پنیر گیاهی

پنیر گیاهی چیست و چه خواصی دارد

پنیر وگان (گیاهی) و انواع آن

A
۰

پنیر گیاهی یا وگان‌ یا غیر لبنی در انواع زیادی تولید و توسط گیاهخواران مصرف میشود که خواص مفیدی برای سلامتی بدن دارند.

وگان‌ ها گروهی از جامعه هستند که با رژیم غذایی خاص زندگی می‌ کنند. این رژیم غذایی وگان حاوی میوه‌ ها، سبزیجات، غلات، آجیل‌ ها و دانه‌ هاست و علاوه بر مواد غذایی حیوانی، از خوردن تولیدات لبنی نیز پرهیز می‌ شود. تخم‌ مرغ و مواد ژلاتینی تولید شده از حیوانات نیز در این رژیم غذایی ممنوع است. به همین خاطر شیر و پنیر مخصوصی برای وگان‌ ها تولید می‌ شود که مواد اولیه آن کاملا با لبنیات مرسوم، تفاوت دارد. وگان‌ ها مرحله‌ ای فراتر از وجترین‌ ها یا گیاهخواران هستند و پروتئین مورد نیاز بدنشان را از طریق دانه‌ ها تامین می‌ کنند.

آیا پنیر وگان سالم است؟

تحقیقات اخیر نشان می‌ دهد که پنیر، در واقع برای سلامتی شما مفید است و خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌ های قلبی را کاهش می‌ دهد. پنیر های گیاهی به طور معمول چربی، پروتئین و کلسیم کمتری نسبت به پنیر معمولی دارند و احتمالاً فاقد گلوتن هستند. از آنجا که پنیر وگان یک غذای فرآوری شده است، میزان سدیم آن بیشتر است. گیاهخواران نمی‌ توانند روی پنیر وگان به عنوان یکی از منابع پروتئین گیاهی حساب کنند، اما می‌ تواند از مفید بودن آن برای بدنشان مطمئن باشند.

چه کسی باید پنیر گیاهی بخورد؟

افرادی که تمایل به مصرف پنیر گیاهی دارند ممکن است به دلایل مختلف شخصی و محیطی این کار را انجام دهند. به طور معمول مردم پنیر وگان را انتخاب می‌ کنند زیرا از مواد حیوانی به دلیل اعتقادات شخصی اجتناب می‌ کنند. اما تعدادی از مصرف‌ کنندگان، پنیر گیاهی را انتخاب می‌ کنند زیرا معتقدند این پنیر سالم‌ تر از پنیر لبنی است و اثرات کمتری بر محیط‌ زیست به‌ جای می گذارد. همچنین ممکن است عده‌ ای به دلیل عدم تحمل لاکتوز، به‌ جای پنیر لبنی از پنیر گیاهی استفاده کنند.

انواع پنیر وگان یا غیر لبنی

اولین پنیر های بدون لبنیات در دهه 1980 تولید شدند و اصلا خوش طعم نبودند. با این حال بازار پنیر وگان در چند سال اخیر بسیار پر رونق شده است. در حال حاضر انواع مختلفی از طعم دهنده ها وجود دارد که برخی از آنها بسیار نزدیک به طعم انواع پنیر های لبنی است.

محصولات زیادی برای تهیه پنیر های گیاهی وجود دارد و پنیر وگان در انواع مختلفی مانند موزارلا، پارمزان، چدار و گودا در سطح دنیا تولید می‌ شود و از طریق رستوران‌ ها، فروشگاه‌ های مواد غذایی و یا تولید کننده‌ های محصولات گیاهی به دست وگان‌ ها می‌ رسد. برخی از رایج ترین مواد تشکیل دهنده پنیر گیاهی عبارتند از:

پنیر وگان سویا

سویا می تواند رایج‌ ترین ماده برای جایگزینی محصولات حیوانی گیاهی باشد و پنیر نیز از این قاعده مستثنی نیست. چندین برند تجاری مختلف محصولات پنیر مانندی را ارائه می دهند که از توفو یا سایر اشکال پروتئین سویا ساخته شده اند. برخی از پنیر های مبتنی بر سویا حاوی کازئین، یا همان پروتئین شیر هستند. کازئین موجود است تا به محصول فرآوری شده اجازه دهد مانند پنیر واقعی ذوب شود. پنیر های مبتنی بر سویا که حاوی کازئین هستند وگان نیستند. با این حال، اگر برای مدیریت آلرژی از لاکتوز موجود در لبنیات اجتناب می کنید، ممکن است آن ها همچنان مناسب باشند.

پنیر وگان حاوی آجیل و دانه های درختی

جایگزین های پنیر ساخته شده از انواع مختلف مغز ها و دانه های درختی خام ممکن است محبوب ترین نوع پنیر گیاهی باشد زیرا تهیه آن ها در خانه نسبتاً آسان است. اگر به آشپزی علاقه ندارید آن ها در انواع فروشگاه های مواد غذایی در دسترس هستند. یکی از بزرگترین جذابیت های این نوع پنیر گیاهی این است که به فرآوری نسبتاً کمی نیاز دارد. این آجیل یا دانه‌ ها، غالباً در آب خیس می‌ شوند و سپس نوعی باکتری آزاد می‌ کنند که این باعث می‌ شود تخمیر اتفاق افتاده و به پنیر وگان تبدیل شوند. مواد دیگری مانند نمک، مخمر تغذیه ای یا گیاهان دارویی ممکن است برای طعم اضافه شوند. برخی از محبوب ترین مواد تشکیل دهنده برای پنیر های آجیلی و دانه ای عبارتند از:

  • آجیل ماکادمیا
  • بادام هندی
  • انواع بادام ها
  • گردو
  • آجیل کاج
  • دانه های آفتابگردان
  • دانه کدو تنبل

پنیر وگان نارگیل، خامه یا روغن

یکی دیگر از پایه های محبوب پنیر وگان شیر نارگیل، خامه و روغن است. چربی بالای نارگیل باعث ایجاد یک محصول خامه ای و پنیر مانند می شود، اما معمولاً به مواد غذایی دیگر، مانند نشاسته ذرت، تاپیوکا و یا نشاسته سیب زمینی نیاز دارد تا چگالی و بافت واقعی پنیر لبنی را داشته باشد. از آن جایی که نارگیل به خودی خود طعمی قوی دارد که یاد آور پنیر نیست، معمولاً مواد طعم دهنده دیگری مانند نمک، پودر سیر، پودر پیاز، مخمر تغذیه ای و آبلیمو به آن اضافه می شود.

پنیر وگان حاوی آرد

برخی از پنیرهای گیاهی از ترکیبی از آرد های نشاسته ای مختلف مانند تاپیوکا، سیب زمینی، یا آرد همه منظوره تهیه می شوند. آرد ها به تنهایی استفاده نمی شوند بلکه با مواد دیگری مانند شیر سویا، شیر بادام، بادام هندی، نارگیل یا لوبیا سفید ترکیب می شوند. به طور معمول، دستور العمل های پنیر وگان که در آن از مقادیر بیشتری آرد استفاده می شود، به جای پنیر برش خورده یک حالت دیپ و یا سس مانند ایجاد می کند. نتایج بسته به دستور پخت و مواد اولیه استفاده شده متفاوت خواهد بود.

پنیر وگان حاوی ریشه سبزیجات

اگر چه این مورد کمتر رایج است، اما برخی از انواع پنیر های گیاهی از سبزیجات ریشه دار به عنوان پایه استفاده می کنند. سیب زمینی و هویج از جمله محبوب ترین این منابع هستند. این روش پنیر سازی وگان منجر به یک سس پنیر بسیار نرم و دیپ مانند می شود. سبزی ها ابتدا پخته می شوند تا بسیار نرم شوند، سپس با مواد دیگر مانند آب، روغن، نمک و ادویه ها مخلوط می شوند تا یک قوام یک دست و خامه ای ایجاد کنند.

