خواص نعنا

فواید نعناع | خواص انواع نعناع

آشنایی با نعنا و مفید ترین خواص آن برای سلامت بدن + طبع

A
۰

از خواص نعنا می توان به اشتها آوری آن و همچنین قاعده آور بودن آن اشاره کرد. اینفوگیاهی در این مطلب ضمن معرفی طبع نعناع از خواص آن نیز توضیح می دهد.

نعنا با نام علمی Mentha piperita گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه‌ زیرزمینی که گیاه را در خاک است دارای ساقه‌ هوایی نیز می باشد. از محل گره‌ های ساقه که در تماس با زمین است ریشه‌ هایی خارج می‌ شود که ساقه‌ های جدیدی را درست می‌ کنند. بنابراین اگر شما فقط یک ساقه‌ نعنا در باغچه‌ خـود بکارید، به زودی تمام باغچه‌ شما پر از نعناع می‌ شود. برگ‌ های نعناع بیضی شکل، نوک تیز و دندانه دار می‌ باشد. گل‌ های آن بسته به نوعش قرمز، ارغوانی یا سفید است. این گیاه در مناطق معتدل و آفتابگیر به خوبی رشد می کند.

طبع نعنا و مصلح آن 

از نظر طب قدیم ایران، طبع نعناع نسبتاً گرم و خشک است.گرمی نعنا قابل توجه است لذا مصرف آن می‌بایست با ملاحظه مزاج شخص صورت گیرد.در سرد مزاج‌ها باعث تأمین حرارت مورد نیاز بدن می‌شود.

تحلیل برنده رطوبات بدن است و بلغم را نیز دفع می‌کند.

کرفس، مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج نعنا (نعناع) است.

جدول ارزش غذایی نعنا

ماده مغذی مقدار
کالری 70 کیلوکالری
آب 78.7 گرم
پروتئین 3.75 گرم
کربوهیدرات 14.9 گرم
فیبر 8 گرم
قند 0 گرم
چربی 0.94 گرم
ویتامین A 212 میکروگرم
ویتامین C 31.8 میلی‌گرم
کلسیم 243 میلی‌گرم
آهن 5.08 میلی‌گرم
پتاسیم 569 میلی‌گرم


ترکیبات شیمیایی نعناع

این گیاه دارای ماده‌ ای به نام منتول است که احساس خنکی در دهـان ایجاد می‌ کند. مقدار منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35 درصد تا 55 درصد تغییر می کند که البته اگر این گیاه دیر کنده شود، مقدار منتول آن تا حدود 30 درصد پایین می‌ آید.

بیشتر بخوانید: عرق نعنا رو با چی ترکیب کنیم تا بترکونه؟

انواع نعنا و خواص آن 

نعناع فلفلی: ضد‌التهاب، ضد‌اسپاسم، ضد‌میکروب، هضم‌کننده، ضد‌تهوع، ضد‌درد، خنک‌کننده.

نعنا-فلفلی

نعناع کوهی: ضد‌التهاب، ضد‌اسپاسم، ضد‌میکروب، ضد‌تهوع، ضد‌درد، خنک‌کننده، مفید برای مشکلات گوارشی و عصبی.

نعنا کوهی

نعناع پودری: ضد‌التهاب، ضد‌اسپاسم، ضد‌میکروب، ضدتهوع، ضد‌درد، خنک‌کننده، مفید برای مشکلات پوستی و تنفسی.

نعنا پودری

خواص عمومی نعنا یا نعناع

  • بادشکن است و گاز معده و روده را از بین می‌ برد.

  • بدن را در مقابل بیماری‌ های عفونی مقاوم می‌ سازد.

  • ضد تشنج و ضد سرفه است.

  • قاعده آور است و هنگامی که عادت ماهیانه‌ خانم ها عـقب می افتد، به ایجاد آن کمک می کند.

  • مسکن، آرام بخش و قابض است.

  • یکی از بهترین داروها برای رفع اسهال است.

  • درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا می‌ باشد.

  • برای رفع سوء هاضمه و ناراحتی‌ های معده و روده، نعناع مصرف کنید.

  • ناراحتی‌ های اعصاب را برطرف می‌ کند.

  • برای تسکین درد دندان، این گیاه را در دهان بگذارید و بجوید.

  • درد گوش را برطرف میکند.

  • آشامیدن چای یا عصاره نعنا، خونریزی سینه را قطع می‌ کند.

  • نعنا خون را رقیق می‌کند.

  • برای از بین بردن سکسکه، دل به هم خوردگی و تهوع، این گیاه را با آب انار ترش بخورید.

  • برای رفع تنگی نفس مفید است، حتى بوییدن عصاره نعنا، تنگی نفس را از بین می‌ برد.

  • برای رفع قولنج، درد های روده و معده و هضم نشدن غذا، چای این گیاه را بنوشید.

  • برای از بین بردن گلو درد، چای نعنا غرغره کنید.

  • شستشوی بینی در هنگام سرماخوردگی مفید است.

  • تسهیل فرآیند هضم و بهبود عملکرد کبد. نعناع می‌تواند به ترشح صفرا و فعالیت صفراوی کمک کند. این خاصیت در تسهیل فرآیند هضم غذا و جلوگیری از آسیب کبد و مشکلات صفراوی مفید است.

خواص اسانس نعنا

یکی از فرآورده‌ های نعناع، اسانس آن است که از تقطیر برگ و سرشاخه‌ های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می‌ شود و دارای 50 درصد تا 70 درصد منتول می‌ باشد. این اسانس بـه عـنوان تقویت کننده‌ معده، بادشکن، ضدعفونی کننده، رفع کننده‌ دل پیچه‌ بچه‌ ها و اسهال به کار می‌ رود.

برای استفاده از این اسانس، کافی است که مقدار یک تا سه قطره از آن را با یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید. از اسانس این گیاه در تهیه‌ شیرینی جات، خمیردندان، عطر، آب‌ نبات و سایر غذاها استفاده می‌ شود.

  • اگر بدن شما خارش دارد، مقدار دو گرم اسانس این گیاه را در پنجاه گرم وازلین بریزید، خوب با هم مخلوط کنید و بر محل خارش بمالید.

  • برای از بین بردن زکام و برونشیت، این گیاه را در آب گرم بریزید و بخور دهید.

  • کیسه‌ صفرا را به کار می‌ اندازد و تورم لوله‌ های کیسه‌ صفرا را بر طرف می‌ کند.

  • اگر از بیماری رماتیسم و آرتروز رنج می‌ برید، از روغن نعناع استفاده کنید.

  • برای رفع سردرد، از کمپرس نعناع استفاده کنید، بدین ترتیب که ده قطره روغن آن را با یک لیوان آب سرد مخلوط کنید و در یک کاسه بریزید، سپس یک پارچه که به اندازه‌ پیشانی باشد، در آن فرو ببرید، آب اضافی آن را بگیرید و روی پیشانی و شقیقه‌ ها بگذارید تا سردرد برطرف شود.

  • بهترین دارو برای کبد است. کبد را تمیز و صفرا را رقیق می‌ کند و کلسترول خون را پایین می‌ آورد. برای این منظور، چای نعناع را قبل از غـذا بنوشید.

  • تقویت کننده دستگاه تنفسی است درمان کننده سرفه، سینه درد، تنگی نفس، اختلالات مجاری تنفسی می‌ باشد و گریپ سرما خوردگی را درمان می‌ نماید.

  • التیام دهنده خارش، التهاب پوست گزیدگی حشرات را برطرف می نماید.

  • تقویت کننده قلب، کاهش دهنده کلسترول و درمان کننده فشار خون می‌ باشد.

  • از بروز تصلب شرائین و بیماری قلبی جلوگیری می‌ کند.

  • ضماد نعناع ضدعفونی کننده ودرمان کننده آبسه‌ ها بخصوص آبسه پستان است.

  • تقویت کننده مسکن دستگاه عصبی، آرام‌ بخش و نشاط آور است.

1726751386_اسانس-نعناع-فلفلی

 

بیشتر بخوانید:عرق نعنا رو با چی ترکیب کنیم تا بترکونه؟

طریقه مصرف نعنا 

مصرف چایی نعناع یا عرق نعناع هر چند وقت یکبار بلامانعه و کمک به دفع سموم و بلغم های هضم نشده‌ی لوله گوارش می کنه. اما از مصرف روزانه‌شون پرهیز کنین مخصوصا اگر از مشکلات واتایی مثل یبوست، خشکی بدن، خشکی مفاصل، اضطراب و بیقراری رنج می‌برین.

بین سبزی خوردن‌ها نعناع رو بصورت خام مصرف نکنین. نعناع رو بهتره با روغن‌های طبیعی (مثل روغن نارگیل، روغن زیتون،‌ روغن حیوانی و ….) و ادویه‌های هاضم (مثل رازیانه، زردچوبه، دارچین، زیره و ….)‌ بپزین. ترکیب نعنا با سبزی‌های گرم هم به هضمش کمک می کنه! اصولا بهتره هر سه واحد سبزی گرم (مثل جعفری، تره، شنبلیله، ترخون، شاهی، ریحان، اسفناج، آویشن، رزماری و مرزه) رو با یک واحد سبزی خنک (مثل نعناع و گشنیز) ترکیب کنین و مصرف کنین!

موارد منع مصرف نعنا

  1. اسانس این گیاه را نباید به مقدار زیاد برای کودکان و نوزادان استفاده کرد، زیرا روی حرکات تنفسی و قلب اثر می‌ گذارد و ممکن است خطرناک باشد.

  2. اگر اسانس آن به مقدار زیاد مصرف شود، فشار خون را بالا می‌ برد و موجب حالت تهوع، استفراغ و درد معده می‌ شود و حرکات ارادی را از بین می‌ برد.

  3. اگر زیاد مصرف شود، سیستم گوارشی را تحریک می‌ کند. اگر شما دو تا سه فنجان چای این گیاه در روز می‌ نوشید بهتر است بعد از دو هفته، چند روز آن را قطع و دوباره شروع کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار