خواص گیلاس | طبع گیلاس | موارد مصرف گیلاس
۱۵ مورد از خواص گیلاس + ارزش غذایی
گیلاس بسیار مغذی است یک غذای کم کالری محسوب میشود و مخلوط خوبی از مواد معدنی لازم برای فعالیتهای مختلف در بدن است.
گیلاس منبع مواد مغذی و ویتامین ها است و برخی معتقدند که چربی سوز نیز است. گیلاس به رنگ های مختلفی یافت می شود و خواص فراوانی دارد. در واقع در طبیعت سه نوع از این میوه به رنگ های قرمز، سیاه و زرد یافت می شود . در این مطلب درباره خواص بی نظیر گیلاس و ارزش غذایی آن گفته ایم.
طبع و مزاج گیلاس
گیلاس میوه ای سرد و تر می باشد.
محتوای تغذیه ای موجود در 145 گرم گیلاس
مواد و محتویات | مقدار در (145 گرم) | مواد و محتویات | مقدار در (145 گرم) |
انرژی | 104 کیلو کالری | پتاسیم | 325 میلی گرم |
چربی تام | 1.4 گرم | کلسیم | 22 میلی گرم |
پروتئین | 1.7 گرم | فسفر | 28 میلی گرم |
کربوهیدرات | 24.01 گرم | آهن | 1 میلی گرم |
فیبرغذایی | 3.3 گرم | نیاسین | 0.6 میلی گرم |
سدیم | 0 میلی گرم | ویتامینA | 30 واحد |
ویتامین C | 10 میلیگرم | ویتامینB6 | 0.05 میلی گرم |
ترکیبات شیمیایی گیلاس
کارتنوئید ها (خصوصا بتا- کاروتن، لوتئین، زیگزانتین)، فلاونوئید ها (خصوصا quercetin و آنتوسیانیدینها)، پلیفنولها، و هیدروکسی سینامیک اسید ها (خصوصا کافئیکاسید، کوماریک اسید) از ترکیبات شیمیایی گیلاس می باشند.
فواید و خواص گیلاس
- گیلاس بعلت داشتن ویتامین C در حفظ سلامت پوست، افزایش قدرت ایمنی و تشکیل بافت پیوندی در بدن موثر است.
- به سلامت قلب و عروق کمک می کند.
- این میوه، برای دفع سموم بدن و تصفیه خون و مجاری ادراری و لوله های گوارشی بکار می رود.
- خوردن گیلاس برای افرادی که به تصلب شرائین و ناراحتی کبد مبتلا هستند مفید و موثر است.
- بعلت داشتن اسید سیتریک، برای بیماران دیابتی توصیه می شود.
- گیلاس بسیار مغذی است یک غذای کم کالری محسوب میشود و مخلوط خوبی از مواد معدنی لازم برای فعالیتهای مختلف در بدن است.
- خوردن گیلاس باعث تقویت بینایی می شود.
- به پیشگیری از افزایش چربی خون کمک می کند.
- گیلاس به دلیلِ طبیعت سردی که دارد، خشکی حلق و زخم های داخلی را درمان می کند.
- برای درمان لک و پیس صورت می توان گیلاس رسیده را له نمود و روی پوست صورت قرار داد.
- گیلاس سنگ های موجود در بدن را بوسیله ترشی خود از بین می برد.
- گیلاس در رشد بچههایی که دیر رشد میکنند مؤثر است.
- جوشانده دُم گیلاس تب را از بین می برد.
درمان برونشیت
یک لیتر آب سرد را روی 30 گرم دم گیلاسی که تازه یا خشک باشد بریزید و ظرف محتوای آن را روی آتش بگذارید تا پنج دقیقه کامل بجوشد. بعد این جوشانده را تا داغ است روی 250 گرم گیلاس و یا برشهای سیب درختی بریزید و 20 دقیقه آن را دم کنید، سپس آن را در صافی بریزید و شیره آن را بگیرید و در طول روز آن را کم کم بنوشید. جوشانده دم گیلاس طبق این نسخه ناراحتی برونشیت شما را معالجه می کند و اگر تب داشتید، آن را از بین می برد.
پیشگیری از سرطان
گیلاس ها شیرین شامل ویتامین C، آنتو سیانین و کاراتنوئید هستند که به جلوگیری از انواع خاصی از سرطان کمک می کنند. گیلاس شیرین منبع خوبی ازسیانیدین است، که در درجه اول مسئول این پیشگیری از سرطان است. آنتو سیانین به دستگیری چرخه سلولی و آپوپتوز کمک می کند. تمایز سلول ها را ترویج می دهد و خطرات سلول های سالم را کاهش می دهد که به سلول های سرطانی تبدیل می شوند.
موارد منع مصرف گیلاس
- مصرف بی رویه آن باعث دلپیچه، اسهال، ترش کردن معده و ناراحتی های روده می شود.
- در گیلاس مقدار زیادی سلولز وجود دارد و به همین علت در بعضی از افراد ایجاد نفخ نموده و باعث افزایش حجم مدفوع می شود.
- خوردن این میوه بعد از غذا باعث سوء هضم غذا شده و کرم معده ایجاد می کند.
شیوه مصرف گیلاس
- برای استفاده از خواص پوست گیلاس، باید پوست گیلاس های تازه را در اول بهار بکَنید تا به شکل نوارهایی درآید و آن را در جای خشک بگذارید.
- برای استفاده از دُم و هسته گیلاس باید در ماههای تیر و مرداد یعنی وقتی که میوه ها کاملاً رسیده است، بچینید و آنها را خشک نموده تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید.
- اگر دُم گیلاس خشک را مصرف می کنید بهتر است قبل از مصرف، 12 ساعت آن را در آب سرد بخیسانید تا نرم شود.