زنجبیل گیاهی گلدار است که منشا آن جنوب شرقی آسیا است. زنجبیل یکی از سالم ترین و خوشمزه ترین ادویه های روی کره زمین است. این گیاه با زردچوبه و هل ارتباط نزدیکی دارد. ریزوم (قسمت زیرزمینی ساقه) قسمتی است که معمولاً به عنوان ادویه استفاده می شود. اغلب به آن ریشه زنجبیل یا به سادگی زنجبیل می گویند.
زنجبیل را می توان به صورت تازه، خشک، پودر شده یا به عنوان روغن یا آب میوه استفاده کرد. این یک عنصر بسیار رایج در دستورالعمل ها است. گاهی اوقات به غذاهای فرآوری شده و لوازم آرایشی هم اضافه می شود. در اینجا به 11 مزیت زنجبیل که توسط تحقیقات علمی تایید شده است، اشاره می کنیم.
1- تاثیر زنجبیل بر سرما خوردگی
زنجبیل سابقه بسیار طولانی در استفاده در اشکال مختلف طب سنتی و جایگزین دارد. به طور مثال برای کمک به هضم غذا، کاهش حالت تهوع، و کمک به مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی استفاده می شود. یکی از راههای خلاص شدن از سرما خوردگی های ویروسی استفاده از خواص پودر زنجبیل است. زیرا زنجبیل حاوی ماده ای به نام دکونژستان است که می تواند احتقان را رفع کند. خواص زنجبیل و عسل و لیمو با ترکیب آب جوش و تهیه یک چای داغ می تواند طول دوره بیماری را کوتاه کند.
2- زنجبیل برای رفع حالت تهوع موثر است
زنجبیل در برابر حالت تهوع بسیار موثر است زیرا به تسکین حالت تهوع و استفراغ برای افرادی که تحت اعمال جراحی قرار گرفته اند کمک می کند. زنجبیل ممکن است به حالت تهوع مرتبط با شیمی درمانی نیز کمک کند.
همچنین زنان بارداری که علائم زیاد حالت تهوع دارند، استفاده تقریباً 1.5 گرم زنجبیل و تهیه دمنوش می تواند کمک بسیار زیادی برای کاهش این موضوع داشته باشدد. توصیه می شود زنان بارداری که نزدیک به زایمان هستند یا سقط جنین داشته اند از مصرف زنجبیل اجتناب کنند. زنجبیل با سابقه خونریزی واژینال و اختلالات لخته شدن نیز منع مصرف دارد.

3- زنجبیل در کاهش وزن تاثیر بسزایی دارد
مکمل زنجبیل به طور قابل توجهی وزن بدن، نسبت دور کمر به باسن و نسبت باسن را در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی کاهش می دهد. یک مطالعه در سال 2016 روی 80 زن چاق نشان داد که زنجبیل همچنین می تواند به کاهش شاخص توده بدن (BMI) و سطح انسولین خون کمک کند. سطح بالای انسولین خون با چاقی مرتبط است. شرکت کنندگان در مطالعه دوزهای روزانه نسبتاً بالایی – 2 گرم – پودر زنجبیل را به مدت 12 هفته دریافت کردند.
یک بررسی در سال 2019 در مورد غذاهای کاربردی همچنین به این نتیجه رسید که زنجبیل تأثیر بسیار مثبتی بر چاقی و کاهش وزن دارد. شواهد نشان می دهد که زنجبیل اثرات بیشتری در پیشگیری از چاقی در حیوانات دارد. موش هایی که آب زنجبیل یا عصاره زنجبیل مصرف می کردند، حتی در مواردی که از رژیم های غذایی پرچرب نیز تغذیه می شدند، به طور مداوم کاهش وزن پیدا کردند.
بیشتر بخوانید: از بین بردن چربی های شکم و پهلو به روش گیاهی
4- زنجبیل به تسکین دردهای آرتروز کمک می کند
استئوآرتریت یک مشکل شایع سلامتی است، این شامل تخریب مفاصل در بدن است که منجر به علائمی مانند درد مفاصل و سفتی می شود. یک بررسی نشان داد که افرادی که از زنجبیل برای درمان آرتروز خود استفاده می کردند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانی مشاهده کردند. با این حال، طعم زنجبیل، همراه با ناراحتی معده، تقریباً 22 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه را وادار به ترک مطالعه کردند.
شرکت کنندگان در مطالعه بین 500 میلی گرم (میلی گرم) تا 1 گرم زنجبیل هر روز به مدت 3 تا 12 هفته دریافت کردند. اکثر آنها مبتلا به آرتروز زانو تشخیص داده شده بودند. مطالعه دیگری در سال 2011 نشان داد که ترکیبی از زنجبیل، بنه، دارچین و روغن کنجد موضعی می تواند به کاهش درد و سفتی در افراد مبتلا به آرتروز زانو کمک کند.
5- زنجبیل سبب کاهش قند خون و بهبود بیماریهای قلبی می شود
زنجبیل خواص ضد دیابت دارد و مصرف منظم آن باعث می شود سطح قند خون کاهش یابد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد. ضمن اینکه مصرف این گیاه پر فایده باعث می شود خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با افزایش قند خون مثل نفروپاتی دیابتی نیز کاهش یابد.
همچنین زنجبیل سبب کـاهش فعـالیت قلبی عروقی از طریق کاهش سرعت و نیروی انقباضی قلب می شود و به بهبود عملکرد قلب کمک می کند. زنجبیل سبب پیشگیری از بیمـاری های قلبی از طریق کاهش لخته شدن خون می شود.
6- زنجبیل در درمان کبد چرب موثر است
یکی از خاصیت های زنجبیل کمک به درمان کبد چرب است. همچنین این ادویه با دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان بسیار قوی، باعث کاهش گلیسیرید خون می شود که در نهایت پروسه درمان کبد چرب را بهبود می بخشد. این گیاه ترکیباتی مفیدی در خودش دارد که مواد سمی و مضر را از کبد خارج می کند. به همین خاطر به افرادی که از مشکلات کبدی رنج می برند توصیه می شود که اول صبح ناشتا آب زنجبیل تازه میل کنند تا کبدشان به طور کامل پاکسازی شود.
بیشتر بخوانید: مفید ترین دمنوش های گیاهی برای درمان کبد چرب
7- زنجبیل می تواند درد قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد
یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل برای تسکین درد از جمله درد قاعدگی است. در یک مطالعه در سال 2009، به 150 زن دستور داده شد که زنجبیل یا یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی را برای 3 روز اول دوره قاعدگی خود مصرف کنند. مطالعات جدیدتر همچنین به این نتیجه رسیده اند که زنجبیل موثرتر از دارونما است و به همان اندازه داروهایی مانند مفنامیک اسید و استامینوفن، کافئین، ایبوپروفن موثر است.

8- زنجبیل سطح کلسترول خون را پایین می آورد
زنجبیل یک ادویه ضدالتهاب قوی است. زنجبیل ادویه ای ضدالتهاب است و به همین دلیل می تواند در کاهش کلسترول بد خون شما مؤثر باشد. این ادویه آنزیمی را در بدن فعال می کند که به مصرف سریع کلسترول توسط سلولهای بدن می انجامد و در نتیجه کاهش کلسترول خون را به دنبال دارد.
زنجبیل را می توانید در تهیه نان، سوپ، مرغ و ماهی استفاده کنید. از این ادویه خوش طعم در چای و نوشیدنی های دیگر نیز به وفور استفاده می شود.
9- حاوی ماده ای است که می تواند به پیشگیری از سرطان کمک کند
زنجبیل به عنوان یک درمان جایگزین برای انواع مختلفی از سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است. خواص ضد سرطانی به جینجرول نسبت داده می شود که به مقدار زیادی در زنجبیل خام یافت می شود.
در یک مطالعه 28 روزه روی افراد در معرض خطر طبیعی سرطان کولورکتال، 2 گرم عصاره زنجبیل در روز به طور قابل توجهی مولکول های پیش التهابی در روده بزرگ را کاهش داد.
شواهدی وجود دارد، مبنی بر اینکه زنجبیل می تواند در برابر سایر سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان پانکراس و سرطان کبد مؤثر باشد، همچنین در برابر سرطان سینه و سرطان تخمدان نیز همینطور. به طور کلی، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
بیشتر بخوانید: سبزیجات و گیاهان موثر در پیشگیری از سرطان
10- زنجبیل سبب تقویت عملکرد مغز شده و خطر آلزایمر را کاهش می دهد
استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن می تواند روند پیری را تسریع کند. برخی از مطالعات حیوانی نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها و ترکیبات زیست فعال موجود در زنجبیل می توانند پاسخ های التهابی را که در مغز رخ می دهد مهار کنند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنجبیل می تواند به طور مستقیم به تقویت عملکرد مغز کمک کند.
در یک مطالعه در سال 2012 روی زنان میانسال سالم، دوزهای روزانه عصاره زنجبیل برای بهبود زمان واکنش و حافظه کاری نشان داده شد. علاوه بر این، مطالعات متعدد روی حیوانات نشان می دهد که زنجبیل می تواند به محافظت در برابر کاهش عملکرد مغز مرتبط با افزایش سن کمک کند.
11- زنجبیل برای از بین رفتن عفونت مفید است
جینجرول می تواند به کاهش خطر عفونت کمک کند. در واقع، عصاره زنجبیل می تواند رشد بسیاری از انواع مختلف باکتری را مهار کند.
طبق یک مطالعه در سال 2008، این دارو در برابر باکتری های دهان مرتبط با التهاب لثه و پریودنتیت بسیار موثر است. این هر دو بیماری التهابی لثه هستند. زنجبیل تازه ممکن است در برابر ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) که یکی از علل شایع عفونتهای تنفسی است نیز مؤثر باشد.
بیشتر بخوانید: آنتی اکسیدان های طبیعی و تاثیر آنها در سلامت بدن
زنجبیل را به وعده ی غذایی خود اضافه کنید
اگر می خواهید زنجبیل را به وعده ی غذایی خود اضافه کنید، می توانید این کار را از طریق آنچه می خورید و می نوشید انجام دهید. بطور مثال چای زنجبیل، که نوشیدنی پرطرفداری است، در روزهای سرد زمستان برای گرم کردن و ایجاد آرامش و رفع دل درد، بسیار مناسب است و همچنین برای لاغری و چربی سوزی هم مفید می باشد.
دیگر موارد مصرف زنجبیل که به شکلهای مختلف می توانید آن را به منوی خوراکی های مفید اضافه کنید مانند: کیک زنجبیل، مربای زنجبیل، شیره زنجبیل و …
زنجبیل مملو از مواد مغذی و ترکیبات زیست فعال است.