نارگیل

فواید نارگیل | طبع نارگیل | خواص درمانی نارگیل | خواص شیر نارگیل

خواص نارگیل در طب سنتی + طبع و ارزش غذایی

A
۰

همه چیز در مورد خواص نارگیل و طبع و خاصیت مایع درون آن که به اصطلاح شیر نارگیل گفته میشود را در این مطلب قرار داده ایم.

میوه نارگیل دارای خواص و فواید شگفت‌ انگیزی است و مصرف آن برای درمان بسیاری از بیماریهای مزمن، کم‌ خونی، مشکلات پوست و مو و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. نارگیل میوه‌ ای از خانواده نخل است که هزاران سال است در جهان از آن استفاده می‌ شود.  نارگیل تازه حاوی آب شیرین است که برای سلامتی بسیار مفید می باشد و همچنین یک ماده سالمی است که می توان حتی به عنوان یک غذا مورد استفاده قرار بگیرد.

مشخصات درخت و میوه نارگیل

نارگیل با نام علمی nucifera Cocos در حدود سه هزار سال پیش در جنوب آسیا کشت می‌ شد. در حال حاضر درخت آن در تمام مناطق استوایی وجود دارد. مردم اقیانوس آرام، این میوه را به عنوان یک غذای اصلی مصرف می‌ کنند و از تمام قسمتهای این درخت استفاده می‌ برند. میزان محصول درخت در فلوریدا بسیار کم است که تنها به مصرف داخلی می‌ رسد.

این گیاه عمدتاً در مناطق گرمسیری جهان کشت می‌ شود و بومی جنوب شرق آسیاست. تخمین زده می‌ شود که حدود ۷۵ درصد نارگیل‌ های عرضه شده در جهان، در اندونزی، فیلیپین و هند تولید می‌ شوند.

نارگیل درختی است که به طور قائم بالا می‌ رود. ارتفاع آن به 30 متر و قطر تنه آن به یک متر می‌رسد. برگهای آن بزرگ و دراز، به طول چهار تا پنج متر و مرکب از چند برگچه‌ باریک و دراز است. طول برگچه‌ ها حدود یک متر می‌ باشد. رنگ برگها سبز روشن است. این میوه، مانند خوشه، شامل چندین نارگیل با اندازه های مختلف است.

این میوه، کروی شکل است که قسمت خارجی آن ضخیم، سفت و متشکل از الیاف نباتی و داخل آن نیز صاف و سخت می‌ باشد. در بالای آن سه سوراخ است که چشمهای نارگیل نامیده می‌ شوند. برای استفاده از مایع داخل این میوه که شیر نارگیل نامیده می‌ شود، این سوراخ‌ ها را باید با جسم نوک تیزی باز کرد و مایع درون آن را بیرون آورد. سپس آن را بشکنید و از گوشت داخل آن استفاده کنید. درخت در هرسال حدود پنجاه عدد میوه می‌ دهد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با خواص روغن نارگیل برای سلامت بدن 

طبع و مصلح نارگیل

در بیانی کلی و ساده طبع گوشت سفید نارگیل از نظر طب سنتی ایرانی گرم و خشک است. طبع مغز نارگیل تازه نیز گرم و خشک است اما درجه گرمی و خشکی آن نسبت به نارگیل کهنه کمتر است.

اما طبع آب نارگیل گرم و تر است و همه اجزاى آن دارای رطوبت فضلیه است. همچنین طبع سرکه نارگیل نیز در اول گرم و در سوم خشک است. درضمن قابل ذکر است که طبع روغن نارگیل هم گرم است.

خوردن نارگیل در سردمزاجان و سالمندان احتیاج به مُصلِح ندارد.

مُصلِح نارگیل در افراد گرم مزاج میوه‌هاى ترش، لیمو یا هندوانه است.

نارگیل رسیده

ارزش غذایی موجود در 100 گرم نارگیل

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 354 کیلوکالری قند 23/6 گرم
چربی تام 33/49 گرم فیبر غذایی 0.9 فیبرغذایی
پروتئین 3/33گرم سدیم 20 میلی‌گرم
کربوهیدرات 15/23 گرم پتاسیم 356 میلی‌گرم
کلسیم 14 میلی‌گرم فسفر 113 میلی‌گرم
آهن 2/4 میلی‌گرم منیزیم 32 میلی‌گرم
منگنز 1/5 میلی‌گرم فولات 26 میکروگرم
ویتامین B6 0/05 میلی‌گرم ویتامین E 0/24 میلی‌گرم

ترکیبات شیمیایی نارگیل

گوشت نارگیل دارای آنزیمهای مختلفی، مانند انورتین، اکسیداز و کاتالاز می‌ باشد. در شیر آن اسیدهای آمینه‌ مختلفی، مانند هیستیدین، آرژینین، لیزین، تایروزین، تریپتوفان، پرولین، لوسین و آلانین موجود است. حدود شصت درصد از گوشت نارگیل، روغن است. روغن این میوه دارای اسیدهای چرب، مانند اسید لاریک، اسید میریستیک و چند اسید چرب دیگر می‌ باشد.

عکس نارگیل

خواص نارگیل

  1. به دلیل داشتن چربی زیاد و مواد مغذی، چاق کننده است.
  2. حرارت داخلی بدن را افزایش می‌ دهد و مواد بلغمی سرد، و سودایی را از بدن خارج می‌ سازد.
  3. برای خوش بو کردن دهان مفید است.
  4. ضعف کبد را درمان می‌ کند.
  5. برای برطرف کردن بواسیر مفید است.
  6. اگر کلیه‌ شما سرما خورده و کمردرد دارید، از این میوه استفاده کنید تا درد را از بین ببرد.
  7. ادرار را زیاد کرده و درد مثانه را رفع می کند.
  8. زخمهای داخل بدن را مداوا می‌ کند.
  9. در مردان مقدار اسپرم را افزایش می‌ دهد.
  10. برای تقویت دستگاه هاضمه مفید است.
  11. برای سفیدی و جلای دندانها، خاکستر پوست نارگیل را به دندانها بمالید.
  12. پوست ریشه‌ درخت نارگیل، قابض است، بنابراین برای بندآمدن خون استفاده می‌ شود.
  13. کرم معده و روده، مخصوصاً کرم کدو را از بین می‌ برد.
  14. به درمان بیماریهای عفونی کمک می‌ کند.
  15. خوردن این میوه برای پیشگیری از سرطان مفید است.
  16. نارگیل دارای کربوهیدرات کم و فیبر و چربی بالا است بنابراین می‌ تواند برای کنترل قند خون مفید باشد.
  17. درد زانو را برطرف می کند.
  18. خوردن آن برای رفع جوشهای دهان، مؤثر است.

فواید نارگیل در درمان بیماری ها

بهبود بیماری های التهابی

نارگیل دارای خاصیت ضد التهابی است، به همین علت در درمان بیماری های التهابی موثر واقع می شود. مطالعات انجام شده بر روی موش ها و برخی حیوانات حاکی از آن است که عصاره آب نارگیل می توانند ورم و التهاب ناشی از مقادیر بالای هیستامین (Histamine) یا سروتونین (Serotonin) را کاهش دهد. شایان ذکر است که این عصاره ها به طور سنتی در مناطقی از جنوب شرقی برزیل برای معالجه انواع آرتریت (التهاب مفاصل) و بسیاری از بیماری های التهابی دیگر استفاده می شود، اما همچنان به مطالعات بیشتری برای مصرف دارویی آن نیاز است.

دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتری و ضد قارچی

پوست نارگیل در مناطقی از جنوب هند به عنوان مسواک متداول است. برخی مطالعات حیوانی نشان می دهد که نارگیل ها حاوی ترکیباتی می باشند که دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد قارچی هستند. البته برای تعیین میزان مصرف دارویی انسان از نارگیل برای به دست آوردن این فواید، مطالعات بیشتری لازم است.

پیشگیری از سرطان

آب و میوه های نارگیل حاوی ترکیبات زیادی از جمله فلاونوئیدها، ترکیبات فنولیک، برخی یون های معدنی و ویتامین هایی هستند که دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشند. این آنتی اکسیدان ها بدن را در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت کرده و از بیماری های جدی مانند سرطان جلوگیری می کند. بر اساس تحقیقات انجام شده، عصاره های آب نارگیل خاصیت ضد سرطانی دارند.

بهبود سلامت قلب

یکی از مهمترین فواید میوه نارگیل کاهش میزان کلسترول بد خون می باشد که سبب بهبود سلامت قلب می شود. علاوه بر این، میوه نارگیل حاوی اسیدهای چرب اشباع شده ای مانند اسید لوریک (Lauric acid) است که باعث افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا (HD) در خون یا همان کلسترول خوب می شود. کلسترول خوب در خون سبب جلوگیری از انسداد عروق خونی و تصلب شرایین خواهد شد، در نتیجه احتمال بیماری های قلبی تا حد قابل توجهی کاهش می یابد.

سایر فواید نارگیل

سایر فواید درمانی نارگیل عبارتند از: کمک به درمان بیماری های عفونی (از جمله ایدز و عفونت های گوارشی)، کاهش فشار خون، مرض قند، کمک به درمان برخی از مسمومیت ها (خصوصا با سموم نباتی و حشره کش)، التیام زخم ها و عفونت های جلدی (مصرف موضعی)، کاهش استرس و خستگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش ریزش مو و کاهش وزن.

فواید نارگیل در طب سنتی برای درمان بیماری ها

نارگیل در طب سنتی طبیعت گرم دارد که مقوی بدن بوده و جسم را فربه می کند. همچنین، حرارت غریزی بدن و قدرت تناسلی را زیاد می گرداند. نارگیل مواد سرد، مرطوب، بلغمی و سوداوی را از بدن دفع می نماید، از این جهت است که می تواند معالج استرخا و جنون و مالیخولیا (نوعی بیماری است که بیمار مرتب فکر و خیال بد می کند) باشد. علاوه بر این، نارگیل خوشبو کننده دهان و نفس است، ضعف کبد را برطرف نموده، کلیه ها را قوی و درد مثانه را (اگر از سردی مزاج آن باشد) ساکت می کند.

علاوه بر این، نارگیل در طب سنتی برای کمک به پیشگیری یا درمان خستگی مزمن، سردرد، بیماری های کیسه صفرا، بزرگی پروستات، سنگ مجاری ادراری، بیماری های التهابی پوست (از جمله پسوریازیس)، اختلالات التهابی روده (از جمله کرون)، اختلالات کبدی، پوسیدگی دندان، سفید شدن و ریزش مو ها، برونشیت، سوزش گلو، درمان سرماخوردگی، درد مفاصل، جوش (کنه)، گزیدگی حشرات استفاده می شود.

افرادی که به کم خونی مبتلا هستند و یا مقداری خون از دست داده اند می توانند مغز نارگیل و یا از شیر داخل پوسته ها بخورند یا پوست سوم آن را پودر کرده و با مقداری شکر و مختصری زعفران میل نمایند، که هم خون بدن را زیاد می کند و هم لاغری را از بین می برد. جهت مقاصد درمانی مقدار روغن نارگیل توصیه شده 2 تا 10 گرم در روز می باشد.

خواص شیر نارگیل

  • هم ملین و هم ضد اسهال است.
  • برای برطرف کردن آب آوردگی بدن استفاده می شود.
  • تب را پایین می آورد.
  • ضد سم است.
  • پوست نارگیل، جذب کننده‌ گازهای سمی است و به همین دلیل، در جنگ جهانی اول در ماسکهای ضد گاز به کار می‌ رفت.
  • برای معالجه‌ بیماریهای پوستی مفید است.
  • این شیر را می‌توان به جای شیر مادر به اطفال داد.

موارد منع مصرف نارگیل

  • دیر هضم است و در بدن خلط تولید می‌ کند، بنابراین بهتر است با شکر خورده شود.
  • افرادی که دچار اضافه وزن و فشارخون می‌ باشند، باید در خوردن این میوه احتیاط کنند.
  • چون این میوه گرم است، ممکن است در گرم ‌مزاجان اشکالاتی تولید کند، باید آن را با میوه‌ های ترش، لیمو و یا هندوانه خورد، خوردن آن برای سردمزاجان و سالمندان بسیار مفید است و اشکالی تولید نمی‌ کند.
مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار