خواص انار و همه آنچه در مورد آن باید بدانید + طبع و ارزش غذایی
همه خواص انار برای سلامتی، طبع و مضرات انار و بسیاری اطلاعات دیگر از مواردیست که در این مقاله به آن پرداخته ایم.
انار یکی از میوه های درختی است که دانههایی اغلب قرمز و گاهی سفید یا رنگهایی بین آن دو دارد. انار به صورت ترش، شیرین و ملس در بازار وجود دارد. بیش از ۷۵ درصد وزن انار دانه شده را آب تشکیل می دهد. میزان چربی ترانس و کلسترول در انار صفر است. انار منبع بسیار خوبی از ویتامین های گروه B، C،K است و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، منگنز، آهن، فسفر و روی دارد.خواص انار را به طور کامل در ادامه مطلب بررسی می کنیم.
مشخصات درخت انار
انار درختچهای است که اصل آن را اسپای باختری و ایران میدانند. ارتفاع آن ۲ تا ۵ متر با تنه خمیده و شاخههای کوتاه و بدون کرک است. برگهای انار مستطیلی، سرنیزهای با خطی و دارای دمبرگ کوتاه و اغلب بصورت مجتمع روی شاخههای جانبی قرار گرفتهاند.
انار با نام علمی Punica در مناطق نیمه گرمسیری میروید. شاخههای آن کمی تیغ دار و برگهای آن متقابل، شفاف و ساده است. گلهای این درخت درشت و به رنگ قرمز براق ولی بی بو میباشد. میوهی آن کروی، با اندازههای مختلف و دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ میباشد. روی هم رفته در حدود بیست نوع مختلف انار در دنیا موجود است.
طبع انار
از نظر طب قدیم ایران، میوهی انار سرد، تر و قابض است. آب آن نیز سرد و تر و پوستش سرد و خشک و بسیار قابض میباشد.
ارزش غذایی 100 گرم انار
انرژی | 38 کالری | فسفر | 0. 0 میلی گرم |
آب | ۸۲ گرم | آهن | 2. 0 میلی گرم |
پروتئین | 4. 0 گرم | ویتامین B1 | 03. 0 میلی گرم |
چربی | 3. 0 گرم | ویتامین B2 | 03. 0 میلی گرم |
مواد نشاستهای | 10 گرم | ویتامین B3 | 02. 0 میلی گرم |
کلسیم | 4 میلی گرم | ویتامین C | 4 میلی گرم |
سدیم | 3 میلی گرم | پتاسیم | 260 میلی گرم |
خواص انار
- نوع شیرین آن ادرارآور است.
- ملین مزاج است.
- آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است.
- ترشح صفرا را زیاد میکند.
- آب آن اسهال را برطرف میکند.
- اگر آب این میوه را با عسل مخلوط کنید و هر روز چند قطره در بینی بچکانید، رشد پولیپ در بینی جلوگیری میکند.
- خون ساز است.
- خون را تصفیه میکند.
- کبد را تقویت و یرقان را برطرف میکند.
- برای سالمندان بهترین دارو برای تقویت کلیه است.
- ملین مزاج است.
- آب این میوه خنک کننده است.
- رنگ صورت را شاداب میکند.
- صدا را باز و گرفتگی صدا را برطرف میکند.
- برای وزن اضافه کردن میوه ی کارسازی است.
- آب این میوه مقوی قلب و معده است.
- صفرا را روان و ترشح و دفع آن را آسان میکند.
- در احتقان کند مؤثر بوده و در رفع اوره و کلسترول و سموم و نیز تعادل بدن به ویژه خون نقش مهمی دارد. اگر صبح ناشتا خورده شود، خون را پاک کرده و جوش و لکهای پوست صورت را از بین میبرد. رنگ چهره را باز کرده، با طراوت میکند و ایجاد شادی و نشاط مینماید.
- کسانی که خارش پوستی دارند، روزی ۲ تا ۳ مرتبه این میوه را میل کنند تا مشکلشان حل شود.
