- تاریخچه بروکلی
- طبع و مزاج بروکلی
- خواص کلم بروکلی
- پیشگیری از سرطان با کلم بروکلی
- شیوه نگهداری و مصرف کلمبروکلی
تاریخچه بروکلی
نام بروکلی به هر دو نوع بروکلی سفید و بنفش و همچنین، کالابری نیز اطلاق میشود.
بروکلی تا قرن بیستم برای مردم دنیا به غیر از فرانسه و ایتالیا ناشناخته بود. در سال ۱۹۲۳ این سبزی به وسیله یک فرد ایتالیایی در کالیفرنیا کاشته و کم کم در آمریکا شناخته شد و به مصرف رسید و از آن سال تاکنون مقدار مصرف آن به سرعت افزایش یافته است. بروکلی از خانوادهی کلم است. کلم، بروکلی، کلم بروکسل و گلکلم همه از خانوادهی Cruciferous هستند.
طبع و مزاج بروکلی
طبع بروکلی گرم و خشک است.
تمام گیاهان خانوادهی کلم، از جمله بروکلی خواص خود را هنگامی نشان میدهند که با غذای پروتئینی خورده شوند، زیرا بروکلی مواد پروتئینی را به طرف مغز هدایت می کند. این نوع کلم منبع بسیار مناسبی از مواد مغذی است و به دلیل خواص سلامت بخشی بسیاری که دارد باید یک تا سه بار در هفته مصرف شود.
بروکلی مقدار بسیار کمی کالری و قدرت تمیزکنندهی بسیار خوبی دارد.
مواد موجود در صد گرم بروکلی به قرار زیر است:
انرژی | آب | آهن | پروتئین |
23 کالری | 92گرم | 1/3 میلیگرم | 2/2 گرم |
نشاسته | کلسیم | ویتامین B1 | ویتامین B3 |
3/4 گرم | 80 میلیگرم | 0/05 میلیگرم | 0/55 میلیگرم |
فسفر | ویتامین C | چربی | |
47 میلیگرم | 75 میلیگرم | 0/1 گرم | |
ویتامین A | ویتامین B2 | ||
2200 واحد | 0/13 میلیگرم |
خواص کلم بروکلی
اگر در بین تمام سبزیجات شناخته شده، بخواهیم یک گیاه ضدسرطان را انتخاب کنیم، بیتردید گیاهان خانوادهی کلم مخصوصا بروکلی در درجهی اول خواهد بود و هیچ گیاهی مؤثرتر از بروکلی برای جلوگیری از سرطان وجود ندارد.
گیاهان خانواده کلم خاصیت ضداکسیدان دارند؛ بدین معنی که اکسیژن حاصل از متابولیسم بدن را که مخرب میباشد، از بین میبرند.
- بروکلی از بدن در برابر بیماریهای قلبی و بیماریهای تنفسی عفونی محافظت میکند.
- این سبزی باعث تحریک کبد و بهبود کلیه عملکردهای بدن، از جمله عملکرد سلولهای پوستی میشود.
- بروکلی منبع مناسبی از فولات نیز است که برای ساخت هموگلوبین حیاتی است و به پیشگیری از کم خونی کمک میکند.
- اسیدفولیک و اسیدآمینه تريبتوفان موجود در بروکلی باعث تولید سروتونین میشوند که ناقلعصبی احساس خوب است، بنابراین، بروکلی برای افرادی که از افسردگی و بیخوابی رنج میبرند نیز مفید است.
- منیزیم و ویتامینهای موجود در کلم بروکلی با کاهش التهابات به کاهش اسید معده، تسهیل گوارش، جذب مواد مغذی و تسکین معده کمک میکنند.
- کلمبروکلی با دارابودن آنتیاکسیدانهایی مانند بتاکاروتن و ویتامین C به درخشندگی، سلامت و شادابی پوست کمک میکنند.
- کلمبروکلی با دارابودن مقدار چشمگیر کلسیم و سایر موادمغذی مانند منیزیم، روی و فسفر میتواند برای همهی افراد بهخصوص کودکان، افراد مسن، زنان بادار و شیرده بسیار مفید باشد، زیرا این افراد بیشتر از دیگران در معرض پوکی استخوان، ضعف استخوانها و دندانها و کمبود کلسیم قرار دارند.
- فیبر موجود در بروکلی میتواند از یبوست جلوگیری کند.

پیشگیری از سرطان با کلم بروکلی
بدن ما هر لحظه در معرض عوامل شیمیایی و محیطی سرطانزا قرار دارد و همه این عوامل، سلولهای بدنما را تحت تأثیر قرار میدهند، آنها را خراب می کنند و به امراض مختلف مانند سرطان دچار می سازند. برای حفظ سلولها در مقابل این عوامل شیمیایی باید سدی ایجاد کرد و با آنها به مقابله پرداخت.بهترین دفاع مقابل این عوامل، مواد غذایی طبیعی، مخصوصا سبزیجات و از همه مهمتر خانواده کلم می باشد. تحقیقاتی که در مورد سرطان روده بزرگ انجام شده، نشان داده است افرادی که از کلم استفاده می کنند بروز سرطان روده بزرگ در آنها در پایین ترین حد بوده است و کسانی که هفتهای چهار بروکلی و کلم می خورند، خیلی کم سرطان روده در آنها دیده می شود.
در سال ۱۹۷0 تحقیقاتی در مورد بروکلی روی موشها انجام گرفت، بدین صورت که به موشها بروکلی و کلم میدادند و ضمنا مواد سرطانزا را هم به آنها تزریق میکردند و با کمال تعجب مشاهده کردند که تعداد زیادی از موشها به سرطان مبتلا نمیشوند. بروکلی و تمام خانواده کروسیفر دارای مادهای به نام Idol میباشند که خاصیت ضد سرطان دارد، که بدن را از ابتلا به سرطان محافظت میکند و حتی هنگامی که بدن به سرطان مبتلا میشود، اگر از این ماده استفاده شود، رشد غدد سرطانی را متوقف میکند.
پس همیشه سعی کنید که بروکلی را جزو غذای روزانه و سالاد خود قرار دهید.
شیوه نگهداری و مصرف کلمبروکلی
هنگام خرید باید دقت کنید که ساقهی آن تازه و ترد و گلهای آن از هم باز شده باشد. هنگامی که بروکلی کهنه باشد، قسمت گل آن زرد و از هم باز میشود. بروکلی را در یخچال نگهداری و طی یک یا دو روز آن را مصرف کنید. گلهای کوچک آن را میتوانید به صورت خام میل کنید.
بروکلی گاز زیادی در معده تولید می کند، ولی اگر آنرا کمی بپزید، این ناراحتی را نخواهید داشت. آنهایی که گاز معده دارند، باید بروکلی را نیمپز کنند. زیرا کلروفیل زیاد آن، اثر گوگرد را که گاز تولید میکند، خنثی میسازد.