اضافه وزن در کودکان | رژیم برای کاهش وزن کودک

سالم ترین و بی ضررترین راهکار کاهش وزن کودکان چاق

A
۰

چاقی در کودکان به دلایلی مانند ژنتیک و یا عادات ناسالم غذایی رخ می دهد که با راهکارهایی مانند حذف تنقلات ناسالم درمان می شود. در این مطلب راهکارهای کاهش وزن کودک را می خوانید.

اصلی ترین دلیل چاقی و اضافه وزن در کودک می تواند عوامل محیطی، سبک زندگی ناسالم و ژنتیک باشد. کودکان با مصرف بیشتر میوه و سبزیجات، خوردن صبحانه، اصرار نبودن به خوردن غذا و یا داشتن خواب کافی می توانند کاهش وزن را تجربه کنند. در این مطلب اینفوگیاهی سالم ترین راهکار و رژیم غذایی کاهش وزن کودک را ارائه می دهد.

اضافه وزن و چاقی در کودکان

اضافه وزن و چاقی به ذخیرهٔ بیش از حد چربی در بدن گفته می‌شود که می‌تواند در هر سنی دیده شود. در حال حاضر، اضافه وزن و چاقی در کودکان یکی از مشکلات تغذیه‌ای شایع و رو به افزایش است. اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر از جمله دیابت نوع ۲، چربی خون بالا، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و انواع سرطان‌هاست.

شانس اضافه وزن و چاقی در این کودکان در دوران بزرگسالی نیز بیشتر است. علاوه بر آن، کودکان چاق معمولاً اعتمادبه‌نفس کمتری دارند و کمتر در بازی‌های جمعی شرکت می‌کنند و در نتیجه گوشه‌گیر می‌شوند.

علل اضافه وزن و چاقی در کودکان

عوامل مربوط به ژنتیک و ارث: خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی در کودکانی که والدینی با اضافه وزن یا دچار چاقی دارند یا از مادران مبتلا به دیابت متولد می‌شوند، بیشتر از سایر کودکان است. کودکانی که یکی از والدینشان وزن زیادی دارد، حتی با حفظ وزن ایده‌آل، در معرض اضافه وزن و چاقی دوران نوجوانی و جوانی هستند.

عوامل مربوط به محیط و سبک زندگی: یکی از این عوامل شامل رفتارهای غذایی نامناسب است. عادت به مصرف غذاهای پرکالری، غذاهای آماده و رستورانی، تنقلات کم‌ارزش و بی‌ارزش مثل چیپس، شکلات و شیرینی، غذاهای پرچرب، فست‌فودها مثل سوسیس، کالباس و پیتزا، نوشابه‌های گازدار، آب‌‌میوه‌های شیرین و حاوی قند افزوده، سیب‌زمینی سرخ‌کرده، غذاهای سرخ‌شده و پرچربی. این مورد شامل در دسترس بودن غذاهای پرکالری در محیط زندگی کودک مثل خانه، مهدکودک، مدرسه و محل‌های بازی و تفریح کودکان نیز می‌شود.

بی‌تحرکی کودکان نیز عامل دیگری است که به سبک زندگی کودک مربوط می‌شود. کاهش فعالیت بدنی، استفادهٔ بیش از حد از کامپیوتر، تماشای تلویزیون به مدت طولانی و کاهش فرصت‌های بازی در خارج از خانه باعث این عامل است. کودکانی که پنج ساعت در روز تلویزیون تماشا می‌کنند، پنج برابر بیشتر از سایر کودکان به اضافه وزن و چاقی مبتلا می‌شوند.

راهکارهایی برای کاهش وزن کودکان

اگر به گفتهٔ پزشک فرزندتان، کودک شما اضافه وزن دارد یا چاق است، توصیه‌ها و راهنمایی‌های زیر با تغییر در رژیم غذایی کودکتان می‌تواند در رسیدن به وزن مناسب برای کودک دارای اضافه وزن و چاقی به شما کمک کند:

اصلاح عادت‌های غذایی خانواده: برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان ابتدا باید عادت‌هایی غذایی و رفتارهای تغذیه‌ای در خانواده اصلاح شود. والدین و تمام مراقبان کودک باید با گروه‌های غذایی اصلی آشنا شوند و رعایت اصل تعادل و تنوع در برنامهٔ غذایی روزانهٔ کودک، یعنی استفاده از پنج گروه غذایی اصلی به مقدار کافی را بدانند.

مصرف میوه و سبزی: کودکی که دچار اضافه وزن و چاقی است در روز حداقل به دو واحد از گروه میوه‌ها و سه واحد از گروه سبزی‌ها نیاز دارد. سبزی و میوه به دلیل داشتن فیبر و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در کاهش چربی‌های خون و پیشگیری از یبوست مؤثرند.

کاهش نوشیدنی‌های مضر: نوشابه‌ها و آب‌میوه‌های صنعتی و شربت‌ها حاوی مقدار زیادی قند هستند، کالری دریافتی کودک را افزایش می‌دهند و مصرف آنها موجب اضافه وزن و چاقی کودک می‌شود. بنابراین، به جای استفاده از آنها می‌توان آب‌میوهٔ طبیعی و تازه را در برنامهٔ غذایی کودک گنجاند. به‌طورکلی، مصرف خود میوه بهتر از آب آن است، چون دارای فیبر بیشتری است. شیر کاکائو و شیرهای طعم‌دار نیز دارای مقدار زیادی شکر است و مصرف آنها باید بسیار محدود شود و به جای آن از شیرهای ساده و کم‌چرب استفاده شود. به جای نوشابه‌های گازدار هم می‌توانید کودک را به خوردن آب و دوغ کم‌نمک و بدون گاز خانگی تشویق کنید.

پرهیز از خوردن غذا یا تنقلات مضر جلوی تلویزیون: از دادن غذا یا تنقلات به کودک دچار اضافه وزن و چاقی هنگام تماشای تلویزیون خودداری کنید. تحقیقات نشان داده است که خوردن غذا جلوی تلویزیون باعث پرخوری کودکان خواهد شد.

مصرف حبوبات: از حبوباتی مثل عدس و لوبیا که منبع خوب پروتئین، ویتامین‌ها، املاح و همچنین فیبر هستند در برنامهٔ غذایی روزانهٔ کودک استفاده شود. فیبر موجود در حبوبات جذب مواد قندی و چربی را در روده کاهش می‌دهد.

خوردن صبحانه: کودک را برای خوردن صبحانه تشویق کنید. نان و پنیر، نان و تخم‌مرغ، شیر کم‌چرب کمتر از ۲/۵ درصد چربی، عدسی، فرنی و شیربرنج کم‌شیرین، برای صبحانهٔ کودک مفید است. مصرف کره، مربا، عسل تا حد امکان محدود شود.

میان‌وعدهٔ مناسب: روزانه حداقل دو میان‌وعدهٔ غذایی مناسب مانند انواع مغزها، میوه‌‌ها و ساندویچ‌های خانگی کوچک مثل نان و پنیر و گوجه‌فرنگی، نان و پنیر و خیار و نان و تخم‌مرغ و گوجه فرنگی به کودک داده شود.

محدود کردن چربی‌ها: هنگام صرف غذای کودک، سس‌های چرب سالاد، سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب‌زمینی سرخ‌کرده و غذاهایی که حاوی چربی زیاد است استفاده نشود. به جای آنها می‌توان سالاد گوجه‌فرنگی، خیار، هویج و کاهو را همراه با سس خانگی‌ای که از ماست، روغن زیتون، آب‌لیمو و سبزی‌های معطر تهیه کرده‌اید در کنار غذای کودک بگذارید. مصرف کره، سرشیر، خامه و سس مایونز هم برای کودک محدود شود.

دادن تنقلات سالم: انواع سبزی‌ها مثل تکه‌های هویج، خیار، گوجه و کاهو را که فاقد کالری است به کودک بدهید. مثلاً در میان‌وعده‌ها می‌توان در یک ظرف قطعات هویج، خیار، کاهو و گوجه برای کودک تهیه کرد که همراه با ماست یا خالی بخورد.

لبنیات کم‌چرب: شیر و لبنیات کم‌چرب کمتر از ۲/۵ درصد چربی به این کودکان بدهید. مصرف پنیر خامه‌ای و ماست‌های پرچرب و خامه‌ای که دارای مقادیر زیادی چربی هستند و با تولید کالری زیاد موجب اضافه وزن و چاقی می‌شوند توصیه نمی‌شود.

حذف تدریجی تنقلات مضر: شکلات و شیرینی را به عنوان پاداش به کودکتان ندهید و کم‌کم این خوراکی‌های مضر را حذف کنید. دادن تنقلات پرکالری و پرچرب مانند سیب‌زمینی سرخ‌شده، چیپس، پفک، شکلات، کیک‌های خامه‌ای، شکلاتی، بستنی و شیر کاکائو به کودک بسیار محدود شود.

پرهیز از مجبور کردن کودک به خوردن: کودک را به خوردن و آشامیدن غذا و هر چیزی مجبور نکنید و از وادار کردن کودک به تمام کردن غذایش خودداری کنید.

مصرف غذاهای فیبردار: غذاهای فیبردار مانند نان سبوس‌دار مثل سنگک، بیسکویت سبوس‌دار، خشکبار و میوه‌های خشک، میوه‌ها و سبزی‌های خام مثل هویج، کاهو، کرفس و گل کلم در برنامهٔ غذایی کودک گنجانده شود.

محدودیت خوردن آجیل: آجیل و مغزها هم دارای چربی و کالری زیادی هستند و در مصرف آنها نباید افراط شود.

سرو کردن درست غذا: به کودک به طور منظم و در محیطی آرام غذا داده شود و غذا در ظرف کوچک‌تری برای کودک کشیده شود.

خواب منظم: کودکتان خواب منظم داشته باشد. مثلاً ساعت ۱۰ شب تا شش صبح. به این دلیل که هورمون رشد در شب ترشح می‌شود و اگر کودکان زود از خواب بیدار شوند، تمایل بیشتری به خوردن صبحانه دارند.

به کودک فرصت و حمایت بیشتری برای فعالیت‌های بیشتر مثل پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، بالا رفتن از پله و بازی‌های فعالی مثل اسکیت در طول روز داده شود. انتخاب فعالیت بهتر است با نظر کودک انجام شود و با سن کودک مناسب باشد که توانایی و اعتمادبه‌نفس انجام آن را داشته باشد. در مهدهای کودک هم باید در صورت داشتن فضای لازم امکانات مناسب برای بازی در حیاط مهد فراهم شود تا کودکان با بازی بتوانند فعالیت لازم را داشته باشند.

توجه به نکات کلی برای کاهش دریافت چربی در کودکان

به‌طورکلی، برای کاهش دریافت چربی در کودکان خود به نکات زیر دقت کنید:

  •     کاهش مصرف فست‌فودها از جمله سوسیس، کالباس، پیتزا، همبرگر و سیب‌زمینی سرخ‌کرده

  •     کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ‌شده و استفادهٔ بیشتر از غذاهای آب‌پز، تنوری، بخارپز یا کبابی

  •     استفاده از حداقل روغن مایع در تهیهٔ غذاها

  •     استفاده از شیر و ماست کم‌چرب کمتر از ۲/۵ درصد چربی و پنیر کم‌چرب

  •     کاهش مصرف خامه، سرشیر، پنیر خامه‌ای، کره، ماست پرچرب و خامه‌ای، شیر پرچرب و بستنی

  •     جایگزین کردن شیرینی‌های ساده و به مقدار کم به جای شیرینی‌های خامه‌ای و کرم‌دار

  •     جایگزینی گوشت‌های کم‌چرب مانند مرغ بدون پوست و ماهی به جای گوشت‌های پرچرب مثل گوشت گوسفند

  •     کاهش مصرف سس مایونز و جایگزینی سس سالاد سالم خانگی با استفاده از ماست کم‌چرب، آب‌لیمو، سرکه یا آب نارنج، کمی نمک یددار تصفیه‌شده و فلفل، سبزی‌های معطر و روغن زیتون

  •     استفاده از میوه‌‌ها و سبزی‌های تازه و مغزها مانند گردو، بادام و پستهٔ خام به جای انواع کیک‌ها و تنقلات سوپرمارکتی

منبع: مادر شو
مطالب مرتبط
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها