کدو و خواص آن

A
۰

کدو حلوایی، سبز و تنبل از انواع کدو می‌باشند و برای رفع دندان درد، مشکلات کبدی و سوهاضمه و تقویت اعصاب مفیدند.

کدو گیاهی است یک ساله و خزنده که برگ‌های آن به شکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز می‌باشد. گل‌های آن زرد رنگ است و گل نر و گل ماده‌ی آن روی یک پایه قرار دارند. ریشه‌ی آن باریک، بلند و کمی شیرین است. کدو انواع مختلفی دارد، مانند کدوی حلوایی، کدوی تنبل یا کدوی زرد، کدوی خورشی یا کدوی سبز. نوعی از کدوی حلوایی در کانادا و آمریکا و بعضی نقاط دنیا می‌روید که بسیار بزرگ می‌شود و گاهی وزن آن تا شصت کیلوگرم نیز می‌رسد. در آمریکا و کانادا این کدو ها را برای شب هالووین به کار می‌برند.

طبع و مزاج

کدو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر یعنی خنک کننده و مرطوب کننده است.

مواد موجود در 100 گرم کدو

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم کدو حلوایی مقدار در 100 گرم کدو سبز
انرژی 18 کالری 18 کالری
آب 91 گرم 94 گرم
پروتئین 1 گرم 1.1 گرم
چربی 0.1 گرم 0.1 گرم
نشاسته 5.4 گرم 3.6 گرم
کلسیم 21 میلی‌گرم 28 میلی‌گرم
فسفر 45 میلی‌گرم 30 میلی‌گرم
آهن 0.8 میلی‌گرم 0.5 میلی‌گرم
پتاسیم 24 میلی‌گرم 2.2 میلی‌گرم
ویتامینA 1600 واحد 400 واحد
ویتامین B1 0.05 میلی‌گرم 0.05 میلی‌گرم
ویتامین B2 0.11 میلی‌گرم 0.09 میلی‌گرم
ویتامینB3 0.6 میلی‌گرم 1 میلی‌گرم
ویتامین C 9 میلی‌گرم 20 میلی‌گرم

ترکیبات شیمیایی کدو

کدو حاوی پروتئین چربی، قند، کلسیم، آهن، و تخم آن دارای فیتین، لسیتین، فسفر، بیتن، پرونشین، گلبولین، چربی، ملن، پرونتور و هورمون رشد است.

فواید و خواص

کدو سبز

  • ملین، مدر و ادرار آور است.
  • تشنگی را تسکین می‌دهد.
  • ترشی آن لطیف کننده و هضم کننده غذا است.
  • برای تقویت اعصاب موثر است.
  • مسکن حرارت خون و صفرا می‌باشد.
  • پوست کدوی سبز، قطع کننده خونریزی جراحات است.
کدو سبز

کدو حلوایی و کدو تنبل

  • خشونت سینه، اخلاط خونی و سرفه‌های مزمن را برطرف می‌کند.
  • درمان کننده اختلالات کلیوی و سوزش ادرار است.
  • دهان را ضد‌عفونی می‌کند.
  • داروی موثری در درمان خستگی‌های جسمی و فکری است.
  • به عملکرد سیستم گوارشی به خصوص در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر کمک می‌کند.
  • خوردن این دو نوع کدو می‌تواند به پیشگیری از گرفتگی عروق که منجر به سکته مغزی و حملات قلبی می‌شود، کمک کند.
  • این کدوها ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده و بیماری‌هایی مانند رماتیسم را کاهش دهند.
  • گوشت میوه آن مسکن، نرم کننده و خنک کننده است.
  • کدوی تنبل به صورت ضماد برای درمان سوختگی، التهابات و تاول‌ها به کار می‌رود.
  • کدو تنبل برای درمان خونریزی دستگاه تنفس و خونریزی ریوی مفید است.
  • روغن آن مقوی اعصاب است.
  • دانه‌های‌کدو تنبل ضدکرم هستند.
  • اسیدهای چرب موجود در کدو تنبل برای از بین بردن چین و چروک‌های پوست موثر است.
  • کدو تنبل سبب تقویت تراکم استخوان‌های سالم می‌شود.
  • کدوی حلوایی از پوست در برابر تشعشعات ماوراء بنفش محافظت می‌کند و مصرف عصاره آن به طور روزانه حتى تاثير محافظتی کرم ضد آفتاب را افزایش می‌دهد.

