طبع غلات در طب سنتی | طبع حبوبات
صفر تا ۱۰۰ طبع حبوبات و غلات + خواص آن ها
با اطلاع داشتن از طبع حبوبات و غلات و همچنین خواص دارویی آن ها؛ انتخاب آسان تری برای مصرفشان خواهید داشت.
دانستن طبیعت و مزاج مواد غذایی می تواند شما را از انواع بیماری ها در امان نگه دارد و از به وجود آمدن اختلالات مربوط به دستگاه گوارش جلوگیری کند. طبیعت غذایی که می خورید نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و باید با توجه به مزاج بدن شما انتخاب و طبخ شود. قصد داریم به بررسی مزاج حبوبات و غلات که به عنوان مواد اولیه در بسیاری از دستورات غذایی بکار می روند، بپردازیم.
طبع و خواص انواع غلات و حبوبات
صحیح ترین روش استفاده از حبوبات ترکیب آنها با یکدیگر به نسبت درست است. اینکه بدانید از چه مواد غذایی و با چه طبعی استفاده می کنید.
برنج
اگر برنج بصورت آبکش آماده شود طبع سردی دارد، اما اگر بصورت کته آماده شود طبع گرمی خواهد داشت همچنین در خشک بودن طبع برنج شکی نیست.
-
در درمان پیچش شکم و زخم روده، اسهال خونی، اختناق رحم، امراض کلیه و مثانه نافع است .
گندم
مزاج آن گرم و در تری و خشکی معتدل است.
-
بهترین غذای افراد معتدل مزاج بوده و چاق کننده بدن می باشد. نیروبخش است ولی موجب انسداد شده و برای کسانی که در رگهای بدن و دل و کبد و معده تنگی دارند مضر است. خوردن گندم تازه و خام مولد کرم معده می باشد .
جو
مزاج آن سرد و خشک است.
-
مصرف آن باعث تسکین حرارت بدن و جلوگیری از غلبه صفرا و خون می شود. به دلیل چسبندگی به معده و روده، در درمان اسهال و تب های گرم که با ضعف معده همرا ه نباشد مفید است و در سرد مزاجان باعث کولیت می شود. در تسکین سرفه خشک موثر است.
بیشتر بخوانید:طبع لبنیات و مصلحات آن ها در طب سنتی
ارزن
مزاج آن سرد و خشک است.
-
حاوی نشاسته فراوان و کلی ریزمغذی ارزشمند فاقد گلوتن است و در مبتلایان به سلیاک، غذایی فوق العاده است. ارزن را اغلب غذای پرندگان می دانند، ولی مخصوص پرندگان نیست و به عنوان یکی از غلات، طعم شیرینی ملایمی داشته و حاوی هزاران ماده مغذی مفید است. فیبر و نشاسته، انواع ویتامین B، ویتامین E، کلسیم، مس، منیزیم، سلنیوم، پتاسیم موجود در آن موجب تنظیم چربی خون، قند خون، فشارخون، تنظیم بهتر خواب شبانه، تقویت استخوانها، کاهش اشتها و کمک به روال کاهش وزن می شود.
جو دوسر
مزاج جو دوسر سرد و خشک است.
-
باعث پختگی، تحلیل و خشک شدن ورم ها می شود. جهت خارج کردن کرم معده مفید است. جو دوسر ملین بوده، یبوست را بر طرف می کند.
ذرت
مزاج آن سرد و خشک است.
-
خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می دهد. برای دفع سنگ مثانه از جوشانده برگهای بلال استفاده کنید. به بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش می دهد. فیبر موجود در آن سبب کاهش خطر مرگ زودرس، به ویژه از بیماریهای قلبی عروقی، عفونی و تنفسی می شود.
بیشتر بخوانید:طبع غذا چه تاثیری رو سلامتی داره؟
عدس
طبع عدس سرد و خشک است.
-
عدس سرشار از پروتئین گیاهی، پتاسیم، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین B9 و اسید فولیک است. خوردن عدس برای درمان و کاهش جوش یا دمل های پوستی ناشی از گرمی مزاج مفید است.
نخود
نخود دارای طبیعت گرم و خشک است.
-
در طب سنتی برای تقویت ریه، تقویت قوای جسمانی، افزایش وزن، ملین طبع و افزایش دهنده شیر توصیه می شود. مصرف نخود در رژیم غذایی می تواند به کاهش چربی خون و کنترل دیابت نوع 2 کمک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سرطان را نیز کاهش دهد.
لوبیا چشم بلبلی
منبع عالی پروتئین و دارای طبع کمی گرم و تر است.
-
حاوی مقادیر بالای آهن، مس، فولات و تیامین که برای پیشگیری و درمان کم خونی و رشد کودکان مفید است. فلانوئید های موجود در آن، در بهبود مشکلات قلبی و عروقی بسیار مفیدند. فیبر قابل حل در آن نیز برای بیماران دیابتی مفید است.
ماش
مزاج ماش سرد و خشک است .
-
درصورتیکه ماش به همراه پوست استفاده شود برای درمان اسهال و در صورتیکه بدون پوست استفاده شود برای درمان یبوست، سرفه و ورم لوزالمعده مفید است. ماش حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های سالم از جمله اسیدهای فنولیک، فلاونوئید ها، اسید کافئیک و موارد دیگر است. آنتی اکسیدان های ماش می توانند آسیب رادیکالهای آزاد مرتبط با رشد سرطان در سلولهای ریه و معده را خنثی کنند.
لوبیا سفید
طبع لوبیا سفید معتدل است.
-
مقادیر بالای آهن و مس موجود در لوبیا سفید باعث تقویت فولیکولهای مو شده و با جلوگیری از ریزش مو، باعث افزایش رشد موها می شود. لوبیا سفید دارای کربوهیدرات بالا می باشد و به تقویت حافظه و درمان کم خونی کمک می کند. همچنین برای دستگاه گوارش و پیشگیری از سرطان موثر است.
نخود فرنگی
طبیعت آن گرم و خشک است.
-
تقویت کننده قلب بوده و در رفع یبوست های حاد و مزمن مۆثر است. افرادی که سرطان دارند بخصوص سرطان پوست، می توانند نخود سبز را با عسل مخلوط کنند و بر محل مورد نظر بمالند. مصرف آب نخود سبز باعث لاغری می شود افرادی که تمایل به کم کردن وزن دارند از آب نخود سبز زیاد استفاده کنند.
لپه
مزاج آن گرم و خشک است.
-
مصرف لپه به دلیل طبع گرم آن باعث تقویت قوای جسمانی و جنسی به ویژه در مردان می شود. به دلیل فیبر بالا، برای کاهش کلسترول خون و کاهش بیماریهای قلبی مفید است. باعث کنترل فشارخون می شود و از کم خونی جلوگیری می کند.
لوبیا چیتی
لوبیا چیتی طبع گرمی دارد و کسانی که گرم مزاج هستند، باید از این حبوبات به ندرت استفاده کنند.
-
این لوبیا برای درمان انواع بیماریها بسیار موثر است. لوبیا چیتی قند خون را تنظیم می کند و سبب کنترل چربی در افراد می باشد. به همین دلیل برای کسانی که دچار بیماریهای قلبی هستند، این لوبیا می تواند برای گردش خون و کاهش کلسترول نقش به سزایی داشته باشد.
بیشتر بخوانید:می دونستی طبع و مزاج دو معقوله جدا از هم هستن؟
باقلای خشک
طبع باقلا خشک، سرد و خشک است.
-
برای پاکسازی سینه و ریه و تقویت آنها مفید است. سرفه را تسکین می دهد. از باقلا خشک در حد متعادل برای تقویت نیروی جنسی استفاده می شود. ضماد آن جهت جلوگیری از رشد موهای زائد موثر است.
باقلای تازه
مزاج باقلای تازه، سرد و تر است.
-
از تولید سنگهای مثانه و کلیه و انسداد مجاری جلوگیری می کند. مصرف متعادل آن برای کم خونی مفید است و تقویت کننده مغز استخوانها می باشد.