تمشک و خواص آن
تمشک، یک میوه جنگلی است که از فواید فراوانی برخوردار است، همچنین این میوه برای تناسب اندام، پوست و مو و درمان بیماری ها بسیار مفید است.
تمشک به گونه های گیاهی متعددی در خانواده رز تعلق دارد، این گیاه میوه دار همیشگی است و ساقه های چوبی دارد. تمشک ، یک میوه جنگلی است که از فواید و خواص فراوانی هم برخوردار می باشد، همچنین این میوه محبوب برای تناسب اندام، پوست و مو و درمان بیماری ها بسیار مفید است. تمشک میوه ای است شبیه شاه توت و توت فرنگی و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاهی یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته به صورت مربا خورده می شود. تمشک سرشار از اسید فولیک است. فولات به تشکیل گلبول های قرمز خون کمک می کند.
طبع و مزاج تمشک
طبع تمشک سرد و خشک است. استفاده از آن در روزهای سرد سال توصیه نمی شود. همچنین افراد با مزاج سرد در اثر مصرف آن دچار عوارضی نظیر درد شکم و معده می شوند و بهتر است آن را مبه مقدار کم یا همراه با مصلح موثر آن مصرف کنند. اما افراد با طبع و مزاج گرم، منعی برای استفاده از تمشک ندارند.
خواص تمشک
- تمشک منبع خوبی برای ویتامین C، فولات، نیاسین، پتاسیم و منیزیم است.
- دم کـرده بـرگ های تمشک مدر و خلط آور بوده و در درمان ناراحتی های معده می تواند مؤثر باشد و ترشی معده، نفخ و گاز شکم، تشنج معده را از بین می برد.
- تمشک خون را تصفیه می کند و برای کسانی که به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.
- تمشک یبوست مزاج را معالجه می کند.
- تمشک برای تسکین درد سودمند است، زیرا تمشک دارای اسید سالسیلیک می باشد.
- تمشک خون را قلیایی می کند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است
- شربت تمشک برای بیماران مبتلا به سرخک و مخملک تجویز شده است.
- تخم و دانه ای که در تمشک وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود در معالجه ی یبوست و خشکی مزاج به طور طبیعی بسیار مؤثر است و سبب می شود که یبوست به کلی رفع گردد.
- تمشک به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، برای درمان مرض قند، تصفیه خـون و افزایش اشتها مفید است.
- تمشک نیروبخش و نشاط انگیز است.
- مقوی نیروی جنسی می باشد.
- خوردن جوشانده برگ تمشک با کمی عسل در برطرف کردن گلو درد به خصوص گلو درد عفونی اثر مثبتی دارد.
- مصرف جوشانده ریشه تمشک در رقیق کردن خون نقش خوبی دارد البته میوه تازه آن نیز همین اثر را دارد.
- مرمزه کردن پودر برگ تمشک در رفع بدبویی دهان و پاشیدن آن در محل زخم لثه نافع است.
- تمشک در درمان چاقی و کم خونی موثر بوده و برای بند آوردن اسهال نیز مفید است.
- تمشک دارای خاصیت ضد عفونی کننده است.
- تمشک به علت دارا بودن ویتامین های C و k برای اوره و فشار خون مفید است.
- فیبر موجود در تمشک می تواند سطح کلسترول بد را در بدن کاهش دهد.
- آنتی اکسیدان های موجود در تمشک نیز باعث کاهش رسوب کلسترول بد در دیواره های عروق می شوند.
- این میوه برای رفع مشکلات قاعدگی نیز مؤثر است.
خواص برگ تمشک
- جوشانده ی ۲۵ گرم از برگ های تمشک در یک لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.
- جوشانده ی برگ تمشک اسهال و ورم روده را معالجه می کند، بدین منظور باید ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت ۱۰ دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. پس از صاف کردن، روزی سه بار، هر بار یک فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.
- جوشانده ی فوق برای تسکین درد معده از هر نوع که باشد مانند ترشی معده، نفخ و کار شکم و تشنج معده مؤثر است. اگر ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشانده و پس از ۱۰ دقیقه دم کشیدن و صاف کردن آن، به مقدار ۳ فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، درد های نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می کند.
- اگر ۱۰۰ گرم برگ خشک تمشک را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از دم کشیدن و صاف کردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفک، جوش های صورت و یا هر نوع تحریکات دیگر پوست به کار ببرید، اثر شفا بخش دارد.
- برای دفع گاز شکم کودکان توصیه شده است که چند برگ ( ۷-۱۰ عدد) از تمشک را با مقدار کمی گل بابونه در قوری چینی و یا شیشه ای دم کرده و به کودک بخورانید.
درمان بیماری های پوستی با تمشک
- برای معالجه کک و مک، ابتدا صورت را خوب بشویید و سپس ورقه تازگی از تمشک به مدت یک ساعت روی صورت باید این کار را چند بار تکرار کنید تا کک و مک صورت از بین برود. برگ تازه تمشک را اگر بپزند و روی محل بیماری های پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.
- عرق آور است، لذا بهترین زهکش سوراخ های پوست است.
- ماسک تمشک علاوه بر کمک به زیبایی پوست، خلل و فرج پوست را نیز از بین برده و شادابی و و نشاط پوست را تضمین می کند.
محتوای تغذیه ای موجود در ۱۰۰ گرم تمشک
محتویات | مقدار(صد گرم) | محتویات | مقدار(صد گرم) |
انرژی | ۲۵ کالری | پتاسیم | ۱۷۰ میلی گرم |
پروتئین | ۱ گرم | کلسیم | ۲۵ میلی گرم |
کربوهیدرات | ۵ گرم | منیزیم | ۱۹ میلی گرم |
فیبر | ۷ گرم | ویتامین C | ۳۲ میلی گرم |
شیوه نگه داری و مصرف تمشک
تمشک بسیار زود فاسد می شود، بنابر این، آن را در یخچال قرار دهید و ظرف یک یا دو روز آن را استفاده کنید. تمشک برای منجمد شدن مناسب است و تا یک سال می توان از تمشک یخ زده استفاده کرد.
مضرات تمشک
- زیاده روی در مصرف تمشک موجب زیاد شدن صفرا و ناراحتی های کبدی و قلبی می شود
- خوردن تمشک در برخی افراد موجب سر درد می شود.
- ممکن است در بیماران مبتلا به صرع باعث تشنج شود.