خواص هویج

فواید هویج

خواص هویج؛ پرخاصیت ترین ریشه در میان سبزیجات + طبع و نحوه مصرف

A
۰

از خواص هویج که فیبر و منیزیم داشته میتوان به درمان شب کوری و تقویت معده، کبد اشاره کرد. در ادامه درباه فواید مصرف هویج بر سلامت بدن بیشتر می خوانید.

هویج از سبزیجات است که می تواند در تهیه انواع غذا و سالاد به صورت پخته و خام به کار رود و سرشار از مواد معدنی مفید مانند انواع ویتامین ها، آهن و منیزیم می باشد. از هویج هم کودکان و هم بزرگسالان می توانند برای رفع مشکلات گوارشی، درمان آپاندیس و بهبود یرقان استفاده کنند. در ادامه با خواص هویج و نحوه مصرف آن آشنا می شوید.

مشخصات گیاه هویج

هویج گیاهی علفی و دوساله است که دارای ریشه‌ راست و ساقه‌ بی‌ کرک می‌ باشد. گل‌ های آن سفید و کوچک به صورت گروهی و چتر مانند در انتهای شاخه‌ گل‌ دهنده قرار دارد. نوع پرورش یافته‌ آن در اکثر نقاط زمین کشت می‌ شود. قسمت مورد استفاده‌ گیاه هویج ، ریشه، میوه و تخم آن است. تخم هویج میوه‌ های قهوه‌ ای روشن، تخم مرغی شکل و فشرده شده‌ ای است که سطحی ناصاف دارای برجستگی‌ های بال مانند دارد. هر بال میوه دارای دندانه با ریشک‌ های سفید رنگ است.

طبع هویج

طبع هویج و آب هویج گرم و‌ تر است و از این رو افرادی که دارای طبع سرد و خشک هستند، بایستی روزانه هویج یا آب هویج به اندازه کافی میل کنند و مصرف مواد سرد و خشک در این افراد باید کمتر شود. هویج برای افرادی که طبعی گرم دارند، ضرر دارد و برای این افراد بهتر است هویج را با گوشت پخت، سپس مصرف کرد.

خواص هویج

ارزش غذایی در 100 گرم هویج

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 41 کیلوکالری سدیم 69 میلی‌ گرم
چربی تام 0/24 گرم پتاسیم 320 میلی‌ گرم
پروتئین 0/93 گرم کلسیم 33 میلی گرم
کربوهیدرات 9/58 گرم فسفر 35 میلی گرم
قند 4/74 گرم آهن 0/3 میلی گرم
فیبرغذایی 2/8 گرم منیزیم 12 میلی گرم
منگنز 0/143میلی گرم نیاسین 0/983 میلی گرم
ویتامین A 16811 واحد ویتامین E 0/66 میلی گرم
ویتامین K 13/2 میکروگرم    

محتوای آب موجود در هویج ، که از حدود 86 تا 95 درصد متغیر می باشد و در حدود 10 درصد کربوهیدرات دارد و هویج دارای چربی و پروتئین بسیار کمی است.یک عدد هویج متوسط خام( 61 گرمی) حاوی 25 کالری و فقط 4 گرم کربوهیدرات قابل هضم است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع هویج و خواص آن ها

ترکیبات شیمیایی و ویتامین های هویج

هویج دارای آب، مواد ازته، مواد گلوسیدی، سلولز، بتاکاروتن، کارتنوئید ها، اسید های ارگانیک، لیگانن‌ ها، فلاون‌ ها و منوترپن‌ ها است.

هویج دارای بسیاری از ویتامین‌ ها و مواد معدنی می‌ باشد. سرشار از آنتی اکسیدان‌ هایی مثل، بتاکاروتن، آلفا کاروتن، فیتوکمیکال‌ ها، گلوتاتیون، کلسیم، پتاسیم، پیش ساز ویتامین A و ویتامین‌ های E،C،B2،B1 است که می‌ توانند در سلامت پوست موثر باشند. هویج دارای نوعی از کلسیم می‌ باشد که به راحتی جذب می‌ شود. همچنین حاوی مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سولفور می‌ باشد.

خلاصه خواص هویج

  1. یک ماده‌ تمیز کننده، لطیف کننده و روشن کننده‌ پوست است.

  2. فشارخون را پایین می‌ آورد و گلبول‌ های قرمز خون را افزایش می‌ دهد.

  3. دارای انسولین گیاهی است که برای بیماران قندی سودمند می‌ باشد.

  4. باعث تولید اسپرم و افزایش نیروی جنسی می‌ شود.

  5. باعث افزایش ادرار و کمک به دفع سنگ کلیه و مثانه می‌ گردد.

  6. یکی دیگر از خواص هویج کمک به رفع یبوست می‌ باشد.

  7. برای زخم معده و اثنی عشر و نیز افزایش ترشحات کیسه‌ صفرا مفید است.

  8. برای جلوگیری از رشد سلول‌ های سرطانی مفید است.

  9. اشتها آور است.

  10. در رفع بیماری‌ های آپاندیس مؤثر است.

  11. یرقان را درمان می‌ کند.

  12. از آب هویج می‌ توان برای برطرف کردن امراض معده و سوء هاضمه استفاده کرد.

  13. سوپ آن برای کودکان شیرخوار که معده‌ حساسی دارند بسیار سودمند است.

  14. برای رفع اخلاط خونی اثر معجزه آسایی دارد.

  15. خوردن این گیاه در پیشگیری از سرطان ریه، پروستات و حنجره اثر چشم گیری دارد.

  16. آب آن یکی از بهترین تقویت کننده‌ های بدن است.

  17. به پیشگیری و درمان شب کوری کمک می‌ کند.

  18. صدمات کبدی ناشی از مواد سمی را کاهش می‌ دهد.

  19. فعالیت دستگاه گوارش را بهبود می‌ بخشد.

  20. در برطرف کردن مشکلات تنفسی و سرفه‌ های مداوم بسیار مؤثر است.

  21. گذاشتن آن روی زخم‌ های بدن، درد و ناراحتی را تسکین می‌ دهد.

  22. افراد مبتلا به کم خونی حتماً هویج بخورند، زیرا به علت داشتن آهن زیاد، هموگلبین خون را بالا می‌ برد.

  23. خوردن آن، جوش‌ های صورت را درمان می‌ کند.

  24. نوشیدن آب‌‌ هویج به صورت ناشتا، سموم خون را دفع می‌ کند.

  25. نوشیدن دم کرده‌ تخم این گیاه گاز معده را خارج، و فعالیت روده‌ ها را زیاد می‌ کند.

  26. برای دفع ترشحات برونش‌ ها و ریه‌ ها مؤثر است.

  27. مالیدن آب‌ هویج بر سطح پوست خارش را تسکین می‌ دهد.

  28. بینایی را تقویت می‌ کند.

  29. لاغری و ضعیفی زیاد را برطرف می‌ کند.

  30. برای محکم‌ تر کردن استخوان‌ های افراد سالخورده مفید است.

  31. ضرر های ناشی از دخانیات را رفع می‌ کند.

  32. درد سینه و سرفه را تسکین می‌ دهد.

  33. دل پیچه را کاهش می‌ دهد.

  34. دم کرده‌ تخم‌ هویج، قاعدگی‌ های سخت را آسان می‌ سازد.

  35. تخم‌ هویج به عنوان مدر و ملین کاربرد دارد.

  36. مصرف این گیاه خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می‌ دهد.

  37. برای رشد کودکان سودمند است.

  38. جوشانده‌ برگ‌ های آن برای غرغره کردن در دهان استفاده می‌ شود.

فواید هویج برای سلامت بدن

هویج یک سبزی ریشه‌ ای است که اغلب از آن به عنوان یک ماده غذای سالم و کامل یاد می‌ شود. این سبزی ترد و خوشمزه، بسیار مغذی است. هویج منبع خوبی از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K ۱، پتاسیم و انواع آنتی اکسیدان‌ ها به شمار می‌ رود که در این جا به مواردی از خواص و فواید هویج می پردازیم.

فواید هویج برای سلامت چشم ها

کمبود ویتامین A به‌ ویژه در کودکان درحال‌ رشد می‌ تواند باعث عارضه شب‌ کوری شود. با گذر زمان چشمها ضعیف‌ تر شده و گاهی درگیر بیماری‌ های داخلی می‌ شوند. تقویت دید چشم با مصرف هویج تنها در صورتی اتفاق می‌ افتد که فرد اساساً به دلیل کمبود ویتامین A دچار ضعف بینایی شده باشد.

هویج دوست سلامت چشمهاست. این سبزی نارنجی حاوی لوتئین همان آنتی‌ اکسیدان بسیاری قوی می‌ باشد که می تواند از شبکیه‌ چشمها مراقبت کرده و از مشکل دژنراسیون ماکولای مربوط به پیری پیشگیری می‌ کند. برای برطرف کردن دوربینی و آب مروارید در مردان موثر است.

بهبود کارکرد دستگاه گوارش

هویج دارای فیبر است که باعث می شود تا حرکات روده تنظیم شود. هویج فرآیند هضم را آسان می کند و همچنین برای رفع اختلالات گوارشی مانند یبوست مفید است. هویج باعث می شود تا از افزایش قند خون در بدن جلوگیری شود. هویج ترشح بزاق و عرضه مواد معدنی ضروری را در بدن افزایش داده و ویتامین ها و آنزیمهایی که برای هضم غذا کاربرد دارند را در بدن آزاد می کند.

خوردن هویج به طور منظم می تواند از زخم معده و اختلالات گوارشی جلوگیری کند. مصرف منظم هویج به خصوص در افرادی که از بیماری کرون رنج می‌ برند کمک می‌ کند تا روده‌ ها در وضعیت بهتری باشند. مصرف هویج به صورت آب پز یا بخارپز باعث تسکین مخاط گوارشی می‌ شود. این ماده غذایی همچنین به کنترل دفع کمک کرده و از بروز بواسیر پیشگیری می‌ کند.

تقویت سیستم ایمنی بدن

ویتامین A و آنتی اکسیدان ها برای افزایش ایمنی بدن حیاتی هستند. از آنجایی که هویج هر دو این ترکیبات را دارد، در تقویت سیستم ایمنی بدن فوق العاده است. ویتامین A دارای خواص ضد ویروسی است و باعث افزایش کارکرد سلولهای سفید می شود. توصیه می کنیم در صورت سرماخوردگی و آنفولانزا از مصرف پوره یا سالاد هویج غافل نشوید.

میزان بالای ویتامین A در هویج به معنای داشتن سیستم ایمنی سالم است چون این ماده غذایی به تولید سلول‌های دفاعی کمک کرده و با ویروس‌ ها و باکتری‌ ها مقابله می‌ کند.

درمان ریزش مو

وجود ویتامین های C و ویتامین E موجب گردش خون در پوست می‌ شوند، بنابراین باعث رشد مو شده و از سفیدی زودرس موها جلوگیری می‌ کنند. همچنین بهبود گردش خون در پوست سر باعث می شود که ریزش موهای سر تا حد زیادی درمان شود. مصرف روزانه آب هویج باعث رشد مو و ضخیم شدن آن می‌ شود.

هویج برای جلوگیری از سرطان

طی تحقیقات انجام شده آسیب رادیکالهای آزاد موجب سرطان می شود و توسط آنتی اکسیدان ها از آن جلوگیری می شود. هویج نیز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است و خطر ابتلا به سرطان معده و ریه را کاهش می دهد. ویتامین A موجود در هویج، مانع از سرطان پستان می شود و مصرف روزانه آن احتمال سرطان پروستات ولوسمی را نیز کاهش می دهد.

 

به تاخیر انداختن پیری پوست

هویج حاوی ویتامین C است که به تولید کلاژن (نوعی پروتئین) در بدن کمک می‌ کند. کلاژن از چروک پوست جلوگیری می‌ کند و روند پیری را کند می‌ نماید. این ماده‌ غذایی نه فقط برای اعضای داخلی بدن موثر است، بلکه برای بهبود وضعیت پوست نیز موثر می باشد. برای این که لبریز از بتاکاروتن یا همان مقدمه ساز ویتامین A است. این آنتی‌اکسیدان از پیری سلول‌ های پوستی جلوگیری می‌ کند.

پاک سازی سموم بدن

برای پاکسازی کبد می توان از هویج کمک گرفت. هویج باعث دفع سموم از کبد می شود و به فرآیند دفع مواد سمی از بدن کمک بسزایی می کند. وقتی کبد به خوبی عمل کرده باشد ، از تجمع چربی پیشگیری می شود و دستگاه گوارش کار خود را بهینه تر انجام می دهد.

آب هویج برای کبد عالی و مفید است. هویج به دلیل وجود کاروتنوئید ها، خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند و به جلوگیری از بیماریهای کبدی کمک می کنند. همچنین باعث کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب در کبد و سایر قسمتهای بدن می شوند.

مفید در دوران بارداری

اگر پزشک پیشنهاد کرده است که تعادل وزن خود را حفظ کنید، می توانید آب هویج بخورید. زیرا غنی از بتاکاروتن و ویتامین C است. همچنین مادران شیرده باید از هویج استفاده کنند، زیرا به دلیل ویتامین A که دارد، برای بهبود سریع زایمان، شیر بیشتر و کسب انرژی مفید باشد.

مناسب برای پوست چرب

استفاده از ماسک هویج یکی از درمان های طبیعی و بدون عوارض پوست چرب می باشد. چربیهای درون منافذ پوست اگر بیش از اندازه باشند می توانند مشکلات زیادی برای زیبایی پوست به وجود آورند، مصرف هویج به صورت موضعی به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از مواد غذایی مفید و آنتی اکسیدان های قوی می باشد می تواند باعث کنترل چربی پوست شود که در نتیجه باعث شفاف تر شدن و تمیزتر شدن پوست صورت می شود.

کاهش بیماری های قلبی عروقی

هویج ها حاوی پلی استیلین های فعال زیستی مانند پارک فالکاریندیول و فالکاریو یونال است. هر دو این ترکیبات در طبیعت خاصیت ضد التهابی دارند و باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی می شوند. فراوانی کاروتنوئید موجود در هویج، خطر سکته مغزی را کاهش می دهد. پکتین موجود در هویج نیز سطح کلسترول را در بدن کاهش می دهد.

هویج برای حفاظت از آسیب ناخن ها

کمبود ویتامین A موجب آسیب پذیری و شکنندگی ناخن ها می شود از آنجایی که هویج سرشار از ویتامین A است، برای سلامت ناخن ها بسیار موثر می باشد. یکی دیگر از اجزای مهم و مفید هویج که برای ناخن ها مناسب است و باعث تقویت می شود، بیوتن است.

مانع قدرتمندی برای آفتاب سوختگی

هویج پرخاصیت ترین ماده‌ غذایی برای جلوگیری از آفتاب‌ سوختگی است. اشعه‌ های ماورای بنفش خورشید به «اپیدرم» آسیب‌ زده و گاهی التهاب ایجاد می‌ کند که معروفترین این التهاب ها آفتاب سوختگی است. بتاکاروتن موجود در هویج از پوست محافظت کرده و باعث تقویت آن می‌ شود.

در واقع این آنتی اکسیدان از پوست در برابر اشعه‌ های ماورای بنفش محافظت می‌ کند. مصرف آب هویج باعث آماده سازی پوست برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌ شود.

هویج

کنترل دیابت

هویج ها بدون نشاسته هستند و کربوهیدرات های کمی دارند و به دلیل پایین بودن گلیسمی، روند هضم و جذب را افزایش می دهند و باعث کاهش ناگهانی قند خون می شود و مکانیسم بیشتر،به مبارزه با دیابت کمک خواهد کرد.

مناسب برای لثه

هویج باعث سلامت لثه ها می شود. این میوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های مختلف باعث می شود تا لثه تحریک شده و سبب ترشح بیشتر بزاق شود. بزاق به دلیل داشتن خاصیت قلیایی از تهاجم باکتری ها در دهان جلوگیری می کند.

مفید در دوران یائسگی

گرگرفتگی، چاقی، پوکی استخوان در دوره‌ یائسگی این قبیل مشکلات یکی پس از دیگری خود را نمایان می کند. اما با مصرف هویج می‌ توان این علائم را به تاخیر انداخت. به خاطر اینکه هویج سرشار از آنتی‌ اکسیدان‌ هایی است که به بدن کمک می‌ کنند تا با اکسایش سلولها و پیری بدن مقابله کنند.

هویج برای کاهش فشارخون

مقدار بالای سدیم در غذا، فشارخون را افزایش می دهد که می توانید با اضافه کردن غذاهای غنی از پتاسیم در رژیم غذایی خود با آن مقابله کنید. سه چهارم فنجان آب هویج حاوی 517 میلی گرم پتاسیم و 14 درصد از نیاز روزانه شما به پتاسیم را تامین می کند و هنگامی که خام خورده شود، موجب کاهش فشارخون می شود.

درمان اختلالات پوستی

همانطور که گفته شد، هویج منبع خوبی از بتاکاروتن است و در برابر چندین بیماری پوستی، از جمله پسوریازیس بسیار موثر است. وجود ویتامین A در هویج نیز برای کاهش و درمان زگیل و آکنه مفید است.

هویج

بیشتر بخوانید: با رژیم هویج شکمت رو ۷ روزه تخت کن

شیوه مصرف هویج

  • برای درست کردن شربت‌ هویج، یک قسمت هویج رنده شده را در دو قسمت آب بریزید و چهار قسمت شکر به آن اضافه کنید و آن را بپزید تا به صورت شربت درآید و روزی سی تا صد گرم از آن را به طفل یا شخصی که مبتلا به ناراحتی‌ های سینه می‌ باشد بدهید.

  • روغن هویج را با روغن آفتاب گردان، روغن جوانه‌ گندم و روغن فندق مخلوط کنید، برای تامین لطافت پوست و ناحیه‌ اطراف چشم بهترین کرم است.

  • برای تهیه‌ سوپ‌ هویج، باید ابتدا دویست گرم هویج رنده شده را در ظرف بریزید و به آن یک لیتر آب اضافه کنید و آن را بجوشانید تا هویج‌ ها کاملا له شوند، سپس آن را صاف کنید و به نسبت مساوی با شیر مخلوط نمایید و در شیشه‌ شیر بچه‌ ای که معده حساسی دارد بریزید و به او بدهید.

  • برای امراض کلیوی، مقداری هویج را با پیاز بجوشانید و سپس به آن آبلیمو اضافه کرده و مصرف کنید. دارویی بسیار مفید است.

  • لازم به ذکر است که هیچ گاه نباید پوست هویج را کند، زیرا مواد مغذی و ویتامین‌ های خود را از دست می‌ دهد. باید هویچ را با برس شست و مصرف کرد.

  • برای چین و چروک‌ های صورت، هرروز یک مثقال صمغ عربی ساییده را در آب هویج حل کنید و به صورت بمالید و پس از پانزده دقیقه، آن را با آب نیم گرم بشویید.

  • برای استفاده‌ حداکثری از خواص ضد سرطانی هویج توصیه می‌ شود آن را به مدت 10 دقیقه بخار پز کرده و آن را به صورت پخته میل کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار