ترب و خواص آن

A
۰

ترب طعم تندی دارد و طبع آن گرم است و برای دفع سنگ‌ های صفراوی، نقرس و رماتیسم مفید است. دم کرده‌ ی ریشه‌ ی ترب تقویت کننده‌ ی بدن است.

ترب با نام علمی Raphanus sativus ، گیاهی است یک ساله که ارتفاع ساقه‌ ی آن تا یک متر می‌ رسد. برگ‌ های آن پهن، ناصاف، کرک دار و با بریدگی‌ های نامنظم می‌ باشد. گل‌ های آن به رنگ سفید، زرد روشن، آبی روشن و بنفش است که در انتهای شاخه ظاهر می‌ شود ریشه‌ ی آن همان ترب یا تربچه است که به رنگ‌ های سفید، سیاه و قرمز می‌ باشد. انواع کوچک ترب در فارسی به تربچه معروف شده است و انواع مختلف دارد. به طور کلی دو نوع ترب وجود دارد: ۱- ترب سیاه که معمولاً در پاییز برداشت می‌ شود. ۲ـ تربچه که به رنگ‌ های مختلف قرمز و صورتی و در انواع دراز و گرد وجود دارد. طعم تند ترب مربوط به ماده‌ ای است به نام سنوول و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده‌ ای به نام مالوین کلراید ۲ است.

طبع و مزاج ترب

ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.

در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است

آب 94 گرم ویتامین C 25میلی‌گرم
پتاسیم 330 میلی‌گرم پروتئین 1 ‌گرم
سدیم 18 میلی‌گرم فسفر 30 میلی‌گرم
چربی 0/1 گرم ویتامینA 10 میلی‌گرم
کلسیم 30 میلی‌گرم ویتامینB1 10 میلی‌گرم
مواد نشاسته ای 3/5 گرم ویتامین B2 0/03 میلی‌گرم
آهن 1 میلی‌گرم ویتامین B3 0/03 میلی‌گرم

خواص ترب

  1. ترب برای دفع سنگ‌ های صفراوی مفید است.
  2. ترب به درمان نقرس و رماتیسم کمک می کند.
  3. خوردن آن با شام شب در رفع بی خوابی موثر است.
  4. آب ترب گرفتگی مجاری کبد و طحال را از بین می‌ برد.
  5. برای مداوای زخم‌ های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کنید و روی زخم بگذارید.
  6. دم کرده‌ ی ترب ادرار آور است.
  7. ترب شما را از نیش حشرات در امان می دارد.
  8. خوردن ترب رنگ چهره را باز می کند.
  9. ضماد ترب با عسل برای از بین بردن ورم زیر چشم مفید است.
  10. برای از بین بردن کوفتگی، خون مردگی و آثار ضربه در بدن، ضماد تخم ترب را با عسل بر محل ضرب دیده بگذارید.
  11. برای رفع لکه‌ های پوست، ضماد تخم ترب بـا عسل را روی لکه‌ ها بگذارید.
  12. هر روز آب ساقه ترب را بگیرید و دو قاشق آن را با سکنجبین مخلوط نموده و بخورید. سنگ مثانه را برطرف می‌ سازد.
  13. برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه‌ های تشنج آور، بسیار مفید است.
  14. دم کرده‌ی ریشه‌ ی ترب تقویت کننده‌ ی بدن است.
  15. له شده‌ ی ریشه‌ ی ترب به صورت ضماد برای درمان سوختگی پوست و کوفتگی به کار می‌ رود.
  16. جوشانده‌ ی ترب برای درمان اسهال خونی مفید است.

خواص برگ ترب

  1. جویدن آن لثه‌ ها را تقویت کرده و بوی دهان را از بین می‌ برد.
  2. بیست گرم آب برگ و ساقه ترب را بگیرید و نمک بزنید و بخورید. گرفتگی کبد را برطرف می‌ سازد، زردی یا یرقان و اسکوریوت را درمان می‌ نماید.
  3. آب آن را در چشم بچکانید، چشم را تقویت می کند.
  4. دم کرده‌ ی برگ ترب اخلاط را از سینه خارج می‌ سازد خوردن ترب و آب ترب به هضم غذا کمک می‌ کند.
  5. برگ ترب را مانند چای دم کنید و به اشخاصی که مبتلا به سرفه‌ ی مزمن هستند، بدهید، آن را درمان می‌ کند.
  6. اگر برگ ترب با غذا خورده شود، به هضم غذا کمک می‌ کند.

خواص تخم ترب

  1. خوردن آن خارشی که از بلغم باشد را درمان می‌ کند، دفع کننده نفخ دستگاه گوارش است.
  2. اگر حالت تهوع دارید، کوبیده آن را با سکنجبین مخلوط نموده و بخورید.
  3. آن را بکوبید و ضماد گذارید، گزیدگی عقرب را درمان می‌ کند.
  4. هر شب عصاره آن را بمالید، کک مک صورت و ماه گرفتگی را برطرف می‌ سازد.
  5. افرادی که غذای آنان خوب هضم نمی‌ شود یا تخلیه معده آنان درست انجام نمی‌ شود بعد از هر غذا دو گرم آن را بکوبند و بخورند.
  6. آن را بکوبید و با عسل خمیر نموده ضماد کنید، زخم‌ های عفونی را درمان می‌ کند.
  7. کوبیده آن را با سرکه مخلوط نموده و ضماد کنید. قانقرایا، مردگی اعضاء در اثر عفونت‌ های مزمن را درمان می‌ کند.
  8. تخم ترب برای از بین بردن فلج‌ های ناگهانی ناشی از سکته‌ ی مغزی موثر است.
  9. برای از بین بردن تب، تخم ترب را دم کنید و به بیمار بدهید.
  10. تخم ترب ادرارآور و قاعده آور است.
  11. خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد کرده و اشتها آور است.
  12. در صورت قانقاریا، تخم ترب را با سرکه به صورت ضماد در آورید و روی محل زخم بگذارید.
  13. خوردن تخم ترب و دم کرده‌ ی ریشه‌ ی ترب برای درد مفاصل و سیاتیک مفید است.
  14. در صورت مسمومیت غذایی، مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید، باعث تهوع می‌ شود و معده را پاک می‌ کند.
  15. تخم ترب درد کبد را تسکین می‌ دهد.

منع مصرف ترب

  • کسانی که نفخ معده دارند از خوردن آن بپرهیزند.
  • ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می‌ کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می‌ برد.
  • مصرف زیاد آن سوء هاضمه ایجاد می کند.
  • زیاده روی در خوردن ترب موجب دل پیچه می‌ شود و برای دندان و گلو مضر است.
اخبار روز سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار مرتبط سایر رسانه ها