آلو میوهای است خوش طعم و لذیذ که در شکلها و رنگها و اندازههای گوناگون میباشد. معروف ترین آنها آلوی زرد و آلوی سیاه است. قسمتهای مورد استفاده درخت آلو، عبارتند از: برگ – میوه و مغز هسته آلو نرسیده. این میوه برای اولین بار هزاران سال قبل در کشور چین رشد کرد و بعدها در ژاپن و آمریکا نیز کشت شد. انواع مختلفی از این میوه در کشورهای مختلف جهان کشت میشود؛ به طوری که خواص میوه ی نهال آلو امروزه بر کسی پوشیده نیست.
طبع و مزاج
نوع شیرین آن سرد و تر است و نوع خشک آن بیشتر سرد است.
خواص
- حاوی ویتامینهای آ – ب – پ ۲ – ب ۶ – ت و عناصری مثل کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، فلوئور، منگنز و گوگرد میباشد.
- برای دفع سموم بدن، تعادل فشار خون و زیادی چربی خون توصیه میشود هر روز پیش از خوردن صبحانه آلو زرد میل کنید.
- آش آلو برای درمان اختلال حواس و بیماران دیابت مفید میباشد.
- شربت آلو برای افرادی که مبتلا به مننژیت میباشند مفید است.
- ضماد آلو به همراه سرکه برای رفع کهیر مفید میباشد.
- به افرادی که بیشتر کارهای فکری میکنند و یا در زیر نور آفتاب کار میکنند توصیه شده است که از این میوه بیشتر استفاده کنند.
- آلوی خشک میوهای است سرشار از ویتامین ( آ) و آهن و یک غذای نیروبخش برای همه مخصوصاً ورزشکاران است.
- کمپوت این میوه برای معالجه و رفع یبوست مؤثر میباشد.
- شربت آلو، مسهلی خوب و بی ضرر و آرام بخش است.
- جوشانده برگ و ساقه این میوه برای معالجه ورم گلو، نزلههای مغزی، ورم لوزه و تقویت لثهها مفید است.
- برای معالجه برفک دهان بچه میتوانید یک عدد آلوی خیس شده را در یک تکه پارچه نازک و تمیز بپیچید و دور و داخل دهان نوزاد بمالید.
- آب آلو کرمهای معده را دفع مینماید.
- رشد کودکان، هوش، حافظه و شیر بانوان شیرده را زیاد میکند.
- مرهمی که از مخلوط آلو و سرکه تهیه میشود، برای درمان جوشها به خصوص جوش بدن اطفال (که توام با ترشح است) مفید میباشد.
- در معالجهی کم خونی، ضعف، ناتوانی و خستگی جسمی مفید است.
- صفرا را دفع، خون را صاف و خارش بدن را برطرف میکند.
- همچنین سردرد را دفع میکند، برای این منظور باید آب آن را با گل بنفشه مخلوط کرده و بر پیشانی بمالید.
- گیاه خواران و کسانی که مقادیر کمی گوشت قرمز مصرف میکنند، خود را در معرض کمبود آهن و تهی شدن ذخاير آهن بدن قرار میدهند. فقدان آهن میتواند در نهایت به کم خونی منجر شود که خستگی مفرط و عدم تمرکز از عوارض آن است ولی باید توجه داشت که آلوی خشک یک منبع خوب آهن است و باید در وعده غذایی گیاه خواران باشد.
- از آنجایی که آلو خشک حجم دار بوده و در عین حال حاوی چربی هم نیست، استفاده از آن برای افرادی که تصمیم دارند رژیم غذایی کم چرب داشته باشند و تمایل به خوردن هله هوله شیرین دارند مفید است.
- آلو خشک صفرا بر خوبی است و برای مبتلایان به سوء هاضمه بسیار مفید میباشد. همچنین برای رفع خونریزی مفید است.جوشاندهی این میوه برای رفع اسهال خونی و غرغرهی آن برای تحلیل ورم و رفع گلو درد موثر است.
- برگهی آلو بهترین ضد سم بوده و دستگاه هضم غذا در بدن را منظم مینماید.
- جوشانده و پختهی برگ و ساقهی این میوه برای معالجهی ورم گلو، ورم لوزهها و تقویت لثهها مفید است.
- برگ و مغز و هسته آلو و آلوچه، کرم کش است.
- برگهای خشک درخت آلو، ادرار آور و ملین و تب بر است.
- صمغ درخت آن بهترین خردکنندهی سنگهای کلیه و مثانه و سنگهای صفراوی بوده و برای التيام زخم بسیار نافع است.
- برای کودکان و معالجهی راشیتیسم مفید است.
- نوشیدن آب آلو در دفع انگلهای معده بسیار مفید است.
- حالت تهوع را از بین میبرد. از این رو افرادی که به حالت تهوع و سرگیجه مبتلا هستند، بهتر است روزانه چند آلو بمکند.

درمان یبوست با آلو
یکی از مهمترین خصوصیات آلو، ملین بودن آن است که بنا به نوع آلو، تأثیر آن نیز شدت و ضعف دارد که بهترین آن آلوبخارا و قطره طلا میباشد کسانی که یبوست دارند. آلوی خشک را خیس کرده، روزی دوبار بخورند؛ اگر آلو تازه بود. روزی ۲ تا ۳ عدد میل شود. اگر آلوی خشک را بپزید، سپس صاف کنید و با ترنجبین با کمی عسل میل نماید، تاثیر بهتری به عنوان ملین دارد. یکی از مواردی که باید تذکر داده شود این است که جهت تاثیر مفید و مداوم (نیاز افراد را به فرصهای ملین برطرف میکند، بهتر است که از روزی ۳۰-۲۰ گرم آلو شروع کنید به مرور افزایش داده که معده و طبع شما با آن سازگار شود. برای سالمندان و افراد سن بالا، الو پخته شود بهتر است، چون آلوی خام دیر هضم است.
تاثیر آلو بر دستگاه عصبی
آلو به علت داشتن مواد معدنی مفید، عدم تعادل بودهای خود را از بین می برد و مواد لازم را در دسترس سلولهای بدن و به ویژه سلولهای عصبی قرار میدهد این عناصر مفید در فعالیت سلولهای عصبی و از میان بردن تحریک آنها نقش بسزایی دارند به عبارت سادهتر میتوانند هیجانهای عصبی را به راحتی فرو بنشانند و در واقع یک داروی آرامبخش برای تحریکات عصبی محسوب میشوند.
توصیه شده است که در فصل گرما همه مردم به خصوص افرادی که از ناراحتیهای عصبی رنج میبرند با خوردن این میوه بسیار مفید خود را معالجه کنند.
این میوه به علت داشتن مقدار زیادی از انواع ویتامینها و مواد معدنی از قدرت دارویی زیادی برخوردار است و از این جهت در زمره خوراکیهایی قرار گرفته است که تأثیرشان بر روی عملکرد دستگاه عصبی قدرت فکر و تنظیم فشارخون غیر قابل انکار بوده و تقریباً اثری قطعی دارد.
آلو به طور کلی دارای خواص زیر است:
آلو ملین، صفرابر، تسکین دهنده عطش، دافع بلغم و تب بر است. مصرف این میوه برای اشخاصی که مبتلا به انگل معده، جوشهای تازه و مترشح، گلودرد، ورم کلیه، سنگ کلیه، کم خونی، یبوست، خشکی معده، نقرس، اسید اوریک، چربی خون، تصلب شرايين سوءهاضمه، سرطان، جوش سیاه، اوره، خارش پوست، سردرد، ترک لب و دهان و بدبویی آن، آرتروز، تلخی دهان، ناراحتیهای عصبی و کبدی، چسبندگی پلاکتهای خون، استسقاء و مسمومیت میباشند مفید است.
مضرات
زیاده روی در خوردن آلو برای طحال مضر است.
افرادی که مبتلا به قند خون میباشند نبایستی در صرف این میوه زیاده روی کنند. آلو خشک قند زیادی دارد، بنابراین بهتر است قبل از پختن آلو خشک، چند مرتبه آن را با آب گرم خیس کرده و بشویید تا مقداری از مواد قندی آن گرفته شود، سپس آن را پخته و قبل از غذا به حالت نیم گرم میل نمایید بهترین زمان برای خوردن آلو شب قبل از خواب و قبل از صرف شام است.
- خوردن این میوه موجب تولید اسید اوریک، سنگ اگزالیک و تولید نفخ میگردد.
- اشخاص سرد مزاج مجاز به مصرف این میوه نیستند.
- افرادی که مبتلا به بیماریهایی نظیر: ناراحتی معده، چربی خون رماتیسم، اسهال، کلسترول، نقرس، سکته مغزی، زخم معده و اثني عشر، آلبومینوری، تصلب شرایین و آنرومی هستند نباید در خوردن این میوه زیادهروی کنند.
- زیادهروی در خوردن این میوه برای دندانها مضر میباشد.
- اشخاصی که مبتلا به میگرن میباشند مجاز به مصرف این میوه نمیباشند.
- همچنین افراد ضعیف و مسن، بهتر است این میوه را به صورت پخته بخورند. زیرا آلوی خام دیر هضم است.
