مضرات جینسینگ | عوارض مصرف جینسینگ
می دونستی جینسینگ با همه فوایدش، پرخطرترین گیاه داروییه؟
جینسینگ خواص زیادی برای سلامت بدن دارد اما بهتر است عوارض مصرف آن را نادیده نگیرید. افراط در مصرف این گیاه دارویی باعث سردرد، اسهال و تپش قلب می شود.
جینسینگ طبع گرمی دارد و می تواند برای درمان مشکلات جنسی و پیشگیری از سرطان مفید باشد. جینسینگ انواع گوناگونی دارد و هر کدام با توجه به محیط رشد می توانند تاثیرات و فواید مختلفی داشته باشند اما به طور کلی این گیاه دارویی با تمام خواص بی نظیرش، افراط و بی احیتاطی در مصرف آن ممکن است آسیب رسان باشد.
عوارض کلی مصرف جینسینگ
بهطورکلی، بدن انسان با مصرف جینسینگ مشکل چندانی ندارد، اما برخی افراد یا بیماران هنگام مصرف آن، عوارض جانبی را تجربه میکنند. عوارض جانبی مرتبط با جینسینگ آسیایی و آمریکایی شامل عصبیشدن و پرخاشگری، بیخوابی، تغییرات فشارخون، درد سینه، خونریزی واژینال، استفراغ، اسهال و شیدایی است. گزارشهای نادری نیز از بیمارانی که علائم شدیدی مانند التهاب شریانهای مغز (آرتریت مغزی)، واکنشهای پوستی شدید (سندرم استیونز جانسون)، التهاب کبد (هپاتیت کلستاتیک) و واکنشهای آلرژیک آنافیلاکتیک را تجربه کردهاند، گزارش شده است.
بیشتر بخوانید:این دسته از افراد هرگز نباید قارچ بخورند!
عوارض جینسینگ در بارداری
اگر جینسینگ در کوتاهمدت مصرف شود، احتمالاً برای اکثر زنان باردار بیخطر است، اما گاهی هم میتواند عوارض جانبی زیر را ایجاد کند.
-
اسهال
-
حالت تهوع
-
مشکلات و اختلالات خواب
-
خشکی دهان و گلو
-
سردرد
-
خارش بدن
-
خونریزی واژینال
-
تغییرات فشارخون
-
تپش قلب
-
واکنشهای آلرژیک
-
پرخاشگری
عوارض جینسینگ در کودکان
جینسینگ احتمالاً برای نوزادان و کودکان خطرناک است. مطالعات نشان میدهند جینسینگ با مسمومیت کشنده در نوزادان مرتبط است و البته مشخص نیست که برای کودکان بزرگتر بیخطر است یا خیر. تا زمانی که اطلاعات بیشتری مشخص نشده باشد، لازم است از خوراندن جینسینگ به کودکان پرهیز شود.
مصرف جینسینگ در زنان
زنان در شرایط حساس به هورمون مانند سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز یا فیبروم رحم بهتر است از مصرف جینسینگ خودداری کنند. جینسینگ حاوی نوعی مواد شیمیایی (جینسنوزیدها) است که میتوانند مانند استروژن عمل کنند. بههمین دلیل، زنانی که شرایطی دارند که ممکن است با قرارگرفتن درمعرض استروژن اضافی دچار آسیب بیشتری شوند، نباید از جینسینگ استفاده کنند. همچنین، زنانی که بهطورمنظم از جینسینگ استفاده میکنند، ممکن است تغییرات قاعدگی یا خونریزی واژینال را تجربه کنند. شایعترین عوارض مصرف جینسینگ برای زنان (یا برخیاز مردان) عبارتند از:
-
بیخوابی
-
حالت تهوع
-
سردرد (میگرن)
-
فشارخون بالا
-
مشکلات گوارشی
بیشتر بخوانید:در مصرف سبزی شاهی زیاده روی نکنید!
عوارض جینسینگ در مردان
گزارش شده است که مصرف جینسینگ در مردان باعث عصبیشدن و بیخوابی میشود. همچنین درصورت مصرف طولانیمدت یا دوزهای بالای جینسینگ، ممکن است عوارضی مانند سردرد، سرگیجه، ناراحتی معده و سایر علائم ایجاد شوند. عوارض جانبی غیرمعمولی که گزارش شدهاند عبارتند از:
-
بثورات شدید
-
آسیب کبدی
-
واکنشهای آلرژیک شدید
-
بهندرت، عوارض مصرف جینسینگ ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
التهاب عروق مغز (آرتریت مغزی)
-
واکنشهای شدید پوستی (سندرم استیونز – جانسون)
-
التهاب کبد (هپاتیت کلستاتیک)
مصرف جینسینگ توسط افراد بیمار
جینسینگ در دیابتیها
از عوارض مصرف جینسینگ این است که میتواند سطح قندخون را کاهش دهد. بنابراین، این گیاه ممکن است با اثربخشی داروهای تجویزی کاهنده قندخون تداخل داشته باشد. افرادی که از داروهای دیابت مانند انسولین و داروهای خوراکی کاهشدهنده قندخون مصرف میکنند، باید قبلاز استفادهاز جینسینگ با پزشک خود صحبت کنند.
جینسینگ در فشارخون
برخی گزارشها نشان دادهاند که جینسنوزیدها ممکن است اثربخشی وارفارین (داروی رقیقکننده خون) را کاهش دهند. علاوهبراین، جینسنوزیدها ممکن است فعالیت پلاکتی را مهار کنند و بنابراین، احتمالاً نباید با آسپرین استفاده شوند. جینسینگ نیز میتواند ریتم قلب و فشارخون را در روز اول مصرف کمی تحتتاثیر قرار دهد. بنابراین، به بیماران قلبی توصیه میشود از جینسینگ با احتیاط استفاده کنند.
مضرات جینسینگ روی اعصاب و روان
جینسینگ آمریکایی ممکن است اثرات داروهای مورد استفاده در اختلالات روانپزشکی مختلف را افزایش داده یا تشدید کند. بنابراین آنها را نباید با هم مصرف کرد. گزارشهایی از تداخل احتمالی بین جینسینگ آسیایی و داروی ضدافسردگی فنلزین (که متعلق به دستهای از داروها بهنام مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز است) وجود دارد که منجر به علائمی از دورههای شیدایی تا سردرد و لرزش میشود. دوزهای بالای جینسینگ با مشکلات خواب و بیقراری در افراد مبتلابه اسکیزوفرنی مرتبط است. همچنین، جینسینگ آسیایی ممکن است اثرات ضددرد مرفین را مسدود کند. برای جلوگیری از عوارض مصرف جینسینگ، برخیاز کارشناسان توصیه میکنند این گیاه بیش از ۳ ماه – یا گاهی فقط چند هفته – متوالی استفاده نشود.