رژیم بدون گلوتن | مواد غذایی بدون گلوتن | گلوتن فری چیست
رژیم گلوتن چجوری باعث کاهش وزن میشه؟
رژیم گلوتن فری در واقع نوعی برنامه غذایی با حذف مواد غذایی گلوتن دار مانند گندم، جو و سیب زمینی است. در ادامه با این رژیم و اصول آن آشنا می شوید.
رژیم گلوتن اغلب به افرادی توصیه می شود که دچار نوعی مشکل و حساسیت گوارشی به انواع غذاها و خوارکی های حاوی گلوتن باشند که مجبور به حذف موادی مانند انواع نان جو و گندم، سیب زمینی ها و ماکارونی می شوند. در ادامه با این نوع بیماری و اینکه چه کسانی می توانند از این رژیم غذایی استفاده کنند توضیح می دهیم.
گلوتن چیست؟
گلوتن دستهای از پروتئینها است که در خانواده گندم، جو، غلات و چاودار وجود دارد.
اسم این ماده پروتئینی از کلمه لاتین glue که به معنای چسب است گرفته شده، به این خاطر که این ماده زمانی که با آب ترکیب میشود یک حالت چسبندگی قوی ایجاد میکند. همین خاصیت چسبندگی گلوتن باعث پف کردن نان و بالا آمدن آن در حین پختن میشود. به علاوه اینکه بافت جویدنی و رضایت بخش نان هم به دلیل وجود همین گلوتن است.
با اینکه رژیم بدون گلوتن میتواند مزیتهای زیادی داشته باشد اما مناسب همه نیست. در واقع برخی از افراد بعد از خوردن مواد غذایی گلوتندار واکنشهای گوارشی غیرطبیعی دارند که ادامه داشتن آنها برای فرد آزاردهنده میشود. بخصوص افرادی که در آنها بیماری سلیاک دیده شده باشد.
بیشتر بخوانید:همه چیز درباره رژیم مدیترانه ای
رژیم بدون گلوتن مناسب چه کسانی است؟
اغلب افراد با دریافت گلوتن مشکلات جانبی را تجربه نمیکنند. اما همان طور که بالاتر هم گفتیم افرادی که عارضه سلیاک، حساسیت به گلوتین غیر سلیاک(NCGS)، آتاکسی گلوتن و آلرژی به گندم را دارند نمیتوانند مواد غذایی دارای گلوتن را در هرم غذایی روزانه خود قرار دهند.
در بیماری سلیاک بدن به منظور دفاع در مقابله با گلوتن به خودش حمله میکند که در این حمله به ارگانهای داخلی هم صدمات جدی وارد میشود، بخصوص رودهها. از علائم این بیماری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
نفخ
-
کاهش وزن
-
درد شدید معده
-
راشهای پوستی
-
اسهال یا یبوست
حساسیت به گلوتن غیر سلیاک
طبق آمار حدود 0.6 تا 13 درصد افراد تحت تاثیر حساسیت گلوتن غیر سلیاک قرار میگیرند. این نوع حساسیت در آزمایش خون دیده نمیشود. افرادی که جز این دسته قرار میگیرند آزمایش سلیاک و یا آلرژی به گندمشان مثبت نمیشود. اما همچنان بعد از خوردن گلوتن احساس ناخوشایندی دارند. از علائم این بیماری میتوانیم به:
-
نفخ
-
خستگی
-
درد ناحیه شکم
-
راشهای پوستی
-
و تغییرات در حرکات روده
اشاره کنیم.
مواد غذایی که شامل و فاقد گلوتن هستند گسترده و تنوع وسیعی دارند. در ادامه مواد غذایی که نام میبریم دارای گلوتن هستند یا اینکه در فرآیند فرآوری به آنها گلوتن اضافه میشود:
-
پاستا
-
غلات
-
سسها
-
نوشیدنیهای الکلی طعمدار
-
تمامی نانهای بر پایه گندم
-
محصولات پخته شده مانند کیکها و اکثر شیرینیها
در سمت دیگر مواد غذایی بدون گلوتن را داریم. موادی که به صورت طبیعی فاقد گلوتن هستند:
-
آجیل
-
لبنیات
-
میوهها
-
ادویهها
-
تخم مرغ
-
سبزیجات
-
گوشت، ماهی و مرغ
-
نوشیدنیها به جز آبجو
-
دانهها مانند برنج سفید، ذرت، جو دو سر، کینوا
-
روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، سویا و نارگیل
بهترین راه برای نخوردن گلوتن استفاده از غذاهای فرآوری نشده و تک مادهای است. در غیر این صورت باید حتما همیشه حواستان به برچسب مواد غذایی که خریداری میکنید باشد.
بیشتر بخوانید:همه چیز درباره رژیم فستینگ
عوارض رژیم غذایی بدون گلوتن چیست؟
خطر کمبود مواد معدنی و مغذی در بدن
از آن جایی که مواد دارای گلوتن مواد معدنی مورد نیاز بدن را دارند نخوردن آنها باعث کمبود موادی مانند فیبر، آهن، کلسیم، زینک، ویتامین D، ویتامین B12 و B9 در بدن میشود.
مشکلات یبوستی
یبوست شدید یکی از رایجترین عوارض رژیم غذایی بدون گلوتن است. همان طور که میدانید حذف گلوتن میتواند ماده غنی مانند فیبر را از رژیم و چرخه غذایی کم کند. دنبال کردن یک رژیم غذایی بدون گلوتن میتواند منجر به بروز مشکلات حرکتی روده و در نتیجه آن یبوست شود.
فواید رژیم بدون گلوتن
-
تسکین علائم گوارشی مانند نفخ و اسهال
-
کاهش التهاب در بیماران مبتلا به سلیاک
-
افزایش میزان سطح انرژی
-
کاهش وزن