خواص زیره سبز | فواید زیره سبز | مضرات زیره سبز

زیره سبز چه خواصی دارد؟ + ارزش غذایی و طبع آن

A
۰

زیره سبز با طبع گرم و خشک مفید برای تقویت معده و رفع برونشیت و تنگی نفس است. قاعده آور، مدر، افزون دهنده شیر مادران شیرده و گرم کننده معده است.

زیره سبز یکی از دو نوع زیره موجود در طبیعت می باشد. زیره سبز دانه ای معطر، یکساله و بدون کرک است. البته میوه زیره سبز کرک دار می باشد. ساقه علفی زیره سبز با شیار و با انشعابات دو تایی و سه تایی می باشد. زیره سبز از تیره چتریان است. زیره سبز به عنوان طعم دهنده در محصولات تجاری و غذایی کاربرد دارد و فاکتور اساسی پودرهای کاری و چیلی می باشد. به کمک تقطیر با بخار آب، روغن زیره سبز را به دست آورده و برای مزه دار کردن چاشنی ها، نوشیدنی ها و دسرها قابل استفاده می باشد.

بررسی زیره سبز از نظر گیاهشناسی

زیره سبز گیاهی علفی و یکساله به ارتفاع 30 تا 50 سانتیمتر است. ساقه این گیاه باریک، صاف، منشعب و بلند است. هر شاخه به شاخه‌ های هم اندازه ای انشعاب پیدا می‌ کند. برگها بلند، مرکب و پر مانند بوده که هر برگ از برگچه های نخ مانند تشکیل می‌ شود. گلها کوچک، سفید یا صورتی بوده که در گل‌آذین‌ های چتری ظاهر می‌ شود. میوه از نوع فندقه است که در آن یک بذر قرار دارد.

بذر زیره 8 شیار دارد که مجاری روغن آن به حساب می‌ آید. دو نوع زیره در دنیا وجود دارد به نام زیره سبز و زیره سیاه. که زیره سبز هم به صورت پرورشی و هم خودرو یافت می‌ شود. در ایران نوعی پرورش زیره سبز وجود دارد که از اجزای اصلی پودر کاری است و برای تقویت طعم غذا ها مورد استفاده قرار می‌ گیرد. همچنین در داروهای سنتی از سالها قبل استفاده می کردند. زیره سبز از گیاهان مهم دارویی به شمار می رود، که دارای ارزش اقتصادی فراوانی می باشد و در کشورهایی از جمله ایران زراعت می شود.

طبع زیره سبز

طبع زیره سبز گرم و خشک است و افرادی که دارای خشکی مزاج و یا دارای مزاج گرم هستند نباید از آن استفاده کنند زیرا باعث بروز عوارضی مانند سردرد می شود.

ارزش غذایی 100 گرم زیره سبز

مواد و محتویات مقدار مواد و محتویات مقدار
انرژی (کیلوکالری) 376 قند (گرم) 2/25
چربی (گرم) 22/7 سدیم (میلی‌گرم) 168
پروتئین (گرم) 17/8 پتاسیم (میلی‌گرم) 1788
کربوهیدرات (گرم) 24/44 کلسیم (میلی‌گرم) 931
فیبر غذایی (گرم) 10/5 آهن (میلی‌گرم) 66/3
مس (میلی‌گرم) 0/87 روی (میلی‌گرم) 4/8
منیزیم (میلی‌گرم) 366 منگنز (میلی‌گرم) 3/33
ویتامین E (واحد) 3/3 ویتامین A (واحد) 1270

ترکیبات شیمیایی زیره

زیره سبز در ترکیبات خود دارای روغن فرار به میزان 2 الی 5 درصد است که این روغن نیز شامل کومین آلدئید، گاما-ترپینن ها، بتا-پینن ها، پارا-سیمن، پارا-منتادی می باشد. مقدار روغن ثابت موجود در این گیاه نیز در حدود 10 الی 15 درصد است که عمده ترکیب آن پتروسلیک اسید و پالمیتیک اسید است.

 

خواص و فواید زیره سبز

  1. خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.
  2. ضد تشنج است و برای درمان هموروئید موثر است.
  3. برای برطرف کردن بیماری صرع مفید است.
  4. تقویت کننده‌ معده بوده و در دفع گاز معده موثر است. همچنین تسکین دهنده‌ گرفتگی غیر ارادی ماهیچه‌ های معده است.
  5. ادرار آور، قاعده‌ آور و عرق ‌آور است.
  6. برای برطرف کردن دندان درد، دم کرده‌ زیره را در دهان مزمزه کنید.
  7. زیره برای جلوگیری از خونریزی بینی مؤثر است.
  8. از دم کرده‌ زیره برای رفع برونشیت استفاده کنید.
  9. یک منبع غنی از آهن است.
  10. ترکیبات موجود در زیره سبز دارای تاثیر ضد التهابی و مهار آن می باشند
  11. به کاهش کلسترول کمک می کند.
  12. زیره را در غذاهایی که نفاخ هستند مخصوصاً حبوبات استفاده کنید.
  13. زیره دارای ویتامین C است و استفاده از آن به عنوان ادویه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
  14. ترشحات زنانگی را برطرف می‌کند.
  15. بخور آن از آبریزش چشم جلوگیری می‌ کند و برای رفع خشکی چشم مؤثر است.
  16. در دفع سنگ مثانه و سوزش ادرار بسیار مؤثر است.
  17. اختلالات تنفسی را برطرف می کند.
  18. زیره سبز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های بسیار در کاهش استرس و درمان افسردگی بسیار مفید است.
  19. ترشح شیر را در مادران شیرده افزایش می دهد.
  20. زیره سبز ضد میکروب و رفع کننده‌ انگل‌های معده است.
  21. دارای خواص ویروسی و ضد باکتریایی است.
  22. سکسکه را بند می‌آورد.
  23. اگر هرشب بر پوست مالیده شود، پوست دست‌ها را نرم می‌ سازد و ترک ‌خوردگیهای موجود بر آن را برطرف می‌ کند.

بیشتر بخوانید: زیره سبز و سیاه چه تفاوتی دارند؟

موارد منع مصرف زیره سبز

  1. زیاده‌ روی در مصرف زیره به علت طبع گرم، ایجاد کهیر می‌ کند.
  2. استفاده‌ بیش از اندازه آن باعث زردی پوست و لاغری می‌ شود.
  3. مصرف این دانه به تنهایی برای افراد گرم مزاج مضر است.
  4. مصرف اسانس غلیظ آن سبب بروز حساسیت به نور می‌ شود.

زیره سبز

شیوه مصرف زیره سبز

دم کرده‌ زیره: مقدار پنج گرم زیره را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت ده دقیقه دم کنید.

مخلوط با عسل: گرد زیره را با یک گرم عسل مخلوط و استفاده کنید.

ا سانس زیره: این اسانس را می‌ توانید از مغازه‌ های عطاری خریداری کنید. مقدار مصرف آن دو قطره در یک لیوان آب نیم گرم می‌ باشد.

  • چکاندن زیره‌ کوبیده مخلوط با سرکه‌ طبیعی در درمان خون دماغ مؤثر است. همچنین برای جلوگیری از خون دماغ می‌ توانید بینی را از آب جوشانده‌ زیره پر کنید و پره‌ های آن را با دو انگشت گرفته و بگذارید مدتی بماند.
  • استفاده از مخلوط پودر یا جوشانده‌ زیره با ماست بر روی صورت باعث لطافت و نرمی پوست خواهد شد.
  • برای درمان درد شکم یک قاشق چایخوری زیره را با کمی قند مخلوط کرده، بکوبید و بخورید تا درد شما آرام شود.
  • جهت درمان گوشه کردن یا پوسته دادن ناخن‌ ها، زیره را با نمک مخلوط کرده، کوبیده و بعد استفاده کنید.
  • از ترکیب برنج با زیره، زیره پلو تهیه می‌ شود، در موارد ضعف معده و اسهال بسیار مفید است.
مطالب مرتبط
اخبار روز سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار مرتبط سایر رسانه ها