- دارای خواص ضد رشد برنامه ریزی شده در سلولهای سرطانی پروستات، ریه و پستان است که در پیشگیری از این سرطانها مفید است، زنانی که به سرطان پستان مبتلا میشوند و تحت درمان با داروهای ضداستروژن قرار میگیرند، این میوهی آبدار، کار داروی ضد استروژن را انجام میدهد.
- از ابتلا به بیماری قند جلوگیری میکند.
- اگر ناشتا میل شود، بوی بدن دهان را از بین میبرد، چون معده را پاک میکند.
- برای ضعف اعصاب و راشیتیسم (نرمی استخوان) مـؤثر بوده و به بدن نیرو میدهد.
- همچنین هوش را زیاد میکند.
- در معالجهی یرقان و بیماریهای جلدی و زخمهای دهان و بینی سودمند بوده و ضد سرماخوردگی و تهوع و تشنج دستگاه گوارشی است.
- خوردن آب این میوه ترشحات زنانگی (لکوره) را کم میکند.
- برای بیماریهای صفراوی و دستگاه ادراری، خون ریزیها، زکام، عفونتهای ریوی و تبهای متفاوت و اسهال خونی نیز مفید است.
- ادرار را افزایش میدهد، تشنگی مفرط را برطرف میکند و تبهای تند و تهوع و ویار زنان حامله را برطرف میکند.
- مادرانی که میخواهند فرزندی زیبا داشته باشند، از خوردن این میوه غافل نشوند.
- افرادی که کم خونی دارند، حتماً از نوع قرمز و شیرین این میوه به مقدار زیاد استفاده کنند.
- کسی که یبوست دارد، دانهی آن را نخورد.
- پوست خشک شده آن برای ناراحتیهای عفونی عالی است، پس پوستش را در فصل آن، خشک کنید. سپس آن را در آب جوشانده و وقتی صاف کردید. آن را در لگن ریخته و داخل آن بنشینید. بهترین دارو برای عفونت و پاکی زنان بعد از عادت ماهانه است.
- رب انار از آب آن مفیدتر است؛ این رب غم و اندوه را از انسان دور میکند.
بیشتر بخوانید: خواص آب انار برای سلامت قلب و پوست
فواید انار برای سلامت بدن
انار پر از مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت بدن است. آنتی اکسیدان های مختلف در آن از قلب محافظت و از سرطان جلوگیری می کند. انار غنی از ویتامین C و آنتی اکسیدان ها است، و می تواند علائم پیری را به تاخیر اندازد. این آنتی اکسیدان ها با التهاب پوست و بروز آکنه و خال های تیره مبارزه می کند.
انار دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است
بدن ما روزانه در معرض آسیب رادیکال های آزاد شده قرار دارد که با فواید انار می توان تا حد بسیار مناسبی آن را از بین برد. این رادیکال های آزاد ناشی از مصرف انرژی در بدن است و در صورت باقی ماندن آن ها در بدن به جداره سلول ها نفوذ می کند و نفوذ این رادیکال ها به سلول، باعث مرگ سلول ها می شود. نجات سلول ها تنها به واسطه مصرف موادی حاوی آنتیاکسیدان میسراست. آنتیاکسیدان ها سلول ها را از این مواد سمی پاک می کنند. انار دارای مقادیر قابل توجه ای از آنتی اکسیدان و همچنین پونیکالاجین است. به صورتی که میزان آنتی اکسیدان سنجیده شده در انار را بیشتر از چای سبز تخمین زده اند. آنتیاکسیدان های انار در پوست و دانه های قرمزرنگ آن وجود دارد، به همین دلیل پوست این میوه نیز خاصیت دارویی دارد. پس با مصرف انار به راحتی می توانید از سلول های خود در برابر رادیکال های آزاد محافظت کنید.
خاصیت ضد التهابی دارد
التهاب مزمن می تواند به عنوان عامل محرک بسیاری از بیماری ها معرفی شود. بیماری هایی که در اثر التهاب مزمن به وجود می آید یا تشدید می شود، شامل بیماری های قلبی، دیابت، سرطان نوع 2، بیماری آلزایمر و چاقی است. از آنجایی که انار حاوی مقادیر بالایی ماده مؤثر بر درمان التهاب است می تواند به صورت ماده ضد التهابی مورد استفاده قرار گیرد. طی تحقیقات انجام شده محققان به این نتیجه رسیده اند که بهره گیری خواص میوه انار به دلیل خواص ضد التهابی می تواند عوارض ناشی از التهاب در دستگاه گوارش، سرطان سینه و سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
برای سلامت پوست مفید است
انارغنی از ویتامین C است که یک ماده مغذی بسیار مهم برای سلامت پوست است. همچنین آنها سرشار از آنتی اکسیدان هایی مثل پروآنتوسیانیدین و فلاونوئید هستند که با به تاخیر انداختن علائم پیری ( مانند چین و چروک ) برای پوست عالی عمل می کنند. آنتی اکسیدان های موجود در دانه و پودر انار، با آسیب های پوستی و آکنه مبارزه می کنند. استفاده از روغن دانه انار به درمان اگزما و پسوریازیس مشهور است. انار، توانایی محافظت از پوست در برابر خورشید را افزایش می دهد و همچنین می تواند در درمان ملاسما مفید باشد.
انار در رشد مو موثر است
آنتی اکسیدان قوی در انار، فولیکول های مو را تقویت می کنند و گردش خون را بهبود می بخشند. روغن دانه ی انار به عنوان یک درمان مؤثر برای موهای مجعد، خشک شناخته می شود. خوردن دانه های انار می تواند به تقویت فولیکول های مو کمک کند. از آنجا که دانه ها و به خصوص روغن دانه ها، حاوی اسید هایی هستند که باعث تقویت مو می شوند و همچنین دانه های انار گردش خون را بهبود بخشیده و رشد مو را تحریک می کنند. عصاره یا همان آب انار، فولیکول های مو را تقویت می کند و مانع از ریزش مو می شود.
انار به حفظ سلامت قلب کمک می کند
انار به حفظ سلامت قلب و کاهش التهاب رگها کمک می کند. عصاره انار به کاهش خطر انسداد شریانی، کاهش سطح کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب کمک می کند. اسید های چرب موجود در انار می تواند محافظت چند جانبه از قلب داشته باشند. همچنین از دیگر خواص انار برای قلب می توان به بازسازی و بهبود شرایط اندامی قلب و عروق اشاره کرد. آب انار غلظت لیپوپروتئین های موجود در خون را کاهش می دهد که این عمل باعث کاهش ریسک ابتلا به سکته قلبی خواهد شد. از سوی دیگر، نسبت پتاسیم به سدیم در انار بسیار بالاست که باعث می شود سدیم از کلیه ها دفع شود و فشارخون کاهش یابد. رژیم های حاوی میوه ها و سبزیجات، با میزان پتاسیم فراوان، امروزه بخش مهمی از رژیم های مناسب برای سلامت قلب و عروق را تشکیل می دهند.
انار تری گلیسیرید را کاهش می دهد
آنتوسیانین یکی از آنتیاکسیدان های است که به وفور در انار یافت می شود. این ماده غذای با استفاده از آنتوسیانین و تانن ها موجود در خود از تجمع کلسترول در خون جلوگیری می کند. همچنین از عروق خونی در برابر ضعیف شدن نیز محافظت خواهد کرد. علاوه بر آنتوسیانین، ماده دیگری که در بدن نقش سازنده ای دارد، اسید پونیکیک است. این ماده به کاهش کلسترول LDL کمک می کند. علاوه برآن مصرف انار مانع از تجزیه و اکسیداسیون LDL خواهد شد.
سبب کاهش دیابت در بیماران می شود
تحقیقات اولیه نشان داده است که، نوشیدن روزانه آب انار تازه (1.5 میلیلیتر برای هر کیلوگرم وزن بدن) می تواند وضعیت قند را در افراد دیابتی بهبود بخشد. قند های فروکتوز و سوربیتول موجود در آب انار با وجود اینکه شیرین تر از گلوکز هستند، ولی باعث افزایش قند خون و ترشح انسولین در افراد دیابتی نمی شوند. افرادی که مشکلات مزمن کلیوی دارند (خصوصاً بیماران دیابتی) معمولاً دچار دفع پروتئین می شوند. گفته می شود مصرف انار و دفع پروتئین در این افراد رابطۀ معکوس دارد، یعنی تا حدی می تواند موجب بهبود دفع پروتئین این افراد شود. اما باید توجه داشت که، در کنار مصرف انار و دفع پروتئین باید درمان دارویی را زیر نظر پزشک ادامه دهند. کاهش مقاومت به انسولین، مواد شیمیایی موجود در انار مثل تانن و اسید گالیک مقاومت بدن افراد دیابتی به انسولین را کاهش می دهد. علاوه برآن آب انار خانگی می تواند محرکی برای ترشح انسولین از سلولهای پانکراس شود. این عامل به فرد دیابتی کمک می کند به صورت طبیعی و راحت تری قند خود را کنترل کند. پس انار به صورت غیرمستقیم بر قند خون سلامت افراد دیابتی را بهبود می بخشد.
به رفع التهاب در عضلات و مفاصل کمک می کند
خواص ضد التهاب انار می تواند، با کاهش التهاب در مفاصل، به رفع مشکلات و علائم بیماری به مبتلایان به آرتروز و رماتیسم مفصلی کمک کند. افرادی که تمرینات سخت ورزشی انجام می دهند، معمولاً دچار خستگی و آسیب های عضلانی می شوند. برخی تحقیقات نشان می دهد که، مصرف روزانه آب انار می تواند باعث ترمیم این آسیب ها شود. آرتروز بیماری شایع مفصلی در دنیا است. عوامل مختلفی می تواند فرد را در معرض ابتلا به این بیماری قرار دهد، اما عامل اصلی آن التهابات مفاصل است. همان طور که گفته شد انار خاصیت ضد التهابی دارد، پس می تواند بر التهاب مفاصل نیز تأثیر گذاشته و به بهبود آرتروز کمک کند. علاوه بر آن مواد موجود در انار می تواند ترشح آنزیم هایی که فرد را به آرتروز مبتلا کرده را کاهش دهد.
سبب کاهش التهاب دستگاه گوارش می شود
مواد آنتیاکسیدان موجود در انار می توانند به کاهش واکنش های التهابی در روده ها و دفع مواد زائد از دستگاه گوارش کمک کنند. همچنین می تواند در کاهش علائم در بیماران مبتلا به بیماری های التهابی روده نظیر بیماری کرون و کولیت اولسراتیو نیز موثر باشد. برای بهره بردن از این خواص انار می توان آن را به شکل پخته نیز مصرف کرد. خواص انار پخته برای معده و دستگاه گوارش مفید است و در این حالت هضم این میوه فشار کمتری به دستگاه گوارش وارد می کند.
انار از بدن در برابر سرطان محافظت می کند
آنتی اکسیدان های موجود در انار رادیکال های آزاد را از بین می برند و مانع رشد سلول سرطانی می شوند. گفته می شود که عصاره انار، دارای آپوپتوز است که در آن سلول های سرطانی خود را از بین می برند. این میوه در پیشگیری از سرطان پروستات و سینه بسیار مفید است. مواد موجود در انار ازنظر تئوری می توانند باعث خنثی شدن و حذف رادیکال های آزاد و جلوگیری از پیشرفت سرطان شوند. مطالعات زیادی با استفاده از قرص هایی که حاوی عصارۀ انار هستند، در درمان سرطان های پروستات، سینه و چند سرطان دیگر به کار رفته اند و برخی از آن ها مدعی مؤثربودن این درمان ها هستند. با وجود این، برای اثبات تأثیر این درمان ها نیاز به تحقیقات گسترده تر کلینیکی است. به هرحال، درمورد سرطان پروستات مصرف روزانه آب انار باعث کاهش خطر ابتلا مردان به این سرطان می شود. این مواد همچنین به از بین بردن سلول های سرطانی، که به طور طبیعی و اجتناب ناپذیر هرروز در بدن تولید می شوند، کمک میکنند. از سوی دیگر، وجود آنتیاکسیدان و ویتامین C در انار می تواند به کاهش واکنش های التهابی در بدن و کاهش خطر ابتلا به عفونت ها کمک کند.
باعث حفظ سلامت دندان می شود
انار میوه ای است که از تجمع پلاک دندانی جلوگیری می کند. تجمع پلاک دندانی می تواند فرآیند تخریب بافت دندان را با سرعت بیشتری پیش ببرد. علاوه برآن مصرف انار می تواند تأثیر مستقیم بر بهبود شرایط لثه ها نیز داشته باشد. به راحتی می توان گفت که انار در مبارزه با شایع ترین بیماری های دندانی از جمله پوسیدگی دندان (حفره) و بیماری لثه (پریودنتیت) می توانند تأثیر مفیدی داشته باشند. تحقیقات علمی نشان می دهد که تانن ها و پلی فنول های موجود در انار اثرات ضد باکتریایی بر روی نوع خاصی از باکتری های دهانی دارند که به ترتیب با پوسیدگی دندان و بیماری لثه ارتباط مستقیم دارند.
انار سبب کاهش وزن می شود
انار سرشار از فیبر است. فیبر باعث می شود که فرایند هضم غذا با سرعت کمتری صورت گیرد. همچنین فیبر باعث بهبود در عملکرد رودهها می شود. بهبود عملکرد رودهها فرایند دفع مواد اضافی و چربیها به صورت قابل توجهی بهتر می کند. پس انار به صورت دوجانبه بر کاهش وزن اثر می گذارد. انار سرشاراز آنتیاکسیدان ها، پلی فنول ها و اسید لینولنیک مزدوج است، همۀ این ها به چربی سوزی و افزایش متابولیسم کمک می کنند. آب انارهمچنین به کاهش اشتهای شما کمک می کند.
انار در دوران بارداری مفید است
مادران باردار با مشکلاتی از قبیل دیابت حاملگی، مشکلات دستگاه گوارش و گاهی کم خونی مواجه می شوند. انار خواص بی نظیری برای مادران باردار و نوزاد شان دارد. ازآنجایی که انار سرشار از آهن است می تواند کمبود آهن مادر و جنین را جبران کند. همچنین با کنترل قند خون ریسک ابتلا به دیابت بارداری را کم می کند. از دیگر خواص انار که در نوع خود بی نظیر است، تأثیر آنتیاکسیدان های آن بر عوامل ایجاد کننده نقض های مادرزادی چه ازلحاظ جسمی و چه ازلحاظ مغزی است. با مصرف انار این عوامل به صورت قابل توجهی کاهش می یابد. از دیگر فواید انار تصفیه خون مادر و افزایش تولید شیر است. مشکل دیگری که مادران باردار با آن مواجه هستند افزایش حالت اسیدی شدن ادرار است. انار با کاهش این حالت در ادرار سلامت مثانه افراد را بهبود می دهد.
انار از کم خونی جلوگیری می کند
کم خونی زمانی ایجاد می شود که بدن سلول های قرمز خونی کمی دارد. میزان بالای آهن در آب انار به تولید گلبول های قرمز خون کمک می کند. همچنین درمان خوبی برای چشم های قرمز و دردناک می باشد. تنها چند قطره ازعصاره انار در چشم می تواند به رفع این مشکل کمک کند.
رقیق کننده قوی برای خون است
دانه های انار از تشکیل لخته و انعقاد پلاکت های خون جلوگیری می کند و آنتیاکسیدان های موجود در انار به عنوانرقیق کنندهی خون عمل می کنند. دو نوع لخته ی خون وجود دارد. یک نوع لخته خون باعث بهبودی در حین بریدگی یا آسیب ها می شود و نوع دیگر زمانی است که لخته های خون داخلی ایجاد می شود، مانند لخته در قلب و عروق یا هر جای دیگری در داخل بدن. این نوع لختهها مضر بوده و می توانند کشنده باشند. اما با مصرف مانند انار می توان از این لخته شدن خون در بدن جلوگیری کرد.
انار ترش برای کبد چرب مناسب است
یکی از خواص مهم انار این است که می تواند خطر ابتلا به بیماری شایعکبد چرب را کاهش دهد. دانه های انار پس از مصرف باعث می شوند التهاب و استرس اکسیداتیو کاهش یابند و به همین جهت برای پیشگیری از بیماری کبد چرب بسیار مناسب هستند.
خواص برگ و گل انار
- درد میگرن که با مسکن های عادی برطرف نمی شود، با خوردن دم کرده یا جوشاندهی برگ درخت انار درمان میشود.
- اگر روزی ۳ مرتبه از جوشاندهی گل انار میل شود، ترشحات بد بوی زنان را به سادگی بهبود میدهد.
- چنانچه ورم لوزه داشته باشید، روزی چند مرتبه دم کرده یا جوشانده گل انار را غرغره کنید.
- گل انار را بر زخمی که خوب نمیشود بمالید سریعا خوب میشود.
- دم کردهی گل انار اسهال مزمن را برطرف میکند.
- دم کردهی گل انار را به صورت قرقره برای از بین بردن زخمهای دهان به کار ببرید.
انار برای دفع انگل
دانههای خشک شدهی این میوه در رابطه با دفع انگلهایی که به دیوارهی روده میچسبند و تغذیه میکنند، استفاده میشود. برای این منظور انار را دانه دانه کرده در آفتاب پهن کنید تا خشک شود، سپس آن را در آسیاب پودر کرده و یک قاشق غذاخوری از پودر را داخل آب تازهی آناناس حل کرده و روزی ۳ تا ۴ بار با معده و شکم خالی میل کنید.
مضرات مصرف انار
- آنزیم های موجود در انار می توانند مانع عملکرد آنزیم های خاصی در کبد شوند. اگر داروهای خاصی برای اختلالات کبد دارید، قبل از مصرف این میوه و یا عصاره آن با پزشک مشورت کنید.
- اگر رژیم داشته باشید و کالری آن را چک می کنید، از خوردن این میوه و یا عصاره آن خودداری کنید. انار کالری زیادی دارد و همچنین می تواند باعث افزایش وزن شود.
- مصرف بیش از حد انار باعث اختلالات بسیاری می شود. مانند حالت تهوع، درد شکم و اسهال . اما این علائم معمولا پس از چند ساعت فرو می نشیند . مصرف بیش از حد انار نیز می تواند دستگاه گوارش را تحریک کند.
- مصرف انار در برخی افراد باعث بروز بسیاری از علائم مانند خارش، مشکلات پوستی، بلعیدن دردناک، تورم صورت، سختی در تنفس، درد و تورم در دهان می شود که به آلرژی منجر می شوند.
- مبتلایان به زخم معده باید از مصرف انار ترش اجتناب کنند زیرا استفاده از این میوه سبب تشدید زخم معده می شود. همچنین استفاده از انار شیرین در افراد سرد مزاج توصیه می شود همچنین این افراد باید پس از خوردن این میوه مقداری نبات و زنجبیل مصرف کنند.
لازم به ذکر است، مصرف بیش از حد انار و رب انار سبب یبوست می شود، بنابراین مصرف انار همراه با هسته های آن در مبتلایان به اسهال مفید می باشد.
- افراد دیابتی باید در مصرف میوه نیز دقت کنند. یک بیمار دیابتی می تواند میوه و آب انار را در مقادیر محدود مصرف کند.
- خوردن آب انار فشار خون را پایین می آورد و مصرف آن می تواند احتمال افت فشار خون را در افرادی که از فشار خون پایین رنج می برند، افزایش دهد. اگر مشکل فشار خون پایین دارید در مصرف این آب میوه زیاده روی نکنید.
- اگر سرد مزاج هستید، انار نخورید، چون این میوه معده را سست می کند و باعث نفخ می شود. اگر با این مشکل رو به رو هستید و همچنان به خوردن انار علاقه دارید، گلپر، نبات با زنجبیل را در کنار این میوه یا پس از خوردن آن فراموش نکنید.