فواید موسیر
آشنایی با موسیر و خواص بی نظیر آن در طب سنتی + طبع
از خواص موسیر کاهش قند خون، بعنوان طعم دهنده در غذاها، پیشگیری از تصلب شرائین، تقویت طحال می توان اشاره کرد. در ادامه از خواص این گیاه با طبع گرم بیشتر می خوانید.
موسیر گیاهی شبیه سیر است که ریشه اش فقط یک پیاز درشت است. گیاه موسیر دارای غده بیضوی شکل بوده و برگ هایش ضخیم، باریک و دراز است و گل هایش بنفش مایل به قرمزاند. حدود ۴۰ گونه از این گیاه شناخته شده است که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحرالرومی می رویند. در ایران نیز در نواحی غرب مرکز و جنوب شرقی کاشته می شود. تصور می شود که موسی ها انواع دیگری از پیاز ها هستند، اما در واقع گونه ای جداگانه محسوب می شوند. این گیاه طعم ملایم تری نسبت به پیاز دارد و پس از پوست کندن، شبیه سیر است زیرا پیاز های متعددی دارد. برخی از گونه های موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز می کارند، پیاز این گیاه خوراکی است و کاربرد بسیاری دارد. بوی موسیر از سیر کمتر است.
طبع موسیر
موسیر طبق طب سنتی دارای طبع گرم و خشک می باشد.
ارزش غذایی موجود در 100 گرم موسیر
مواد و محتویات | مقدار | مواد و محتویات | مقدار |
چربی (گرم) | 0/1 | پروتئین (گرم) | 2/5 |
سدیم (میلیگرم) | 12 | آهن (درصد) | 6 |
پتاسیم (میلیگرم) | 334 | کربوهیدرات (گرم) | 17 |
منیزیم (درصد) | 5 | کلسیم (درصد) | 3 |
ویتامین C (درصد) | 13 |
ترکیبات شیمیایی موسیر
موسیر سرشار از ویتامین C، پتاسیم، فیبر، اسید فولیک، کلسیم و آهن است و منبع خوبی از پروتئین محسوب می شود. بنابر این یک سبزی مفید برای سبزی خواران است. موسیر از نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود 0/06 الی 1 درصد اسانس است که شامل آلیل پروپیل-دیسولفید و دو ترکیب گوگردی می باشد. همچنین دارای آلیسین-آلیساتین ۱و۲ نیز است.
خواص موسیر
-
از فرآورده های موسیر برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی استفاده می کنند.
-
التیام دهنده و ترمیم کننده ی زخم ها است.
-
تسکین دهنده ی التهاب طحال و کبد است.
-
به کاهش چربی خون کمک می کند.
-
بر دستگاه اعصاب مرکزی تاثیر مثبت دارد.
-
سردرد های میگرنی را کاهش می دهد.
-
خون را تنظیم کرده و از تصلب شرائین پیشگیری می کند.
-
موسیر ترکیبات گوگردی فراوان دارد که سبب بهبود جریان خون و سم زدایی و پاکسازی بدن و کبد می شود.
-
موسیر از کاهش انسولین پیشگیری کرده و سوخت و ساز گلوکز را افزایش می دهد.
-
به عملکرد مغز کمک کرده و ضد آلزایمر است.
-
حاوی مقدار فراوانی سولفور است بـه شفافیت پوست کمک خوبی می کند.
-
مصرف روزانه موسیر، بافت های استخوانی را افزایش داده و تا ۲۰ درصد از پوکی استخوان پیشگیری می کند. همچنین فشارخون را کاهش می دهد.
-
برای رفع تنگی نفس مفید است.
-
در سرد مزاجان نیروی جنسی را افزایش می دهد.
-
درد های مفصلی، سیاتیک و نقرس را تسکین می دهد.
-
برای رفع بی خوابی مؤثر است.
-
مصرف مداوم آن از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری می کند.
-
طحال را تقویت می کند.
-
مصرف موسیر از انواع سرطان های سینه، معده و کولون پیشگیری می کند.
-
قاعده آور و مدر است.
-
لکه های سیاه پوست را برطرف می کند.
-
به درمان شوره سر کمک می کند.
-
مانع تجمع چربی ها در بدن شده و به تناسب اندام کمک می کند.
-
نیش حشرات را درمان می کند.
-
سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
-
موسیر سبب تحریک آنزیم های گوارشی، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش می شود
-
درد قفسه سینه را بهبود می بخشد.
موارد منع مصرف موسیر
-
مداومت در خوردن آن برای افراد گرم مزاج مضر است.
-
سبب واکنش های آلرژیک مانند آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها می شود.
-
زیاده روی در خوردن موسیر موجب پیچش شکم می گردد.
شیوه مصرف موسیر
-
موسیر ها برای سیب زمینی سرخ کرده، سالاد، سوپ، غذاهای جانبی و نان ها بسیار مفید هستند و اغلب با سیر ترکیب می شوند. آن ها را با روغن زیتون و سرکه بالزامیک و گیاهان تازه مانند رزماری و آویشن ترکیب کنید و از طعم بی نظیر آن در غذاها لذت ببرید.
-
موسیر تازه تند است و می توانید آن را با سایر سبزیجات معطر مخلوط کرده و یا ترشی درست کنید.
-
موسیر را با پوستش تفت دهید تا نرم شود. لازم است آن را به آرامی تفت دهید زیرا اگر آن ها را روی حرارت زیاد سرخ کنید، مانند سیر، تلخ می شود. سپس با آن پوره درست کنید و مانند طعم دهنده برای انواع سس استفاده کنید.
راهنمای خرید موسیر تازه
هنگام خرید موسیر تازه، به رنگ و بافت آن توجه کنید. موسیر تازه باید سفت و بدون لکههای نرم یا فاسد شده باشد. همچنین، ساقهها باید سبز و برگها تازه و سالم باشند.
روشهای صحیح نگهداری موسیر تازه و موسیر خشک
- نگهداری موسیر تازه: موسیر تازه باید در یخچال و درون کیسههای پلاستیکی یا ظرفهای محکم نگهداری شود. برای حفظ تازگی، بهتر است موسیر را در قسمت سبزیجات یخچال نگهداری کنید. موسیر تازه معمولاً تا یک هفته در یخچال قابل استفاده است.
- نگهداری موسیر خشک: پودر موسیر باید در جای خشک و خنک، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری شود. استفاده از ظروف شیشهای یا پلاستیکی با درب محکم میتواند به حفظ کیفیت پودر موسیر کمک کند. پودر موسیر خشک معمولاً تا شش ماه قابل استفاده است.
جمع بندی
موسیر یک گیاه پرخاصیت با طعم و عطر قوی است که در طب سنتی ایران از دیرباز به عنوان دارو و چاشنی شناخته شده است.
موسیر علاوه بر طعم دلپذیر، دارای خواص دارویی بسیاری از جمله ضد التهاب، ضد عفونی کننده، تقویت کننده سیستم ایمنی، تنظیم کننده فشار خون، بهبود دهنده گردش خون و … است.
با این حال، باید توجه داشت که مصرف بیش از حد موسیر میتواند باعث ایجاد عوارض شود.