شلیل برای چی خوبه
همه چیز درباره خواص شلیل، کالری و مضرات آن + طبع
خواص شلیل، طبع، مصلح، کالری و شیوه مصرف این میوه محبوب تابستانی همراه با عوارض و مضرات شلیل را در این مطلب بخوانید.
خواص شلیل با داشتن ترکیبات مفیدی مانند فیبر و ویتامین A بی شمار است. شلیل از میوه های با طبع سرد است که بهتر است برای جلوگیری از مضرات آن همراه با مصلح مصرف شود. در این مقاله درباره شلیل، خواص، کالری، ارزش غذایی و همچنین مضرات شلیل می خوانید و با شیوه های مصرف این میوه آشنا می شوید.
شلیل
- نام علمی: Prunus persica var. nucipersica
- شکل ظاهری: شلیل میوهای گرد یا بیضیشکل است با پوست صاف، نازک و بدون پرز که به رنگهای زرد، نارنجی یا قرمز دیده میشود. گوشت آن زرد یا سفید بوده و بسیار آبدار، شیرین و خوشبو است. هستهی آن سخت و معمولاً به گوشت چسبیده است.

- فصل برداشت: به طور کلی از اواخر اردیبهشت ماه آغاز شده و تا اوایل مهرماه ادامه دارد و بسته به نوع رقم شلیل، زودرس، میانرس یا دیررس بودن، زمانبندی متفاوتی دارد.
- مناطق کاشت: مناطق کاشت شلیل در ایران شامل مناطق سردسیر و معتدل با زمستانهای ملایم و تابستانهای گرم است.
طبع شلیل
در طب سنتی طبع شلیل سرد و تر است.
مصلح شلیل
- عسل
- زیره
- زنیان
کالری شلیل
در 100 گرم شلیل حدود 44 کیلوکالری انرژی وجود دارد.
ارزش غذایی شلیل
ترکیب | مقدار |
---|---|
آب | 87 درصد |
کربوهیدرات | 11 گرم |
فیبر | 1.5 گرم |
ویتامین C | 6.6 میلیگرم |
پتاسیم | 201 میلیگرم |
ویتامین A | 326 واحد بینالمللی |
قند | 8 گرم |
خواص شلیل
- شلیل سرشار از ویتامینهای A ـ B1 ـ B2 ۔ PP ـ C و مواد معدنی؛ آهن - کلسیم - پتاسیم ـ منگنز و منیزیم می باشد.
- عطش را تسکین می دهد، ، ملین و محرک معده است.
- برای رفع التهاب و خارش پوست مفید است.
- حرارت کبد و کلیه را نقصان می دهد.
- شلیل حاوی مقادیر بالایی از فیبر است که می تواند به دستگاه گوارش کودک کمک کند.
- شلیل اشتها آور، ضد عطش، تب بر، دافع صفرا و تصفیه کننده خون می باشد و به علت دارا بودن آب زیاد نقش مهمی در شستشوی خون و در تأمین حفظ نشاط و تندرستی بدن دارد.
- شلیل به علت داشتن مقدار سلولز در رفع یبوست تأثیر بسزایی دارد. این میوه در دفع سموم بدن نقش مهمی داشته و خون را از مواد زائدی همچون اسید اوریک و اوره پاک می سازد.
- افرادی که از بدبویی دهان خود معذب هستند می توانند با خوردن این میوه خوش مزه مانع بوی بد دهان شوند و سایر منافع آن را نیز دریافت نمایند.
- شلیل سرشار از پتاسیم و فیبر است که پتاسیم و فیبر در حفظ سلامت قلب مهم هستند.
- در مورد انگل معده توصیه شده است که مصرف تخم و برگ کوبیده شلیل مخلوط با 5/1 لیوان آب شلیل اثر درمانی نیکویی دارد. گل و برگ شلیل دارای اثر ملین می باشد برای بهره بردن از آنها بایستی به صورت دم کرده مورد استفاده قرار گیرند.
- این میوه مانند سایر میوه ها آلبومین و چربی کمی دارد و در عوض املاح قلیایی، آب، ویتامینها و مواد معدنی آن قابل تأمل می باشد و توصیه شده است که هم کودکان، هم افراد کهنسال مصرف این میوه شفابخش را فراموش نکرده و در فصل آن به مقدار لازم تناول کنند.

خواص شلیل برای کودکان
شلیل با طعم شیرین و بافت آبدار برای کودکان جذاب و مغذی است و ویتامین A و C آن به رشد و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. فیبر موجود در شلیل به سلامت گوارش کودکان کمک کرده و از یبوست جلوگیری میکند. مصرف شلیل تازه یا اسموتی میتواند میانوعدهای سالم برای کودکان باشد.
خواص شلیل برای کبد چرب
شلیل به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهایی مانند بتاکاروتن به کاهش التهاب و سمزدایی کبد کمک میکند. فیبر موجود در آن به تنظیم سطح کلسترول و بهبود متابولیسم چربیها کمک میکند. مصرف منظم شلیل میتواند در مدیریت کبد چرب غیرالکلی مفید باشد.
شلیل برای سرماخوردگی
شلیل به دلیل داشتن ویتامین C فراوان، یک میوه عالی برای تقویت سیستم ایمنی در برابر سرماخوردگی است. آنتیاکسیدانهای موجود در آن به کاهش التهاب و مبارزه با عفونتهای ویروسی کمک میکنند. مصرف شلیل تازه یا بهصورت آبمیوه میتواند به بهبود علائم سرماخوردگی کمک کند.
خواص شلیل برای اسپرم
شلیل به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C و بتاکاروتن، به محافظت از اسپرم در برابر آسیبهای اکسیداتیو کمک میکند. مواد مغذی مانند روی و ویتامین E موجود در شلیل میتوانند به بهبود کیفیت و تحرک اسپرم کمک کنند. مصرف منظم شلیل بهعنوان بخشی از رژیم غذایی سالم میتواند سلامت باروری مردان را تقویت کند
شلیل برای یبوست
شلیل به دلیل فیبر بالای موجود در گوشت و پوست خود، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع یبوست کمک میکند. مصرف منظم شلیل تازه میتواند حرکات روده را تنظیم کرده و از مشکلات گوارشی جلوگیری کند. برای اثربخشی بیشتر، بهتر است شلیل را با پوست و همراه با آب کافی مصرف کنید.
خواص شلیل برای بارداری
شلیل سرشار از ویتامین C و فولات است که برای رشد جنین و سلامت مادر در دوران بارداری ضروری هستند. فیبر آن به پیشگیری از یبوست، که در بارداری شایع است، کمک میکند. مصرف شلیل تازه بهعنوان میانوعده میتواند انرژی و مواد مغذی لازم را برای مادر تأمین کند.

مضرات شلیل
- علائم آلرژی به شلیل شامل خارش پوست و کاهش بینایی می شود.
- ممنوعیت مصرف پتاسیم عموما برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی تجویز می شود و به همین علت باید از مصرف شلیل پرهیز کنند.
- افراد دیابتی باید شلیل را با احتیاط مصرف کنند، زیرا قند طبیعی آن میتواند سطح قند خون را افزایش دهد.
شیوه مصرف شلیل
- تازهخوری: پرمصرفترین حالت مصرف شلیل است.
- اسموتی و آبمیوه طبیعی: ترکیب شلیل با میوههایی مثل موز و توتفرنگی برای صبحانه بسیار مفید است.
- در سالاد میوه و دسرها: طعم شیرین و ظاهر جذاب شلیل آن را برای دسرهای سالم و خوشمزه مناسب کرده است.
- پخت و کمپوت: میتوان آن را برای تهیه کمپوت یا مربا نیز استفاده کرد.