ریواس و خواص آن

A
۰

ریواس طبع سردی دارد، قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید می‌ باشد. خون را تصفیه و اختلالات عصبی را تسکین می‌ دهد.

ریواس (راوند) با نام علمیRheum، یک گیاه علفی است که در فصل بهار و اوایل تابستان در نواحی گوناگون ایران، دامنه‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌ی کوه‌‌ ها، کنار رودخانه‌ ها و مناطق برخوردار از آب‌ های راکد می‌روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. به ساقه‌ ی زیرزمینی گیاه ریواس، راوند می‌ گویند. بهترین نوع ریواس آن است که از کشور چین می‌ آید و رنگ آن قرمز است و میانه‌ ی آن زرد رنگ است و به آن ریوند چینی می‌ گویند. ریوند غنی از فیبر و ویتامین C بوده و در آن آب، پروتئین، قند، کربوهیدرات، کلسیم، ویتامین‌ های A و B، سدیم و پتاسیم وجود دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می‌ گیرد. نکته جالب توجه در مورد ریواس این است که ساقه آن تنها چیزی از آن است که مصرف می‌ شود، زیرا برگ‌ های مثلثی شکل آن دارای اسید اگزالیک بسیار زیادی است که می‌ تواند موجب بیماری‌ های شدید در افراد مصرف‌ کننده آن شود و درنتیجه تاکید محققان به این قسمت از ریواس سمی بودن آن است.

نام‌های دیگر ریواس : راوند ـ ریوند چینی ـ روبارب - رادیکس ربی

طبع و مزاج ریواس

طبع ریواس از لحاظ طب سنتی سرد است اما اگر با مقداری شکر یا عسل مصرف شود از سردی آن کاسته می‌ شود. عسل، مویز یا پوره نبات مصرف کنید تا از شدت عوارض آن کاسته شده و به این ترتیب خواص و مزاج ریواس بهبود یابد.

ارزش و مواد غذایی موجود در 100 گرم ریواس

انرژی (کالری) ۲۱ کیلوکالری کلسیم 154 میلی‌گرم
چربی تام 0.2 گرم مس 0.29میلی‌گرم
پروتئین 2.54 گرم منیزیم 81 میلی‌گرم
كربوهيدرات 4.3 گرم منگنز 1.44میلی‌گرم
فیبر غذایی 3.9 گرم ویتامین A 5275 واحد
قند 0.3 گرم ویتامین K 414 میکروگرم
سدیم 4 میلی گرم پتاسیم 462 میلی‌گرم

خواص ریواس

  1. برای بی اشتهایی، درد معده و بیماری‌ های کبدی مفید است.
  2. باعث تقویت معده و روده شده و تنظیم کننده‌ ی ترشحات و حرکات معده است.
  3. خون را تصفیه می‌ کند و برای رفع جوش بدن مفید است.
  4. ترکیب ریواس با آبلیمو و مالیدن آن به صورت باعث از بین رفتن جوش و لک می‌ شود.
  5. فیبر و پتاسیم موجود در آن سوخت و ساز بدن را بالا می‌ برد و باعث کاهش وزن می‌ شود.
  6. برای تقویت موی سر نیز نافع است.
  7. اگر با حنا مخلوط شود موی سر را شرابی می‌کند.
  8. چکاندن آب ریوان در چشم سبب تقویت بینایی و از بین رفتن لكه‌ های سفید چشم می‌ گردد.
  9. لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کم می‌ کند.
  10. اختلالات عصبی را تسکین می‌ دهد و خستگی، خماری و سستی را درمان می‌ نماید و مسرت بخش است.
  11. ریواس منبع بسیار خوبی برای ویتامین C، K و کلسیم است.
  12. ریواس را برای تهیه‌ ی خورش، کمپوت مربا و شربت مورد استفاده قرار می‌ دهند.
  13. مفید ترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب می‌ باشد که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است.
  14. شیر مادرانی که ریواس می‌ خورند، در نوزادان تولید اسهال می‌ کند.
  15. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.
  16. ریواس به عنوان فعال کننده‌ ی عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک‌ های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است.
  17. جوشانده‌ ی برگ‌ های ریواس باعث تمیزی ظروف آلومینیومی می‌ شود.
  18. ریواس دستگاه اعصاب را تقویت نموده و اضطراب، وحشت و وسواس را برطرف می‌ سازد.
  19. ضماد ریواس، سبب گشوده شدن دمل و درمان عفونت و آبسه‌ ها می‌ شود.
  20. ریواس عطش و حرارت درونی بدن را برطرف ساخته، و نیرو دهنده می‌ باشد.
  21. اسهال را کنترل می‌ کند. (خصوصاً اسهال ناشی از دندان در آوردن کودکان و در مقادیر کم)

مضرات ریواس

  • برگ ریواس دارای اثر سمی می‌ باشد لذا باید در مصرف آن دقت شود.
  • زنان باردار، زنان شیرده و همچنین افرادی که دارای که مبتلا به سنگ کلیه و ناراحتی‌ های ریوی می‌ باشند در مصرف ریواس احتیاط کنند.
  • زیاده روی در مصرف ریواس موجب اسیدی شدن خون، تولید سنگ کلیه، تاول دهان، ناراحتی دندان، درد های کلیوی، ناراحتی اعصاب و عدم جذب كلسيم می‌ شود.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها