مزایا و معایب حذف نان | مزایا و معایب حذف برنج
حذف نان و برنج چه فواید و عوارضی برای بدن دارد؟
اینکه نان و برنج نخوریم درست است یا به بدن آسیب می رساند؟ در ادامه با مزایا و معایب حذف نان و برنج همراه ما باشید.
شما با حذف نان و برنج در رژیم های غذایی تا چه حد موافق هستید؟ یکی از موادی که بدن به آن نیاز دارد، کربوهیدرات است که کربوهیدارت در موادی مثل نان و برنج یافت می شود؛ به همین دلیل در این مطلب از اینفوگیاهی قصد داریم مزایا و معایب حذف نان و برنج را بررسی کنیم.
اما قبل از آن ذکر این نکته ضروری است که حذف نان و برنج به طور کامل و به صورت ناگهانی اصلا توصیه نمی شود. بهتر است مصرف آن محدود شود و نان های سالم و مفید جایگزین نان های بی کیفیت شود.
مزایا حذف نان و برنج چیست؟
1. کمک به سلامت قلب
افزایش سطح تریگلیسرید میتواند منجر به ایجاد بیماری قلبی شود. تحقیقاتی درباره اثرات حذف نشاسته در کاهش میزان تریگلیسریدها و کلسترول خون انجام شده است. بهطورکلی کاهش مصرف کربوهیدرات سلامت قلب را بهبود میبخشد. رژیمهایی با کربوهیدرات پایین باعث کاهش سطح گلیسیرید خون میشوند.
2. کنترل قند خون
این رژیم غذایی با حذف نشاسته و کاهش کربوهیدراتها میتواند به کاهش وزن و کنترل سطح قند خون کمک کند. اگر چه کاهش مصرف کربوهیدرات از افزایش قند خون جلوگیری میکند، اما لازم نیست کربوهیدراتها را بهطور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید.
3. کمک به کنترل فشار خون
تحقیقات نشان میدهند که حذف کربوهیدرات از رژیم غذایی میتواند در کاهش فشار خون تأثیر گذار باشد.
4. کاهش حجم شکم
برخی از مطالعات اثبات کردند که رژیمهای غذایی کم کرهیدرات در مقایسه با رژیمهای کم چرب در کاهش شکم تأثیرگذار هستند.
5. کاهش التهاب
کاهش مصرف کربوهیدرات به طور خودکار به معنای کاهش التهابات نیز نیست. با این حال، تا حدی کمک خواهد کرد. خلاص شدن از شر مواد غذایی ناخواسته غنی از کربوهیدراتهای تصفیه شده مثل پاستا، نان و برنج سفید باعث میشود در طولانی مدت التهابات کمتری را تجربه کنید.
6. سلامت بهتر گوارش
برای افراد مبتلا به حساسیت به گلوتن یا سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، حذف نان و برنج می تواند منجر به بهبود راحتی گوارشی شود. بسیاری از نانها، برنج و محصولات ماکارونی از غلات تصفیه شدهای تهیه میشوند که محتوای فیبر آنها حذف یا کم شده است. با این حساب شاید برای افراد دارای مشکلات گوارشی کم کردن نان و برنج در رژیم غذاییشان ایده بدی نباشد، به شرطی که بدون مشورت پزشک این کار را نکنند.
7. افزایش تنوع مواد مغذی
ما ایرانیها عادت کردهایم که همیشه نان، برنج و یا هر دو سر سفرههای غذاییمان باشد. به نوعی به این دو ماده معتاد شدهایم. با کم کردن یا حذف نان و برنج بیشتر تشویق میشوید که به سمت رژیم غذایی متنوعتر، متعادلتر و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری بروید و خود را فقط با نان یا برنج محدود نکنید.
اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود باید راجع به مضرات حذف نان و برنج از رژیم غذایی هم بدانید.
معایب حذف نان و برنج چیست؟
1. محدود کننده است
قوانین پیچیده و ماهیت محدودکننده رژیم بدون نان و برنج ممکن است تعهد به آن را سخت کند و حتی ممکن است در طولانی مدت منجر به اختلال در خوردن غذا شود.
2. از نظر تغذیهای نامتعادل است
healthline میگوید که رژیمهای غذایی بر پایه حذف نان و برنج علاوه بر محدودیت شدید کالری، قوانین سختگیرانهای دارند که ممکن است منجر به کمبود ویتامینها و مواد معدنی در طولانی مدت شوند.
3. در بلند مدت پایدار نیست
محدودیتهای بیش از حد و محتوای نامتعادل مواد غذایی رژیم حذف نان و برنج امکان پیروی از آن را در طولانیمدت غیرممکن میکند. مطالعات نشان دادند این رژیمهای غذایی میتوانند باعث تغییراتی در هورمونهای گرسنگی و سیری شوند که در واقع گرسنگی و میل به غذا را افزایش میدهند. همچنین میتواند میزان متابولیسم یا میزان کالریهایی که در زمان استراحت میسوزانید را کاهش دهد.
4. مصرف فیبر را کاهش میدهد
درست است در فرآیند تولید نان و برنج سفید ممکن است فیبر کم شود اما با تمام اینها فیبر بخش مهمی از یک رژیم غذایی است و در نان و برنج هم تا حدی وجود دارد. علاوه بر این برنج قهوهای یا نانهای قهوهای به نسبت برنج و نان سفید فیبر بیشتری دارند. میتوانید با مشورت پزشک آنها را جایگزین کنید.
5. دریافت کم کربوهیدرات
نان و برنج منبعی از کربوهیدراتهای پیچیده هستند که برای انرژی و نشاط کلی بدن نقش مهمی ایفا میکنند. کربوهیدراتها برای سلامت متابولیسم و عملکرد فیزیکی مهم هستند. با کمبود کربوهیدرات در بدن به مشکلاتی متابولیکی، بدخوابی، تهوع و عملکرد ضعیف ذهنی دچار میشوید.
6. تأثیر روانشناختی
به هر حال در فرهنگ ایرانی مصرف نان و برنج یک قانون نانوشته است و افراد به خصوص زنانی که باید برای اعضای خانوادهشان غذا حاضر کنند، ممکن با حذف این 2 ماده غذایی راحت نباشند. هر روز چند جور غذا درست کردن برای اعضای خانواده اصلا کار راحتی نیست و افراد را از رژیم غذایی دلسرد میکند. علاوه بر این در هر جمعی باید توضیح بدهید که نان و برنج نمیخورید.
7. آسیب به کلیه
بعضی از مطالعات میگویند که حذف نان و برنج از رژیم غذایی می تواند به دلیل افزایش مصرف پروتئین منجر به آسیب کلیه شود. برای اثبات این ادعا هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است. با این حال برای افرادی که مشکلات کلیوی دارند، حذف نان و برنج و اضافه کردن پروتئین حتما باید با مشورت پزشک انجام شود.