ترب و خواص آن
ترب طعم تندی دارد و طبع آن گرم است و برای دفع سنگ های صفراوی، نقرس و رماتیسم مفید است. دم کرده ی ریشه ی ترب تقویت کننده ی بدن است.
ترب با نام علمی Raphanus sativus ، گیاهی است یک ساله که ارتفاع ساقه ی آن تا یک متر می رسد. برگ های آن پهن، ناصاف، کرک دار و با بریدگی های نامنظم می باشد. گل های آن به رنگ سفید، زرد روشن، آبی روشن و بنفش است که در انتهای شاخه ظاهر می شود ریشه ی آن همان ترب یا تربچه است که به رنگ های سفید، سیاه و قرمز می باشد. انواع کوچک ترب در فارسی به تربچه معروف شده است و انواع مختلف دارد. به طور کلی دو نوع ترب وجود دارد: ۱- ترب سیاه که معمولاً در پاییز برداشت می شود. ۲ـ تربچه که به رنگ های مختلف قرمز و صورتی و در انواع دراز و گرد وجود دارد. طعم تند ترب مربوط به ماده ای است به نام سنوول و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای به نام مالوین کلراید ۲ است.
طبع و مزاج ترب
ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.
در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است
آب | 94 گرم | ویتامین C | 25میلیگرم |
پتاسیم | 330 میلیگرم | پروتئین | 1 گرم |
سدیم | 18 میلیگرم | فسفر | 30 میلیگرم |
چربی | 0/1 گرم | ویتامینA | 10 میلیگرم |
کلسیم | 30 میلیگرم | ویتامینB1 | 10 میلیگرم |
مواد نشاسته ای | 3/5 گرم | ویتامین B2 | 0/03 میلیگرم |
آهن | 1 میلیگرم | ویتامین B3 | 0/03 میلیگرم |
خواص ترب
- ترب برای دفع سنگ های صفراوی مفید است.
- ترب به درمان نقرس و رماتیسم کمک می کند.
- خوردن آن با شام شب در رفع بی خوابی موثر است.
- آب ترب گرفتگی مجاری کبد و طحال را از بین می برد.
- برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کنید و روی زخم بگذارید.
- دم کرده ی ترب ادرار آور است.
- ترب شما را از نیش حشرات در امان می دارد.
- خوردن ترب رنگ چهره را باز می کند.
- ضماد ترب با عسل برای از بین بردن ورم زیر چشم مفید است.
- برای از بین بردن کوفتگی، خون مردگی و آثار ضربه در بدن، ضماد تخم ترب را با عسل بر محل ضرب دیده بگذارید.
- برای رفع لکه های پوست، ضماد تخم ترب بـا عسل را روی لکه ها بگذارید.
- هر روز آب ساقه ترب را بگیرید و دو قاشق آن را با سکنجبین مخلوط نموده و بخورید. سنگ مثانه را برطرف می سازد.
- برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور، بسیار مفید است.
- دم کردهی ریشه ی ترب تقویت کننده ی بدن است.
- له شده ی ریشه ی ترب به صورت ضماد برای درمان سوختگی پوست و کوفتگی به کار می رود.
- جوشانده ی ترب برای درمان اسهال خونی مفید است.
خواص برگ ترب
- جویدن آن لثه ها را تقویت کرده و بوی دهان را از بین می برد.
- بیست گرم آب برگ و ساقه ترب را بگیرید و نمک بزنید و بخورید. گرفتگی کبد را برطرف می سازد، زردی یا یرقان و اسکوریوت را درمان می نماید.
- آب آن را در چشم بچکانید، چشم را تقویت می کند.
- دم کرده ی برگ ترب اخلاط را از سینه خارج می سازد خوردن ترب و آب ترب به هضم غذا کمک می کند.
- برگ ترب را مانند چای دم کنید و به اشخاصی که مبتلا به سرفه ی مزمن هستند، بدهید، آن را درمان می کند.
- اگر برگ ترب با غذا خورده شود، به هضم غذا کمک می کند.
خواص تخم ترب
- خوردن آن خارشی که از بلغم باشد را درمان می کند، دفع کننده نفخ دستگاه گوارش است.
- اگر حالت تهوع دارید، کوبیده آن را با سکنجبین مخلوط نموده و بخورید.
- آن را بکوبید و ضماد گذارید، گزیدگی عقرب را درمان می کند.
- هر شب عصاره آن را بمالید، کک مک صورت و ماه گرفتگی را برطرف می سازد.
- افرادی که غذای آنان خوب هضم نمی شود یا تخلیه معده آنان درست انجام نمی شود بعد از هر غذا دو گرم آن را بکوبند و بخورند.
- آن را بکوبید و با عسل خمیر نموده ضماد کنید، زخم های عفونی را درمان می کند.
- کوبیده آن را با سرکه مخلوط نموده و ضماد کنید. قانقرایا، مردگی اعضاء در اثر عفونت های مزمن را درمان می کند.
- تخم ترب برای از بین بردن فلج های ناگهانی ناشی از سکته ی مغزی موثر است.
- برای از بین بردن تب، تخم ترب را دم کنید و به بیمار بدهید.
- تخم ترب ادرارآور و قاعده آور است.
- خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد کرده و اشتها آور است.
- در صورت قانقاریا، تخم ترب را با سرکه به صورت ضماد در آورید و روی محل زخم بگذارید.
- خوردن تخم ترب و دم کرده ی ریشه ی ترب برای درد مفاصل و سیاتیک مفید است.
- در صورت مسمومیت غذایی، مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید، باعث تهوع می شود و معده را پاک می کند.
- تخم ترب درد کبد را تسکین می دهد.
منع مصرف ترب
- کسانی که نفخ معده دارند از خوردن آن بپرهیزند.
- ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد.
- مصرف زیاد آن سوء هاضمه ایجاد می کند.
- زیاده روی در خوردن ترب موجب دل پیچه می شود و برای دندان و گلو مضر است.