آشنایی با ویتامین K و عملکرد آن

A
۰

ویتامین K بطور طبیعی محلول در چربی است، بعضی از انواع مصنوعی آن در آب محلول است. ویتامین K از راه غذا و از راه میکروب های روده به بدن می‌ رسد.

ویتامین K بطور طبیعی محلول در چربی است ولی بعضی از انواع مصنوعی آن در آب محلول است. ویتامین K هم از راه غذا به بدن می‌ رسد و هم در روده به وسیله‌ ی میکروب‌ های بی‌ آزار ساخته می‌ شود. این ویتامین در بدن ذخیره نمی‌ شود و باید روزانه به مصرف برسد. ویتامین K در واقع متشکل از ویتامین K1 و ویتامین K2 می‌ باشد.

خواص ویتامین K

  • ضد انعقاد خون است و آن را به طور طبیعی حفظ می‌ کند.
  • از خون‌ ریزی هنگام تولد نوزاد جلوگیری می‌ کند.
  • عروق را تعادل می‌دهد.
  • از خون‌ ریزی‌ های مقعد جلوگیری می‌ کند.
  • از استفراغ خونی جلوگیری می‌ کند.
  • حساسیت‌ ها را برطرف می‌ سازد.
  • کهیر را برطرف می‌کند.
  • در سلامت استخوان‌ ها نقش دارد.

عوارض ناشی از کمبود ویتامینK

مشکل در انعقاد خون: کمبود این ویتامین باعث کاهش سرعت انعقاد خون می‌ شود. به عنوان مثال اگر جز افرادی می‌ باشید که با کوچک‌ ترین خراشی در پوست خود دچار خونریزی به مدت طولانی می‌ شوید و یا هنگام مراجعه به دندانپزشک خونریزی لثه‌ ها برای مدت طولانی‌ تر از حد طبیعی ادامه می‌ یابد احتمال کمبود این ویتامین در شما وجود دارد.

پوکی استخوان: کمبود مزمن این ویتامین می‌ تواند باعث پوکی استخوان گردد.

سایر عوارض کمبود ویتامین K

  • باعث خون دماغ می‌ شود.
  • در زنان پس از سقط یا پس از زایمان خونریزی زیاد می‌ شود.
  • باعث عارضه‌ های خونی چشم می‌ شود.
  • جذب چربی‌ ها را مختل می‌ سازد.
  • باعث ورم روده و همچنین ورم کبد می‌ شود.

مواد غذایی حاوی ویتامین K

  • برگ بلوط
  • گل کلم
  • اسفناج
  • گزنه
  • شبدر
  • یونجه
  • غلات
  • گوجه فرنگی
  • توت فرنگی
  • سیب زمینی
  • لبنیات
  • انجیر
  • زغال اخته

توجه: منجمد کردن مواد غذایی باعث تخریب و از بین رفتن این ویتامین می‌ شود.

مکمل‌ها

ویتامین K به وفور در منابع غذایی یافت می‌ شود و اصولا نیازی به استفاده از مکمل‌ های غذایی این ویتامین نمی‌ باشد و به دلیل این که این ویتامین محلول در چربی است و مقدار اضافی آن در بدن ذخیره خواهد شد. توصیه می‌ شود که آن را خود سرانه مصرف ننمایید و حتماً با پزشک مشورت کنید.

میزان مصرف این ویتامین برای گروه‌های سنی مختلف

گروه سنی میزان مصرف ویتامین K
نوزادان 1 تا 6 ماهه 2 میکروگرم در روز
کودکان 7 تا 12 ماهه 2.5 میکروگرم در روز
کودکان 1 تا 3 سال 30 میکروگرم در روز
کودکان 4 تا 8 ساله 55 میکروگرم در روز
کودکان 9 تا 13 ساله 60 میکروگرم در روز
دختران 14 تا 18 سال 75 میکروگرم در روز
خانم‌های بالای 19 سال 90 میکروگرم در روز
خانم‌های باردار یا شیرده 75تا 90 میکروگرم در روز
پسران 14 تا 18 سال 75 میکروگرم در روز
آقایان بالای 19 سال 120 میکروگرم در روز

عواملی که باعث کمبود ویتامین K می‌ شوند

به ندرت کمبود این ویتامین رخ می‌ دهد زیرا به وفور در سبزیجات و مواد غذایی یافت می‌ شود و همچنین باکتری‌ های مفید در روده‌ ها می‌ توانند آن را تولید کنند و از آن جا که این ویتامین جزء ویتامین‌ های محلول در چربی است کبد می‌ تواند آن را ذخیره کند تا هنگام نیاز از آن استفاده شود.

مصرف آنتی بیوتیک‌ ها: مصرف آنتی بیوتیک‌ ها می‌ تواند باعث از بین رفتن باکتری‌ های موجود در روده ها شده و سبب کمبود خفیف آن گردد.

بیماری‌ های خاص: بعضی از بیماری‌ ها مانند مشکلات کبدی و کیسه صفرا، بیماری سلیاک، بیماری کرون و غیره می‌ توانند قابلیت بدن برای جذب این ویتامین را کاهش دهند.

دارو های رقیق کننده خون: استفاده طولانی مدت از دارو های رقیق کننده خون از قبیل آسپرین، وارفارین، پلاویکس و غیره همگی باعث از بین رفتن این ویتامین در بدن می‌ شوند.

قاعدگی‌ های سنگین و طولانی در خانم‌ ها: از آن جا که ویتامین K نقش مهمی در انعقاد خون دارد، خون ریزی داخلی در همه افراد و قاعدگی‌ های سنگین درخانم‌ ها باعث تخلیه ذخایر ویتامین K می‌ شوند.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها