خواص کاسنی

فواید کاسنی | طریقه مصرف کاسنی

همه چیز درباره گیاه کاسنی و خواص باورنکردنی آن + طبع و شیوه مصرف

A
۰

برای آشنایی با خواص کاسنی، مضرات، شیوه مصرف و طبع کاسنی این مطلب را بخوانید تا با پیشگیری از مضرات کاسنی بتوانید از این گیاه بهاری استفاده کنید.

کاسنی از گیاهان دارویی پرخاصیت است که اغلب آن را از عرق کاسنی می شناسند اما این گیاه دارویی با طبع سرد به دلیل مواد تشکیل دهنده ای که دارد خواص زیادی برای سلامت بدن دارد ولی به دلیل طبع آن بهتر است با مصلحات مصرف شود. کاسنی به روش‌ های مختلفی مورد استفاده قرار می‌ گیرد، ولی کاربردی ترین نوع مصرف این گیاه، عرق آن است. در این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با فواید کاسنی آشنا شوید.

  • نام علمی: Cichorium intybus

  • شکل ظاهری:  گیاه کاسنی، گیاهی پایا و علفی به ارتفاع حدود ۳۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر  است. ریشه‌ ای قوی و دراز (0.5 الی 1متر) به رنگ قهوه‌ ای دارد. برگ‌ های آن متناوب و پوشیده از تار های فراوان در اطراف رگبرگ میانی است.  گل‌هایی به رنگ آبی روشن یا بنفش است.

  • طعم: تلخ و کمی تند است.

  • بو: بویی گیاهی، خاکی و کمی تند دارد. در حالت تازه، بوی آن ملایم‌تر و در حالت خشک یا به‌صورت عرق، قوی‌تر و نافذتر است.

  • فصل برداشت گیاه کاسنی: فصل برداشت کاسنی به قسمت‌هایی از گیاه که قصد برداشت آن را دارید، بستگی دارد؛ به طور کلی، برگ و ساقه کاسنی در ماه‌های تیر و مرداد برداشت می‌شوند، در حالی که ریشه آن در ماه‌های مهر و آبان قابل برداشت است.

گل و برگ و ریشه گیاه کاسنی

طبع کاسنی
کاسنی

طبع کاسنی

طبع کاسنی سرد و تر است.

مصلح کاسنی

  • عسل

  • گل گاوزبان

  • دارچین

ارزش غذایی کاسنی

جدول ارزش غذایی کاسنی (در 100 گرم)
انرژی (کالری) 23 کیلوکالری
کربوهیدرات 4.70 گرم
پروتئین 1.70 گرم
چربی 0.30 گرم
آب 92.00 گرم
فیبر 4.00 گرم
قند 0.70 گرم
کلسترول 0.00 میلی‌گرم

خواص کاسنی

  1.      دانه کاسنی را برای تهیه شربت‌ های مسهل به کار می‌ برند.

  2.     برگ‌ های کاسنی محرک و بادشکن هستند و برای درمان نقرس و روماتیسم مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

  3.     کاسنی درمان کننده مسمومیت، ورم مفاصل، چشم و پلک است.

  4.     در استعمال خارجی، کاسنی درمان کننده خارش‌ ها و تحریکات پوستی است.

  5.     فشار خون را تنظیم نموده، خفقان و تب‌ های صفراوی را برطرف می‌ سازد.

  6.     خمیر برگ آن برای درمان بریدگی‌ ها و زخم‌ ها به کار می‌ رود.

  7.     گیاه کاسنی اثر میکروب کشی قوی تری از انواع آنتی بیوتیک ها دارد.

  8.     جوشانده ریشه آن برای درمان زردی (یرقان) و بزرگ شدگی کبد مصرف می‌ شود.

  9.     عصاره برگ‌ های آن به همراه روغن بادام به عنوان ملین به بچه‌ها داده می‌ شود.

  10.     کاسنی برای کاهش درد های عضلانی موثر است.

  11.     اگر دچار خارش بدن هستید بهتر است آب کاسنی را به محل خارش بمالید تا خارش رفع گردد.

  12.     ریشه آن معطر و مدر است و سبب تصفیه خون و غنای آن می‌ شود و درد و تورم مفاصل را کاهش می‌ دهد.

  13.     جوشانده برگ‌ های گیاه کاسنی برای درمان تأخیر قاعدگی و استفراغ صفراوی و بزرگ شدگی طحال مفید است

مضرات کاسنی
کاسنی

کاسنی بهبود عملکرد کبد و کیسهٔ صفرا

گیاه کاسنی به دلیل ترکیبات تلخ خود، موجب تحریک ترشح صفرا و بهبود عملکرد کبد و کیسهٔ صفرا می‌شود. این ویژگی به پاکسازی کبد و تسهیل هضم چربی‌ها کمک می‌کند.

بهبود کبد چرب با کاسنی 

بیماری کبد چرب در اثر تجمع چربی در کبد بروز پیدا می‌کند. این بیماری در افراد دارای اضافه‌وزن یا چاق شایع‌تر است. تحقیقات نشان دادند که مصرف کاسنی باعث کاهش قابل توجه آنزیم‌های کبدی می‌شود. بالا‌رفتن مقادیر این آنزیم‌ها می‌تواند بیانگر آسیب به کبد باشد.

کاسنی برای کاهش قند خون

وجود اینولین، نوعی فیبر محلول در کاسنی، به کاهش قند خون کمک می‌کند. اینولین باعث کاهش جذب گلوکز در روده‌ها شده و برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.

تقویت سیستم گوارشی با کاسنی 

فیبرهای موجود در گیاه کاسنی، به‌ویژه اینولین، موجب رشد باکتری‌های مفید در روده‌ها شده و به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک می‌کنند.

کاهش وزن با کاسنی 

کاسنی با داشتن فیبر بالا و کالری کم، احساس سیری را افزایش داده و به کنترل وزن کمک می‌کند.

کاسنی برای تقویت سیستم ایمنی

آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های موجود در کاسنی، به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند.

 بهبود سلامت قلب با کاسنی 

کاسنی با کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)، به بهبود سلامت قلب و عروق کمک می‌کند.

 کاهش التهاب با کاسنی 

ترکیبات ضدالتهابی موجود در کاسنی، به کاهش التهابات بدن و پیشگیری از بیماری‌های مزمن کمک می‌کنند.

کاسنی خشک شده
کاسنی خشک شده

مضرات کاسنی

  • حساسیت پوستی: برخی افراد ممکن است به کاسنی حساسیت نشان دهند و دچار خارش یا بثورات پوستی شوند.

  • مشکلات گوارشی: مصرف زیاد کاسنی می‌تواند باعث نفخ، دل‌درد یا اسهال شود.

  • منع مصرف در بارداری: زنان باردار و شیرده باید قبل از مصرف گیاه کاسنی با پزشک مشورت کنند، زیرا ممکن است باعث تحریک رحم شود.

شیوه مصرف کاسنی

  • دمنوش کاسنی: دم‌کردن برگ‌ها یا ریشهٔ خشک‌شدهٔ کاسنی در آب جوش.

  • کاسنی خشک شده: به عنوان افزودنی به غذاها و دمنوش ها.

  • عرق کاسنی: مصرف روزانهٔ یک فنجان عرق کاسنی برای پاکسازی کبد.

  • سالاد کاسنی: استفاده از برگ‌های تازهٔ کاسنی در سالاد.

  • پودر ریشهٔ کاسنی: استفاده به‌عنوان جایگزین قهوه یا افزودنی به غذاها.

شیوه مصرف درمانی گیاه کاسنی 

مصرف عمومی: دم کرده ۸-۱۵ گرم برگ های تازه یا برگ های خشک کاسنی در هزار گرم آب جوش، جوشانده 20 تا 30 گرم گل کاسنی در هزار گرم آب جوش و دم کرده یا جوشانده 15 تا 20 گرم ریشه در هزار گرم آب جوش در پزشکی سنتی برای استفاده روزانه مجاز است.

برای مصرف کودکان: ۵۰۰ گرم قند را در نیم لیتر شیره گیاه حل می‌ کنند و می‌ جوشانند تا به غلظت شربت درآید و سپس به مقدار ۳-۴ قاشق صبح ناشتا مصرف می‌ کنند.

برای رفع رسوبات ادراری، عفونت مجاری ادرار، کم خونی و درمان نقرس و روماتیسم: دم کرده ۸ تا ۱۵ گرم از برگ‌ های تازه و یا برگ‌ های خشک در هزار گرم آب جوش به مقدار یک فنجان قبل از هر غذا، دم کرده ۲۰ تا ۳۰ گرم از گل و دم کرده یا جوشانده ۱۵ تا ۲۰ گرم از ریشه کاسنی در هزار گرم آب برای درمان موارد ذکر شده توصیه می‌ شود.

مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار