تفاوت طبع و مزاج چیست
می دونستی طبع و مزاج دو معقوله جدا از هم هستن؟
طبع و مزاج از یکدیگر مجزا هستند و اغلب در ترکیب باهم به کار می روند. اینفوگیاهی طبع و مزاج را هر کدام جدا توضیح می دهد.
طبع و مزاج برخلاف تفکری که اکثر افراد دارند باهم کاملا متفاوت بوده و اغلب در ترکیب با یکدیگر به کار می روند و به همین دلیل است که اشتباها برخی فکر می کنند طبع و مزاج هر دو یکی هستند. طبع در واقع طبیعت بدن و مزاج خونی است که حامل مواد غذایی در بدن است و چهار ویژگی مزاجی را همراه خود دارد. در ادامه درباره تفاوت مزاج و طبع بیشتر توضیح می دهیم.
طبع چیست؟
طبع در حقیقت، طبیعت هر فرد است و به صورت ارثی و غریزی به وی منتقل میشود و عوامل زیادی همچون وراثت، منطقه جغرافیایی، تغذیه و… در چگونگی شکل گرفتن آن تاثیر پذیر هستند. طبع را نمیتوان تغییر داد، اما مزاج با توجه به نوع غذاهای مصرفی قابل تغییر است.
از بیماریهایی که به واسطه طبع برای هر فرد رخ میدهد به راحتی نمیتوان پیشگیری کرد؛ اما با تغییر مواد غذایی و ذائقهای که با توجه به مزاج افراد مختلف تعیین شده میتوان آنها را از خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مصون نگه داشت.
با شناخت مزاج میتوان در بدن تعادل برقرار کرد اما این موضوع برای طبع صدق نمیکند. بسته به این که در چه خانوادهای و در چه اقلیم جغرافیایی به دنیا آمدهاید، یکی از این طبعها را خواهید داشت.
بیشتر بخوانید:از کجا بفهمم طبع بدنم چیه؟
انواع طبع
طبع سرد
به نوعی طبع قالب در اکثر نقاط جهان است. کسانی که همیشه سرما تا عمق جانشان نفوذ میکند و پوستی به رنگ روشن دارند در این دستهبندی قرار میگیرند. افراد دارای طبع سرد خونسرد هستند و کمتر میتوان عصبانی شدن آنها را دید. این افراد میل زیادی به استراحت و خواب دارند و عموماً کم انرژی و کرخت هستند. افراد دارای طبع سرد سفید شدن مو را زودتر از سایرین تجربه میکنند و ممکن است ریزش مو داشته باشند. این افراد نبضشان کند میزند و غذایی که میخوردند دیرتر هضم خواهد شد. به همین دلیل است که بیشتر افراد دارای اضافه وزن دارای طبع سرد یا تر هستند. از مشکلاتی که پیش روی افراد با طبع سرد قرار دارد میتوان به این نکته اشاره کرد که این گروه بیشتر ممکن است به بیماریهایی مانند ام اس یا پارکینسون مبتلا شوند.
طبع گرم
تعداد افرادی که طبع گرم دارند نسبت به افراد دارای طبع سرد کمتر است. افراد زودجوش و برونگرا که با دیگران زودتر صمیمی میشوند و از طرفی بیشتر عصبانی میگردند از جمله افراد دارای طبع گرم هستند. افراد با طبع گرم میل زیادی به خوردن شیرینیجات دارند و همیشه بدنشان داغ است. همین موضوع سبب میشود که مرتب عطش داشته باشند. علایمی مانند تعریق، جوش و خارش پوست یا شوره سر در این افراد بیشتر است.
طبع معتدل
تعداد افرادی که طبع معتدل دارند نسبت به افراد دارای طبع سرد و گرم کمتر است. این افراد معمولاً حساسیتهای خاصی نسبت به دما و غذاهای مختلف نشان نمیدهند و بدنشان با شرایط محیطی مختلف سازگارتر است.
با وجود این که افراد دارای این طبع به لحاظ خلق و خو و… پایدارتر هستند؛ اما به دلیل این که بدن آنها در برابر غذا و شرایط آب و هوایی واکنش نشان نمیدهد، احتمال این که بیماری نهفته و بدون علایم داشته باشند زیاد است.
مزاج چیست؟
مزاج از نظر لغوی به معنی در هم آمیختن است. هر جسم مرکبی از هر چهار رکن تشکیل شده است و اختلاف مقدار این چهار رکن در اجسام، آنها را از یکدیگر متمایز میکند.
مزاج در طب سنتی به معنی کیفیت یکسان و جدیدی است که در نتیجه آمیختن ارکان با یکدیگر و فعل و انفعال آنها در یک جسم مرکب به وجود میآید. خونی که در رگها جریان دارد از نتیجه هضم غذا ایجاد میشود و در معده تحت تأثیر تغییرات خاصی قرار میگیرد تا به شکل خون درمی آید.
خون حامل اصلی مزاج است و هر چهار ماده را دربردارد: سردی، تری، خشکی، گرمی. به هر یک از این مواد خلط گفته میشود که غلظت هر کدام در افراد متفاوت است و باعث به وجود آمدن مزاج میشود.
با توجه به ترکیب عناصر چهارگانه (آب، آتش، باد، خاک) در بدن فرد دو دسته مزاج وجود دارد، مزاج معتدل و مزاج نامعتدل.
بیشتر بخوانید:می دونستی مزاج اندام های بدن باهم فرق داره؟
انواع مزاج
مزاجهای اصلی عبارتند از:
-
مزاج گرم و خشک (صفراوی) – عنصر غالب: آتش
-
مزاج گرم و تر (دموی) – عنصر غالب: باد
-
مزاج سرد و خشک (سوداوی) – عنصر غالب: خاک
-
مزاج سرد و تر (بلغمی) – عنصر غالب: آب
در افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند عنصر حاکم بر بدنشان آتش است. افراد با مزاج گرم و تر باید بدانند که باد عنصری است که در بدن آنها نقش غالب را ایفا میکند. در مزاجهای سرد و تر و سرد و خشک نیز به ترتیب آب و خاک بر بدن حکمفرما هستند. در صورتی که یکی از این مزاجها بر بدن شما غلبه کند مزاج نامعتدل خواهید داشت. برخی از افراد نیز دارای مزاجی متعادل هستند. در بدن آنها عناصر چهارگانه بدون این که نقش حکمفرمایی داشته باشند حضور دارند. افرادی با این مزاجها در سه دسته زیر قرار میگیرند:
-
مزاج معتدل گرم و تر
-
مزاج معتدل سرد و تر
-
مزاج معتدل گرم و سرد