هویج و خواص آن
هویج، گیاهی علفی با طبع گرم و تر است و دارای خواصی نظیر تقویت بینایی، درمان بواسیر، رفع مشکلات پوستی، بهبود فعالیت دستگاه گوارش و... است.
هویج گیاهی علفی و دوساله است که دارای ریشه راست و ساقه بی کرک می باشد. گل های آن سفید و کوچک به صورت گروهی و چتر مانند در انتهای شاخه گل دهنده قرار دارد. نوع پرورش یافته آن در اکثر نقاط زمین کشت می شود. قسمت مورد استفاده گیاه هویج ، ریشه، میوه و تخم آن است. تخم هویج میوه های قهوه ای روشن، تخم مرغی شکل و فشرده شده ای است که سطحی ناصاف دارای برجستگی های بال مانند دارد. هر بال میوه دارای دندانه با ریشک های سفید رنگ است.
طبع و مزاج
هویج طبیعتی گرم و تر دارد.
مواد موجود در 100 گرم هویج
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم | مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 41 کیلوکالری | سدیم | 69 میلی گرم |
چربی تام | 0/24 گرم | پتاسیم | 320 میلی گرم |
پروتئین | 0/93 گرم | کلسیم | 33 میلی گرم |
کربوهیدرات | 9/58 گرم | فسفر | 35 میلی گرم |
قند | 4/74 گرم | آهن | 0/3 میلی گرم |
فیبرغذایی | 2/8 گرم | منیزیم | 12 میلی گرم |
منگنز | 0/143میلی گرم | نیاسین | 0/983 میلی گرم |
ویتامین A | 16811 واحد | ویتامین E | 0/66 میلی گرم |
ویتامین K | 13/2 میکروگرم |
ترکیبات شیمیایی هویج
هویج دارای آب، مواد ازته، مواد گلوسیدی، سلولز، بتاکاروتن، کارتنوئید ها، اسید های ارگانیک، لیگانن ها، فلاون ها و منوترپن ها است.
فواید و خواص
- یک ماده تمیز کننده، لطیف کننده و روشن کننده پوست است.
- فشارخون را پایین می آورد و گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد.
- دارای انسولین گیاهی است که برای بیماران قندی سودمند می باشد.
- باعث تولید اسپرم و افزایش نیروی جنسی می شود.
- باعث افزایش ادرار و کمک به دفع سنگ کلیه و مثانه می گردد.
- یکی دیگر از خواص هویج کمک به رفع یبوست می باشد.
- برای زخم معده و اثنی عشر و نیز افزایش ترشحات کیسه صفرا مفید است.
- برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی مفید است.
- اشتها آور است.
- در رفع بیماری های آپاندیس مؤثر است.
- یرقان را درمان می کند.
- از آب هویج می توان برای برطرف کردن امراض معده و سوء هاضمه استفاده کرد.
- سوپ آن برای کودکان شیرخوار که معده حساسی دارند بسیار سودمند است.
- برای رفع اخلاط خونی اثر معجزه آسایی دارد.
- خوردن این گیاه در پیشگیری از سرطان ریه، پروستات و حنجره اثر چشم گیری دارد.
- آب آن یکی از بهترین تقویت کننده های بدن است.
- به پیشگیری و درمان شب کوری کمک می کند.
- صدمات کبدی ناشی از مواد سمی را کاهش می دهد.
- فعالیت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
- در برطرف کردن مشکلات تنفسی و سرفه های مداوم بسیار مؤثر است.
- گذاشتن آن روی زخم های بدن، درد و ناراحتی را تسکین می دهد.
- افراد مبتلا به کم خونی حتماً هویج بخورند، زیرا به علت داشتن آهن زیاد، هموگلبین خون را بالا می برد.
- خوردن آن، جوش های صورت را درمان می کند.
- نوشیدن آب هویج به صورت ناشتا، سموم خون را دفع می کند.
- نوشیدن دم کرده تخم این گیاه گاز معده را خارج، و فعالیت روده ها را زیاد می کند.
- برای دفع ترشحات برونش ها و ریه ها مؤثر است.
- مالیدن آب هویج بر سطح پوست خارش را تسکین می دهد.
- بینایی را تقویت می کند.
- لاغری و ضعیفی زیاد را برطرف می کند.
- برای محکم تر کردن استخوان های افراد سالخورده مفید است.
- ضرر های ناشی از دخانیات را رفع می کند.
- درد سینه و سرفه را تسکین می دهد.
- دل پیچه را کاهش می دهد.
- دم کرده تخم هویج، قاعدگی های سخت را آسان می سازد.
- تخم هویج به عنوان مدر و ملین کاربرد دارد.
- مصرف این گیاه خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می دهد.
- برای رشد کودکان سودمند است.
- جوشانده برگ های آن برای غرغره کردن در دهان استفاده می شود.
شیوه مصرف هویج
- برای درست کردن شربت هویج، یک قسمت هویج رنده شده را در دو قسمت آب بریزید و چهار قسمت شکر به آن اضافه کنید و آن را بپزید تا به صورت شربت درآید و روزی سی تا صد گرم از آن را به طفل یا شخصی که مبتلا به ناراحتی های سینه می باشد بدهید.
- روغن هویج را با روغن آفتاب گردان، روغن جوانه گندم و روغن فندق مخلوط کنید، برای تامین لطافت پوست و ناحیه اطراف چشم بهترین کرم است.
- برای تهیه سوپ هویج، باید ابتدا دویست گرم هویج رنده شده را در ظرف بریزید و به آن یک لیتر آب اضافه کنید و آن را بجوشانید تا هویج ها کاملا له شوند، سپس آن را صاف کنید و به نسبت مساوی با شیر مخلوط نمایید و در شیشه شیر بچه ای که معده حساسی دارد بریزید و به او بدهید.
- برای امراض کلیوی، مقداری هویج را با پیاز بجوشانید و سپس به آن آبلیمو اضافه کرده و مصرف کنید. دارویی بسیار مفید است.
- لازم به ذکر است که هیچ گاه نباید پوست هویج را کند، زیرا مواد مغذی و ویتامین های خود را از دست می دهد. باید هویچ را با برس شست و مصرف کرد.
- برای چین و چروک های صورت، هرروز یک مثقال صمغ عربی ساییده را در آب هویج حل کنید و به صورت بمالید و پس از پانزده دقیقه، آن را با آب نیم گرم بشویید.
- برای استفاده حداکثری از خواص ضد سرطانی هویج توصیه می شود آن را به مدت 10 دقیقه بخار پز کرده و آن را به صورت پخته میل کنید.