تهیه ضد آفتاب گیاهی در خانه

A
۰

به کمک ضد آفتاب می‌ توان از اثرات مخرب نور بیش از حد آفتاب روی پوست جلوگیری کرد. کرم ضد آفتاب گیاهی یکی از بهترین روش ها برای محافظت پوست است.

همان طور که می دانید، به کمک ضد آفتاب می‌ توان از اثرات مخرب نور بیش از حد آفتاب روی پوست جلوگیری کرد. به همین خاطر استفاده از کرم های ضد آفتاب اهمیت زیادی دارد. اما ممکن است شما هم جزء آن دسته از افرادی باشید، که از مصرف مواد شیمیایی برای مراقبت از پوست خود واهمه دارید. پیشنهاد ما به شما این است که خودتان دست به کار شوید و در خانه یک ضد آفتاب گیاهی و طبیعی بسازید. ساخت کرم ضد آفتاب گیاهی برای پوست راحت‌ تر از آن چیزی است که فکرش را می‌ کنید. معمولا برای ساخت ضد آفتاب گیاهی خانگی از پودر اکسید استفاده می‌ شود که مناسب‌ تر است. اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید موادی برای پوستتان استفاده می‌ کنید طبیعی باشند، پیشنهاد ما به شما ساخت ضد آفتاب گیاهی است.

عوارض نور آفتاب

قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب موجب پیری زودرس، زبری، ناهمواری و چرمی شکل‌ شدن قوام پوست، پیدایش لکه‌ های قهوه‌ ای شبیه کک و مک، تغییرات پوستی بدخیم (کراتوز های آفتابی) و مهم تر از همه سرطان پوست می‌ شود.

عامل اصلی آسیب پوستی، اشعه ماوراء بنفش موجود در آفتاب است. ابتدا تصور می‌ شد که فقط اشعه‌ های ماوراء بنفشی که مسئول آفتاب سوختگی هستند و UVB نام دارند خطرناک هستند، ولی امروزه می‌ دانیم که اشعه ماوراء بنفشی که مسئول برنزه شدن است (یعنی UVA) نیز بالقوه خطرناک است. شواهد نشان داده است که طیف وسیع اشعه مادون قرمز نیز برای پوست مضر می باشد.

بیشترین شدت UVB در وسط روز (۱۰ صبح الی ۳ بعدازظهر) اتفاق می‌ افتد. لذا باید در شغل‌ های خاصی که افراد مجبورند در این ساعات زیر نور خورشید کار کنند، مثل کشاورزان، ملوانان، کارگران ساختمان و… از ضد آفتاب، چتر و لباس‌ های محافظ مثل دستکش و یا کلاه‌ هایی با لبه پهن و لباس‌ های آستین بلند استفاده نمایند.

راه های پیشگیری از عوارض پوستی نور آفتاب

  1. پرهیز از تماس غیر ضروری با نور آفتاب در فاصله زمانی ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر که نور خورشید بیشترین شدت را دارد.
  2. پرهیز از دراز کشیدن در کنار دریا و استخر های رو باز (پرهیز از حمام آفتاب).
  3. استفاده از کلاه‌ های حصیری، پیراهن‌ ها و شلوار های بلند برای کشاورزان، صیادان و افرادی که در معرض نور آفتاب هستند.
  4. استفاده از محلول‌ ها و کرم‌ های ضد آفتاب.

ضد آفتاب ها

ضد آفتاب‌ ها ۳ گروه هستند.

  1. ضد آفتاب‌ های فیزیکی: که از مواد ساخته شده‌ اند و سبب انعکاس و دفع نور تابیده شده به سطح پوست می‌ شوند. مهم‌ ترین این مواد عبارتند از اکسید روی، تیتانیوم دی‌اکسید و…
  2. ضد آفتاب‌ های شیمیایی: این نوع حاوی یک یا چند ماده شیمیایی هستند که اشعه تابیده شده به سطح پوست را به خود جذب کرده و از آسیب پوستی جلوگیری می‌ نند.
  3. ضد آفتاب‌ های ترکیبی : از مواد فیزیکی و شیمیایی با هم استفاده می‌ شود و لذا قدرت آن بیشتر و از لحاظ ظاهری مورد قبول هستند.

قدرت کرم‌ های ضد آفتاب

قدرت ضد آفتاب‌ ها بر اساس SPF یا «عامل محافظت از خورشید» آنها محاسبه می‌ شود. SPF عبارت است از نسبت تعداد دقایقی که طول می‌ کشد تا پوست کرم خورده پس از مواجه با اشعه ماوراء بنفش B قرمز شود، به تعداد دقایقی که پوست کرم نخورده به قرمزی برسد. حداقل SPF توصیه شده ۱۵ است که 93 درصد از اشعه ماوراء بنفش B را مهار می‌ کند.

شایع ترین علت سرطان پوست اشعه ماوراء بنفش UVB ) B) است و UVA عاملی است که موجب پیری پوست می‌ شود. همچنین اشعه ماوراء بنفش (UVC ) C سرطان زا ترین اشعه است اما خوشبختانه در جو توسط لایه ازون مهار می‌ شود. استفاده از ضد آفتاب‌ های ضد آب بهتر است، زیرا مدت طولانی روی پوست باقی می‌ مانند.

تهیه ضدآفتاب در خانه

خصوصیات کرم ضد آفتاب خوب

  1. مقاومت در مقابل شستشو با آب یا عرق کردن.
  2. شماره SPF بالا و مناسب.
  3. حساسیت زایی کم.
  4. طیف و میدان عمل وسیع بطوری که طیف‌ های مختلف اشعه ماوراء بنفش را جذب کند.

انتخاب قدرت کرم ضد آفتاب

پوست انسان از نظر واکنش در برابر نور آفتاب به ۶ نوع تقسیم می‌ شود. نوع اول افراد با موهای بور، چشمان آبی و پوست بسیار روشن و شفاف هستند و نوع ششم افراد سیاه‌ پوست هستند که پوست قهوه‌ ای تیره رنگ یا سیاه دارند و بین این دو نوع، پوست‌ های حد وسط قرار می‌ گیرند. هر چه پوست روشن تر باشد، حساسیت در مقابل آفتاب بیشتر است و لذا باید از کرم‌ های ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کرد، ولی افرادی که پوست برنزه و تیره‌ تر دارند می‌ توانند از کرم‌ هایی با شماره SPF پایین‌ تر استفاده کنند. بهترین حالت این است که برای انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب با پزشک متخصص پوست مشاوره شود.

زمان استفاده از ضد آفتاب‌ ها

  1. کرم ضد آفتاب باید ۱۵ دقیقه قبل از تماس با آفتاب به صورت، پشت دست‌ ها و سایر نواحی بدن که در تماس با نور آفتاب هستند، مالیده شود.
  2. اثر ضد آفتاب‌ ها بعد از ۲ ساعت کم می‌ شود و لذا چنانچه بخواهید بیشتر در معرض آفتاب باشید، باید مجددا استفاده شود.
  3. بعد از شستن و یا پاک کردن صورت با حوله، استفاده مجدد از ضد آفتاب توصیه می‌ شود.
  4. در روز های ابری، قسمتی از اشعه ماوراء بنفش به سطح زمین می‌ رسد و لذا در روز های ابری نیز باید از ضد آفتاب استفاده کرد.
  5. حتی در داخل منزل هم اشعه آفتاب از شیشه‌ های معمولی می‌ گذرد و استفاده از کرم در منزل در طول روز نیز توصیه می‌ شود.

عوارض ضد آفتاب‌ ها

  • حساسیت پوستی به صورت پیدایش قرمزی، خارش، سوزش که گاه در تماس با نور آفتاب بدتر می‌ شود.
  • تحریک و حساسیت چشمی که ناشی از آلوده شدن چشم در موقع استفاده از کرم و یا به دنبال شستشوی صورت رخ می‌ دهد.

طرز تهیه ضد آفتاب گیاهی در منزل

  1. 5 گرم کتیرا را در یک لیوان آب مقطر ریخته و حرارت دهید و هم بزنید تا کتیرا کامل حل شود. سپس ۸۰ گرم روغن آفتابگردان به آن اضافه کنید تا به مدت ۱۰ دقیقه بجوشد. سپس بگذارید سرد شود. هر بار قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب بصورت بمالید.
  2. یک عدد سفیده تخم مرغ + ۴۰ گرم عرق بادرنجبویه + یک قاشق چای‌ خوری عسل را با هم مخلوط کرده و خوب به هم بزنید. و به نقاطی که در معرض نور قرار دارد بمالید و پس از یک ساعت با آب ولرم بشویید.
  3. ۲۰ گرم روغن زیتون + ۲۰ گرم گلیسیرین را با هم مخلوط کرده و سپس ۲ قطره اسانس اکالیپتوس به آن اضافه کنید و در هنگام تماس با نور آفتاب به پوست بمالید.
  4. ۵ گرم سفیدآب روی (اکسید دوزنگ) + ۴۰ گرم گلیسیرین + یک لیوان آب مقطر را با هم مخلوط کرده و در ظرفی بریزید. قبل از مصرف ظرف را تکان داده تا مخلوط شود. سپس به نقاطی که در معرض نور آفتاب است بمالید و نیم ساعت بعد از آن با آب سرد بشویید.
  5. 40 گرم روغن نارگیل +40 گرم روغن زیتون + ۵ گرم خیسانده روغن اسطوخودوس را با هم مخلوط کرده و قبل از تماس با آفتاب به صورت بمالید.
اخبار روز سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار مرتبط سایر رسانه ها