مضرات شکر | بهترین جایگزین شکر
می دونستی سرطان و شکر باهم دوستن؟ | جای شکر چی مصرف کنیم؟
اگر شما هم از افرادی هستین که شکر زیاد مصرف می کنین این مطلب برای شماست. بهتون چند شیرین کننده طبیعی معرفی می کنیم.
استفاده زیاد از شکر باعث بروز بیماری های زیادی می شود و سلامت بدن را به خطر می اندازد. میل زیاد مصرف به شکر می تواند دلایل زیادی داشته باشد و از اصلی ترین آن ها می توان به استرس زیاد اشاره کرد. در این مطلب به مضرات استفاده از شکر اشاره شده و جایگزی های طبیعی آن را به شما معرفی کرده ایم.
مضرات استفاده از شکر
شکر یا به عبارت بهتر ساکاروز در روده به فروکتوز و گلوکز می شکند که این قندها از طریق خون به اندام های مختلف می رسد تا سریع به شکل انرژی مصرف یا ذخیره شوند. گرچه گلوکز نیاز مهمی برای اندام های بدن به خصوص مغز است اما خوشبختانه این نیاز تنها از طریق شکر برای بدن تامین نمی شود و منابع نشاسته ای مانند برنج، سیب زمینی، حبوبات، غلات، سبزیجاتی مانند هویج، آرتیشو، شلغم و... نیز می توانند این قند را تامین کنند. متاسفانه شکر به رغم طعم دلنشین و شیرین، عوارض فراوانی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ایجاد آکنه
-
ناباروری
-
بعضی از سرطان ها
-
پوکی استخوان
-
اختلالات کلیوی
-
بروز تغییرات خلقی و افسردگی
-
خستگی
-
تحلیل حافظه
تحقیقات نشان می دهد شکر می تواند باعث حمله های قلبی جدی حتی در افراد سالم شود و عامل زمینه ساز دیابت به خصوص در افرادی که سابقه این بیماری را دارند، خواهدبود. به علاوه، شکر را به عنوان منبع «کالری پوچ» نیز می شناسند که به رغم افزایش کالری دریافتی بدن، هیچ ارزش تغذیه ای ندارد. شکر حتی بیش از چربی ها زمینه ساز افزایش وزن می شود و از تاثیر جدی آن بر بیماری های لثه و پوسیدگی های دندان نیز نباید غافل بود.
جایگزین های طبیعی شکر
عسل طبیعی
-
عسل طبیعی (یک قاشق غذاخوری عسل حاوی ۶۴ کالری است)
نحوه استفاده از عسل
قبل از هرچیز هرگز عسل خام را نپزید، آن را با صبحانه میل نمایید، با ماست مصرف کرده یا از آن جهت تزئین سالاد استفاده کنید. چنانچه میخواهید خواص غذایی عسل را تا حد امکان حفظ نمایید آن را از حرارت دورنگه دارید. درصورتی که از خوردن عسل در چای یا قهوه لذت میبرید صبر کرده تا نوشیدنی شما به میزان کافی سرد شود تا به آسانی بتوانید آن را مزه کنید؛ سپس عسل را به آن اضافه کنید. دقت داشته باشید شناخت عسل طبیعی و عسل مصنوعی بدون آزمایش آن ممکن نیست. احتمال دارد حتی در یک فروشگاه غیرمعتبر عسلی ارائه شود که در تولید آن اصلا زنبوری شرکت نداشته باشد. پس به خاطر داشته باشید که عسل بهترین جایگزین شکر در چای به شمار میرود.
برگ استویا
نحوه استفاده از برگ استویا
-
استویا (برگ نوعی گیاه که کالری آن صفر میباشد)
برعکس عسل خام، استویا در مقابل حرارت پایدار است؛ در نتیجه هرچقدر طور دوست دارید آن را استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که استویا ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، در نتیجه حواستان باشد که با همان اندازه شکر از آن استفاده نکنید. به این خاطر که نباید به همان نسبت شکر در پختوپز از آن استفاده نمود، استفاده از استویا میتواند موجب ایجاد مشکل در قوام غذا شود. حل این مشکل راحت است. برای این کار ۳/۱ تا ۲/۱ فنجان از این خوراکیها را به غذا اضافه کنید؛ پوره میوه تازه، ماست، ۲ عدد سفیده تخممرغ زده شده یا استفاده از ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آرد نارگیل.
خرما
نحوه استفاده از خرما
-
خرما (هر عدد خرمای پیارم حاوی ۶۶ کالری است)
ابتدا باید آن را به حالت خمیر درآورید. خمیر خرما میتواند برعکس استویا در بسیاری از دستور غذاها استفاده گردد. خرمای پیارم را در آب داغ ریخته تا نرم بشود؛ چنانچه دمای آن به دمای محیط رسیده و خرماها به مقدار کافی نرم نشده بودند مجددا آنها را در آب داغ بریزید. آب خرماها را نگه داشته و با آن خمیر خرما را شکل بدهید. خرماها را در یک غذاساز ریخته و با قاشق غذاخوری در حین کار آب خرما را به غذاساز بیفزایید. تا زمانی که خرماها نرم شده و به غلظت موردنظر برسند، به آن آب اضافه کنید. غلظت مورد نظر همان غلظت کره بادام زمینی میباشد. از این خمیر در دستور غذاها یا کیکهای موردعلاقه خود جهت قطع مصرف شکر تصفیه شده و افزایش مواد مغذی آنها استفاده نمایید. میتوانید از خمیر خرما جهت شیرین کردن مافینها و پایهای موردعلاقه خود نیز استفاده نمایید.
برای پایهای میوه ۱.۵ فنجان از خمیر خرما را با ۴ فنجان میوه مخلوط کنید و بهطور عادی بپزید. باتوجه به مقدار آب موجود در میوه ممکن است به یک قوام دهنده نیاز داشته باشید.
شکر نارگیل
نحوه استفاده از شکر نارگیل
-
شکر نارگیل (یک قاشق غذاخوری شکر نارگیل حاوی ۴۵ کالری است)
میتوانید شکر نارگیل موردنیاز خود را در مایعاتی که جهت تهیه دستور غذایی خود نیاز دارید حل کرده و سپس از آن استفاده کنید؛ هرچند حل کردن شکر نارگیل در مواردی که قصد تهیه غذاهایی که به خامهای کردن مواد بایکیدیگر نیاز دارند، مثل کیکها و کوکیها، پیشنهاد نمیشود. حتی میتوانید فورا از آن شکر قنادی تهیه نمایید. به هر فنجان شکر نارگیل یک قاشق غذاخوری پودر آروروت بیفزایید. آروروت یک نوع گیاه نشاستهای است. چنانچه پودر آروروت در منزل ندارید از نشاسته ذرت استفاده نمایید. آنقدر آن را در یک قهوهساب یا آسیاب چرخانده تا به طور کامل نرم شود. اگرچه شکر قنادی حاصل از آن مثل شکر قنادیای که در فروشگاهها به فروش رسیده و از شکر سفید تهیه میشود نخواهد شد، با این وجود راهحل بسیار سالمتری به حساب میآید.
شیره افرا
نحوه استفاده از شیره افرا
-
شیره افرا (یک قاشق غذاخوری شیره افرا حاوی ۵۲ کالری است)
شیره افرا در مقابل حرارت مقاوم است، در نتیجه تقریبا هرطور بخواهید از آن میتوانید استفاده نمایید. شیره افرا را به طعم دهندهها و سسها اضافه نموده و جهت پختوپز از آن استفاده کنید. میتوان از آن جهت شیرین کردن گرافولای خانگی و همچنین شیرین نمودن چای و قهوه استفاده کرد. گرافولا غذایی بوده که برای صبحانه از مخلوط آجیل و حبوبات و دانهها درست میشود.
جهت لعاب کوکیها و کیکها شیره افرا را جوشانده و شکر پودر شده نارگیل را که نحوه تهیه آن در بالا آمد به آن اضافه نمایید. آنقدر هم بزنید تا به طور کامل یکدست شود. اجازه داده تا در دمای اتاق خنک شود و سپس آن را روی کوکی و کیکهای خود بریزید.
بالزامیک گلیز
نحوه استفاده از بالزامیک گلیز
-
بالزامیک گلیز (یک قاشق غذاخوری بالزامیک گلیز باتوجه به غلظتش حدودا 20 تا 40 کالری دارد)، بالزامیک گلیز (Balsamic Glaze) از جوشاندن سرکه بالزامیک حاصل شده و طرز تهیه آن در ادامه خواهد آمد.
بالزامیک گلیز در انواع فروشگاههای نوشیدنیها و غذاهای سالم در دسترس میباشد، ولی میتوانید خودتان نیز بهسرعت آن را در خانه تهیه نمایید. طرز تهیه بالزامیک گلیز به این شکل است که دو فنجان از سرکه بالزامیک را روی حرارت ملایم به راحتی جوشانده و هرازگاهی آن را هم بزنید. آنقدر به جوشاندن ادامه داده تا حجم آن به یک و نیم فنجان کاهش پیدا کند. این فرآیند میتواند از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمان بگیرد. بعد از سرد شدن سرکه بالزامیک جوشانده شده، غلظت آن بیشتر خواهد شد.
-
پوره موز (هر فنجان پوره موز دارای ۲۰۰ کالری است)
-
شیره برنج قهوهای (هر قاشق غذاخوری شیره برنج قهوهای حاوی ۵۵ کالری است)
-
مربای میوه (کالری آن باتوجه به نوع میوه متغیر است)