خواص عمومی کدوها

  1. ییوست و سوءهاضمه را رفع می‌کند.
  2. خوردن این گیاه رگ‌های بدن را باز می‌کند و برای یرقان بسیار مفید است.
  3. تب را پایین می‌آورد.
  4. برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی غذای خوبی است.
  5. برای رفع دندان درد، آب آن را قرقره کنید.
  6. برای درمان گوش درد، چند قطره آب این گیاه را در گوش بچکانید.
  7. کدو و تخم آن هر دو برای پیشگیری از سرطان مفید هستند.
  8. تخم این گیاه باعث چاقی می‌شود و اشخاص چاق نباید در خوردن آن افراط کنند.
  9. تخم آن علاج کننده‌ی سرطان پروستات و برطرف کننده‌ی ورم پروستات می‌باشد.
  10. روغن تخم کدو برای رفع تب و دل پیچه مفید است.
  11. کدو و تخم آن در پیشگیری از سرطان ریه بسیار مؤثر است و اشخاص سیگاری و حتی آنهایی که با این اشخاص زندگی می‌کنند، برای اینکه بیمار نشوند، باید از این گیاه استفاده کنند.
  12. مانند بادمجان چون دارای کالری کمی است، بنابراین بهترین غذا برای کسانی است که می‌خواهند وزن کم کنند.
  13. کدوی پخته برای درمان بیماری‌هایی که از گرما نشأت می‌گیرد، مفید است.
  14. تقویت کننده کبد، فرو نشاننده حرارت درونی و تنظیم کننده فعالیت حیاتی کبد است.

شیوه مصرف کدو

  • برای دفع کرم روده باید مقدار پنجاه گرم تخم این گیاه(برای اطفال نصف این مقدار) را پودر و با عسل مخلوط و مصرف کنید. بعد از چهار ساعت باید یک مسهل مانند روغن کرچک بخورید تا کرم‌ها را دفع کند. دستور دیگر استفاده از تخم آن برای از بین بردن کرم روده، بدین صورت است که سه قاشق سوپ خوری تخم این گیاه را در آب به مدت سه ساعت خیس کنید، سپس یک پیاز کوچک را له کنید و به آن اضافه نمایید و بعد نصف لیوان شیر سویا و یک قاشق عسل روی آن بریزید و این مخلوط را سه بار در روز و به مدت سه روز مصرف کنید تا کرم‌ها دفع شوند.
  • کدو تنبل و کدو حلوایی را می‌توان به مدت چندین ماه در جای خشک و خنک نگهداری کرد. از آنها می‌توان در تهیه پوره و سوپ استفاده کرد.
  • برای درد سینه و سرفه، کدو را با اسفناج ، جو و کمی روغن بادام در آب بپزید و مصرف کنید.
  • برای تسکین سردرد، می‌توانید سر خود را با آب آن بشویید و یا چند قطره از آن را در بینی بچکانید.
  • برای کسانی که طبع سرد دارند و یا در مناطق سردسیر زندگی می‌کنند، خوب نیست، زیرا ایجاد نفخ، سنگینی و درد معده می‌کند. بنابراین اگر این گونه اشخاص بخواهند این گیاه را بخورند، حتماً باید آن را با ادویه‌های گرم مانند خردل، سیر ، فلفل یا نعناع بخورند.
  • برای استفاده از خاصیت خون سازی این گیاه باید آن را همراه با آب غوره و یا سرکه در روغن زیتون پخت و مصرف نمود.
  • کدو سبز باید در مزاج‌های گرم با آبغوره و یا سرکه و در مزاج‌های سرد با زیره سیاه و ادویه‌های گرم مصرف شود در غیر این صورت اخلاط مضر در بدن تولید خواهد کرد.

موارد منع مصرف کدو

  • اشخاصی که مبتلا به کولیت می‌باشند باید در مصرف کدوی حلوایی احتیاط کنند.
  • زیاده روی در مصرف کدو حلوایی موجب اختلال در قوای جنسی، ضعف اشتها، افزایش سودا، نفخ، ناراحتی معده شده و همچنین موجب عدم جذب ویتامین C می‌شود.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها