اینفوگیاهی
  • گیاهان دارویی
  • میوه ها
  • سبزیجات
  • مراقبت های پوست و مو
  • رژیم غذایی
  • گیاه خواری و خام خواری
نتیجه‌ای وجود ندارد
مشاهده تمام نتایج
  • گیاهان دارویی
  • میوه ها
  • سبزیجات
  • مراقبت های پوست و مو
  • رژیم غذایی
  • گیاه خواری و خام خواری
نتیجه‌ای وجود ندارد
مشاهده تمام نتایج
اینفوگیاهی
نتیجه‌ای وجود ندارد
مشاهده تمام نتایج
فواید بادرنجبویه

بادرنجبویه و خواص آن

16 آذر 1400
در گیاهان دارویی
مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه
0
A A
0
123
بازدید
  • بررسی بادرنجبویه از نظر گیاهشناسی
  • مواد تشکیل دهنده بادرنجبویه
  • خواص و فواید بادرنجبویه
  • موارد منع مصرف بادرنجبویه
  • شیوه مصرف بادرنجبویه

طبع و مزاج بادرنجبویه:  سرد و خشک

اسامی دیگر بادرنجبویه: گل حنا- بلسان- ترنجان- نام علمی Dracocephalum- نام انگلیسی lemon balm، balm mint

طعم بادرنجبویه: ترش و کمی تلخ با بوی لیمو

بررسی بادرنجبویه از نظر گیاهشناسی

گیاهیست پایا از خانواده نعناع، پر شاخه و پرپشت به ارتفاع ۳۰ تا ۸۰ سانتی متر که بسته به شرایط اقلیمی بیشتر و یا کمتر هم می‌شود. برگ‌ها قلبی شکل، متقابل و دندانه دار با دندانه‌های فاصله دار از هم هستند. ساقه این گیاه مانند سایر گیاهان خانواده نعناعیان چهارگوش و مستقیم است. ریشه‌ها به رنگ قهوه‌ای و از روی استولون‌ها خارج می شوند. گل‌ها به رنگ سفید و به تعداد ۶ تایی در محور برگ‌ها ظاهر می‌شوند. میوه آن چهار فندقه‌ای و به رنگ قهوه‌ای است. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و سرشاخه‌های جوان آن است.

زیستگاه و کشت: گیاه بومی مناطق مدیترانه شرقی است و در مناطق مدیترانه‌ای و آسیای غربی شمال آفریقا و ایران می‌روید. این گیاه در ایران اطراف تهران، نواحی شمالی و شرقی ایران و آذربایجان می‌روید.

مواد تشکیل دهنده بادرنجبویه

1 تا 0.2 درصد اسانس دارد؛ که بیشترین قسمت آن را ترکیبات اکسیژنه‌ای مانند سیترال (a وb)، اکسید کاریوفیلن و استات اوژنول تشكيل می‌دهند. فلاونوئیدهایی مانند لوتئولین، ترپنوئیدها و تانن‌ها و گیکوزیدهای ژرانیول و نرول و اوژنول نیز در گیاه یافت می‌شوند.

خواص و فواید بادرنجبویه

  1. با مقادیر كم، يك داروی بادشکن است ولی مقادیر زیاد آن خاصیت خواب آور ملایم دارد.
  2. فشار خون را کمی پایین می‌آورد.
  3. تقویت کننده قلب و مغز و حواس و بازکننده انسداد عروق مغزی بوده و در رفع کابوس، غش، سکسکه، تحليل سودا و امراض بلغمی و بیماری‌های کلیه موثر است.
  4. برای برونشیت به عنوان خلط آور مصرف می‌شود.
  5. افزایش دهنده تعریق بدن، ضد ویروس، ضد باکتری، ضددرد، ضد اسپاسم (گرفتگی عضلات) است.
  6. برگ‌های بادرنجبویه برای درمان افسردگی و تنش‌های عصبی مفید می‌باشد. آرام بخش خفیف، ضد افسردگی و مفرح است. مطالعاتی که در آلمان انجام شده است، نشان می‌دهد که اسانس بادرنجبویه و به خصوص سیترال آن باعث این آرامش در دستگاه مرکزی اعصاب می‌شود.
  7. مصرف دمنوش بادرنجبویه دردهای پیش از قاعدگی و عوارض یائسگی را رفع می‌نماید.
  8. برگ‌های بادرنجبویه  محرک دستگاه گوارش است و  برای اختلالات معده، تهوع، نفخ، درد شکم و تسکین حالات عصبی مصرف می‌شود. مخصوصا در افرادی که در هنگام عصبی شدن دچار مشکلات گوارشی می‌شوند بسیار توصیه می‌شود.
  9. برگ‌های بادرنجبویه برای پایین آوردن تب نیز استفاده می‌شود.
  10. گیاه بادرنجبویه سبب کاهش دردهاي ناشي از ميگرن و سردردهاي تنشي مي‌شود.
  11. مصرف خوراکی دم کرده برگ‌های بادرنجبویه  و یا گذاشتن آن بر روی تب خال باعث بهبود آن می‌شود.
  12. روغن بادرنجبویه دارای همان خواص برگ‌هایش است اما بسیار قوی تر از آن است.
  13. یکی دیگر از مزایای بادرنجبویه تأثیر آن روی آریتمی قلبی است
  14. بادرنجبویه تنها یا با ترکیب گیاه سنب‌الطیب برای درمان بی‌خوابی و اضطراب مفید است
فواید بادرنجبویه

