تمشک و خواص آن

A
۰

تمشک، یک میوه جنگلی است که از فواید فراوانی برخوردار است، همچنین این میوه برای تناسب اندام، پوست و مو و درمان بیماری ها بسیار مفید است.

تمشک به گونه های گیاهی متعددی در خانواده رز تعلق دارد، این گیاه میوه دار همیشگی است و ساقه های چوبی دارد. تمشک ، یک میوه جنگلی است که از فواید و خواص فراوانی هم برخوردار می باشد، همچنین این میوه محبوب برای تناسب اندام، پوست و مو و درمان بیماری ها بسیار مفید است. تمشک میوه ای است شبیه شاه توت و توت فرنگی و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاهی یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته به صورت مربا خورده می شود. تمشک سرشار از اسید فولیک است. فولات به تشکیل گلبول های قرمز خون کمک می کند.

طبع و مزاج تمشک

طبع تمشک سرد و خشک است. استفاده از آن در روزهای سرد سال توصیه نمی شود. همچنین افراد با مزاج سرد در اثر مصرف آن دچار عوارضی نظیر درد شکم و معده می شوند و بهتر است آن را مبه مقدار کم یا همراه با مصلح موثر آن مصرف کنند. اما افراد با طبع و مزاج گرم، منعی برای استفاده از تمشک ندارند.

خواص تمشک

  1. تمشک منبع خوبی برای ویتامین C، فولات، نیاسین، پتاسیم و منیزیم است.
  2. دم کـرده بـرگ های تمشک مدر و خلط آور بوده و در درمان ناراحتی های معده می تواند مؤثر باشد و ترشی معده، نفخ و گاز شکم، تشنج معده را از بین می برد.
  3. تمشک خون را تصفیه می کند و برای کسانی که به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.
  4. تمشک یبوست مزاج را معالجه می کند.
  5. تمشک برای تسکین درد سودمند است، زیرا تمشک دارای اسید سالسیلیک می باشد.
  6. تمشک خون را قلیایی می کند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است
  7. شربت تمشک برای بیماران مبتلا به سرخک و مخملک تجویز شده است.
  8. تخم و دانه ای که در تمشک وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود در معالجه ی یبوست و خشکی مزاج به طور طبیعی بسیار مؤثر است و سبب می شود که یبوست به کلی رفع گردد.
  9. تمشک به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، برای درمان مرض قند، تصفیه خـون و افزایش اشتها مفید است.
  10. تمشک نیروبخش و نشاط انگیز است.
  11. مقوی نیروی جنسی می باشد.
  12. خوردن جوشانده برگ تمشک با کمی عسل در برطرف کردن گلو درد به خصوص گلو درد عفونی اثر مثبتی دارد.
  13. مصرف جوشانده ریشه تمشک در رقیق کردن خون نقش خوبی دارد البته میوه تازه آن نیز همین اثر را دارد.
  14. مرمزه کردن پودر برگ تمشک در رفع بدبویی دهان و پاشیدن آن در محل زخم لثه نافع است.
  15. تمشک در درمان چاقی و کم خونی موثر بوده و برای بند آوردن اسهال نیز مفید است.
  16. تمشک دارای خاصیت ضد عفونی کننده است.
  17. تمشک به علت دارا بودن ویتامین های C و k برای اوره و فشار خون مفید است.
  18. فیبر موجود در تمشک می تواند سطح کلسترول بد را در بدن کاهش دهد.
  19. آنتی اکسیدان های موجود در تمشک نیز باعث کاهش رسوب کلسترول بد در دیواره های عروق می شوند.
  20. این میوه برای رفع مشکلات قاعدگی نیز مؤثر است.

خواص برگ تمشک

  1. جوشانده ی ۲۵ گرم از برگ های تمشک در یک لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.
  2. جوشانده ی برگ تمشک اسهال و ورم روده را معالجه می کند، بدین منظور باید ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت ۱۰ دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. پس از صاف کردن، روزی سه بار، هر بار یک فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.
  3. جوشانده ی فوق برای تسکین درد معده از هر نوع که باشد مانند ترشی معده، نفخ و کار شکم و تشنج معده مؤثر است. اگر ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشانده و پس از ۱۰ دقیقه دم کشیدن و صاف کردن آن، به مقدار ۳ فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، درد های نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می کند.
  4. اگر ۱۰۰ گرم برگ خشک تمشک را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از دم کشیدن و صاف کردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفک، جوش های صورت و یا هر نوع تحریکات دیگر پوست به کار ببرید، اثر شفا بخش دارد.
  5. برای دفع گاز شکم کودکان توصیه شده است که چند برگ ( ۷-۱۰ عدد) از تمشک را با مقدار کمی گل بابونه در قوری چینی و یا شیشه ای دم کرده و به کودک بخورانید.

درمان بیماری های پوستی با تمشک

  • برای معالجه کک و مک، ابتدا صورت را خوب بشویید و سپس ورقه تازگی از تمشک به مدت یک ساعت روی صورت باید این کار را چند بار تکرار کنید تا کک و مک صورت از بین برود. برگ تازه تمشک را اگر بپزند و روی محل بیماری های پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.
  • عرق آور است، لذا بهترین زهکش سوراخ های پوست است.
  • ماسک تمشک علاوه بر کمک به زیبایی پوست، خلل و فرج پوست را نیز از بین برده و شادابی و و نشاط پوست را تضمین می کند.

محتوای تغذیه ای موجود در ۱۰۰ گرم تمشک

محتویات مقدار(صد گرم) محتویات مقدار(صد گرم)
انرژی ۲۵ کالری پتاسیم ۱۷۰ میلی گرم
پروتئین ۱ گرم کلسیم ۲۵ میلی گرم
کربوهیدرات ۵ گرم منیزیم ۱۹ میلی گرم
فیبر ۷ گرم ویتامین C ۳۲ میلی گرم

شیوه نگه داری و مصرف تمشک

تمشک بسیار زود فاسد می شود، بنابر این، آن را در یخچال قرار دهید و ظرف یک یا دو روز آن را استفاده کنید. تمشک برای منجمد شدن مناسب است و تا یک سال می توان از تمشک یخ زده استفاده کرد.

مضرات تمشک

  • زیاده روی در مصرف تمشک موجب زیاد شدن صفرا و ناراحتی های کبدی و قلبی می شود
  • خوردن تمشک در برخی افراد موجب سر درد می شود.
  • ممکن است در بیماران مبتلا به صرع باعث تشنج شود.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها