موسیر و خواص آن

A
۰

موسیر گیاهی با طبع گرم و خشک است. از آن برای کاهش قند خون، بعنوان طعم دهنده در غذاها، پیشگیری از تصلب شرائین، تقویت طحال و… استفاده می‌ کنند.

موسیر ایرانی از گیاهان اندمیک کشور است که به لحاظ خواص و مصارف خوراکی نزدیک ترین گونه به سیر محسوب می شود. در ایران از دیرباز موسیر دارای مصارف خوراکی متعددی بوده و به عنوان چاشنی در تهیه چاشنی، ترشی و یا معطر و ضد عفونی کردن دوغ و ماست استفاده می شود. موسیر حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، فلاونوئید هایی مانند کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز می باشد.

تاریخچه موسیر

طبع و مزاج موسیر: گرم و خشک

موسیر گیاهی شبیه سیر است که ریشه‌ اش فقط یک پیاز درشت است. گیاه موسیر دارای غده بیضوی شکل بوده و برگ‌ هایش ضخیم، باریک و دراز است و گل‌ هایش بنفش مایل به قرمزاند. حدود ۴۰ گونه از این گیاه شناخته شده است که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحرالرومی می‌ رویند. در ایران نیز در نواحی غرب مرکز و جنوب شرقی کاشته می‌ شود. تصور می‌ شود که موسی ها انواع دیگری از پیاز ها هستند، اما در واقع گونه‌ ای جداگانه محسوب می‌ شوند. این گیاه طعم ملایم‌ تری نسبت به پیاز دارد و پس از پوست کندن، شبیه سیر است زیرا پیاز های متعددی دارد. برخی از گونه‌ های موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز می‌ کارند، پیاز این گیاه خوراکی است و کاربرد بسیاری دارد. بوی موسیر از سیر کمتر است.

مواد موجود در 100 گرم موسیر

مواد و محتویات مقدار مواد و محتویات مقدار
چربی (گرم) 0/1 پروتئین (گرم) 2/5
سدیم (میلی‌گرم) 12 آهن (درصد) 6
پتاسیم (میلی‌گرم) 334 کربوهیدرات (گرم) 17
منیزیم (درصد) 5 کلسیم (درصد) 3
ویتامین C (درصد) 13

ترکیبات شیمیایی موسیر

موسیر سرشار از ویتامین C، پتاسیم، فیبر، اسید فولیک، کلسیم و آهن است و منبع خوبی از پروتئین محسوب می‌ شود. بنابر این یک سبزی مفید برای سبزی خواران است. موسیر از نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود 0/06 الی 1 درصد اسانس است که شامل آلیل پروپیل-دی‌سولفید و دو ترکیب گوگردی می‌ باشد. همچنین دارای آلیسین-آلیساتین ۱و۲ نیز است.

خواص و فواید موسیر

  1. از فرآورده‌ های موسیر برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی استفاده می‌ کنند.
  2. التیام دهنده و ترمیم کننده‌ ی زخم‌ ها است.
  3. تسکین‌ دهنده‌ ی التهاب طحال و کبد است.
  4. به کاهش چربی خون کمک می‌ کند.
  5. بر دستگاه اعصاب مرکزی تاثیر مثبت دارد.
  6. سردرد های میگرنی را کاهش می‌ دهد.
  7. خون را تنظیم کرده و از تصلب شرائین پیشگیری می‌ کند.
  8. موسیر ترکیبات گوگردی فراوان دارد که سبب بهبود جریان خون و سم زدایی و پاکسازی بدن و کبد می شود.
  9. موسیر از کاهش انسولین پیشگیری کرده و سوخت و ساز گلوکز را افزایش می‌ دهد.
  10. به عملکرد مغز کمک کرده و ضد آلزایمر است.
  11. حاوی مقدار فراوانی سولفور است بـه شفافیت پوست کمک خوبی می‌ کند.
  12. مصرف روزانه موسیر، بافت‌ های استخوانی را افزایش داده و تا ۲۰ درصد از پوکی استخوان پیشگیری می‌ کند. همچنین فشارخون را کاهش می‌ دهد.
  13. برای رفع تنگی نفس مفید است.
  14. در سرد مزاجان نیروی جنسی را افزایش می‌ دهد.
  15. درد های مفصلی، سیاتیک و نقرس را تسکین می‌ دهد.
  16. برای رفع بی‌ خوابی مؤثر است.
  17. مصرف مداوم آن از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری می‌ کند. اگر از مشکل ریزش مو رنج می برید خواندن مقاله " علت ریزش مو، جلوگیری و درمان خانگی " را به شما توصیه می کنیم.
  18. طحال را تقویت می‌ کند.
  19. مصرف موسیر از انواع سرطان های سینه، معده و کولون پیشگیری می کند.
  20. قاعده‌ آور و مدر است.
  21. لکه‌ های سیاه پوست را برطرف می‌ کند.
  22. به درمان شوره سر کمک می‌ کند.
  23. مانع تجمع چربی‌ ها در بدن شده و به تناسب اندام کمک می‌ کند.
  24. نیش حشرات را درمان می‌ کند.
  25. سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌ کند.
  26. موسیر سبب تحریک آنزیم های گوارشی، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش می شود
  27. درد قفسه سینه را بهبود می‌ بخشد.
گیاه موسیر

موارد منع مصرف موسیر

  • مداومت در خوردن آن برای افراد گرم مزاج مضر است.
  • سبب واکنش های آلرژیک مانند آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها می شود.
  • زیاده‌ روی در خوردن موسیر موجب پیچش شکم می‌ گردد.

شیوه مصرف موسیر

  • موسیر ها برای سیب زمینی سرخ کرده، سالاد، سوپ، غذاهای جانبی و نان‌ ها بسیار مفید هستند و اغلب با سیر ترکیب می‌ شوند. آن ها را با روغن زیتون و سرکه بالزامیک و گیاهان تازه مانند رزماری و آویشن ترکیب کنید و از طعم بی‌ نظیر آن در غذاها لذت ببرید.
  • موسیر تازه تند است و می‌ توانید آن را با سایر سبزیجات معطر مخلوط کرده و یا ترشی درست کنید.
  • موسیر را با پوستش تفت دهید تا نرم شود. لازم است آن را به آرامی تفت دهید زیرا اگر آن ها را روی حرارت زیاد سرخ کنید، مانند سیر، تلخ می‌ شود. سپس با آن پوره درست کنید و مانند طعم دهنده برای انواع سس‌ استفاده کنید.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها