ظاهر زیبای میوه ها و جلوگیری از تغییر رنگ شان آن ها را 10 دقیقه درون آب لیمو و آب قرار دهید، سپس در آبکش بریزید و با یک حوله ی بدون پرز به آرامی خشک کنید. فر را از قبل در دمای 54 تا 71 درجه ی سانتی گراد گرم کنید.
از درجه ی حرارت پایین تر برای میوه های برش خورده ی نازک مانند سیب یا هلو و از دمای بالاتر برای توت فرنگی ها و سایر توت های کامل استفاده کنید. روی سینی فر را با کاغذ مومی بپوشانید و تکه های میوه را با حفظ فاصله بچینید. یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاینر سیلیکونی روی میوه ها برای جلوگیری از جمع شدن (لوله شدن) آن ها قرار دهید. میوه ها را درون فر بگذارید و هر دو ساعت سینی فر را بچرخانید. هنگامی که میوه خشک بافتی مانند چرم پیدا کرد و حدی منعطف بود، آماده بیرون آوردن از فر است.
بعد از بیرون آوردن میوه های خشک از فر آن ها را در ظرف های پلاستیکی یا شیشه ای بریزید و برای 4 تا 5 روز سر ظرفها را باز بگذارید تا رطوبت باقی مانده آن ها تبخیر شود. در طی این روزها ظرف را، تکان دهید تا میوه ها کمی جابه جا شوند. پس از 5 روز، در ظرف را ببندید. حدود 10 ماه بعد از این میوه های خشک می توانید استفاده کنید.
خشک کردن میوه با دستگاه میوه خشک کن
- میوه خشک کن را روی تنظیمات خشک کردن میوه قرار دهید. اگر خشک کن شما چنین تنظیماتی ندارد، درجه ی حرارت آن را روی ۵۷ درجهی سانتی گراد تنظیم کنید.
- میوه ها را در یک لایه ی تکی درون خشک کن بچینید. مقدار زمان دقیق خشک شدن به میوه و ضخامت آن بستگی دارد اما معمولا میوه ها پس از ۱ تا ۲ روز آماده هستند.
- برای جلوگیری از خشک شدن بیش ازحد میوه ها، بعد از ۲۴ ساعت اول آن ها را مدام ببینید.
- وقتی میوه ها خشک و ترد شدند، یعنی آماده هستند و می توانید آن ها را جمع آوری کنید. میوه خشک را به آرامی فشار دهید. آن ها باید نسبتا سفت باشند، چون رطوبت موجود در آن ها بیرون کشیده شده است.
خشک کردن میوه با شکر
خشک کردن با شکر نوع دیگری از روش خشک کردن میوه است که با خیساندن یا جوشاندن میوه در یک شیره شکری انجام می شود.
بهترین میوه ها برای خشک کردن
در فصل زمستان میوه هایی مانند پرتقال، نارنگی، کیوی، لیمو شیرین و سیب بهترین میوه برای خشک کردن خواهند بود. در فصل تابستان نیز بهتر است به سراغ میوه هایی مانند زردآلو، هلو، شلیل، آلبالو، گیلاس و… بروید. میوه هایی که با استفاده از روش ها و دستگاه های مناسب خشک می شوند می توانند در طیف دمایی وسیع و مدت های طولانی تر نگهداری شوند. برخی از رایج ترین انواع بهترین میوه برای خشک کردن، عبارتند از:
- زردآلو: زرد آلوی خشک شده با بافت ترش و تردی که دارد می تواند بهترین میوه برای خشک کردن باشد.
- انجیر: انجیر خشک با توجه به مقدار بالای آهن، پتاسیم، فیبر، کلسیم و میزان پایین چربی بهترین میوه برای خشک کردن است. انجیر خشک بسیار شیرین بوده و بافت چسبناکی دارد.
- آلبالو: آلبالو منبع عالی ویتامین A و یک مکمل خوب برای رژیم غذایی است.
نگهداری و استفاده از میوه خشک
- میوه های کاملاً خشک شده و ترد را می توانید در ظرف پلاستیکی در دار بریزید و در آشپزخانه نگهداری کنید.
- میوه هایی که هنوز کمی رطوبت دارند را در ظرفی پلاستیکی بگذارید و یا روی آن ها را با سلفون بپوشانید و می توانید تا چندین روز آن ها را در یخچال نگهداری کنید.
- اکثر میوه های خشک شده 9 تا 12 ماه قابل استفاده هستند.
- برای جلوگیری از فاسد شدن میوه های خشک آماده و بسته بندی شده، آن ها را در یک کیسه ی سر بسته درون یخچال قرار دهید.
- برخی از میوه های خشک را مانند سیب، زردآلو، هلو، آلو و گلابی می توان با خیساندن در آب گرم یا آهسته جوشاندن دوباره آبدار و مرطوب کردو سپس استفاده نمود.
- بسیاری از میوه های خشک رایج در بازار قبل از بسته بندی با دی اکسید گوگرد خشک می شوند که این روش به میوه کمک می کند تا رنگ، طعم و شکل خود را حفظ کند.
- اگر به گوگرد حساسیت دارید، می توانید میوه های خشک شده بدون گوگرد را خریداری کنید.