موارد منع مصرف بادرنجبویه

  • بهتر است اشخاص گرم مزاج بادرنجبویه را نخورند و اگر هم مصرف کردند، برای رفع عوارض آن می‌توانند از گل بنفشه و سکنجبین استفاده کنند.
  • تهوع و گیجی، تحریکات پوستی، در مواردی ناراحتی گوارشی، خستگی عمومی، احساس سنگینی در سر، بی حسی و سپس خواب عمیق و کاهش فشار خون در مصرف بیش از حد اتفاق می‌افتد. در صورت بروز هر نوع واکنش حساسیتی، باید مصرف این گیاه را قطع کنید. با مشاهده هرگونه عارضه جانبی مصرف بادرنجبویه به پزشک خود اطلاع دهید.
  •  با توجه به فعالیت ضد تیروئیدی بادرنجبویه، این گیاه نباید توسط افراد مبتلا به اختلالات تیروئیدی مصرف شود.
  • خانم‌های باردار قبل از مصرف منظم بادرنجبویه باید با پزشک مشورا کنند.

شیوه مصرف بادرنجبویه

  • بادرنجبویه رایحه‌ی دل‌نشینی دارد که شبیه بوی لیموست. می‌توانید از آن برای طعم دادن به گوشت و غذاهای دریایی استفاده کنید یا در نوشیدنی‌های میوه‌ای بریزید و میل کنید.
  • دم کرده بادرنجبویه به این شکل تهیه می شود که ۵ الی ۲۵ گرم گیاه را در يك ليتر آب جوش ریخته و 10 الی 15 دقیقه اجازه می‌دهند دم بکشد. این دم کرده را نباید جوشاند.

نوشته‌های مرتبط

بنفشه و خواص آن
گیاهان دارویی

بنفشه و خواص آن

27 اردیبهشت 1401
99
خواص ترنجبین
گیاهان دارویی

ترنجبین و خواص آن

10 فروردین 1401
103
فواید اسفند
گیاهان دارویی

اسفند (اسپند) و خواص آن

25 اسفند 1400
100
دمنوش به لیمو
گیاهان دارویی

به لیمو و خواص آن

30 بهمن 1400
108
نوشته بعدی
فواید زغال اخته

زغال اخته و خواص آن

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته‌ها

  • اخبار (39)
  • بارداری (1)
  • داروهای گیاهی (1)
  • دانستنی های سلامت (3)
  • دسته‌بندی نشده (2)
  • رژیم غذایی (9)
  • سبزیجات (30)
  • صیفی جات (17)
  • طبع و مزاج (3)
  • کودکان (1)
  • گیاه خواری و خام خواری (21)
  • گیاهان دارویی (34)
  • مراقبت های پوست و مو (28)
  • میوه ها (40)
  • نوشیدنی ها (1)
  • ویتامین ها و مواد معدنی (13)
Facebook Telegram Instagram

اخبار

درباره ما

تماس با ما

فهرست منابع

اینفوگیاهی

با گـیاهـان سـالم بمـانیم

خبرنامه

© 2021سایت اینفوگیاهی - طراحی سایت شرکت فناوری اطلاعات پندار.

نتیجه‌ای وجود ندارد
مشاهده تمام نتایج
  • گیاه خواری و خام خواری
  • رژیم غذایی
  • گیاهان دارویی
  • سبزیجات
  • میوه ها
  • مراقبت های پوست و مو
  • اخبار
  • تماس با ما

© 2021سایت اینفوگیاهی - طراحی سایت شرکت فناوری اطلاعات پندار.

Welcome Back!

از طریق فرم زیر وارد حساب خود شود

رمز‌عبور را فراموش کرده‌اید؟ ثبت‌نام

ایجاد حساب جدید!

برای ثبت نام، فرم زیر را تکمیل کنید

تکمیل همه موارد الزامی است. ورود

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

ورود