آکوافابا

آکوافابا مایعی از کنسرو نخود است. در حالی که معمولاً ممکن است آن را دور بیندازید، اما کاربرد های غیرمنتظره ای برای پخت پنیر وگان دارد. این ماده غذایی اغلب به عنوان جایگزین تخم مرغ در محصولات پخته شده استفاده می شود، اما بیشترین شهرت آن استفاده از آن در پنیر وگان است. آکوافابا یک ماده پنیر سازی راحت است، زیرا به محصول نهایی اجازه می‌دهد تا زمانی که پنیر لبنی گرم می‌ شود، ذوب شود. محصول نهایی همچنان به مواد غذایی اتصال دهنده دیگری نیز نیاز دارد که شمل مانند بادام هندی یا خامه یا روغن نارگیل است.

مخمر تغذیه‌ ای

مخمر به عنوان جایگزین پنیر پودر شده استفاده می‌ شود و می‌ تواند به طعم پنیر نزدیک باشد و دارای مقادیر زیادی مواد مغذی و پروتئین است.

پنیر وگان

پنیر وگان چگونه تهیه می‌ شود؟

پنیر وگان طی مراحل مشابهی با پنیر سنتی تهیه می‌ شود. اول، لازم است پروتئین‌ های گیاهی را از کل مواد گیاهی جدا کنید (معمولاً از باکتری‌ ها برای جدا کردن پروتئین‌ های گیاهی استفاده می‌ شود). سپس، مواد غلیظ کننده، روغن‌ ها و سایر مواد اضافه می‌ شوند تا به ایجاد قوام بیشتر پنیر کمک کنند. این مواد اضافه شده، طعم و بعداً مراحل تخمیر را نیز بهبود می‌ بخشد. درست مانند پنیر معمولی، فرآیند تشکیل پنیر وگان نیز برای اینکه باکتری‌ ها پروتئین‌ های گیاهی را تجزیه کنند نیاز به زمان دارد.

فواید پنیر وگان

سلامت قلب را بهبود می‌ دهد

مطالعه‌ ای در سال 2021 نشان می‌ دهد که مصرف زیاد غذاهای گیاهی می‌ تواند بیماری‌ های قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. پنیر های گیاهی دارای مواد فرآوری شده کمتری بوده و طبیعی تر از پنیر معمولی به نظر می‌ آیند. آنها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه انرژی را به شکل کربوهیدرات و فیبر نیز تأمین می‌ کنند.

حاوی کلسیم و ویتامین است

پنیر وگان حاوی کلسیم است و آنهایی که از آجیل تشکیل شده‌ اند، منبع عالی مواد معدنی و عناصر کمیاب، و سرشار از ویتامین‌ هایی مانند C ،E ،A و B نیز هستند. پنیر های‌ وگان به کاهش وزن با روش‌ های گیاهی نیز کمک می‌ کنند؛ زیرا کالری کمتری دارند و می‌ توانند برای افرادی که وزن خود را کنترل و مراقبت می‌ کنند، مفید باشند.

پنیر وگان، پروبیوتیک است

پروبیوتیک‌ ها از میکروبیوتای روده محافظت می‌ کنند و آن را سالم نگه می‌ دارند زیرا حاوی باکتری‌ های زنده و مخمر است که برای سیستم گوارشی سالم ضروری هستند. به طور کلی، خوردن پنیر های گیاهی و غذاهای گیاهی می‌ تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 15 درصد کاهش دهد. با داشتن فیبر بالا و ویتامین‌ ها، بدن قادر خواهد بود با کمک رژیم غذایی گیاهی از جمله پنیر وگان، از بیماری‌ های احتمالی جلوگیری کند.

مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار