فواید خربزه | طبع خربزه
خواص خربزه در طب سنتی برای سلامتی + طبع و ارزش غذایی
خواص خربزه برای بدن بسیار زیاد است از آن میتوان به دفع سنگ کلیه و مثانه، تصفیه خون، هضم غذا، درمان برونشیت و معالجه یبوست اشاره کرد.
خربزه یکی از پر طرفدارترین میوه های تابستان است که در دسته خانواده ملون ها قرار می گیرد. این میوه دارای آب فراوان است. خربزه دارای مواد مغذی و معدنی است و برای درمان بسیاری از بیماریها بسیار مناسب است. خربزه از خانواده کدوئیان است ومزه ای شیرین دارد. ارزش غذایی این میوه تا حدی زیاد است که کلسیم و پتاسیم مطلوبی را به بدن منتقل می کند.
خربزه از نظر گیاه شناسی
گیاهی یک ساله با گونه های بسیار مختلف است. خربزه گیاهی است از تیره کدوئیان که میوه اش درشت، شیرین و آبدار است. بوته آن کوتاه و ساقه هایش روی زمین می خوابند. خربزه میوه ای شیرین، لذیذ و گوارا است که انواع گوناگونی دارد و بهترین آن خربزه خراسان و گرمسار است. قسمتهایی که در غذا پزشکی از خربزه استفاده می شود عبارتند از: میوه، تخم و پوست.
طبع خربزه
خربزه طبعی گرم و تر دارد.
مواد موجود در 100 گرم خربزه
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم | مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 34 کیلوکالری | قند | 8/12 گرم |
چربی تام | 0/14 گرم | سدیم | 18 میلی گرم |
پروتئین | 0/54 گرم | پتاسیم | 228 میلی گرم |
کربوهیدرات | 9/1 گرم | کلسیم | 6 میلی گرم |
فیبر غذایی | 0/8 گرم | مس | 0/02 میلی گرم |
منیزیم | 10 میلی گرم | منگنز | 0/027 میلی گرم |
ویتامینA | 50 واحد |
ترکیبات شیمیایی خربزه
گالیک اسید، فلاونوئید ها، مواد شبه آدنوزین از ترکیبات شیمیایی خربزه هستند.
بیشتر بخوانید: فواید خربزه برای تقویت جنسی آقایان
خواص عمومی خربزه
- خوردن خربزه، پیش از غذا بدن را می شوید و بیماری و مرض را از بدن ریشه کن می کند.
- خربزه، مثانه را پاک میکند و سنگ مثانه را آب کرده و ادرار را زیاد می نماید.
- به علت دارا بودن مواد قندی، در درمان کم خونی های مختلف مفید است.
- خربزه دارای ویتامین A می باشد و از این رو در ترمیم و تجدید سلولهای بدن نقش ایفاء می کند.
- خوردن خربزه برای بیماریهای رماتیسم، نقرس مفید است.
- اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگیهای سطحی پوست بدن بگذارند، آن را معالجه خواهد نمود.
- تخم خربزه برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تب های بالا مفید است.
- مصرف خربزه، خنکی، شادابی و طراوتی خاص در بدن ایجاد می کند.
- خربزه باعث افزایش شیر زنان شیرده می شود.
- مرهم گوشت خربزه برای تسکین درد و تورم چشم به کار می رود.
- مغز تخم خربزه بو داده، یک ماده غذایی مفید برای بدن است.
- خوردن مغز تخم خربزه، برای رفع سوزش ادرار و خشونت زبان مفید است.
- خربزه به هضم غذا کمک میکند و رودل را رفع مینماید.
- خربزه عرق بدن را زیاد میکند.
- اشتها آور و تصفیه کننده خون است.
- روده ها و معده را شستشو میدهد.
- خربزه دارای فیبر مطلوبی در ارزش غذایی است.
- از سکته قلبی جلوگیری میکند.
- برای درمان زردی صورت مؤثر است.
- بیماریهای پوستی مانند اگزما و کک و مک را می توان با آب خربزه درمان کرد.
از خواص خربزه برای سلامتی بدن
کمک به کاهش وزن
خربزه آب فراوانی را در بافتش جای داده است و مصرف آن کالری محدودی به بدن می رساند. از این رو، افرادی که در رژیم کاهش وزن هستند، می توانند از خربزه بعنوان یک میان وعده کم کالری و مغذی کمک بگیرند. مصرف خربزه حدود یک ساعت قبل از وعده های غذایی اصلی می تواند به پر شدن حجم معده و کاهش اشتها برای پرخوری کمک کند.
مفید برای ریه ها
ویتامین A بدلیل اینکه یک آنتی اکسیدان قوی است انعطاف پذیری سلولها را افزایش می دهد و به ترمیم ریه به خصوص برای افراد سیگاری، افراد سرطانی و یا ریه های آسیب دیده بسیار مفید خواهد بود. سیگار کشیدن باعث از بین رفتن ویتامین A در بدن می شود پس خوردن خربزه کمک می کند که علاوه بر جبران ویتامین از دست رفته، فرد سریع تر بهبود یابد.
افزایش قدرت سیستم ایمنی
از آنجایی که خربزه دارای مقادیر قابل توجهی از ویتامین C، ویتامین B6، اسید پانتوتنیک و پتاسیم است، بنابراین مصرف منظم خربزه می تواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و بهبود خون رسانی در بدن کمک کند. اگر می خواهید در فصل تابستان دچار ضعف ایمنی ناشی از گرما نشوید خربزه را در میان وعده عصرگاهی روزانه قرار دهید.
جلوگیری از سرطان
خربزه سرشار از آنتیاکسیدان هایی عمدتا از گروه ویتامین A و C است. این آنتیاکسیدان ها به شکلی موثر و قدرتمند با سلولهای سرطانی مبارزه می کنند. رادیکالهای آزاد مقصر اصلی بروز سرطان و از عوارض جانبی سبک زندگی ناسالم و مواد غذایی آماده هستند.
مفید برای مشکلات قاعدگی
هنگامی که یک زن در دوران قاعدگی است، روزهای ناخوشایندی را تجربه می کند. دردهای طاقت فرسای قاعدگی هم این حال بد را تکمیل می کنند. در این شرایط، خربزه به جریان خون بیشتر در طول دوره قاعدگی کمک می کند که در نتیجه باعث کاهش درد و منظم شدن قاعدگی می شود.
سلامت استخوان
خربزه حاوی چندین ماده مغذی است که برای ترمیم و حفظ استخوانهای قوی حیاتی هستند، از جمله فولات، ویتامین K و منیزیم. خوردن غذاهای حاوی فولات، مانند خربزه، با اطمینان از اینکه سطح هموسیستئین در محدوده طبیعی باقی می ماند، باعث تقویت استخوان های سالم می شود.
کمک به تنظیم کلسترول خون
خربزه دارای کالری پایین و فیبر غذایی بسیار بالایی است. مصرف روزانه خربزه می تواند از طریق کاهش سطح LDL خون به پیشگیری از بالا رفتن کلسترول خون کمک کند و راهی برای تنظیم سطح کلسترول خون، مخصوصا در بیماران قلبی عروقی باشد.
دفع سموم و سلامت کلیه
یکی از خواص خربزه این است که برای دفع سموم بدن بسیار مفید است. خربزه حاوی مقادیر غنی از پتاسیم است و به همین جهت بسیار مدر است. همین امر باعث می شود که باعث دفع راحت و سریع تر مواد زائد و سموم موجود در خون شود. علاوه بر این به شستشوی مثانه و کلیه ها هم کمک شایانی می کند.
تنظیم قند خون
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت از مصرف خربزه به بهانه قند بالای آن خودداری می کنند. اما بهتر است بدانید که مصرف متعادل خربزه نه تنها باعث افزایش قند خون نمی شود بلکه به دلیل داشتن فیبر و آب فراوان می تواند به تنظیم قند خون هم کمک کند. یک برش متوسط خربزه می تواند میان وعده مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت باشد.
کمک به افزایش رشد کودکان
خربزه حاوی مواد قندی و معدنی مفیدی است که در این مواد آنزیمهایی وجود دارد که باعث می شوند سرعت هضم غذا افزایش یابد. از این رو مصرف خربزه در کودکان باعث افزایش اشتها می شود که در نتیجه به رشد و فعالیت بیشتر سلول های بدن کودکان می انجامد.
خواص خربزه برای پوست و مو
وجود ویتامین ها در خربزه باعث می شود تا از خواص آن برای بدن و پوست و نیز استفاده شود. برخی از خواص استفاده از خربزه برای پوست و مو در زیر آورده شده است.
مفید برای ریزش مو و نرم کنندگی آن
خوردن خربزه باعث کاهش ریزش مو می شود و یک رژیم غذایی حاوی خربزه می تواند خیلی مفید باشد. خربزه می تواند نرم کننده خوبی برای پوست و مو باشد و شما می توانید از آب خربزه برای نرم کردن مو در حمام استفاده کنید.
نرم کننده و آبرسان بدن
بیشتر خربزه از آب است و همین موضوع باعث می شود که منبع خوبی برای تامین آب بدن و مرطوب سازی آن باشد. مصرف این میوه باعث طراوت و شادابی پوست و آبرسانی به کل بدن می شود.
پاک سازی پوست
خربزه تاثیر زیادی در پاک سازی پوست دارد که بدلیل وجود بتاکاروتن در آن می باشد. بتاکاروتن یک ماده ضد سرطان و پاک کننده است که به ویتامین A تبدیل می شود و از پوست بدن در برابر اشعه فرابنفش محافظت می کند.
درمان چین و چروک
میوه خربزه برای درمان چین و چروک در اثر کهولت سن و یا سوختگی مفید می باشد و مصرف آن بدلیل داشتن ویتامین های جوان ساز پوستی مثل ویتامین A و ویتامین C برای رفع چروک و لکه های پوستی بسیار مفید می باشد.
این دو ویتامین بدلیل آنتی اکسیدان بودن باعث ایجاد خاصیت ارتجاعی سلولها می شوند و ساخته شدن کلاژن در بدن را افزایش می دهند.
رفع لکه های روی پوست و کک و مک
خربزه می تواند به درمان لک های روی پوست و لک های کک و مک نیز کمک کند. برای این منظور باید ازخربزه به صورت ماسک استفاده شود. گوشت میوه خربزه را له کنید و روی محل لک ها ماساژ دهید ، سپس پس از ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.
خواص خربزه در بارداری و باروری
خربزه برای دوران بارداری، بعد از آن و حتی برای اسپرم و تولید مثل نیز مفید است. ویتامین A موجود در خربزه برای جلوگیری از هرگونه اختلال در دوران جنینی موثر است و ویتامین K موجود در آن نیز برای تنظیم فشار افراد به ویژه مادر باردار مفید می باشد. خوردن خربزه باعث افزایش خون رسانی به اعضای تناسلی و افزایش میل جنسی در مردان و زنان و افزایش تولید اسپرم می شود.
موارد منع مصرف خربزه
- مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود و در نتیجه ایجاد درد در ناحیه معده و روده می کند.
- خوردن خربزه کال و نرسیده برای کسانی که معده ضعیف دارند، ممکن است تولید اسهال کند.
- برای سینه درد و سرما خوردگی مضر است.
- مبتلایان به قند خون در خوردن خربزه باید احتیاط کنند، زیرا به علت داشتن مقدار قند زیاد و قدرت جذب فوری آن در خون موجب افزایش قند خون می شود.
- خوردن خربزه به صورت ناشتا موجب سوء هاضمه، فلج و تب صفراوی می گردد.
- مصرف خربزه در برخی افراد موجب سستی، بیحالی و زیاد شدن اخلاط می شود و ضمناً اشخاص دیالیزی نیز مجاز به خوردن این میوه نمی باشند.
- خوردن خربزه با عسل، توصیه نمی شود.
- افراط در خوردن خربزه برای اشخاصی که به خونریزیهای داخلی و ناراحتیهای معده و طحال مبتلا می باشند، زیان بخش است.