باقلا و خواص آن

A
۰

باقلا گیاهی علفی و یک ساله است و برای کنترل فشار خون، تامین کلسیم بدن، درمان پارکینسون و تقویت دستگاه گوارش مفید است.

شکی نیست که باقلا یکی از محبوب‌ ترین حبوبات ایران به شمار می‌ آید. این دانه سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، انواع ویتامین‌ ها و اسید فولیک است بنابراین برای رفع کم‌ خونی بسیار مفید است اگرچه بعضی افراد با مصرف باقلا دچار حساسیت و کم‌ خونی می‌ شوند. باقلا از خانواده حبوبات است و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. به‌علاوه، در میان مواد غذایی، باقلا یکی از موادی است که بیشترین مقادیر فولات را دارد. با خوردن فقط یک لیوان باقلای پخته می‌ توانید ۱۷۷ میکروگرم معادل ۰٫۱۷۷ میلی‌ گرم فولات دریافت کنید. فولات برای سوخت و ساز انرژی مفید است و به تقویت سیستم عصبی کمک می‌ کند.

بررسی باقلا از نظر گیاه شناسی

باقلا گیاهی علفی و یک ساله است که ارتفاع آن تا هشتاد سانتی ‌متر می‌ رسد. برگ‌ های آن متناوب و مرکب است و دارای برگچه‌ هایی به شکل تخم مرغ می‌ باشد. گل‌ های باقلا درشت، سفید و دارای لکه‌های سیاه و یا بنفش است. میوه‌ ی آن که همان باقلا است، دارای غلافی پوشیده از کرک به طول تقریباً دوازده سانتی‌ متر است. در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد. گل و میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند. لوبیای شاخه‌ای یا باقالا یکی از گیاهان محبوب در میان آسیا نشین ها است که بسیار در مصارف غذای مورد استفاده قرار می‌ گیرد. دانه‌ های این گیاه به صورت نارس چیده و به شکل آب پز یا به طور کامل پخته می‌ شود.

طبع ومزاج باقلا

باقلای تازه طبع سرد و‌ تر و باقلای خشک طبع سرد و خشک دارد، همین طبع باعث شده باقلا بسیار برای استخوان‌ ها مفید باشد. گل آن نیز طبع گرم دارد. به هر حال ممکن است برخی با مصرف باقلا دچار سردرد شوند، حتی اگر گرم‌ مزاج باشند. سرد مزاجان مشخصا با غذا‌هایی که در آن باقلا استفاده شده باشد، سست و بی‌ حال شده و اصطلاحا سردی‌ شان می‌ شود و حتی دچار منگی می شوند. مشاهده شده که حتی برخی از سردمزاجان با استشمام بویی که هنگام پخت باقلا از آن برمی‌ خیزد دچار افت فشار می‌ شوند.

ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم دانه باقلای سبز و خام

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
آب 72 گرم انرژی 59
مواد چرب 0.4گرم پروتئین 8.4 گرم
کلسیم 28 میلی‌گرم مواد نشاسته‌ای 15.8 گرم
آهن 2. 2 میلی‌گرم فسفر 155 میلی‌گرم
پتاسیم 470 میلی‌گرم سدیم 40 میلی‌گرم
ویتامین A 220 واحد ارسنیک 0.02 میلی‌گرم
ویتامین B2 0/18 میلی‌گرم ویتامین B1 0.3 میلی‌گرم
ویتامین c 30 میلی‌گرم ویتامین B3 1.5 میلی‌گرم
کربوهیدرات 7 فیبر 6 گرم
فولات 145 میکروگرم

خواص و فواید باقلا

  1. دم کرده‌ گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است.
  2. دم کرده‌ گل باقلا سنگ کلیه را دفع می‌ کند و برای قولنج‌ های کلیوی مفید است.
  3. جوشانده‌ باقلا برای ورم مثانه مفید است.
  4. جوشانده‌ باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم دارد و در درمان نقررس هم مفید است.
  5. ضماد باقلا جوش را برطرف می‌ کند و چرک را خارج می‌ سازد.
  6. برای درمان تکرر ادرار، جوشانده‌ ریشه‌ باقلا مؤثر است.
  7. برای خوشمزه شدن نان به مقدار دو درصد آرد باقلا به آن اضافه کنید.
  8. باعث تقویت قوای جنسی و تسکین جراحات رحمی می‌ شود.
  9. آب باقلا موجب تسریع در هضم غذا می‌ گردد.
  10. باقلا منبع مناسبی از پروتئین بوده و برای گیاه خواران غذایی ایده‌‍‌آل است.
  11. فیبر موجود در باقلا به سلامت سیستم گوارشی کمک می‌ کند.
  12. از بدن در برابر سرطان روده محافظت می‌ کند.
  13. کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌ کند.
  14. غذای مناسبی برای مراحل اولیه دوران بارداری است.
  15. باقلا برای کنترل فشارخون نیز مناسب است.
  16. کلسیم بدن را تأمین می‌ کند.
  17. بسیار مغذی و تقویت‌کننده‌ بدن است.
  18. باقلا غذای خوبی برای دوران نقاهت است.
  19. به درمان پارکینسون کمک می‌ کند.
  20. در کاهش چربی خون مؤثر است.
  21. برای درمان نارسایی قلب مفید است.
  22. باقلای پخته، دستگاه گوارش را تقویت می‌ کند و زخم و ورم معده و اسهال را درمان می‌ نماید.
فواید باقلا

موارد منع مصرف باقلا

  • مصرف باقلای تازه می تواند تولید مسمومیت و حساسیت شدید کند که گاهی موجب مرگ می‌ شود، بنابر این باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کرد.
  • باقلا دارای مقادیر قابل توجه‌ ای تیرامین است و افراد تحت درمان با داروهای مهار کننده MAO (نظیر فنلزین، ایزوکاربوکسازید) و نیز مبتلایان به میگرن بایستی از مصرف آن خودداری کنند.
  • بهتر است از مصرف باقلا در شبها خودداری شود. (موجب برهم زدن خواب می‌ شود)
  • بیماری فاویسم که از مصرف و بوییدن این ماده حاصل می‌ شود، هشداری برای کاهش مصرف باقلا برای برخی از افراد است. مصرف زیاد باقلا موجب می‌ شود که به دلیل کمبود ویتامین B۶ افراد به افسردگی مبتلا شوند همچنین به دلیل وجود فاویسم بهتر است که زنان باردار از مصرف آن پرهیز کنند.

شیوه نگهداری و مصرف باقلا

  • باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می‌ کند. برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست بکنید، بجوشانید و آب آن را دور بریزید، سپس به آن آب اضافه کنید و بعد از پختن، با روغن بادام و ادویه‌ی گرم مانند دارچین و فلفل بخورید.
  • برای درمان اسهال مزمن، باقلا را با سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید.
  • برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن، باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب بجوشانید، سپس بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را به مدت دو ساعت در آن قرار دهید تا درد برطرف شود.
  • برای رفع کوفتگی و ورم پستان، آرد باقلا را با آرد جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که به دست می‌آید، روی ورم و کوفتگی زیر چشم قرار دهید.
  • برای رفع گرفتگی صدا، آرد باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کرده و سپس مصرف کنید.
  • برای نرم کردن دمل، ضماد آرد باقلا با شنبلیله و عسل را استفاده کنید.
  • باقالا دارای طبع سرد و خشک است که به همین دلیل بهتر است به همراه شوید، دارچین، فلفل، مرزه، آویشن، زیره، پونه، گلپر، نمک و میخک مصرف شود. دانه‌ های باقالا در شوید پلو با باقالا، کوکوی باقالا، حلیم و یا خورشت باقلا می‌ توان استفاده کرد. همچنین به صورت آب پز به همراه سرکه می‌ توان آن را میل نمود.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها