- بررسی خرما از نظر گیاهشناسی
- طبع و مزاج خرما
- ترکیبات شیمیایی خرما
- مواد موجود در 100 گرم خرما
- فواید و خواص خرما
- موارد منع مصرف خرما
- شیوه مصرف خرما
بررسی خرما از نظر گیاهشناسی
خرما با نامهای دیگر رطب و تمر، درختی است که ارتفاع آن به 10 تا 20 متر میرسد. تنهای استوانهای صاف و قائم و بدون انشعاب دارد که آثار برگهای قدیم درخت روی آن به صورت برجستگیهایی باقی میماند. برگهای آن، دراز به طول سه تا شش متر به رنگ سبز تیره با برگچههایی سخت و خشن و مومی هستند. میوه آن که شکل خوشههای بزرگ دارد، با رنگهای قهوهای روشن و قهوهای تیره مایل به سیاه و گوشتی و شیرین میباشد، بعضی از آنها هستهدار و بعضی بدون هسته هستند. هسته آن، دراز به طول ۳-۱ سانتیمتر و قطر ۵-۲ میلیمتر است، میوه خرما چند نوع است که رنگ و طعم آنها با یکدیگر متفاوت است. درخت خرما در برابر کم آبی و شوری بسیار مقاوم است. خرما بومی مناطق گرمسیر آفریقا و عربستان است و در سایر مناطق گرم جهان نیز کاشته میشود، در ایران در تمام مناطق گرمسیر کشور از جمله در قصر شیرین، مناطق مختلف خوزستان، کرمان، فارس، بلوچستان و نواحی مرکزی کاشته میشود.
طبع و مزاج خرما
بعضی طبیعت آن را گرم و کمی تَر، و بعضی گرم و کمی خشک میدانند.
ترکیبات شیمیایی خرما
پلی فنولها، لکوآنتوسیانیدین، مشتقات پیپریدین، فیبر، آنتی اکسیدان، استرولها
مواد موجود در 100 گرم خرما
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم | مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
آب | 22 گرم | فسفر | 63 میلیگرم |
پروتئین | 2/2 گرم | آهن | 3 میلیگرم |
مواد چرب | 0/5 گرم | سدیم | 1 میلیگرم |
هیدراتهای کربن | 72 گرم | پتاسیم | 648 میلیگرم |
خاکستر | 1/9 گرم | تیامین | 0/09 میلیگرم |
کلسیم | 59 میلیگرم | نیاسین | 2/2 میلیگرم |
فواید و خواص خرما
- جویدن خرما باعث محکم شدن لثه میشود.
- خوردن جوشانده آن زکام و عفونتهای ریه را درمان میکند.
- بعنوان ملین برای آسم و تسکین سرفه استفاده میشود.
- تب بر است.
- کوبیدهی خرمای کال جراحات را برطرف میکند.
- کمخونی را درمان میکند.
- بدن را چاق میکند.
- دردکمر و مفاصل را درمان میکند.
- خرما به علت دارا بودن ویتامین B در تعادل اعصاب و تغذیه بدن ما نقش مهمی ایفاء میکند.
- باعث مصونیت بدن از ابتلاء به سرطان میگردد.
- خرما به علت داشتن منیزیم و فسفر در تقویت اعمال فکری مؤثر میباشد.
- برای پروستات و کلیهها مادهی مؤثری است.
- خرما یک شیرینی طبیعی است که برای مبتلایان به مرض قند (دیابت) مناسب است.
- خرما غذایی است که هضمش آسان است.
- خرما، میوهای انرژی دهنده و ماده غذایی کاملی است.
- خوردن خرمای نارس، بواسیر را زایل میکند.
- خستگی را برطرف میکند.
- تقویت کننده اعمال جنسی است.
- جوشاندهی هستهی خرما برای ضدعفونی کردن مِری بسیار مفید میباشد.
- از استرس و افسردگی جلوگیری میکند.
- در تقویت هوش بسیار مؤثر است.
- برای پیشگیری از بروز بیماری فقر آهن مؤثر است.
- برای کاهش چربیهای خون مفید است.
- مصرف خرما بیماریهای قلبی- عروقی را نیز بهبود میبخشد.
- روغن خرما روغن مناسبی برای سرخ کردن به شمار میرود.
- برای تنظیم غدد تیروئید مفید میباشد.
- هسته خرما تورم پلکهای چشم را نیز از بین میبرد.
- اثر مسهلی دارد.
- مردم صحرا هسته درخت خرما را در آورده و از آن نان می پزند.
- بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است.
- بر قوت چشم میافزاید.
- معده را تمیز میکند.
- خوردن خرما، شیر را در مادران شیرده افزایش میدهد.
- خلط آور است.
- نیروی عمومی بدن را افزایش میدهد.

موارد منع مصرف خرما
- کسانی که طبیعتی گرم و سودایی دارند خوردن خرما ممکن است باعث زخم دهان، درد دندانهای پوسیده، خارش بدن، و ناراحتیهای کبدی میشود.
- خرمای تخمیر شده و یا خرمایی که با مواد شیمیایی شسته شده باشد. برای سلامتی زیانبار است.
- کسانی که در دهان، زخم یا تاولهایی دارند، از خوردن خرما پرهیز کنند.
- کسانیکه لوزالمعده حساسی دارند باید کمتر از این میوه استفاده کنند.
شیوه مصرف خرما
- برای رفع طبع بلغمی، آن را با شنبلیله دم کنید و بنوشید.
- اگر سنگ کلیه یا سنگ مثانه دارید، هستهی خرما را خرد کرده آن را بجوشانید و آب آن را بخورید.
- برای تسکین ناراحتیهای سینه، 50گرم خرما را در یک لیتر آب بجوشایند و به تدریج صبح و ظهر و شب یک فنجان میل کنید.
- خرما را به همراه پرتقال بخورید تا ورم رودهها درمان شود.