هویج و خواص آن

A
۰

هویج، گیاهی علفی با طبع گرم و تر است و دارای خواصی نظیر تقویت بینایی، درمان بواسیر، رفع مشکلات پوستی، بهبود فعالیت دستگاه گوارش و... است.

هویج گیاهی علفی و دوساله است که دارای ریشه‌ راست و ساقه‌ بی‌ کرک می‌ باشد. گل‌ های آن سفید و کوچک به صورت گروهی و چتر مانند در انتهای شاخه‌ گل‌ دهنده قرار دارد. نوع پرورش یافته‌ آن در اکثر نقاط زمین کشت می‌ شود. قسمت مورد استفاده‌ گیاه هویج ، ریشه، میوه و تخم آن است. تخم هویج میوه‌ های قهوه‌ ای روشن، تخم مرغی شکل و فشرده شده‌ ای است که سطحی ناصاف دارای برجستگی‌ های بال مانند دارد. هر بال میوه دارای دندانه با ریشک‌ های سفید رنگ است.

طبع و مزاج

هویج طبیعتی گرم و تر دارد.

هویج

مواد موجود در 100 گرم هویج

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 41 کیلوکالری سدیم 69 میلی‌ گرم
چربی تام 0/24 گرم پتاسیم 320 میلی‌ گرم
پروتئین 0/93 گرم کلسیم 33 میلی گرم
کربوهیدرات 9/58 گرم فسفر 35 میلی گرم
قند 4/74 گرم آهن 0/3 میلی گرم
فیبرغذایی 2/8 گرم منیزیم 12 میلی گرم
منگنز 0/143میلی گرم نیاسین 0/983 میلی گرم
ویتامین A 16811 واحد ویتامین E 0/66 میلی گرم
ویتامین K 13/2 میکروگرم    

ترکیبات شیمیایی هویج

هویج دارای آب، مواد ازته، مواد گلوسیدی، سلولز، بتاکاروتن، کارتنوئید ها، اسید های ارگانیک، لیگانن‌ ها، فلاون‌ ها و منوترپن‌ ها است.

فواید و خواص

  1. یک ماده‌ تمیز کننده، لطیف کننده و روشن کننده‌ پوست است.
  2. فشارخون را پایین می‌ آورد و گلبول‌ های قرمز خون را افزایش می‌ دهد.
  3. دارای انسولین گیاهی است که برای بیماران قندی سودمند می‌ باشد.
  4. باعث تولید اسپرم و افزایش نیروی جنسی می‌ شود.
  5. باعث افزایش ادرار و کمک به دفع سنگ کلیه و مثانه می‌ گردد.
  6. یکی دیگر از خواص هویج کمک به رفع یبوست می‌ باشد.
  7. برای زخم معده و اثنی عشر و نیز افزایش ترشحات کیسه‌ صفرا مفید است.
  8. برای جلوگیری از رشد سلول‌ های سرطانی مفید است.
  9. اشتها آور است.
  10. در رفع بیماری‌ های آپاندیس مؤثر است.
  11. یرقان را درمان می‌ کند.
  12. از آب هویج می‌ توان برای برطرف کردن امراض معده و سوء هاضمه استفاده کرد.
  13. سوپ آن برای کودکان شیرخوار که معده‌ حساسی دارند بسیار سودمند است.
  14. برای رفع اخلاط خونی اثر معجزه آسایی دارد.
  15. خوردن این گیاه در پیشگیری از سرطان ریه، پروستات و حنجره اثر چشم گیری دارد.
  16. آب آن یکی از بهترین تقویت کننده‌ های بدن است.
  17. به پیشگیری و درمان شب کوری کمک می‌ کند.
  18. صدمات کبدی ناشی از مواد سمی را کاهش می‌ دهد.
  19. فعالیت دستگاه گوارش را بهبود می‌ بخشد.
  20. در برطرف کردن مشکلات تنفسی و سرفه‌ های مداوم بسیار مؤثر است.
  21. گذاشتن آن روی زخم‌ های بدن، درد و ناراحتی را تسکین می‌ دهد.
  22. افراد مبتلا به کم خونی حتماً هویج بخورند، زیرا به علت داشتن آهن زیاد، هموگلبین خون را بالا می‌ برد.
  23. خوردن آن، جوش‌ های صورت را درمان می‌ کند.
  24. نوشیدن آب‌‌ هویج به صورت ناشتا، سموم خون را دفع می‌ کند.
  25. نوشیدن دم کرده‌ تخم این گیاه گاز معده را خارج، و فعالیت روده‌ ها را زیاد می‌ کند.
  26. برای دفع ترشحات برونش‌ ها و ریه‌ ها مؤثر است.
  27. مالیدن آب‌ هویج بر سطح پوست خارش را تسکین می‌ دهد.
  28. بینایی را تقویت می‌ کند.
  29. لاغری و ضعیفی زیاد را برطرف می‌ کند.
  30. برای محکم‌ تر کردن استخوان‌ های افراد سالخورده مفید است.
  31. ضرر های ناشی از دخانیات را رفع می‌ کند.
  32. درد سینه و سرفه را تسکین می‌ دهد.
  33. دل پیچه را کاهش می‌ دهد.
  34. دم کرده‌ تخم‌ هویج، قاعدگی‌ های سخت را آسان می‌ سازد.
  35. تخم‌ هویج به عنوان مدر و ملین کاربرد دارد.
  36. مصرف این گیاه خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می‌ دهد.
  37. برای رشد کودکان سودمند است.
  38. جوشانده‌ برگ‌ های آن برای غرغره کردن در دهان استفاده می‌ شود.

شیوه مصرف هویج

  • برای درست کردن شربت‌ هویج، یک قسمت هویج رنده شده را در دو قسمت آب بریزید و چهار قسمت شکر به آن اضافه کنید و آن را بپزید تا به صورت شربت درآید و روزی سی تا صد گرم از آن را به طفل یا شخصی که مبتلا به ناراحتی‌ های سینه می‌ باشد بدهید.
  • روغن هویج را با روغن آفتاب گردان، روغن جوانه‌ گندم و روغن فندق مخلوط کنید، برای تامین لطافت پوست و ناحیه‌ اطراف چشم بهترین کرم است.
  • برای تهیه‌ سوپ‌ هویج، باید ابتدا دویست گرم هویج رنده شده را در ظرف بریزید و به آن یک لیتر آب اضافه کنید و آن را بجوشانید تا هویج‌ ها کاملا له شوند، سپس آن را صاف کنید و به نسبت مساوی با شیر مخلوط نمایید و در شیشه‌ شیر بچه‌ ای که معده حساسی دارد بریزید و به او بدهید.
  • برای امراض کلیوی، مقداری هویج را با پیاز بجوشانید و سپس به آن آبلیمو اضافه کرده و مصرف کنید. دارویی بسیار مفید است.
  • لازم به ذکر است که هیچ گاه نباید پوست هویج را کند، زیرا مواد مغذی و ویتامین‌ های خود را از دست می‌ دهد. باید هویچ را با برس شست و مصرف کرد.
  • برای چین و چروک‌ های صورت، هرروز یک مثقال صمغ عربی ساییده را در آب هویج حل کنید و به صورت بمالید و پس از پانزده دقیقه، آن را با آب نیم گرم بشویید.
  • برای استفاده‌ حداکثری از خواص ضد سرطانی هویج توصیه می‌ شود آن را به مدت 10 دقیقه بخار پز کرده و آن را به صورت پخته میل کنید.
مطالب مرتبط
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها