- تاریخچه زیتون
- طبع و مزاج زیتون
- مواد موجود در 100 گرم زیتون
- ترکیبات شیمیایی زیتون
- روغن زیتون چگونه تهیه می شود؟
- خواص و فواید زیتون
- خواص روغن زیتون
- موارد منع مصرف زیتون
- شیوه مصرف زیتون
زیتون افزودنی خوشمزه به وعده های غذایی یا پیش غذا است که خواص ثابت شده متعددی دارد پیشنهاد ما استفاده منطقی از این میوه است . زیتون کربوهیدرات کمی دارد اما چربی های زیادی دارد. آن ها همچنین با چندین مزیت سلامتی از جمله بهبود سلامت قلب مرتبط هستند. مصرف زیتون در برنامه روزانه شما بسیار آسان است و به یک رژیم غذایی مبتنی بر مواد غذایی کامل، افزودنی عالی می دهد . زیتون معجزه گر است و در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله نقرس، تصلب شرایین، فشارخون، سوء هاضمه، زخم های اثنی عشر، بیماری های پوستی، درد های عصبی، روماتیسم، دیابت و. . . کاربرد دارد.
تاریخچه زیتون
زیتون درختچه ای است به ارتفاع تقریبا 3 متر ولی هنگامی که در شرایط مساعد پرورش می یابد، ارتفاع آن به حدود 12 متر و قطر تنه اش به 3 متر می رسد. چوب درخت آن بسیار سخت و مقاوم است. رنگ آن زرد است که خطوطی قهوه ای رنگ در آن وجود دارد. برگ های آن سبز رنگ، بیضوی و دراز و به صورت متقابل بر روی ساقه قرار گرفته اند. گل های این میوه کوچک، سفید رنگ و به صورت خوشه های متعدد در کناره ی برگ ها مشاهده می شوند. میوه ی درخت، بیضوی شکل به رنگ سبز تیره و دارای هسته ی سخت است.
این درخت معمولاً در اوایل تابستان گل می دهد و میوه ی آن کم کم ظاهر می شود. در اواخر تابستان میوه ی آن به ثمر می رسد. در این هنگام میوه آن سبز است و به تدریج بنفش، قهوه ای و سپس سیاه می شود، به طوری که در اواخر پاییز که موقع برداشت میوه است رنگ آن به کلی تیره است.
طبع و مزاج زیتون
زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس آن سرد و خشک است و روغن آن نیز گرم و خشک است. برگ درخت نیز گرم و خشک می باشد.
بیشتر بخوانید: روغن های گیاهی برای رفع سلولیت(پوست پرتقالی)
مواد موجود در 100 گرم زیتون
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم | مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 145 کیلوکالری | قند | 0/54 گرم |
چربی تام | 15/32 گرم | پتاسیم | 42 میلیگرم |
پروتئین | 1/03 گرم | کلسیم | 52 میلیگرم |
کربوهیدرات | 3/8گرم | آهن | 0/49 میلیگرم |
فیبرغذایی | 3/3 گرم | مس | 0/012 میلیگرم |
منیزیم | 11 میلیگرم | ویتامین E | 3/8 میلیگرم |
ویتامینA | 393 واحد |
ترکیبات شیمیایی زیتون
اسید های چرب اشباع نشده تک ظرفیتی (از جمله اولئیک، پالمیتیک و لینولئیک اسید)، استروئید ها (از جمله بتا- سیترول، کامپسترول) فلانوئید ها، پلی فنول ها (خصوصاً تیروزول و هیدروتیروزول).

روغن زیتون چگونه تهیه می شود؟
روغن زیتون مایعی شفاف، کمی سبز رنگ یا زرد طلایی است که در ۱۵ درجه سانتی گراد کاملاً شفاف و در ۱۰ درجه سانتی گراد کدر می شود، در صفر درجه دانه دانه و در ۲۰- درجه سانتی گراد کاملاً سفت می گردد. بهترین و مفید ترین نوع این روغن از روش های مبتنی بر فشار مکانیکی بدون اعمال حرارت حاصل می شود که کاملاً خوراکی و رنگ آن زرد متمایل به سبز است و در اصطلاح به آن روغن زیتون بکر گفته می شود. ماده غذایی معجزه گر معروف به حافظ سلامت خانواده ها و انسان ها و سرشار از ویتامین های A و E و D، حاوی روغن اشباع نشده و اسید های چرب امگا 6 و کمی امگا 3 می باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین روغن های گیاهی روشن کننده پوست
خواص و فواید زیتون
- از خونریزی لثه جلوگیری کرده و باعث تقویت لثه ها می شود.
- در درمان نقرس و رماتیسم تاثیرگذار است.
- معالج قولنج های ناشی از ورم کلیه است.
- تسکین دهنده ی درد و سوزش سوختگی ها می باشد.
- درمان کننده ی آفتاب زدگی است.
- زیتون آرامش بخش و مسهل است و به بهبود سوء هاضمه و زخم های گوارشی کمک می کند.
- دارای ویتامین های A و E است که به ترتیب بهبود سیستم اعصاب مؤثر است.
- از ابتلا به بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان روده ی بزرگ، سینه و پوست جلوگیری می کند.
- گزش حشرات، مار و عقرب را شفا می بخشد.
- دم کردن برگ درخت آن تب بر است.
- جویدن برگ درختش برای از بین بردن زخم های دهان مفید است.
- برای پایین آوردن فشار خون مؤثر است.
- برای رفع کم خونی مفید است.
- تصلب شرایین را رفع می کند.
- مصرف صمغ درخت آن اثر نافعی در تقویت حافظه و رفع فراموشی دارد.
- پاک کننده معده است.
- مرهم برگ درختش، لکه های ناخن را از بین می برد.
- به درمان زردی کمک می کند.

خواص روغن زیتون
- مصرف آن برای کسانی که دچار نارسائی کبد و پانکراس می باشند، توصیه می شود.
- برای مبتلایان به بیماری قند (دیابت) مؤثر است.
- برای کسانی که دارای زیادی فشارخون و سنگ کیسه صفرا هستند، اثر بخش است.
- بدلیل کلسیم بالا، از پوکی استخوان پیشگیری کرده و کمک به رشد کودکان کمک می کند.
- برای درد و تورم مفاصل، محل را با این روغن محکم و سفت بمالید.
- برای درمان شوره ی سر و ریزش مو هفته ای یک یا دو مرتبه روغن را روی پوست سر ماساژ دهید.
- برای جلوگیری از سفید شدن مو نیز روزی دو مرتبه روغن را بمالید و نتیجه را ببینید که سیاه می شود.
- برای درمان شقاق (ترک) مقعد و معالجه ی بواسیر اثر قاطع دارد.
- این روغن بهترین روغن برای پخت و پز می باشد، زیرا در اثر حرارت خراب نمی شود.
- مصرف آن از امراض قلبی جلوگیری می کند.
- برای معالجه یبوست مؤثر است.
- مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسیرین، ترک پوست پا را برطرف و از ریزش و سفید شدن مو جلوگیری می کند.
بیشتر بخوانید: خواص روغن زیتون | شیوه مصرف و عوارض روغن زیتون
موارد منع مصرف زیتون
- زیاده روی در خوردن آن موجب ضعف بینایی می شود.
- مصرف میوه نارس آن، موجب ناراحتی معده مخصوصا سوء هاضمه می شود.
شیوه مصرف زیتون
- برای رفع سستی، 80 گرم روغن زیتون را با 14 گرم کندر و 16 گرم سیاه دانه مخلوط کرده و به مدت سه روز از آن بخورید.
- برای زیادی فشارخون، معمولاً ۲۰ گرم از برگ زیتون را در ۴ لیوان آب جوش دم کرده و بعد از صافی گذرانده و بعد از هر وعده غذا به مقدار یک فنجان میل می شود و یا این که در حدود ۵۰ گرم از برگ و حتی پوسته درخت زیتون را در ۴ لیوان آب جوشانده و هر روز ۳ فنجان از آن را می نوشند، این جوشانده علاوه بر کاهش فشارخون در درمان تب نیز مؤثر است.
- برای درمان یبوست، هویج را رنده کرده، همراه با پودر گل سرخ و 2 قاشق روغن این میوه میل کنید.
- در سالاد هایتان، به جای سس سالاد که چربی بالایی دارد، آب لیمو و روغن زیتون را جایگزین کنید.