فواید و طبع سیر
مهم ترین خواص سیر برای سلامت بدن + طبع و مصلح آن
خواص سیر بسیار زیاد است و در درمان آنفولانزا و ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی و از بین بردن زخم های ریه و درد معده مؤثر است. مهم ترین خواص سیر را در ادامه می خوانید.
سیر یک مادهی غذایی بسیار مفید است که قرن هاست از آن به دلیل خواص درمانی که دارد استفاده می شود. همان طور که می دانید سیر حاوی آلیسین است که برای سلامتی مفید بوده و به کاهش فشارخون و کلسترول کمک می کند. یک بخشی از خواص سیر برای درمان و بالا بردن سیستم ایمنی بدن استفاده می شود و مصرف مداوم آن تا 63 درصد از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی جلوگیری کرده و عفونت های گوارشی را درمان می کند. سیر سرشار از آنتیاکسیدان ها، مواد معدنی و ویتامین ها و ترکیباتی است که به افزایش طول عمر، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون و پیشگیری از انواع سرطان ها کمک می کند.
گیاه شناسی سیر
" سیر " با نام علمی Allium sativum گیاهی علفی و دائمی است که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتی متر نیز می رسد و قسمت زیرزمینی آن متورم و مرکب از پنج تا دوازده قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف به رنگ خاکستری مایل به سفید است. برگ های آن باریک و نواری شکل به رنگ سبز تیره و گل های آن کوچک و صورتی رنگ هستند که به صورت چتر در انتهای ساقه ظاهر می شوند. سیر 3 نوع بیابانی، بستانی و کوهی دارد، که نوع معمول خوراکی، نوع بستانی است و به نوع کوهی، موسیر گفته میشود که بیشتر از آن در تهیه ترشی استفاده می شود. این گیاه حداقل 3000 سال در طب چین کاربرد داشته است. در جنگ های جهانی اول و دوم نیز از سیر به عنوان ماده ضد عفونی کننده برای پیشگیری از "قانقاریا" استفاده می شد.
مردم روم اعتقاد داشتند که در این گیاه یک اثر معجزه آسا وجود دارد و آن را به سربازان خود می دادند تا آنها را شجاع و قوی سازد. مردم اروپا و مخصوصا ایتالیا و اسپانیا از قبل از میلاد مسیح آن را می شناختند و از آن استفاده می کردند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره خواص برگ سیر و موارد مصرف آن
طبع سیر و مصلح آن
طبع سیر گرم و خشک است و از نظر گرمی درجه سه است. یعنی گرمی خیلی زیادی دارد و فقط یک درجه با گرمی که منجر به سمیت محصول می شود فاصله دارد. درجه خشکی سیر متوسط است و سیر تازه مقداری رطوبت دارد و از همین رو خاصیت سیر تازه بیشتر از سیر کهنه است.
مصلح آن روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین و انار ترش است.
ترکیبات شیمیایی سیر
سیر دارای ترکیبات گوگردی می باشد که خاصیت ضدعفونی کنندگی، میکروب کشی و جرم کشی به این گیاه می دهد. همچنین سیر دارای موادی به نام آلیسین و آلیساتین است که میکروب های حصبه و پاراتیفوئید را از بین می برد.
در ۱۰۰ گرم سیر خام مواد زیر موجود است.
پتاسیم | 530 میلیگرم | آهن | 1/5 میلیگرم |
آب | 61 گرم | ویتامین A | 20 واحد |
نشاسته | 29 گرم | ویتامین B1 | 0/25 میلیگرم |
کلسیم | 30 میلیگرم | ویتامین B2 | 0/8 میلیگرم |
پروتئین | 6 گرم | ویتامین B3 | 0/5 میلیگرم |
فسفر | 200 میلیگرم | ویتامین C | 15 میلیگرم |
چربی | 0/2 گرم | سدیم | 20 میلیگرم |
بیشتر بخوانید: خواص سیر برای کاهش قند خون
ارزش غذایی یک حبه (سه گرم) سیر خام به شرح زیر است.
- منگنز: دو درصد از نیاز روزانه ی بدن
- ویتامین B6: یک درصد از نیاز روزانه ی بدن
- ویتامین C: یک درصد از نیاز روزانه ی بدن
- سلنیوم: یک درصد از نیاز روزانه ی بدن
- فیبر: 0.06 گرم
علاوه بر این سیر حاوی مقدار خوبی کلسیم، مس، پتاسیم، فسفر، آهن و ویتامین B1 است. مقدار ذکر شده از سیر ۴٫۵ کالری، ۰٫۲ گرم پروتئین و ۱ گرم کربوهیدرات دارد.
خواص عمومی سیر
اسانس سیر که بر اثر تقطیر این گیاه با بخار آب حاصل می شود، مرکب از مواد سولفوره و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دارای بویی کمتر از خود سیر که برای تغییر طعم غذا مصرف می شود.
بیشتر بخوانید: سیر رو چجوری بخوریم تا لاغر شیم؟ | نحوه مصرف سیر برای کاهش وزن
-
بادشکن و ضدعفونی کننده است
-
مصونیت بدن را در مقابل بیماری ها افزایش می دهد.
-
محرک و تقویت کننده بدن است.
-
می توان به عنوان ضد سم و هنگام مسمومیت های غذایی آن را به کار برد.
-
داروی سرماخوردگی، آنفولانزا و زکام است.
-
برای برطرف کردن درد و آبسه حاصل از نیش حشرات، مار و عقرب، سیر را در روغن له کنید و روی محل نیش زدگی بمالید.
-
فشار خون را پایین می آورد، تصلب شرایین را معالجه و انسداد رگ ها را باز می کند.
-
رطوبت معده و مفاصل را از بین برده و درد مفاصل را التیام می بخشد.
-
مدر و قاعده آور است و خانم هایی که عادت ماهیانه آنها معمولا عقب می افتد، باید از سیر استفاده کنند.
-
اثر خوبی در رفع نفس تنگی دارد.
-
درمان کننده درد های مفاصل، سیاتیک و نقرس است.
-
برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است.
-
کسانی که قطره قطره ادرار می کنند، باید حتما این گیاه را مصرف کنند تا بیماری آنها درمان شود.
-
زخم های ریه و درد معده را از بین می برد.
-
سنگ های کلیه را می شکند و خارج می سازد.
-
اگر موهای شما در جوانی سفید شده، سیر بخورید، زیرا خوردن آن موهای سفید را از بین برده و موهای سیاه به جای آن می روید.
-
آن را با زیره بپزید، برای تقویت دندان مفید است.
-
این گیاه را بسوزانید، با عسل مخلوط و ضمادی از آن درست کنید، این ضماد برای رفع خون مردگی زیر پلک چشم مفید است.
-
برای رفع درد عضلانی می توان از ضماد این گیاه استفاده کرد، بدین ترتیب که چند عدد از آن را له کرده و روی پارچه ای بمالید، سپس بر عضوی که درد می کند، بگذارید تا پوست را قرمز و درد را بر طرف کند.
-
برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد این گیاه استفاده کنید.
-
جهت ضدعفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماری های تنفسی از شربت سیر استفاده کنید.
-
خوردن آن سلول های سرطانی را از بین می برد.
-
یکی از دانشمندان آمریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی بیماری ایدز تحقیق می کند، معتقد است که سیر روی این بیماری نیز اثر مثبت دارد.
-
اشخاصی که سیر می خورند فاکتور انعقاد خون آنها کاهش می یابد و این عاملی است که بر جلوگیری از حمله قلبی اثر بسیار مفیدی دارد. این گیاه را می توان به جای آسپرین نیز مصرف کرد، برای این که اثر جانبی ندارد.
-
خوردن آن از سرطان جهاز هاضمه جلوگیری می کند.
بیشتر بخوانید: سیر خوردن برای چه کسانی سم است + مضرات سیر
خواص سیر برای سلامت بدن
در فرهنگ های باستانی به عنوان یک درمان دارویی استفاده می شد. اسناد قابل توجهی در مورد استفاده آنها از خواص سیر برای خواص دارویی آن وجود دارد. متخصصان می دانند که ترکیبات گوگرد موجود در سیر دلیل اصلی اثرات مفید آن برای سلامتی است. با بریدن، خرد کردن یا چرخ کردن حبه های سیر، مواد شیمیایی تیوسولفینیت موجود در آنها به آلیسین تبدیل می شود. آلیسین یک ماده فوق العاده است.
ثابت نگه داشتن فشار خون
عصاره ی سیر رسیده حاوی گوگرد است که نشان داده شده به طرز مؤثری فشار خون را پایین می آورد. کمبود گوگرد در بدن یکی از علل فشار خون بالا محسوب می شود. بنابر این مصرف مواد غذایی حاوی سولفور می تواند به ثابت نگه داشتن فشار خون کمک کند. برای کاهش فشار خون، سیر خام یا خشک را هر روز مصرف کنید.
محافظت در برابر سرماخوردگی
در فصل های آنفلوآنزا و سرماخوردگی، بسیاری افراد از بیماری های ایجاد شده توسط باکتری ها رنج می برند. مصرف سیر می تواند عملکرد محافظتی سیستم ایمنی را تقویت کند. مصرف روزانه ی این سبزی پر خاصیت ابتلا به آنفلوآنزا و سرماخوردگی را تا ۶۳٪ کاهش می دهد. سیر به پیشگیری از سرماخوردگی های ویروسی هم کمک می کند. بنابر این اگر مستعد ابتلا به این بیماری هستید، اضافه کردن سیر به رژیم غذایی می تواند مفید باشد.
بیشتر بخوانید: آقایان سرد مزاج برای داشتن رابطه گرم سیر بخورین + فواید
خواص ضد میکروبی سیر
سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی، ضد قارچ و ضد ویروس قوی است. سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می کند. آلیسین موجود در سیر روی گروه وسیعی از میکروارگانیسم ها مؤثر است زیرا باعث مهار نوعی آنزیم می شود و قابلیت زیستی میکروب ها را دچار اختلال می کند.
کمک به پیشگیری سرطان
سیر به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی آنتیاکسیدان، مانع از بروز انواع سرطان ها می شود. آنتیاکسیدان ها موادی هستند که با خنثی کردن رادیکال های آزاد، باعث جلوگیری از آسیب به بافت ها و بروز انواع سرطان ها می شوند. مصرف سیر به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی، مانع از بروز سرطان روده بزرگ، سینه، معده، پروستات و مثانه می شود. همچنین تیوسولفات استخراج شده از سیر، مانع رشد سلول های سرطانی می شود. سیر به دلیل داشتن سلنیوم زیاد، نقش ضد سرطانی بیشتری در مقایسه با سایر گیاهان دارد.
کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی
سیر می تواند تقریبا از تمام بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری کند. این ماده ی غذایی از طریق کاهش سطح کلسترول بد، لیپید و تری گلیسیرید سرم، همچنین افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی به جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند. نشان داده شده که سیر در مبارزه با گرفتگی عروق یا تصلب شرایین اثر گذار است.
تأثیر بر دستگاه گوارش
مصرف مداوم سیر و جذب ترکیبات موجود در آن از راه دستگاه گوارش باعث کاهش علائمی همچون تهوع، اسهال، التهاب معده و زخم های روده ای می شود. مصرف سیر فرآیند گوارشی را تحریک و زمان عبور غذا از لوله گوارشی را کند کرده که این امر منجر به بهبود هضم مواد غذایی و کاهش مشکلات گوارشی می شود.
پیشگیری از زخم معده
مطالعات جدید نشان می دهد که برخی ترکیبات مشتق از سیر می تواند علیه عفونت "هلیکوباکتر پیلوری" که عامل بروز زخم معده است، جلوگیری کند. بنابر این یکی از خواص درمانی مهم سیر، پیشگیری از بروز زخم معده است. همچنین این خاصیت باعث می شود که سیر در پیشگیری از بروز سرطان معده نقش مهمی ایفا کند.
بهبود کبد چرب
جمع شدن مقدار زیادی چربی در کبد می تواند کشنده باشد. سیر در برابر بیماری کبد چرب غیرالکلی مفید است. اسید آمینه سیستئین موجود در سیر گوگرد دارد و به تولید آنتیاکسیدان قوی گلوتاتیون و سم زدایی بهتر از بدن کمک می کند.
جلوگیری از تشکیل لخته ی خونی
سیر ضد لخته شدن خون است. آجوئن موجود در سیر حاوی خواص ضد لخته شدن است. بنابر این، به جلوگیری از لخته شدن در بدن کمک می کند. سیر در جلوگیری از بیماری های قلبی، سکته، و دیگر اختلالات مرتبط با لخته شدن خون موثر است. باید در مصرف آن احتیاط کنید. قبل یا بعد از یک جراحی، نباید سیر مصرف کنید زیرا خطر خونریزی را افزایش می دهد. برای جلوگیری از لخته شدن خون فقط یک حبه سیر را له کنید و با شکم خالی بخورید.
کمک به کاهش سطح کلسترول
کلسترول یک جزء چربی در خون است. نشان داده شده است که سیر سطح کلسترول بد یا LDL را 10 تا 15 درصد کاهش می دهد. علاوه بر این، خوردن سیر بر سطح HDL یا کلسترول خوب شما تأثیری ندارد. اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید یا از بیماری قلبی رنج می برید، باید سیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
کنترل سطح قند خون
قند خون بالا می تواند منجر به بیماری های جدیی مانند بیماری های قلبی و دیابت شود. از آن جایی که درمان بیماری دیابت بسیار دشوار است، بهتر است از همان ابتدا پیشگیری کرد. مصرف مداوم سیر ترشح انسولین را افزایش داده و سطح قند خون را کنترل می کند، به ویژه وقتی دیابت را تجربه می کنید. افرادی که قند خون بالایی دارند باید سیر را در رژیم روزانه شان بگنجانند.
مفید برای پوست و مو
آلیسین ماده ای است که باعث جلوگیری از ریزش موی سر می شود. در رابطه با تأثیر آلیسین به روی موی سر باید گفت که این ماده می تواند جریان خون به پوست سر را افزایش دهد و فولیکول های آسیب دیده مو را احیا کند و باعث جلوگیری از ریزش مو شود. در برخی از موارد نیز عامل ریزش مو، باکتری ها یا قارچ های نا شناخته روی پوست سر هستند. آلیسین خاصیت ضد میکروبی دارد. سیر به دلیل دارا بودن این ویژگی ها همچنین برای تقویت پوست و جلوگیری از عفونت های پوستی بسیار سودمند است.
بیشتر بخوانید: سیر رو این مدلی استفاده کن که برای پوست و مو می ترکونه!
اشتباهات شایع در مصرف سیر
- استفاده از سیر پخته شده
روند پخت، ماده فعال موجود در سیر به نام «آلیسین» را از بین می برد. آلیسین، نوعی ترکیب حاوی سولفور است و هنگام جویدن، خرد یا له شدن سیر خام، فعال می شود.
- چگونگی حفظ خاصیت سیر در زمان پخت
قبل از پخت، سیر را له و ۱۰ دقیقه صبر کنید تا تولید آلیسین بیشتر و در برابر حرارت هنگام پخت مقاوم شود. بهتر است به مدت کوتاه (حدود ۱۵ دقیقه) روی حرارت متوسط پخته شود.
روش نگهداری و مصرف سیر
سیر تازه را در یک ظرف در باز دور از گرما و نور خورشید نگهداری کنید بوته های پوست کنده سیر را می توان تا چندین ماه نگه داشت، کارشناسان تغذیه خوردن یک حبه سیر در روز را توصیه می کنند.