هندوانه ابوجهل

فواید هندوانه ابوجهل | طرز مصرف هندوانه ابوجهل

همه چیز درباره هندوانه ابوجهل؛ از خواص دارویی تا مضرات مصرف

A
۰

خواص هندوانه ابوجهل و مضرات آن چیست؟ هندوانه ابوجهل یا حنظل یکی از تلخ‌ترین میوه‌هاست که با نام خربزه تلخ نیز شناخته می‌شود. با این میوه و طبع آن در این مقاله آشنا می شوید.

هندوانه ابوجهل که اغلب با نام حنظل شناخته می شود به خاطر طعم تلخش، طرفداران زیادی ندارد اما این میوه شامل مواد معدنی مانند کربوهیدرات، فیبر و پروتیئن است و  خواص زیادی برای بدن دارد ولی به دلیل طبع و همچنین ویژگی سمی حنظل بهتر است در مصرف هندوانه ابوجهل زیاده روی نشود. در ادامه با این میوه تلخ مزه بیشتر آشنا می شوید.

هندوانه ابوجهل

  • نام علمی: Citrullus colocynthis

  • نام‌های دیگر: کدوی تلخ، هندوانه ابوجهل، خربزه ی تلخ

  • شکل ظاهری:  این گیاه علفی و چند ساله، دارای ساقه‌های رونده و برگ‌های پنجه‌ای عمیقاً بریده است. میوه آن کروی شکل، به اندازه یک پرتقال کوچک، با پوست سبز روشن و رگه‌های تیره است که پس از رسیدن زرد رنگ می‌شود

  • طعم:  هندوانه ابوجهل طعم تلخی دارد و به همین دلیل به آن خربزه تلخ می گویند.

حنظل
حنظل
  • فصل برداشت هندوانه ابوجهل معمولاً اواخر تیر ماه تا اوایل شهریور است. در این زمان، میوه‌ها کاملاً رسیده و پوست آن‌ها سفت و به رنگ زرد مایل به سبز درآمده است.

طبع هندوانه ابوجهل

 هندوانه ابوجهل دارای طبع بسیار گرم و خشک است.

مصلح هندوانه ابوجهل

  • روغن بادام شیرین

  • سرکه طبیعی

  • عسل

  • سکنجبین

ارزش غذایی هندوانه ابوجهل

جدول ارزش غذایی هندوانه ابوجهل در 100 گرم
کالری ۲۰–۳۰ کیلوکالری
کربوهیدرات ۵–۶ گرم
فیبر غذایی ۱–۲ گرم
پروتئین ۰.۵–۱ گرم
چربی ۰.۲–۰.۵ گرم
کلسیم ۱۵–۲۰ میلی‌گرم
پتاسیم ۴۰–۶۰ میلی‌گرم
ویتامین C ۲–۵ میلی‌گرم

خواص هندوانه ابوجهل

ملین و مسهل قوی

یکی از شناخته‌شده‌ترین خواص هندوانه ابوجهل، خاصیت ملین و مسهل بودن قوی آن است. این گیاه با تحریک روده و افزایش حرکات پریستالتیک، به رفع یبوست شدید کمک می‌کند.

ضد التهاب

رکیبات کوکوربیتاسین موجود در هندوانه ابوجهل دارای خواص ضد التهابی قوی هستند که می‌توانند در کاهش التهابات در بدن، به ویژه التهابات مفصلی، موثر باشند.

ضد میکروب و ضد انگل

مطالعات نشان داده‌اند که عصاره هندوانه ابوجهل دارای خواص ضد باکتری، ضد قارچ و ضد انگلی است و می‌تواند در درمان برخی عفونت‌ها و دفع انگل‌های روده موثر باشد.

هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل

کاهش قند خون

برخی تحقیقات اولیه حاکی از آن است که حنظل می‌تواند به کاهش سطح قند خون در افراد دیابتی کمک کند، اما برای تایید این خاصیت نیاز به مطالعات بیشتری است.

خواص ضد سرطانی

مهم‌ترین خاصیت دارویی هندوانه ابوجهل، توانایی آن در مبارزه با سلول‌های سرطانی است. کوکوربیتاسین‌ها دارای خواص سیتوتوکسیک (سمی برای سلول) هستند و می‌توانند رشد سلول‌های سرطانی را مهار کرده و حتی منجر به مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی (آپوپتوز) شوند. این خاصیت در سرطان‌های مختلفی از جمله سرطان روده بزرگ، سرطان پستان و سرطان پانکراس مورد مطالعه قرار گرفته است.

تقویت سیستم ایمنی

برخی از ترکیبات موجود در هندوانه ابوجهل مانند ویتامین ها می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

درمان سیاتیک و درد مفاصل

در طب سنتی از روغن یا ضماد هندوانه ابوجهل برای تسکین درد سیاتیک و دردهای مفصلی و روماتیسمی استفاده می‌شود.

پاکسازی کبد و صفرابر

هندوانه ابوجهل به دلیل خاصیت صفرابر بودن، می‌تواند به پاکسازی کبد و بهبود عملکرد کیسه صفرا کمک کند.

درمان برخی مشکلات پوستی

در برخی موارد، از پودر یا عصاره حنظل به صورت موضعی برای درمان برخی مشکلات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس استفاده می‌شود، اما باید با احتیاط فراوان باشد.

فواید هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل

مضرات هندوانه ابوجهل

  • اسهال شدید و خطرناک

  • التهاب معده و روده

  • سقط جنین در زنان باردار

  • کاهش شدید فشار خون

  • اختلالات عصبی و تشنج

شیوه مصرف حنظل

  • روغن حاصل از دانه‌ها یا خمیر پودر خشک‌شده میوه برای تسکین دردهای عضلانی و مفصلی روی پوست مالیده می‌شود.

  • در طب سنتی، از گوشت خشک‌شده هندوانه ابوجهل به مقدار بسیار اندک (نوک قاشق چای‌خوری) همراه با مصلح استفاده می شود و این ترکیب برای دیابت و کاهش وزن مناسب است.

منبع: دکتر کرمانی
مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار