- طبع و مزاج انگور
- مواد موجود در صد گرم حبهی انگور
- خواص انگور
- خواص آبانگور
- خواص برگمو
- خواص هستهی انگور
- خواص غوره
- شیوه نگهداری و مصرف انگور
درختانگور که درختمو نیز نامیده میشود، درختچهایست بالارونده که از دیوار و درختان مجاور بالا میرود. ساقهی آن گرهدار و دارای برگهای متناوب است.
برگهای انگور دارای پنجلوب دندانهدار و به رنگ سبزتیره میباشد.
گلهای آن کوچک، مجتمع و به صورت خوشه ظاهر میشود. میوه درختانگور، گوشتدار، شیرین و به رنگهای مختلف است.
نام علمی انگور” Vitis Vinifera” است و در نژادها و رنگهای مختلف وجود دارد. اما بهترین نوع آن باید درشت، شیرین، پوستنازک و کمتخم باشد .
طبع و مزاج انگور
انگور طبق طب قدیم ایران گرم و تر است .
رازیانه، برنج، تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین و زیره مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج انگور است.
مواد موجود در صد گرم حبهی انگور
انرژی | 80 کالری | آهن | 0/4 میلیگرم |
آب | 75گرم | ویتامین A | 100 واحد |
مواد قندی | 20گرم | ویتامین B1 | 0/05میلیگرم |
کلسیم | 12 میلیگرم | ویتامین B2 | 0/03 میلیگرم |
پتاسیم | 175 میلیگرم | ویتامین B3 | 0/3 میلیگرم |
پروتئین | 1/3 میلیگرم | ویتامین C | 4 میلیگرم |
فسفر | 20 میلیگرم | سدیم | 3 میلیگرم |
خواص انگور
انگور نه تنها یک میوه لذید، انرژیزا، صافکننده و مولد خون است، بلکه تمامی درختانگور (برگ، پیچک، شکوفه، اشکمو، دانه (تخم) انگور، غوره، مشتقات انگور و غیره) خاصیت درمانی دارد .
- اخلاط بدن را متعادل میکند.
- بسیار مقوی و مغذی است.
- خون را تصفیه میکند.
- سینه و ریه را صاف و تمیز میکند.
- برطرف کنندهی یبوست است.
- انگور برای درمان ورممعده و روده مفید است.
- در درمان سلریوی و سیاهسرفه مؤثر است.
- برای درمان اسهالخونی از انگور استفاده میشود.
- برای درمان نقرس بسیار مفید است.
- آنهایی که معدهی ضعیف، دارند، باید انگور را بدون پوست بخورند، زیرا پوست آن دیرهضم است و موجب دلدرد، نفخ و عوارض دیگر میگردد.
- انگور بهترین میوه برای کسانی است که میخواهند لاغر شوند و بدن خـود را از اســیداوریک، سنگهای صفراوی و مسمومیتهای مـزمن (مسمومیت از سرب و یا جیوه) پاک کنند.
اینگونه اشخاص باید هر هفته به مدت دو روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند؛ بدین ترتیب که هر دو ساعت یک بار آب انگور تازه را بگیرند و بنوشند. مقدار مصرف روزانهی انگور تقریباً دو کیلوگرم است. در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف کنند، فقط میتوانند آب بنوشند.
- رژیم آب انگور برای مبتلایان به بواسیر نیز مفید است.
- برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن کردن رنگپوست، آبانگور تازه را با یک تکهپنبه به صورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوششیرین بشویید.
- زیادهروی در مصرف آبانگور به طور مداوم ایجاد سنگ کلیه میکند.

خواص آبانگور
- برطرف کننده ضعف عمومی است و در دوران نقاهت، عامل بسیار موثری در تقویت عمومی بدن بشمار میآید. نوشیدن روزی دو لیوان آب انگور (صبح و عصر)، کودکان لاغر را چاق و رشد آنان را تسریع مینماید و کمخونی را درمان میکند .
- مدر استو اوره خون را کاهش میدهد و ورمکلیه را درمان میکند .
- نارسائیکبد را برطرف کرده و عمل ذخیرهسازی قند در کبد را تسهیل و دفعصفرا را تسریع مینماید. باید توجه داشت که مصرف مداوم آبانگور، موجب ایجاد سنگ و رسوبات فسفاته در کلیه میگردد.
خواص برگمو
برگمو که دارای کاروتن (ماده پیشساز ویتامین A)، مواد نشاستهای، قند، (ساکارز-لولز)، تانن (اینوزیت، کوئرسیتین، کوسیترین)، اسیدهای آلی (وینیک، مالیک، سوکسینیک، پروتوکا تشیک)، تاراتها، ويتين، موم، گلوتامین و غیره می باشد و خواص آن به شرح زیر است:
- جوشانده برگمو تقویت کننده دستگاه گوارش، اشتهاآور، مدر و با اثر قابض، درمانکننده اسهال، استفراغ و زخممعده میباشد و خونریزی معده را برطرف میسازد.
- نوشیدن جوشانده برگمو، موجب قطع خونریزی از رحم و جلوگیری از سقط جنین میگردد و اختلالات دوران یائسگی را برطرف میسازد .
- خوردن برگمو یا نوشیدن جوشانده آن، گردشخون در بدن را منظم و واریس را درمان میکند.
- جوشانده برگمو سبب سهولت خروج ادرار، تقویت کلیه و درمان نقرس میگردد .
- ضماد برگمو بطور موضعی، سبب بندآوردن خون میگردد و جوشانده برگمو خونریزیبینی را قطع مینماید.
- کمپرس جوشانده برگمو سبب التيام عضو سرمازده میگردد.
خواص هستهی انگور
هستهی انگور از نظر طبقدیم ایران سرد و خشک است:
- دارای تانن و بنابراین قابض است.
- اسهال را برطرف میکند.
- ترشح ادرار و اسپرم را کم میکند.
- گرد هستهی انگور را برای درمان به مسلولین میدهند.
- هستهی انگور برای آنهایی که مثانه و کلیه ضعیفی دارند، مضر است.
خواص غوره
غوره از نظر طبقدیم ایران سرد و قابض است.
- در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثهها مؤثر است.
- آبغوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.
- بیماری اسکوربوت که به علت کمی ویتامین C در بدن میباشد، با آبغوره درمان میشود.
- آبغوره چون دارای تارتارات پتاسیم است، برای درمان سیاتیک و رماتيسم حاد بسیار مفید است.
- در رفع زردی مؤثر است.
- خوردن آبغوره، بلوغ دختران را جلو میاندازد و قاعده را باز میکند.
- حرارت و صفرای بدن را دفع میکند و رودهها را ضدعفونی میکند.
- آبغوره تقویت کنندهی کبد است.
- برای برطرف کردن ورمگلو، آبغوره را قرقره کنید.
- برای دفع کرمروده و تقویتمعده، باید به مدت پنج روز آشآبغوره همراه با زیرهسیاه مصرف کنید، البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمایید.
- آبغوره درمانکنندهی پادرد و کمردرد است. برای معالجهی آن میتوان به مدت دهروز آش آبغوره مصرف نمود. البته باید از خوردن غذاهای سنگین در این مدت اجتناب کرد.
- ترشیغوره نیز معالجهکنندهی رماتیسم و سیاتیک است.
شیوه نگهداری و مصرف انگور
انگور را تا قبل از مصرف نشویید و آنرا به صورت خوشهای در یخچال نگهدارید، درست قبل از استفاده، آنرا به خوبی بشویید تا باقی مانده آفتکشهای روی آن برطرف شود. انگور را پوست نکنید وگرنه بسیاری از مواد مغذی مهم آن از بین میرود. انگور را میتوان به عنوان یک میانوعده، همراه با پنیر سرو و یا از آن در تهیه سالاد نیز استفاده کرد.