خواص بروکلی | فواید کلم بروکلی | طبع بروکلی
همه چیز در مورد کلم بروکلی و خواص بینظیر آن+ طبع و ارزش غذایی
خواص کلم بروکلی، یک گیاه ضد سرطان و منبع غنی کلسیم و فولات بسیار زیاد است و مصرف آن از کم خونی پیشگیری و به درخشندگی، سلامت و شادابی پوست کمک میکند.
خواص کلم بروکلی تا حدیست که بهعنوان یک سوپرفود شناخته می شود. زمانی که کلم بروکلی می خورید، مواد مغذی مختلفی را دریافت می کنید. این نوع سبزی غنی از ویتامین C است به طوری که دو برابر پرتقال ویتامین C دارد. کلسیم، سلنیوم، ویتامین B6 و ویتامین K از دیگر ویتامین ها و مواد معدنی کلم بروکلی محسوب می شوند. می توانید با خوردن این سبزی بدنتان را سم زدایی کنید. کلم بروکلی فواید زیادی برای بدن دارد. آنتیاکسیدان های موجود در کلم بروکلی نقش مهمی در کاهش احتمال ابتلا به بیماری های التهابی مثل سرطان و دیابت دارند.
گیاه شناسی بروکلی
بروکلی یکی از سبزیجات کلمی است، این به کلم، کاهو، کلم پیچ، گل کلم و کلم بروکسل مرتبط است. بروکلی غنی از مواد مغذی زیادی است، از جمله فیبر، ویتامین C، ویتامین K، آهن و پتاسیم. بروکلی نیز حاوی پروتیین بیشتری نسبت به سایر سبزیجات است. بروکلی می تواند هم خام و هم پخته مصرف شود، اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که پخته شده با بخار ملایم بیشترین فواید سلامتی را دارد. بروکلی تا قرن بیستم برای مردم دنیا به غیر از فرانسه و ایتالیا ناشناخته بود. در سال ۱۹۲۳ این سبزی به وسیله یک فرد ایتالیایی در کالیفرنیا کاشته و کم کم در آمریکا شناخته شد و به مصرف رسید و از آن سال تاکنون مقدار مصرف آن به سرعت افزایش یافته است.
طبع کلم بروکلی
طبع بروکلی گرم و خشک است. تمام گیاهان خانواده کلم، از جمله بروکلی خواص خود را هنگامی نشان می دهند که با غذای پروتئینی خورده شوند، زیرا بروکلی مواد پروتئینی را به طرف مغز هدایت می کند.
ارزش غذایی موجود در 100 گرم بروکلی
انرژی | آب | آهن | پروتئین |
23 کالری | 92 گرم | 1/3 میلی گرم | 2/2 گرم |
نشاسته | کلسیم | ویتامین B1 | ویتامین B3 |
3/4 گرم | 80 میلی گرم | 0/05 میلی گرم | 0/55 میلی گرم |
فسفر | ویتامین C | چربی | |
47 میلی گرم | 75 میلی گرم | 0/1 گرم | |
ویتامین A | ویتامین B2 | ||
2200 واحد | 0/13 میلی گرم |
خواص کلم بروکلی
اگر در بین تمام سبزیجات شناخته شده، بخواهیم یک گیاه ضد سرطان را انتخاب کنیم، بی تردید گیاهان خانواده کلم مخصوصا بروکلی در درجه اول خواهد بود و هیچ گیاهی مؤثرتر از بروکلی برای جلوگیری از سرطان وجود ندارد.
گیاهان خانواده کلم خاصیت ضد اکسیدان دارند، بدین معنی که اکسیژن حاصل از متابولیسم بدن را که مخرب می باشد، از بین می برند.
بیشتر بخوانید: کلم بروکلی رو بپز تا خاصیتش ۲ برابر شه! | فواید کلم بروکلی پخته
- بروکلی از بدن در برابر بیماری های قلبی و بیماری های تنفسی عفونی محافظت می کند.
- این سبزی باعث تحریک کبد و بهبود کلیه عملکرد های بدن، از جمله عملکرد سلول های پوستی می شود.
- بروکلی منبع مناسبی از فولات نیز است که برای ساخت هموگلوبین حیاتی است و به پیشگیری از کم خونی کمک می کند.
- اسید فولیک و اسید آمینه تریبتوفان موجود در بروکلی باعث تولید سروتونین می شوند که ناقل عصبی احساس خوب است، بنابر این، بروکلی برای افرادی که از افسردگی و بی خوابی رنج می برند نیز مفید است.
- منیزیم و ویتامین های موجود در کلم بروکلی با کاهش التهابات به کاهش اسید معده، تسهیل گوارش، جذب مواد مغذی و تسکین معده کمک می کنند.
- کلم بروکلی با دارا بودن آنتیاکسیدان هایی مانند بتاکاروتن و ویتامین C به درخشندگی، سلامت و شادابی پوست کمک می کنند.
- کلم بروکلی با دارا بودن مقدار زیادی کلسیم و سایر مواد مغذی مانند منیزیم، روی و فسفر می تواند برای همه ی افراد به خصوص کودکان، افراد مسن، زنان بادار و شیرده بسیار مفید باشد، زیرا این افراد بیشتر از دیگران در معرض پوکی استخوان، ضعف استخوان ها و دندان ها و کمبود کلسیم قرار دارند.
- فیبر موجود در بروکلی می تواند از یبوست جلوگیری کند.
پیشگیری از سرطان با کلم بروکلی
بدن ما هر لحظه در معرض عوامل شیمیایی و محیطی سرطان زا قرار دارد و همه این عوامل، سلول های بدن ما را تحت تأثیر قرار می دهند، آنها را خراب می کنند و به امراض مختلف مانند سرطان دچار می سازند. برای حفظ سلول ها در مقابل این عوامل شیمیایی باید سدی ایجاد کرد و با آنها به مقابله پرداخت. بهترین دفاع مقابل این عوامل، مواد غذایی طبیعی، مخصوصا سبزیجات و از همه مهمتر خانواده کلم می باشد. تحقیقاتی که در مورد سرطان روده بزرگ انجام شده، نشان داده است افرادی که از کلم استفاده می کنند بروز سرطان روده بزرگ در آنها در پایین ترین حد بوده است و کسانی که هفتهای چهار بروکلی و کلم می خورند، خیلی کم سرطان روده در آنها دیده می شود.
محققان در یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که خوردن کلم بروکلی ۳ بار در هفته می تواند احتمال ابتلا به سرطان را تا ۶۰ درصد کاهش دهد. این سبزی همچنین حاوی مقدار خوبی فیبر است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و با بیماری های التهابی مانند سرطان مبارزه می کند.
کلم بروکلی در طب سنتی
کاهش کلسترول
پژوهش های قدیمی نشان می دهد مواد موجود در کلم بروکلی با اسید صفراوی ترکیب می شوند و میزان ترشح اسید را بالا می برند تا دوباره مورد استفاده قرار نگیرد.در نتیجه، اسید صفراوی جدید از کلسترول تولید می شود و سطح کلسترول در بدن کاهش پیدا می کند.کاهش سطح کلسترول خطر ابتلا به بیماری قلبی را پایین می آورد.
تحقیق سال ۲۰۰۸ نشان می دهد تأثیر کلم بروکلی بخارپز در ایجاد پیوند با اسید صفراوی بیشتر است.
سلامت چشم
لوتئین و زیازانتین دو کارتئونید عمده در کلم بروکلی هستند که خطر ابتلا به تباهی لکۀ زرد را کاهش می دهند. تباهی لکۀ زرد نوعی بیماری چشم است که در اثر بالا رفتن سن رخ می دهد و توانایی بینایی را مختل می سازد.کمبود ویتامین آ در شب کوری موثر است. بنابراین، به کمک مصرف ویتامین آ به مقدار کافی می توان این مشکل را برطرف نمود.کلم بروکلی حاوی بتاکاروتن است. بدن بتاکاروتن را به ویتامین آ تبدیل می کند. پس مصرف کلم بروکلی توسط کسانی که از کمبود ویتامین آ رنج می برند با تقویت قدرت بینایی در ارتباط است.
البته توجه داشته باشید که کلم بروکلی کمتر از ۱% از مقدار مصرف روزانۀ ویتامین آ را تأمین می کند. بنابراین، اگر می خواهید جلوی کمبود ویتامین آ را بگیرید، در کنار مصرف سایر غذاهای سرشار از ویتامین آ، از خوردن کلم بروکلی لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: خواص کلم بروکلی برای چشم + نحوه مصرف
افزایش سلامت قلب
یک مطالعه به این نتیجه رسید که مصرف کلم بروکلی میتواند توانایی قلب را در پمپاژ خون بهبود دهد. این سبزی هنگام محرومیت از اکسیژن، آسیب به قلب را کاهش میدهد.
مطالعات زیادی بین مصرف کلم بروکلی و کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب ارتباط برقرار کردهاند. کلم بروکلی میتواند التهاب و اکسیداسیون عروق را در افرادی که مستعد ابتلا به سکته هستند، کاهش دهد.
مطالعات همچنین به این نتیجه رسیدهاند که سولفورافن که یکی از ترکیبات موجود در کلم بروکلی است، میتواند در بهبود سطح فشار خون مؤثر باشد. جالب است بدانید که کلم بروکلی هیچ کلسترولی ندارد. فیبر موجود در این کلم سطح کلسترول خون را تنظیم کرده و از حملهی قلبی پیشگیری میکند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بروکلی رنگ بنفش و سبزش را از آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین C، بتاکاروتن، سلنیوم، مس، کولین روی و فسفر به دست می آورد.این ترکیبات دارای تقویت کننده های سیستم ایمنی واقعاً عالی هستند و می توانند شما را از عفونت های مختلف محافظت کنند.
تقویت عملکرد مغز
اشاره شد که لوتئین و زآگزانتین رنگدانههایی هستند که در کلم بروکلی یافت میشوند. این رنگدانهها فواید زیادی دارند، از جمله مزایای مربوط به سلامت مغز. با این مواد مغز و بافت عصبی عملکرد سالمتری پیدا میکند و از آن در برابر زوال شناختی مرتبط با افزایش سن محافظت میشود
شیوه نگهداری و مصرف کلم بروکلی
هنگام خرید باید دقت کنید که ساقه آن تازه و ترد و گل های آن از هم باز شده باشد. هنگامی که بروکلی کهنه باشد، قسمت گل آن زرد و از هم باز می شود. بروکلی را در یخچال نگهداری و طی یک یا دو روز آن را مصرف کنید. گل های کوچک آن را می توانید به صورت خام میل کنید. بروکلی گاز زیادی در معده تولید می کند، ولی اگر آن را کمی بپزید، این ناراحتی را نخواهید داشت. آنهایی که گاز معده دارند، باید بروکلی را نیم پز کنند، زیرا کلروفیل زیاد آن، اثر گوگرد را که گاز تولید می کند، خنثی می سازد.